Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 στις 18.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

10 xρόνια μετά – Ο Παύλος Φύσσας ζει: Διαδήλωση μνήμης και αγώνα

Αγώνας διαρκείας ενάντια σε Φτώχεια και Καταστολή

Όλοι στις διαδηλώσεις μνήμης και αγώνα - Δευτέρα 18/9:

Αθήνα: Μνημείο Π. Φύσσα, Κερατσίνι, 5:30μμ

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 6μμ

Ιωάννινα: Περιφέρεια, 6μμ

Πάτρα: Πλ. Γεωργιου, 6μμ

10 χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του Π. Φύσσα (18 Σεπτέμβρη 2013) από τάγμα εφόδου της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής (ΧΑ), με τη συνενοχή της ΕΛΑΣ, που παρακολουθούσε αμέτοχη. Δρώντας συστηματικά, με θρασύδειλες και δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες και αγωνιστές, η ΧΑ επεδίωκε να αναβαθμιστεί σε βασική δύναμη κρούσης ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας που είχαν ξεσπάσει ορμητικά μέσα στην μνημονιακή χρεωκοπία του ελληνικού καπιταλισμού. Οι αστικές δυνάμεις καλοέβλεπαν με τέτοια συνύπαρξη με μια «σοβαρή ΧΑ».

To σχέδιο τσακίστηκε από τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αμέσως μετά τη δολοφονία, ξέσπασαν μαζικές, μαχητικές διαδηλώσεις. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν, παρά την καταστολή. Γέννησαν ένα αντιφασιστικό κίνημα, που απομόνωσε και έπληξε τους ναζί, υποχρέωσε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να συλλάβει σχεδόν όλη την ηγεσία της ΧΑ και να την πάει σε δίκη. Ύστερα από αρκετά εμπόδια (με ευθύνη των επόμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), επιβλήθηκε μια ιστορική καταδίκη (7 Οκτώβρη 2020), με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και νέους στον δρόμο να αντιμετωπίζουν τα ΜΑΤ, τις αύρες και τα χημικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Αντιδραστικά μορφώματα όπως η ΧΑ ξερνιόνται από την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Ο ελληνικός καπιταλισμός, σε διαρκές καθεστώς χρεωκοπίας, γεννά και θρέφει αυτές τις συμμορίες ή «μεταμφιέσεις» τους. Η αστική δικαιοσύνη, όλοι οι σάπιοι «θεσμοί» υπερασπίζονται μόνο τις ταξικές δημοκρατίες των πλουσίων, όπως δείχνει και σε όλη την Ευρώπη η άνοδος ακροδεξιών και φασιστών. Καμία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, κανένα νομοσχέδιο, κανένα ψευτο-προοδευτικό «δημοκρατικό τόξο» δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πραγματικά τον ακροδεξιό και φασιστικό κίνδυνο. 3 μέλη της ΧΑ έχουν αποφυλακιστεί, από το Πρωτοδικείο επιτράπηκε η υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων, ενώ τα γελοία αλλά αντιδραστικά κοινοβουλευτικά κομματίδια συμπληρώνουν το «έργο» της ΝΔ.

Η «δημοκρατία» τους είναι ένας διαρκής ταξικός πόλεμος. Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει την ουσία της χρυσαυγίτικης, ακροδεξιάς ατζέντας, όλο και πιο σκληρά όσο η κρίση θεριεύει ξανά. Με διαρκή θωράκιση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, των ΜΑΤ και δικαστηρίων. Ταΐζοντας μια ισχνή, ζάπλουτη ελίτ για να παρασιτεί πάνω στην κοινωνία. Καταδικάζοντας εργαζόμενους, φτωχούς, σωματεία, αγωνιστές. Μας μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους με αντεργατικά εκτρώματα όπως του Χατζηδάκη και του Άδωνι, ποινικοποιούν το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Ξεπούλησαν και διέλυσαν κάθε δημόσια υπηρεσία και υποδομή. Μας μετατρέπουν σε αμερικανονατοϊκή βάση, στοιχιζόμενη στα αιματοβαμμένα σχέδια και τους πολέμους των δυτικών ιμπεριαλιστών.

