Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023 στις 20.30

Προβολή Ταινίας: Judas and the Black Messiah

Το Campo Rosso προβάλει στην ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας:

To Judas and the Black Messiah αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του σύγχρονου πολιτικοποιημένου αφροαμερικάνικου cinema, που διεκδίκησε μια θέση στην καθομιλουμένη στις εκρήξεις αλλά και μετά τον απόηχο του BLM.

Αρθρωμένη πάνω στην ζωή και την πάλη του Fred Hampton, χαρισματικής ηγετικής μορφής και ιδυτικού μέλους των μάυρων πανθήρων, η ταινία αποφεύγει ωστόσο να πέσει στις τυπικές παγίδες μιας ακόμη βιογραφικής ταινίας, ακριβώς λόγω της εστίασης τόσο στον «Μαύρο Μεσσία» όσο και στον «Ιούδα».

Ο Fred Hampton γίνεται πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του Κινήματος των Μαύρων Πάνθηρων στο Ιλλινόις επιχειρώντας στην πράξη την οργάνωση των καταπιεσμένων αφροαμερικάνων, την διαπραγμάτευση με άλλα κομμάτια του κινήματος και την καθημερινή δουλειά βάσης. Η δράση του τον βάζει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, του FBI και της αστυνομίας του Σικάγου. Αλλά για να διαλύσουν την επανάσταση, οι αρχές θα χρειαστούν έναν άνθρωπο στο εσωτερικό του κινήματος.

Ο Bill O'Neal διεισδύει στο Κίνημα των Μαύρων Πάνθηρων για λογαριασμό των πρακτόρων του FBI, Mitchell και J. Edgar Hoover και αποτελεί την αντεστραμένη εικόνα του Hampton ως ένας άνθρωπος πεπεισμένος για την ιστορική του ασημαντότητα και την έλλειψη ελέγχου πάνω στην ίδια του την ζωή.

Το δίπολο των δύο αντρών και των επιλογών τους αναπαριστά με ευστοχία το δίλημμα ενός υποκειμένου που απέναντι σε κοινωνικές αντιπαραθέσεις που το ξεπερνούν νιώθει την διχαστική επιταγή του ή να πάρει θέση ή να αποδεχθεί τον ιστορικό ρόλο που του αποδίδεται.

πηγή : https://www.facebook.com/events/3475697406006…