Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 στις 19.00

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ναυάγιο στην Πύλο

Ναυάγιο στην Πύλο: Να μην συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 19.00 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η υποκρισία δεν έχει όρια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις επίσημων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού κράτους για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου «οι καρδιές μας και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους». Τα λόγια άλλωστε δεν κοστίζουν τίποτα, ούτε και η κήρυξη «εθνικού πένθους». Αντίθετα είναι ο μόνος τρόπος ώστε να κουκουλωθούν οι τεράστιες ευθύνες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε κράτους μέλους της χωριστά (δηλαδή και του ελληνικού) για ό,τι χρόνια τώρα συμβαίνει στα νερά της Μεσογείου.

Ό,τι και να λένε τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης το ελληνικό κράτος είναι ένοχο: μέσω του λιμενικού, της συνοριοφυλακής και της αστυνομίας συστηματικά απάγει, ξυλοφορτώνει, ληστεύει και βίαια επαναπροωθεί μετανάστες και πρόσφυγες στοιβάζοντάς τους σε λέμβους χωρίς μηχανές. Η δε ελληνική δικαιοσύνη κλείνει τα μάτια σε όλα τα παραπάνω ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που συλλαμβάνει ως διακινητές ανθρώπους που εγκαταλείφθηκαν μόνοι τους από τους πραγματικούς διακινητές σε πλοιάρια και προσπάθησαν να τα οδηγήσουν σε ασφαλείς προορισμούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη συνηθισμένη τακτική τους διαστρέφουν εντελώς την πραγματικότητα. Ρίχνουν το ανάθεμα στους διακινητές αλλά δεν λένε ότι η διακίνηση ακμάζει ακριβώς επειδή οι τακτικές της ευρωπαϊκής ένωσης και των κρατών της απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες είναι απάνθρωπες. Είναι οι φράχτες στα σύνορα και οι βίαιες επαναπροωθήσεις που κάνουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη να μπλέκονται στα δίκτυα των διακινητών και να επιβιβάζονται στα καρυδότσουφλα για να διασχίσουν τη Μεσόγειο χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και εφόδια. Τα ναυάγια, σαν αυτό της Πύλου, είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της πολιτικής των ευρωπαϊκών κρατών.

Με απίστευτο φαρισαϊσμό, αποκαλούν τους ναυαγούς «αθώες χαμένες ψυχές» που οι επίσημοι μηχανισμοί έκαναν τα πάντα για να σώσουν. Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο για τις κάθε είδους εξουσίες στην Ευρώπη να πουλάνε ανθρωπισμό στους υπηκόους τους, προσπαθώντας να πείσουν ότι διαφυλάττουν τις «υψηλές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού», όπως η προστασία της ζωής. Οι ίδιοι όμως πρόσφυγες και μετανάστες, όταν τελικά φτάνουν στην Ευρώπη, αντιμετωπίζονται ως «απειλή για την ασφάλειά μας, την ταυτότητά μας και τον πολιτισμό μας». Αν βέβαια έχουν τα χρήματα να αγοράσουν σπίτια και να αποκτήσουν τη golden visa, βαφτίζονται επενδυτές. Και τότε οι μάσκες πέφτουν. Αυτό που μετράει για την «πολιτισμένη Ευρώπη» δεν είναι η καταγωγή των ανθρώπων που θέλουν να έλθουν σε αυτή, αλλά το αν έχουν χρήματα ή όχι.

Ας μη γελιόμαστε λοιπόν. Την επόμενη φορά που δημοσιογράφοι και πολιτικοί θα κατηγορήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως εγκληματίες και βιαστές, ας θυμηθούμε τους ντόπιους εγκληματίες και βιαστές . Ας θυμηθούμε τις υποθέσεις Κολωνού και Ηλιούπολης και πιο πρόσφατα τις συλλήψεις συνοριοφυλάκων για διακίνηση ανθρώπων στον Έβρο. Γιατί, άνθρωποι αντικοινωνικοί, κακοποιητικοί και καταπιεστές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως πολύ

βολικό για τις ευρωπαϊκές εξουσίες να κατασκευάζονται φανταστικοί εχθροί που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι αυτό που τελικά μας απειλεί είναι το υψηλό κόστος ζωής, οι πόλεμοι, η στεγαστική κρίση, οι άθλιες υπηρεσίες υγείας και άλλα.

Όλα αυτά είναι αποτελέσματα πολιτικών που καθημερινά υποτιμάνε τις ζωές μας στον βωμό του κέρδους, όπως με εκκωφαντικό τρόπο ανέδειξε ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων στα Τέμπη και φανερώνουν τα καθημερινά εργατικά δυστυχήματα με δεκάδες νεκρούς. Η πιο ακραία μορφή απαξίωσης της ζωής, μια στην πράξη δολοφονική βία, εφαρμόζεται κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Αυτές τις πολιτικές σημαντικά τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών (συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής) φαίνονται να τις αποδέχονται σιωπηρά ή να κάνουν ότι δεν τις βλέπουν, ενώ την ίδια στιγμή τείνουν να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές φωνές που τις υποστηρίζουν ανοιχτά και πιέζουν για ακόμη πιο σκληρά μέτρα κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Η αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να σταματήσει. Όχι μόνο γιατί προκαλεί τον θάνατο προσφύγων, παραβιάζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου που υποτίθεται ότι τα κράτη αυτά έχουν αποδεχθεί και αναιρώντας τις ίδιες τις αξίες που υποτίθεται ότι διαφυλάττουν. Αλλά και γιατί όταν οι άνθρωποι συνηθίζουν να δέχονται αδιαμαρτύρητα την καταπίεση μια κοινωνικής ομάδας που μειονεκτεί, νομίζοντας ότι δεν τους αφορά, σύντομα έρχεται και η σειρά τους.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