Η ΕΛΑΣ κάνει πλάτη στις ρατσιστικές και νεοναζιστικές δολοφονίες (όπως στη Ν. Φιλαδέλφεια και στον Περισσό), την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ δολοφονεί μαζικά πρόσφυγες, όπως στην Πύλο. Η πολιτική τους καταστρέφει και δολοφονεί, αφήνοντας τον λαό και το περιβάλλον στο έλεος των πυρκαγιών, των πλημμυρών, της διάλυσης της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας των καπιταλιστών, της επαναφοράς των αιματηρών «πλεονασμάτων». Όχι μόνο θέλουν να συνεχίσουν το φαγοπότι σε Δήμους και Περιφέρειες -που ευθύνεται για την απουσία κάθε σοβαρού έργου προστασίας-, αλλά ετοιμάζουν ακόμα μεγαλύτερες ενισχύσεις για το κεφάλαιο, ακόμα πιο άγριες περικοπές και νέους φόρους για τον λαό.

Οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες της τάξης μας είναι αυτοί που μπορούν να σταματήσουν την κοινωνική αποσύνθεση, να σπάσουν το αδιέξοδο. Με ένα Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο, μπορούμε να ξηλώσουμε οριστικά τις ακροδεξιές και φασιστικές συμμορίες. Να οργανώσουμε τη μαζική αυτοάμυνα στην κρατική καταστολή, στο δόγμα «Νόμος και Τάξη». Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής μέσα από αγώνες. Να παλέψουμε για μια πραγματική εναλλακτική λύση, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πόλεμο, φασισμό, ρατσισμό, περιβαλλοντική καταστροφή - με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων, μια κοινωνία Σοσιαλιστική.

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

Στο δρόμο σπάμε την κρατική τρομοκρατία

Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, για ένα ταξικό Πρόγραμμα Σωτηρίας

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)

πηγή : https://www.okde.gr/archives/20045


1 2 3 4

ΣΣΠ: Όλοι στις διαδηλώσεις μνήμης και αγώνα για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Όλοι στις διαδηλώσεις μνήμης και αγώνα για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Δευτέρα 18/9:

Αθήνα: Μνημείο Π. Φύσσα, Κερατσίνι, 5:30μμ

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 6μμ

Ιωάννινα: Περιφέρεια, 6μμ

Πάτρα: Πλ. Γεωργιου, 6μμ

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ο Παύλος είχε στοχοποιηθεί από τη δολοφονική συμμορία, επειδή αγωνιζόταν ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό με τη μουσική του, αλλά και ενεργά στους αγώνες. Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ήταν ήδη γνωστή για δολοφονίες μεταναστών (Σ. Λουκμάν), ξυλοδαρμούς εργατών και επιθέσεις σε κινητοποιήσεις, από τα τάγματά της. Η Χ.Α. ήταν δημιούργημα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού. Για τα μνημονιακά κόμματα αποτέλεσε απαραίτητο συμπλήρωμα, προσπαθώντας να χτυπήσει με λύσσα το εργατικό κίνημα. Παρουσιαζόταν ως αντισυστημικό-αντιμνημονιακό κόμμα, ενώ ψήφιζε στο κοινοβούλιο σωρεία νομοσχεδίων υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών κ.ά.

Η δολοφονία του Παύλου πυροδότησε μία κοινωνική έκρηξη, με μαζικές διαδηλώσεις και αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα της Χ.Α. και τη διάλυσή της. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων μεγάλωνε κάθε χρόνο, ώσπου το κίνημα κατάφερε να επιβάλει την καταδίκη της Χ.Α. τον Οκτώβρη του 2020, με τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των 50.000 ανθρώπων έξω από το Εφετείο της Αθήνας. Παρόλο που τα αστικά δικαστήρια αναγκάστηκαν να καταδικάσουν την ηγεσία της Χ.Α., κατά την ανακοίνωση της απόφασης, ΜΑΤ και Αύρες διέλυσαν την ειρηνική αντιφασιστική συγκέντρωση. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Χ.Α. οδηγήθηκε σε αυτοδιάλυση.

