τι; : εκδήλωση, συναυλία, βιβλίο θεματική : από :

Τρίτη 30 Μαίου 2023 στις 20.00

Μουσικη Βιβλιοπαρουσιαση: Μπαγιαντερας του Ανεστη Μπαρμπατση

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης σας προσκαλεί την Τρίτη 30/5 στις 20:00 στην ταράτσα της για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανέστη Μπαρμπάτση: Μπαγιαντέρας Δημήτρης Γκόγκος, ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας σε μια ελεύθερη κουβέντα με ερωτήσεις-απαντήσεις-απόψεις.

Μετά την παρουσίαση θα παρουσιαστούν ζωντανά, γνωστά και άγνωστα (ανέκδοτα) τραγούδια του Μπαγιαντέρα από τους:

Λεοντόπουλο Παναγιώτη: Μπουζούκι

Δρυμώνα Μάκη: Κιθάρα-τραγούδι

Μπαρμπάτση Ανέστη: Μπουζούκι-τραγούδι

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν αντίτυπα του βιβλίου.

Σας περιμένουμε

Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου, Νέα Σμύρνη

Site

Facebook

***

Δυο λόγια για το βιβλίο

Link

"Κομψό ναυτάκι κι όμορφο και όμοιο με τέρας
κάθεται στα Υδραίικα ο Μήτσος Μπαγιαντέρας"

100 χρόνια πριν, το 1923, με το στιχάκι αυτό ο Γκόγκος «βαπτίζεται» Μπαγιαντέρας.

Ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1903. Μεγαλώνοντας στο Χατζηκυριάκειο, βίωσε την πρώιμη περίοδο της πορείας και της εξέλιξης του «πειραιώτικου» ρεμπετικου. To πλαίσιο μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε και η μουσική του πορεία τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του.

Το βιβλίο του Ανέστη Μπαρμπάτση εστιάζει στην παρουσίαση και ανάλυση της προπολεμικής δημιουργίας του συνθέτη, ενώ παραθέτει σημαντικά τεκμήρια σχετικά με τη ζωή και το έργο του τα οποία στοιχειοθετούν την πορεία του και δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

***

Λία λόγια για το συγγραφέα

Ο Ανέστης Μπαρμπάτσης γεννήθηκε το 1976 στο Αγρίνιο. Μεγαλώνοντας μέσα σε ακούσματα λαϊκής και δημοτικής μουσικής, σε ηλικία 12 ετών, ξεκινά να παίζει μπουζούκι. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα βυζαντινής μουσικής, τα οποία ολοκληρώνει αργότερα με την απόκτηση πτυχίου. Από το 1994 εργάζεται ως μουσικός και από το 2002 διδάσκει μπουζούκι στο δημόσιο σχολείο (Μουσικό Σχολείο Πειραιά). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πατρών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα Μουσικές τέχνες - Ελληνικές μουσικές παραδόσεις - Ερμηνεία και Εκτέλεση στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή.

Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 2016, (Το πρώιμο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, Fagotto) ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε προσωπικό δίσκο με τον ομώνυμο τίτλο (Violins productions).

Είχε την ιδέα-έρευνα και είναι συνδημιουργός του ντοκιμαντέρ για το μπουζούκι με τίτλο Σπασμένος Ήχος (Foss production 2022) που παίζεται αυτές τι μέρες στις αίθουσες.

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Μαΐου 21h