Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 στις 17.00

Συγκέντρωση ενάντια στην εκμετάλλευση των ιπποειδών

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του αλόγου που εξαναγκαζόταν με τη βία να σέρνει την τουριστική άμαξα στην Κέρκυρα, χρειάζεται να μιλήσουμε για τον τερματισμό της δουλείας των μη ανθρώπινων ζώων εν γένει και συγκεκριμένα της εκμετάλλευσης των ιπποειδών από την τουριστική βιομηχανία. Σε πολλά νησιά όπως η Ύδρα, η Αίγινα, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, αλλά και όπου μπορεί να υπάρξει ζήτηση στήνονται τουριστικές άμαξες τις οποίες τις σέρνουν άλογα, ενώ γαϊδουράκια αναλαμβάνουν το ρόλο του αχθοφόρου σε απόκρημνες και ολισθηρές πλαγιές.

Τα ιπποειδή που χρησιμοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο ως σκλάβοι από την αρχαιότητα, θεωρούνται από τα πρώτα ζώα που το ανθρώπινο είδος εξημέρωσε -καθυπόταξε- για να τα μετατρέψει σε «οχήματα» των δικών του προσδοκιών. Άλογα, γαϊδουράκια, μουλάρια κουβάλησαν ανθρώπους, σοδειές, οικοδομικά υλικά, σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης ως αναλώσιμα των φυλετικών και εθνικών πολέμων. Φέτος ο στρατός χρησιμοποίησε άλογα ως θεάματα στις παρελάσεις και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την δημιουργία έφιππης αστυνομίας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, προς χάριν εντυπωσιασμού, κάτι που πήρε πίσω προς το παρόν μετά την γενική κατακραυγή.

Σήμερα όπου έχει εκλείψει αυτή η υποτιθέμενη ανάγκη για χρήση αυτών των ζώων, έρχεται η τουριστική βιομηχανία να ρομαντικοποιήσει και να διαιωνίσει έτσι αυτή τη συνθήκη σκλαβιάς, χρησιμοποιώντας το ζώο ως είδωλο του εκάστοτε προορισμού, αλλά και λιώνοντας τα να κουβαλούν σιδερένια κάρα και τουρίστες μέσα στη ζέστη. Ενώ παράλληλα λειτουργεί και ένα ολόκληρο κύκλωμα μεταφοράς για σφαγή αυτών των ζώων σε άλλες χώρες όταν πια δεν είναι κερδοφόρα για τους εκάστοτε εκμεταλλευτές τους. Η εκμετάλλευση των ζώων έρχεται σε πλήρη σύμπνοια με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους τουριστικούς προορισμούς όπου οι εργοδότες τους αντιμετωπίζουν ως αντικαταστάσιμες μηχανές, αλλά και του ίδιου του φυσικού κόσμου που θυσιάζεται στο βωμό της διευκόλυνσης της «απόλαυσης του τουριστικού προϊόντος».

Αυτή η εξουσιαστική πρακτική απέναντι στα μη ανθρώπινα ζώα, η κανονικοποίησή της μέσα από τη ρητορική περί «ζώων εργασίας», και η εκμεταλλευτική τουριστική βιομηχανία που συνθλίβει και τους ανθρώπους, χρειάζεται να σταματήσει. Τα άλογα, τα γαϊδουράκια, τα μουλάρια, μπορούν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση όπως ζούσαν για εκατομμύρια χρόνια και όπως μας έχουν δείξει τα παραδείγματα εναγρίωσης αλόγων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και γαϊδουριών στην Κύπρο.

ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Ανοιχτή αντισπισιστική συνέλευση

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/91538/