Ο κίνδυνος του φασισμού, όμως, παραμένει. Είναι αποτέλεσμα της κρίσης του συστήματος, του πολέμου, της φτώχιας, της κοινωνικής εξαθλίωσης και της σαπίλας του επίσημου πολιτικού σκηνικού. Σήμερα, τη "σκυτάλη" έχει πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τα ακροδεξιά ρετάλια του κοινοβουλίου και τους μηχανισμούς καταστολής. Ο νεοφιλελεύθερος φασισμός θρέφει και τον χρυσαυγίτικο. Με την πρόσδεση στο ΝΑΤΟ και την αποστολή εξοπλισμών στον φασίστα Ζελένσκι. Με τις ιδιωτικοποιήσεις σε ενέργεια, ΟΣΕ, υγεία και εκπαίδευσης. Με τις μαζικές κρατικές δολοφονίες σε Τέμπη και Θεσσαλία. Με τις δολοφονίες μεταναστών σε Πύλο και Δαδιά. Με την ακραία φτωχοποίηση, τα «pass» πτωχοκομείου και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη 1.000 ευρώ.

Κυρίως όμως, με το τσάκισμα κάθε εργασιακού δικαιώματος και την οικοδόμηση ενός σιδηρόφρακτου Κράτους Έκτακτης Ανάγκης. Ο γνωστός νοσταλγός του φασισμού υπουργός εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να ενισχύσει το ν. Χατζηδάκη, με την 13ωρη εργασία, το 6ήμερο, το καθεστώς "δόκιμου εργαζόμενου" και τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών». Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι της ΝΔ θέλουν να μετατρέψουν εργαζόμενους και νεολαία σε σύγχρονους σκλάβους, για να τους φορτώσουν τα «σπασμένα» της κρίσης τους. Την ίδια στιγμή, η απεργία και η περιφρούρησή της ποινικοποιούνται, εργαζόμενοι δέχονται φακελώματα και τραμπουκισμούς από αστυνομικούς, τα ΜΑΤ εισβάλλουν όποτε θέλουν στα πανεπιστήμια, οι πληγέντες από τις πλημμύρες δέχονται ξύλο και χημικά, ενώ τέλος Κροάτες νεοναζί δολοφονούν ανενόχλητοι με «την ανοχή» της ελληνικής αστυνομίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να έρχεται με μία φόρα να τσακίσει ό,τι δικαίωμα μας έχει απομείνει, όμως πατάει πάνω σε νάρκες. Η νεοφιλελεύθερη "συνταγή" των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος κάθε τι δημόσιου και της ακραίας καταστολής, μαζί με την πολιτική σήψη του αστικού μπλοκ, επιφέρει αντιδράσεις και αγώνες.

Ως νεολαία πρέπει να οργανώσουμε την αντίστασή μας ενάντια στους κανίβαλους της κυβέρνησης. Να βάλουμε τα πρώτα αναχώματα και να κόψουμε την επιφανειακή φόρα του Μητσοτάκη. Να ανασυγκροτήσουμε το φοιτητικό κίνημα και τις δομές του με την απαραίτητη συσπείρωση γύρω από μία επαναστατική πολιτική και ένα σχέδιο αγώνων, που δεν θα εξαντλείται σε φραστικές καταγγελίες και συμβολικές κινητοποιήσεις. Σε τελική ανάλυση, ο φασισμός νικιέται με μαχητικότητα, αλληλεγγύη και μαζικούς ταξικούς ενωτικούς αγώνες.

  • Να αφοπλιστεί η αστυνομία - Διάλυση των φασιστοσυμμοριών ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ-ΔΙΑΣ-ΟΠΚΕ!
  • Λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες - Όχι για εξοπλισμούς, αστυνομία και κεφάλαιο
  • Ενάντια στον Πόλεμο και τον εθνικισμό, τις αντιδραστικές αστικές τάξεις σε Ελλάδα - Τουρκία. Καμία συμμετοχή στους πολέμους ΗΠΑ-ΕΕ. Έξω Βάσεις-ΝΑΤΟ
  • Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης - μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών
  • Καμία αποφυλάκιση για τους δολοφόνους χρυσαυγίτες

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com e-mail:sosiexalistikhex.spoudasextikh.palexh@gmail.excom

