Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 στις 19.30

Συγκέντρωση ενάντια στην περίφραξη της πάνω πλατείας Αγ.Παρασκευής

Κάλεσμα σε συγκέντρωση ενάντια στην περίφραξη της πάνω πλατείας Αγ. Παρασκευής ( Αγ. Ιωάννη) Κυριακή 23/7 7:30μμ

από Αναρχική συλλογικότητα στα Β/Α "Apriori"

Σχετικά με την περίφραξη της πάνω πλατείας της Αγ. Παρασκευής (πλάτεια Αγ. Γιάννη)Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αναπλάσεις είναι ακόμα ένας τρόπος επέκτασης του κεφαλαίου εις βάρος των ζωών μας αποκλείοντας τους τόπους συναθροίσεων της κοινωνικής βάσης. Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν τα κοινά σημεία συνάντησης δίνοντας την ευκαιρία σε ετερόκλητο κόσμο να αλληλεπιδρασει μεταξύ του μακριά από την κουλτούρα των μαγαζιών και την εμπορευματοποιηση της διασκέδασης. Συνεπώς, ο κόσμος που αράζει εκεί θα επιλέξει το πως θέλει να υπάρχει στους χώρους αυτούς ,καθώς και πως θα ναι αυτοί διαμορφωμένοι , όχι τα αφεντικά κι οι επενδυτές. Να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε απόπειρα ελέγχου και υπονόμευσης των ζωών μας κρατώντας ζωντανά τα κέντρα κοινωνικοποίησης κι αγώνα των από τα κάτω σε όλες τις γειτονιές. Καλούμε σε συγκέντρωση Κυριακή 23/7 19:30 στη πάνω πλατεία Αγίας Παρασκευής (πλατεία Αι Γιάννη)

Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος από τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες για ανάπλαση της πλατείας του Αι Γιάννη μετατρέποντάς την σε άλλον έναν χώρο κατανάλωσης , ένα ακόμα τσιφλίκι για την κερδοφορία αφεντικών και ιδιωτών. Την Πέμπτη 20/7 σε προεκλογική περίοδο θέτονται σε εφαρμογή τα σχέδια του Ζορμπά με την περίφραξη της πλατείας από λαμαρίνες. Τα αρχικα σχέδια προβλέπουν οτι το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας θα παραμείνει ως έχει με μόνη τροποποίηση την προσθήκη μιας δεύτερης παιδική χαράς και την αλλαγή του δαπέδου. Προφανώς το θέμα δεν προκύπτει από τις παραπάνω προσθήκες, αλλά από τον 8μηνο αποκλεισμό της πλατείας από τον κόσμο που την αξιοποιεί, με τα έργα να ξεκινάνε μέσα καλοκαιριού. Προκύπτει ακόμη, από το γεγονός ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο ότι αυτή η "συντήρηση" της πλατείας δεν θα αποτελέσει το πράσινο φως για την περαιτέρω αποστείρωση και αλλοτρίωση του χαρακτήρα ενός ακόμη δημοσίου χώρου. Δεν θεωρούμε ότι η περίφραξη της πλατείας αποτελεί σύμπτωση σε μια περίοδο που η κεντρικοί πολιτικοί σχεδιασμοί θέλουν να μετατρέψουν τις γειτονιές σε πεδία επιχείρηματικης δραστήριοτητας και πλουτισμου για τα αφεντικά, αποσκοπώντας στον εξευγενισμο τους. H πλατεία Εξαρχείων και η μετατροπή της σε ένα αποκλεισμένο από μπάτσους και λαμαρίνες εργοτάξιο , καθώς και η στρατοπεδευση κάθε μορφής δυνάμεων καταστολής στο λόφο του Στρέφη.Η απόπειρα ανάπλασης στο πεδίο του Άρεως και τα έργα στη πλατεία Πρωτομαγιάς και Κυψέλης για τη δημιουργία μέτρο. Η πολιτική επιλογή για ανάπλαση του κτήματος Δρακοπούλου , με την άμεση παρέμβαση του Μπακογιάννη και εντέλει την επιχείρηση περίφραξης του με λαμαρινες και τις επιθέσεις στον αντιστεκόμενο και αλληλέγγυο κόσμο στη γειτονιά.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικά μόνο από τα παραδείγματα που συγκροτούν την αποτύπωση της λεηλάτησης των δημοσίων χωρών προς όφελος των κυρίαρχων. Ανέκαθεν η πάνω πλατεία Αγίας Παρασκευή όπως και οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι πέρα από χώροι κοινωνικοποίησης αποτελούν από τα σημαντικότερα πεδία αμφισβήτησης που δεν έχουν κατακτηθεί καθολικά ακόμα από το κεφάλαιο, ενώ αποτελούν σημεία αναφοράς καθώς εκεί είναι το έδαφος που συναντιόνται άνθρωποι όλων των ηλικιών καλύπτοντας τις ανάγκες τους . Ας μην ξεχνάμε πώς οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε περίοδους κρίσης και κοινωνικής πόλωσης αποτελώντας πρόσφορο έδαφος συλλογικοποίησης , αντίδρασης , αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης των από τα κάτω. Για τους παραπάνω λόγους κράτος και αφεντικά πατώντας πάνω στην όξυνση της επιτήρησης και του ελέγχου των ζωών μας , που εγκαθίδρυσε ακόμα πιο έντονα η περίοδος της πανδημίας Covid - 19 , επιχειρούν να αλλοτριώσουν τον χαρακτήρα των δημόσιων χώρων . Τη συγκεκριμένη περίοδο στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων η πάνω πλατεία βρέθηκε στο στόχαστρο των κατασταλτικών δυνάμεων όπως και άλλες πλατείες , με την επίθεση των ΜΑΤ και τη χρήση χημικών η οποία όμως απετράπη από τον κόσμο που αντιστάθηκε και υπερασπίστηκε τον ανοιχτό χαρακτήρα της . Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αναπλάσεις είναι ακόμα ένας τρόπος επέκτασης του κεφαλαίου εις βάρος των ζωών μας αποκλείοντας τους τόπους συναθροίσεων της κοινωνικής βάσης. Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν τα κοινά σημεία συνάντησης δίνοντας την ευκαιρία σε ετερόκλητο κόσμο να αλληλεπιδρασει μεταξύ του μακριά από την κουλτούρα των μαγαζιών και την εμπορευματοποιηση της διασκέδασης. Συνεπώς, ο κόσμος που αράζει εκεί θα επιλέξει το πως θέλει να υπάρχει στους χώρους αυτούς ,καθώς και πως θα ναι αυτοί διαμορφωμένοι , όχι τα αφεντικά κι οι επενδυτές. Να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε απόπειρα ελέγχου και υπονόμευσης των ζωών μας κρατώντας ζωντανά τα κέντρα κοινωνικοποίησης κι αγώνα των από τα κάτω σε όλες τις γειτονιές.

Θέλουμε πλατείες πολυεθνικές, έξω οι φασίστες και οι σεξιστές

Γείτονες, εργαζόμενοι, καταπιεσμένες να σταθούμε ενάντια στην μετατροπή κάθε μας ανάγκη σε ένα ακόμη εμπόρευμα προς πώληση

Κάτω τα χέρια σας από την πλατεία τοπικοί άρχοντες και παρατρεχάμενοι

Καλούμε σε συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο της πλατείας Κυριακή 23 Ιουλίου 7:30μμ στη πλατεία (πλατεία Αι Γιάννη)

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1626141/