Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 στις 20.30

Εκδήλωση: Το πειρατικό κινηματικό ραδιόφωνο χθες και σήμερα

Το πρόγραμμα είναι:

Παρασκευή 09/12

  • 18.00 Εκδήλωση με θέμα: "Πληροφόρηση vs Αντιπληροφόρηση: διαφορετικές οπτικές του ίδιου γεγονότος". Ομιλητές: Ελιάνα Καναβέλη (Βαβυλωνία), Αντώνης Μπρούμας (DLN), Αυγουστίνος Ζενάκος
  • 20.30 Συζήτηση- Συνέλευση για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου ραδιοφώνου

Σάββατο 10/12

  • 20.30 Εκδήλωση με θέμα: "Το πειρατικό κινηματικό ραδιόφωνο στην Ελλάδα, χθες και σήμερα " Ομιλητές: Άκης Ασπρογέρακας, Θανάσης Πιτσινέλης Στην εκδήλωση θα παρέμβουν άτομα που αποτελούν τη ζωντανή ιστορία του ραδιοφώνου.
  • 23.00 Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης

Το Ράδιο Ένταση 100,1 fm δημιουργήθηκε το 2008 μέσα στηνεξέγερση του Δεκέμβρη, στην κατειλημμένη Νομική. Ήταν η ανάγκη του κινήματος για αδιαμεσολάβητη έκφραση και ενημέρωση που έπρεπε επιτακτικά να καλυφθεί, τόσο για αυτό το ίδιο, αλλά και για τα τόσα άλλα τεκταινόμενα, που η επίσημη πληροφόρηση άφηνε στην αφάνεια. Με την καρδιά του να χτυπάει στο κέντρο της εξέγερσης, το Ράδιο Ένταση έχει τα χαρακτηριστικά που "επιβάλλει" ο Δεκέμβρης, ζωντανεύει μέσα από ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και παρεμβάλλεται στις κυρίαρχες συχνότητες.

Η αμεσοδημοκρατική του λειτουργία και η απόφασή του να υπάρχει ως κύτταρο αντίστασης, φέρνουν το Ράδιο Ένταση στο επίκεντρο των πραγματικών κοινωνικών διεργασιών και των αγώνων, ως οργανικό κομμάτι τους. Δίνουμε το χώρο σε νέα εγχειρήματα, μορφώματα, ιδέες, θέσεις, δομές, θεσμίσεις, και συμβάλλουμε στην επικοινωνία τους, αμφισβητώντας έτσι το περιορισμένο εύρος των "ειδήσεων" που προβάλλουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Υπάρχουμε για να κατοχυρώνουμε τη συχνότητά μας στη διάθεση των κινημάτων και ως κομμάτι τους να τα εκφράζουμε. Ο πρώτος κύκλος ζωής του Ράδιο Ένταση έκλεισε, με το σταθμό να ανασυγκροτείται, να πειραματίζεται τεχνικά και πολιτικά, συνεχίζοντας να δίνει το παρόν στην πρώτη γραμμή του κινήματος, εστιάζοντας στην αντιπληροφόρηση. Ο δεύτερος κύκλος άνοιξε όταν το Ράδιο Ένταση βρέθηκε στην καρδιά της πλατείας Συντάγματος, στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, για να γίνει η φωνή της στα Fm και στο διαδίκτυο, μεταδίδοντας ζωντανά τις Λαϊκές Συνελεύσεις της πλατείας. Αυτή η πρωτόγνωρη κινηματική εμπειρία υπήρξε καταλυτική για την πορεία, αλλά και τη στοχοθεσία του σταθμού.

Τα δύο πιο σημαντικά συστατικά, τόσο της εξέγερσης του Δεκέμβρη όσο και του κινήματος των πλατειών, ο πανελλαδικός χαρακτήρας και η επιθυμία δικτύωσης της δράσης από τη μια και οι ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες από την άλλη, βρίσκονται στο κέντρο της σκέψης και της λειτουργίας μας. Τους τελευταίους μήνες το Ράδιο Ένταση αναγεννιέται, μαζικοποιείται, διευρύνεται και βελτιώνεται. Βρισκόμαστε στην αρχή του τρίτου κύκλου, αναζητάμε τους διαύλους επικοινωνίας με όλους και όλες εκείνους/-ες που βρέθηκαν στις λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με όλους εκείνους που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως τα υποκείμενα που προκαλούν τα γεγονότα της ίδιας της πραγματικότητας.

Το Ράδιο Ένταση προχωρώντας αυτή την προσπάθεια, διοργανώνει ένα διήμερο επικοινωνίας, την Παρασκευή 9 & το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Εστιάζουμε στην επαφή όλων όσων προβληματιζόμαστε για το θέμα της πραγματικής ενημέρωσης (ή αντιπληροφόρησης όπως συχνά λέμε), στη συζήτηση γύρω από αυτό, αλλά και τη διερεύνηση των τρόπων που πρακτικά θα τη βελτιώσουμε στο επόμενο διάστημα. Το Ράδιο Ένταση είναι μια κινηματική διαδικασία που μπορεί να χωρέσει ένα τεράστιο εύρος απόψεων και λογικών βασισμένων στην αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, οριζόντια οργάνωση, άμεση δημοκρατία και αντίσταση και για αυτό το λόγο απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα εμπλοκής και δικτύωσης.

Το πειρατικό ραδιόφωνο έχει υπάρξει βασικό μέσο επικοινωνίας και πληροφόρησης σε όλες τις κινηματικές διαδικασίες της σύγχρονης ιστορίας στην Ελλάδα, γι' αυτό και θεωρούμε πολύτιμη την εμπειρία προσώπων που έχουν εμπλακεί σε αντίστοιχα, παλαιότερα εγχειρήματα. Συνδέοντας το χθες με το σήμερα, αναζητούμε τις προοπτικές που ανοίγονται για τη συνέχιση και διαδραστικότητα του ραδιοφώνου.

Τέλος, το Ράδιο Ένταση, έχοντας επιλέξει την ανεξαρτησία από οποιαδήποτε μορφή εξωτερικής χρηματοδότησης, οργανώνει έναπάρτυ οικονομικής ενίσχυσης, προκειμένου όλες οι σκέψεις για τη βελτίωσή μας να είναι ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες.

επικοινωνία :

πηγή : email που μας στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου