Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 στις 11.00

2 καλέσματα : 1 2

Απεργιακή συγκέντρωση

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΜΠΤΗ 15/06/2023 Συγκέντρωση 11:00 Πρυτανεία ΠΚ

Μαύρη και απλήρωτη εργασία στο "λαμπερό" χώρο της έρευνας

Η επισφάλεια, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο της έρευνας είναι πια καθεστώς. Οι περισσότεροι καλούμαστε να δουλεύουμε με κουτσουρεμένες συμβάσεις 6μήνου(αν είμαστε τυχεροί συνεχόμενες) ή ακόμη και αμισθί. Αντί για ένσημα προσθέτουμε γραμμές στο βιογραφικό μας. Τις νέες ερευνήτριες άλλωστε τις θρέφει η γνώση κι η εμπειρία, δεν είμαστε και τίποτα εξαρτημένες από το μισθό μας. Η άμισθη παροχή επικουρικού έργου αποτελεί το πλέον εξόφθαλμο παράδειγμα, καθώς χαρακτηριστικά, για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και τους κανονισμούς σπουδών συχνά αποτελεί υποχρέωση των υποψηφίων διδακτόρων για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας. Στην πραγματικότητα όμως το επικουρικό έργο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων με φθηνό ή απλήρωτο δυναμικό. Προφανώς οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων που για χρόνια υποχρηματοδοτούν τα πανεπιστήμια είναι τεράστιες, ωστόσο σημαντικό μερίδιο φέρουν και οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων, οι οποίες μετακυλούν το βάρος στους υποψήφιους διδάκτορες και τις μεταδιδακτορικές ερευνήτριες για να καλύψουν τρύπες, αντί να απαιτήσουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα τόσο για την ερευνητική διαδικασία όσο και για την εκπαίδευση των φοιτητών/τριων. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, συντηρείται συνολικά η έρευνα και τα ιδρύματά της στην Ελλάδα. Οι μεταδιδάκτορες και ΥΔ που αποτελούμε τον κορμό της έρευνας στην χώρα μας καλούμαστε να δουλέψουμε υποαμειβόμενοι και πολλές φορές ανασφάλιστοι. Τα υπουργεία και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων μιλούν περήφανα για τη δουλειά μας, όταν βγαίνουν οι λίστες κατάταξης ή όταν κερδίζουμε κάποιο βραβείο. Όμως, δεν είναι ποτέ εκεί να μας στηρίξουν στην καθημερινότητά μας, παρά το γεγονός ότι η ερευνητική εργασία μας χρηματοδοτεί και αποτελεί βασικό αιμοδότη της έρευνας. Αντιπαλεύουμε αυτή την κατάσταση, έχοντας επίγνωση ότι η ερευνητική διαδικασία βασίζεται πάνω στην εργασία μας. Αν σταματήσουμε να δουλεύουμε, τα πανεπιστήμια θα καταρρεύσουν και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτούς τους όρους.

Απειλές και εκβιασμοί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Το ΙΚΥ, ως «εθνικός φορέας υποτροφιών», φημίζεται ότι παρέχει και στηρίζει τους/τις υποψήφιους/ες διδάκτορες στην έρευνά τους. Με ποιο τρόπο; Χρηματοδοτώντας ερευνητικά έργα με την μορφή υποτροφίας, με παραδοτέο του προγράμματος την επιτυχημένη παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής. Όμορφο ακούγεται, αλλά είναι πολύ μακριά από το τι τελικά συμβαίνει στην πραγματικότητα. Το καθεστώς των υποτροφιών χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης των ερευνητών με τα ιδρύματα και αποτελεί βασικό στοιχείο της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου μας. Ως ΣΕΕΕΗ έχουμε ήδη καταγγείλει το ΙΚΥ, για την απαίτηση επιστροφής δεδουλευμένων από συναδέλφισσα, ΥΔ και μέλος του σωματείου μας, επειδή δεν ολοκλήρωσε "εγκαίρως" τη διατριβή της. Σήμερα, απαιτεί από δεκάδες συναδέλφους, των προγραμμάτων του «Β κύκλου» και των «ώριμων διδακτορικών», την επιστροφή των δεδουλευμένων, (27.060€ για 36μηνη υποτροφία και 17.220€ για 24μηνη υποτροφία) εφόσον δεν κατατεθούν τα παραδοτέα μέχρι τέλος Σεπτέμβρη που είναι η ορισμένη προθεσμία, παρά τα συνεχή αιτήματα των συναδέλφων για παρατάσεις. Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, οι απαιτήσεις του ΙΚΥ είναι παράλογες και έξω από οποιοδήποτε επιστημονικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο. Τα παραδοτέα που απαιτεί υπό την απειλή επιστροφής δεδουλευμένων δεν λαμβάνουν υπόψη τους χρόνους που απαιτούνται στην παραγωγή του επιστημονικού έργου (χρόνοι πειραμάτων, αναλυτικές διαδικασίες, χρόνοι δημοσίευσης/κριτικής και αναθεώρησης, διοικητικά κωλύματα από τα ίδια τα ιδρύματα). Αν ωστόσο, δεν τα καταφέρετε, δυστυχώς είναι υποχρεωμένο να ζητήσει το συνολικό ποσό της υποτροφίας πίσω! Απαιτούμε να καταργηθεί ο όρος επιστροφής δεδουλευμένων σε οποιαδήποτε υποτροφία και να αλλάξει η μορφή του παραδοτέου ώστε να συσχετιστεί με την επιστημονική παραγωγή (εκθέσεις προόδου, δημοσιεύσεις).

Αγώνας για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της έρευνας

Ως απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο της έρευνας που μας στερεί κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Η κατάκτηση της ΣΣΕ θα επιτρέψει στο σύνολο των εργαζομένων στην έρευνα να καθορίζουν και να διαπραγματεύονται συλλογικά απέναντι στους εργοδότες τους τις συμβάσεις εργασίας τους. Καταργεί την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία στον κλάδο της έρευνας και εξασφαλίζει την συνεχή αμοιβή για την παρεχόμενη εργασία μας κατά τη συνολική διάρκεια της απασχόλησης μας, εξασφαλίζει τις άδειες, την αμοιβή υπερωριών κλπ. Αφετέρου, η κατάκτηση της ΣΣΕ θα επιλύσει το ζήτημα της πολυδιάσπασης του κλάδου σε διάφορα εργασιακά καθεστώτα (μπλοκάκι, υποτροφίες, επικουρικό), το οποίο επιφέρει την πλήρη εξατομίκευση του εργαζόμενου οδηγώντας πολλές φορές στη συναίνεση στις παράλογες επιταγές του αρμόδιου επιβλέποντα ή φορέα. Το να δουλεύουμε όλοι/ες οι ερευνητές με ίδιους όρους και με ίδια δικαιώματα θα εξασφαλίσει την προστασία μας απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εργοδοσίας (ιδρύματα/ινστιτούτα/εργαστήρια/καθηγητές), όσο και στην συλλογικοποίηση των αγώνων μας για την βελτίωση συνολικά των εργασιακών μας συνθηκών.

Απεργούμε στις 15 Ιούνη.
Για εργασιακά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία, για αξιοπρεπή μισθό, ωράριο, ασφάλιση

  • Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της έρευνας η οποία να καλύπτει πλήρως τις μισθολογικές και ασφαλιστικές ανάγκες και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος των υποτροφιών. Συμβάσεις που αναγνωρίζουν την εργασία μας.
  • Καμία εργασία χωρίς σύμβαση. Συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για το επικουρικό έργο. Καμία ανάθεση μαθημάτων χωρίς να καλύπτεται από σχετική σύμβαση.
  • Μόνιμες προσλήψεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών των ιδρυμάτων.
  • Τακτικό πολυετές κονδύλι από το υπουργείο που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σε επικουρικό έργο. Έγκαιροι προϋπολογισμοί με προβλέψεις για έγκαιρη υπογραφή, και κονδύλια για όλο τον χρόνο διδασκαλίας. Αξιοπρεπείς αμοιβές για διδασκαλία και επίβλεψη πανεπιστημιακού επιπέδου.
  • Κατάργηση της ΚΥΑ 152694/Ζ1/25.11.2021 (ΦΕΚ 5584 Β') που υποχρεώνει την επιστροφή δεδουλευμένων από τους/τις συναδέλφους/φισσες μας. Καμία διεκδίκηση δεδουλευμένων από το ΙΚΥ και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, να σταματήσουν άμεσα οι εκβιασμοί.
  • Διαμόρφωση των προαπαιτούμενων παραδοτέων σε κάθε χρηματοδοτούμενο έργο με βάση την εκάστοτε επιστημονική/ερευνητική διαδικασία. Άμεση αλλαγή των παραδοτέων που είναι πέραν των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων των υποψηφίων διδακτόρων.

