Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 στις 8.30 πμ

Αντιφασιστική Δίκη Περάματος

Την Τρίτη 19 και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου γίνεται η αντιφασιστική δίκη Περάματος για την καταδίκη της φασιστικής επίθεσης με σιδηρολοστούς του χρυσαυγήτικου απεργοσπαστικού εργοδοτικού "σωματείου" "Αγ.Νικόλαος" σε φίλους και μέλη της ΟΡΜΑ το 2018 κατα τη διάρκεια πολιτικής παρέμβασης στη γειτονιά από την οργάνωση μας.

Είναι απαραίτητο για το ταξικό κίνημα να στείλει στο περιθώριο και τα τελευταία ορφανά που άφησε πίσω της η προσπάθεια φασιστικού κινήματος την περασμένη δεκαετία. Είναι πολύ σημαντικό να αθωωθούν και οι έξι αντιφασίστες-αγωνιστές θύματα της ενέδρας που κατηγορούνται.

Η ναζιστική ΧΑ είχε στήσει δήθεν «σωματείο», με επικεφαλής τον Λαγό, για να παίξει απεργοσπαστικό ρόλο χτυπώντας τα εργατικά δικαιώματα και την συλλογική πάλη των εργατών στη ΝΕΖ. Το 2018 η ΧΑ με πλήρως αποδυναμωμένα τα τοπικά γραφεία της σε Πέραμα και Σαλαμίνα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης χρησιμοποιεί ως ορμητήριο την γιάφκα του λακέδικου «σωματείου» για να επιτεθεί στην ΟΡΜΑ. Οι επικεφαλής της φασιστικής ενέδρας ήταν οι Νίκος Μεγαλοοικονόμου και Νίκος Αποστόλου. Τα τσιράκια του καταδικασμένου Λαγού που φυγάδεψε και κάλυψε τα στοιχεία τους στο Α.Τ. Περάματος την ημέρα της επίθεσης. Ο ρόλος του Μεγαλοοικονόμου είναι γνωστός ως απεργοσπάστη τραμπούκου στο λιμάνι της COSCO με ιστορικό επιθέσεων σε απεργίες σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ). Ο Αποστόλου είναι στη φυλακή καταδικασμένος σε 7 χρόνια ως μέλος της ΧΑ στη μεγάλη δίκη της συμμορίας, όπως επίσης τον Μάρτη του 2022 καταδικάστηκε για την φασιστική επίθεση χρυσαυγιτών σε εκδήλωση της ΟΡΜΑ και σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας τον Δεκέμβρη του 2017.

Η ΟΡΜΑ για να ξηλώσει τον φασιστικό μηχανισμό σε Πέραμα και Σαλαμίνα, ήδη από το 2015 είχε μόνιμη και επίμονη παρουσία και μαχητική δράση στην περιοχή. Τακτικές εξορμήσεις στην πόλη, στα σχολεία και στα FerryBoat, μαζικές αφισοκολλήσεις και εκδηλώσεις αντιφασιστικού και διεθνιστικού χαρακτήρα στάθηκαν ανάχωμα στην φασιστική δράση και έδωσαν ανάσα στον εργαζόμενο κόσμο και την νεολαία της ευρύτερης περιοχής. Η αδιάλειπτη αντιφασιστική μάχη που έδωσε η ΟΡΜΑ μαζί με εργατικά σωματεία και ταξικούς φορείς απενεργοποίησε τη δράση του «σωματείου»-γιάφκα και έκλεισε τα τοπικά γραφεία σε Σαλαμίνα Πέραμα. Το Πέραμα, μια παραδοσιακή εργατούπολη απαλλάχτηκε από την φασιστική απειλή.Αυτό αποτελεί και την σφραγίδα τέλους της ΧΑ στην περιοχή. Το εφετείο της μεγάλης δίκης όπως και η δίκη του Περάματος αποτελούν τα τελευταία αντιφασιστικά βήματα για την πλήρη εξάλειψη τους.

O κόσμος της εργασίας, του αγώνα και η νεολαία στο πλευρό των αντιφασιστών για την καταδίκη του χρυσαυγίτικου «σωματείου» στη ΝΕΖ Περάματος. Ψηφίσματα συμπαράστασης υπογράφουν το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και αριστερές δημοτικές κινήσεις σε Σαλαμίνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Περιστέρι, πρωτοβάθμια και δευτεβάθμια σωματεία, πλήθος ΕΛΜΕ, το ΕΚΠ, η ΠΕΝΕΝ, η ΟΕΝΓΕ και άλλα εργατικά σωματεία, όλοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Αθήνα και πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στην δίκη της 21 Σεπτεμβρίου στα δικαστήρια Πειραιά, μάρτυρες υπεράσπισης θα είναι οι Α. Νταλακογεώργος πρόεδρος ΠΕΝΕΝ, ο Σ. Μαρκέτος Ιστορικός ΑΠΘ, ο Τ. Καραγιαννάκης (πρώην Δ. Σύμβουλος Περάματος), δημοτικοί σύμβουλοι από Πειραιά Θ. Διαβολάκης και Κορυδαλλό Σ. Βαλσαμής, ο τέως Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας Α. Βασιλόπουλος και ο πρώην Δ. Σύμβουλος Σαλαμίνας Σ. Καρνέσης, συνδικαλιστές εργατικών σωματείων καθώς και από το ΕΕΚ και την ΟΚΔΕ Σπάρτακος.

Την Τρίτη 19/9 θα πραγματοποιηθεί η δίκη με κατηγορούμενους τους επικεφαλής της ενέδρας Ν. Μεγαλοοικονόμου και Ν. Αποστόλου.

Την Πέμπτη 21/9 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των μελών του «σωματείου» - γιάφκας "Άγίου Νικολάου", όπου απαιτούμε την καταδίκη των φασιστών μελών της Χ.Α. και το κλείσιμο των γραφείων στην ΝΕΖ Περάματος καθώς και την αθώωση των 6 αντιφασιστών αγωνιστών που διώκονται.

Να αθωωθούν οι 6 αντιφασίστες.
Να μην αφήσουμε περιθώρια ξεπλύματος, καταδίκη των φασιστών και κλείσιμο του σωματείου-γιάφκα.
Να δυναμώσουμε τον αγώνα απέναντι στην ακροδεξιά ΝΔ.

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Πειραιά στις 8.30πμ την Τρίτη 19 και την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη.