Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 στις 19.00

Συνελευση για τη διοργανωση κεντρικης πορειας στα εξαρχεια

Ο εξευγενισμός των Εξαρχείων αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης πολιτικής για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Μια πολιτική που λειτουργεί προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στην εξαφάνιση των λιγοστών δημόσιων χώρων, στον εκτοπισμό της κοινωνικής βάσης και στην αλλαγή του χαρακτήρα ολόκληρων γειτονιών.Η επίθεση στη γειτονιά των Εξαρχείων αν και αποτελεί μια μεθοδευμένη επιχείρηση ετών συμπυκνώνει την πολιτική της κυβέρνησης του δόγματος "Νόμος και Τάξη". Θέτοντας ως στόχο την καταστροφή του χαρακτήρα της γειτονιάς το κράτος έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο ενάντια στα Εξάρχεια.Μέσω της ανάπλασης- καταστροφής του Λόφου Στρέφη, της κατασκευής του σταθμού μετρό στην πλατεία, της αποστείρωσης του κάτω Πολυτεχνείου και της ιδιωτικοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Με την στρατοπεύδευση της αστυνομίας σε όλους τους δημόσιους-ελεύθερους χώρους, τους τραμπουκισμούς από τους μπάτσους σε περαστικούς και κατοίκους. Την αλματώδη αύξηση των ενοικίων, η οποία στο πλαίσιο της γενικευμένης ακρίβειας απειλεί και το ίδιο το δικαίωμα στη στέγαση. Και την τουριστικοποίηση με τα αναρίθμητα πια Airbnb και τις επενδύσεις real estate κράτος και κεφάλαιο στοχεύουν στην απονέκρωση των Εξαρχείων και τη μετατροπή τους σε αποστειρωμένο τουριστικό διασκεδαστήριο.

Δεν λείπουν δε και επιθέσεις στους ελάχιστους αυτοοργανωμένους χώρους που έχουν πλέον μείνει ζωντανοί, με τη γειτονιά των κατειλημμένων Προσφυγικών και την Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά να έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικές επιχειρήσεις και τραμπουκισμούς.

Σαν μια γειτονιά όμως με πλούσια ιστορία αντιστάσεων, γειτονιά σύμβολο σε διεθνές επίπεδο για τους αγώνες που δίνονται ενάντια στην εξουσία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση η γειτονιά με την υποστήριξη αλληλέγγυου κόσμου βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στον δρόμο επιλέγοντας να τεθεί συνειδητά απέναντι στην υποτίμηση, την αποστείρωση και την περαιτέρω διάλυση της καθημερινότητάς της. Μέσα από πορείες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις αλλά και συγκρούσεις και παρεμβάσεις ο κόσμος υπερασπίζεται την γειτονιά των Εξαρχείων έτσι ώστε να παραμείνει ένα ζωντανό κέντρο αγώνα και να μην υποταγεί στα σχέδια μετατροπής της περιοχής σε ένα πολιτικά απονευρωμένο κέντρο παραγωγής υπεραξίας.

Ο αγώνας για τα Εξάρχεια δεν πρέπει να ιδωθεί σαν ένας αποκομμένος αγώνας αλλά ως μια μάχη που αντανακλά και εμπεριέχει το σύνολο της αγωνιζόμενης κοινωνίας απέναντι στην ωμή κρατική καταστολή, την φτωχοποίηση, την κοινωνική σήψη, την έμφυλη βία και την γενικότερη εξαθλίωση που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

Τα Εξάρχεια που θέλουμε είναι μια γειτονιά με σχέσεις αλληλεγγύης, με στέγαση για όλα/όλες και όλους, με ελεύθερους χώρους συνάντησης, συζήτησης και ζύμωσης από τα κάτω. Μια γειτονιά ανοιχτή σε μετανάστες και μετανάστριες όπου οι δρόμοι της θα κυοφορούν τις αντιστάσεις του μέλλοντος, την αυτοοργάνωση, την αλληλοβοήθεια και την ταξική αλληλεγγύη.

ΠΛΑΤΕΙΑ, ΣΤΡΕΦΗΣ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΟΠΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Καλούμε σε συνέλευση την Παρασκευή 23/6 στις 19:00 στο πάρκο Ναυαρίνου για τη διοργάνωση κεντρικής πορείας στα Εξάρχεια τον Ιούλιο.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/91327/