πηγή : https://researchersheraklion.wordpress.com/20…


ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: Κλαδική Απεργία στην Έρευνα & Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις 15 Ιουνίου

Η απασχόληση στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνοδεύεται από το αφήγημα ότι συνιστά «σπουδές», «μαθητεία» ή ακόμη και «χόμπι». Σαν αποτέλεσμα, οι ΥΔ, postdoc, τεχνικό προσωπικό, συμβασιούχοι σε project, έκτακτο διδακτικό προσωπικό κ.α καλούνται να εκπονήσουν το ερευνητικό τους έργο αμισθί, ανασφάλιστοι/ες και χωρίς ωράριο. Εναλλακτικά, αμείβονται είτε με υποτροφίες που χορηγούνται σπάνια και με αντιεπιστημονικούς και αντιεργατικούς όρους, είτε πενιχρές αμοιβές συνήθως μάλιστα με το γνωστό «μπλοκάκι».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το εκβιαστικό αίτημα του ΙΚΥ για επιστροφή των «τροφείων» (που στην πραγματικότητα πρόκειται για δεδουλευμένα) των υποτρόφων Β κύκλου και των «ώριμων διδακτορικών», σε περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους ως τις 30/9.

Αυτό είναι το σχέδιο του ελληνικού κράτους για την έρευνα: Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα υποβιβάζονται σε χώρους παραγωγής πρωτότυπης-θεμελιώδους έρευνας από φθηνό (ή ακόμη χειρότερα δωρεάν) εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, με σκοπό την κερδοφορία του κεφαλαίου και των αφεντικών. Το ερευνητικό δυναμικό ως άλλη μηχανή παραγωγής καλείται να παράξει όποιο έργο μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ ή ιδιωτικούς φορείς, με την ελπίδα να λάβουν κάποια έστω μικρή αμοιβή ή να ανανεώσουν την ολιγόμηνη σύμβαση τους.

Ακόμη, πολλές φορές οι υποχρεώσεις των εργαζομένων στην έρευνα δεν περιορίζονται στο έργο τους, αλλά περιλαμβάνουν κάθε παράλογη απαίτηση των επιβλεπόντων τους, ενώ οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και το mobbing αποτελούν μια καθημερινότητα.

Αυτή η δυστοπική εργασιακή πραγματικότητα δεν θα επιτρέψουμε να κανονικοποιηθεί. Η έρευνα είναι εργασία και ως τέτοια πρέπει οφείλει να αναγνωριστεί (και) θεσμικά! Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε. Απαντάμε στην εργασιακή επισφάλεια και τη μαύρη και απλήρωτη με συλλογικούς αγώνες. Απαιτούμε αναγνώριση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Τα Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ( Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε.) και το Σωματείο Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζόμενων στην Έρευνα Ηρακλείου (Σ.Ε.Ε.Ε.Η.), καλούν στις 15 Ιουνίου σε πανελλαδική κλαδική απεργία των εργαζομένων στην έρευνα και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, διεκδικώντας τα αυτονόητα: αξιοπρεπή δουλειά με μισθό, ωράριο, ασφάλιση, καμία επιστροφή δεδουλευμένων, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Η Κλαδική Ένωση Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στηρίζει τις απεργιακές δράσεις των Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε. και Σ.Ε.Ε.Ε.Η. και καλεί συλλόγους (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών - ΥΔ, εργαζομένων στην έρευνα) και σωματεία/συλλόγους εργαζομένων τόσο Ερευνητικών Κέντρων και ΑΕΙ, όσο και από κάθε άλλο εργασιακό κλάδο να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Έρευνα προσανατολισμένη στις ανάγκες της κοινωνίας

-Απαγκίστρωση από την αντίληψη ότι η εργασία στην έρευνα συνιστά σπουδές ή/και χόμπι

-Κατάργηση της αμισθί εργασίας στην έρευνα και τη διδασκαλία - Στελέχωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων με μόνιμο προσωπικό - Επαρκής χρηματοδότηση για την Παιδεία και την Έρευνα

-Θεσμική εξασφάλιση των εργαζομένων στον κλάδο της έρευνας: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ασφάλιση - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αξιοπρεπείς μισθοί, κατάργηση των «ελαστικών»/επισφαλών μορφών εργασίας

-Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους/τις εργαζόμενους/ες στον κλάδο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που να εγγυάται τις μισθολογικές- ασφαλιστικές ανάγκες και τα εργασιακά δικαιώματα τους

-Καμία επιστροφή χρημάτων της υποτροφίας του ΙΚΥ- Κατάργηση της υποχρέωσης επιστροφής «τροφείων» από κάθε προκήρυξη υποτροφίας του ΙΚΥ
Το πρόγραμμα δράσεων:

- Αθήνα
9.00 ΕΜΠ | 12.00 ΓΓΕΚ (Λεωφ. Μεσογείων 14)

- Θεσσαλονίκη
12.00 Πρυτανεία ΑΠΘ | 18.30 Εκδήλωση - Συζήτηση με θέμα «Η εργασία στην έρευνα και η έρευνα ως εργασία» στα Γρασίδια Φιλοσοφικής

-Ηράκλειο (Κρήτη)
11:00 Πρυτανεία Π.Κ. (Πανεπιστημιούπολη Βουτών)

πηγή : http://rocinante.gr/amesi-anagnorisi-tis-epis…