πηγή : https://www.okde.gr/archives/20048


1 2 3 4

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ,

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Γ.Ρουπακιά και τα τάγµατα εφόδου της Χ.Α στις 18 Σεπτέµβρη του 2013. Μετά τη συσσωρευµένη κοινωνική οργή που ακολούθησε τη δολοφονία Φύσσα, το κράτος καταδικάζει τελικά τη Χρυσή Αυγή ως εγκληµατική οργάνωση, µετά από µία πενταετή δίκη-φιάσκο. Μας διαβεβαίωσαν για την καταδίκη του φασισµού µέσα στις αίθουσες δικαστηρίων και τη νίκη της "Δηµοκρατίας". Τι σηµαίνει αυτή η καταδίκη? Τίποτα. Βλέπουµε φασιστικά κόµµατα να ξαναµπαίνουν στη Βουλή και τους φασίστες να αλωνίζουν, κάνοντας ρατσιστικές επιθέσεις ανενόχλητοι. Δεν χρειάζεται να ανατρέξουµε στο µακρινό παρελθόν µιας που το µίσος τους γεννά κάθε µέρα κι από ένα νέο περιστατικό. Από τα πογκρόµ µεταναστών στην Κύπρο, µέχρι τη δολοφονία από οργανωµένους φασίστες οπαδούς στη Νέα Φιλαδέλφεια, υπό την πλήρη επίγνωση της αστυνοµίας... αυτό που µας αποδεικνύουν είναι πως περισσότερη νοµιµοποίηση τέτοιων πρακτικών υπάρχει, παρά "καταδίκη".

Το κράτος επιλέγει να προβάλλει µια φαινοµενική καταδίκη του φασισµού για τη διατήρηση της κοινωνικής οµαλότητας, ενώ στην ουσία είναι το ίδιο το οποίο τον θρέφει µέσω της κυρίαρχης αφήγησης και των πολιτικών πρακτικών που ακολουθεί. Το κράτος υψώνει φράχτη στον Έβρο, στοχοποιεί µετανάστες για τη φωτιά στη Δαδιά, νοµιµοποιώντας τον βασανισµό µεταναστ(ρι)ών από εθνοσωτήρες κυνηγούς κεφαλών. Το κράτος εκτελεί και συγκαλύπτει αµέτρητες επαναπροωθήσεις και προσθέτει στη λίστα άλλη µια µαζική δολοφονία µεταναστών µε το ναυάγιο στην Πύλο. Το κράτος στοιβάζει µετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατατάσσοντας τους σταθερά ως πολίτες β' κατηγορίας. Σ' αυτό έρχεται να προστεθεί η άµεση έξωση µεταναστ(ρι)ών από το camp του Κουτσόχερου στη Λάρισα για τη στέγαση πληµµυροπαθών.

Αυτός ο ζόφος δεν έχει τέλος. Έχουµε συνηθίσει να καταναλώνουµε τον θάνατο. Από τη µία παρακολουθούµε σκηνές ακραίας βίας και ανθρωποφαγίας και από την άλλη περνάµε σε εύπεπτες ανάλαφρες εικόνες, χωρίς αυτό να µας προκαλεί την ανάγκη να αντιδράσουµε και να µη στεκόµαστε αµέτοχοι. Πίσω από την ασφάλεια της οθόνης ο οποιοσδήποτε ξερνάει µίσος και συναινεί για την επόµενη δολοφονία. Όλοι αυτοί που αναπαράγουν αυτή τη ρητορική µίσους, διαστρεβλώνοντας την πραγµατική πηγή των καταπιέσεων τους, στρέφονται ενάντια σε φτωχοδιάβολους, µετανάστριες, ροµά, ανάπηρους, τρανς και όποια άλλα καταπιεσµένα κοµµάτια της κοινωνίας θεωρούν κατώτερα τους. Καθοριστικό ρόλο παίζουν τα µίντια τα οποία όχι µόνο αναπαράγουν την κυρίαρχη αφήγηση, αλλά ξεπλένουν τους υπαίτιους και χτίζουν το "ανθρώπινο" προφίλ του δράστη. Έτσι κι αλλιώς γι' αυτούς τα θύµατα είναι άξια της µοίρας τους: Τον Παύλο τον σκοτώσανε για το ποδόσφαιρο. Τη Zackie τη σκοτώσανε γιατί ήταν κλεφτρόνι και πρεζάκι. Τον Αντώνη τον σκοτώσανε γιατί δεν είχε εισιτήριο.

Το τελευταίο αυτό περιστατικό της δολοφονίας του Αντώνη ήρθε να προστεθεί στη µακρά λίστα των δολοφονηµένων. Μια δολοφονία καθόλου τυχαία, καθώς τα κίνητρα της είναι βαθύτατα ρατσιστικά και ταξικά. Πλειάδες συνοµιλιών των δολοφόνων του, έχουν δηµοσιευτεί, αποκαλύπτοντας πως νόµιζαν ότι ήταν Πακιστανός και πως δεν είχε εισιτήριο για να ταξιδέψει. Και ως γνωστόν πλέον, αυτά τους έδωσαν το δικαίωµα να τον πετάξουν στη θάλασσα. Εξάλλου αν ήταν όντως κάποιος Πακιστανός που δεν είχε να πληρώσει το εισιτήριο του, το θέµα θα είχε ήδη ξεχαστεί. Για να σε σκοτώσουν, άµεσα ή έµµεσα, αρκεί να πληροίς τα κριτήρια...να είσαι φτωχός ή / και διαφορετικός.

Η ανθρώπινη ζωή πλέον δεν είναι άλλο από αναλώσιµη. Φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια και συνεχείς ανατιµήσεις µετατρέπουν τη ζωή µας σε αγώνα επιβίωσης. Μπροστά σε αυτή την πραγµατικότητα, κράτος και κεφάλαιο οχυρώνονται απέναντι σε κάθε µορφή αντίστασης και έχουν όλα τα µέσα, από την ωµή καταστολή στον δρόµο µέχρι τα νοµοσχέδια που ψηφίζουν στη Βουλή. Έτσι λοιπόν τίθεται για διαβούλευση ένα νέο αντεργατικό νοµοσχέδιο που νοµιµοποιεί την 13ωρη εργασία, την απασχόληση σε δύο εργοδότες και την 6ήµερη εργασία, την ελαστική εργασία και ποινικοποιεί τους εργατικούς αγώνες και το δικαίωµα στην απεργία και έρχεται να προστεθεί στη συνολικότερη υποβάθµιση της παιδείας και της υγείας.

Κράτος και κεφαλαίο σε µια συνεχή προσπάθεια για όλο και περισσότερο κέρδος -ιδιαίτερα σε µια συνθήκη κοινωνικής, οικονοµικής και πολιτικής κρίσης- εντείνει την επίθεση ενάντια στα εκµεταλλευόµενα και καταπιεζόµενα κοµµάτια της κοινωνίας, οδηγώντας τα προς την εξαθλίωση. Καθόλου τυχαία βέβαια δεν είναι και η επανεµφάνιση της ακροδεξιάς και των φασιστικών πυρήνων στο δηµόσιο πεδίο. Με την αναπαραγωγή οπισθοδροµικών και αναχρονιστικών απόψεων, την πατριωτική και εθνικιστική ρητορική και τη γενικότερη συντηρητικοποίηση, ο φασισµός εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στην κοινωνία.

Δέκα χρόνια µετά λοιπόν η µάχη απέναντι στον φασισµό και το σύστηµα που τον γεννά συνεχίζει αµείωτη

Δεν πρόκειται να αφήσουµε τους δρόµους και τις γειτονιές µας σε κάθε λογής φασίστα

Συνεχίζουµε να αγωνιζόµαστε µε όπλο την αλληλεγγύη, για έναν κόσµο ισότητας και ελευθερίας

Για έναν κόσµο χωρίς σύνορα, στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταπίεση και εκµετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/9 στις 6:00

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Σεπτεμβρίου 11h


1 2 3 4

Αντιφασιστική πορεία τη Δευτέρα 18.09.2023 ώρα 18:00 στην Περιφέρεια

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

10 χρόνια έχουν πλέον περάσει από όταν ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από το μαχαίρι του φασίστα Ρουπακιά. Από τότε έως σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στην πολιτική σκηνή της χώρας και παράλληλα τίποτα. Η Χρυσή Αυγή, το πρώτο κόμμα που μετά από χρόνια καταφέρνει με ξεκάθαρη φασιστική κατεύθυνση να καθίσει στα έδρανα της Βουλής εν τέλει φυλακίζεται επί κυβέρνησης ΝΔ και φαινομενικά αποδυναμώνεται. Κόσμος πανηγυρίζει για τη δικαιοσύνη, άλλοι ακούν τα νέα αδιάφοροι, ενώ άλλοι περιμένουν να γυρίσει ξανά ο τροχός. Και φυσικά και θα γυρίσει. Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, η ακροδεξιά ανεβαίνει ξανά τα σκαλοπάτια τόσο του κοινοβουλευτισμού όσο και της κοινωνικής επιρροής, με γοργό ρυθμό.
Πολλοί και πολλές πιστεύανε ότι επιτέλους οι υπαίτιοι για την άνοδο της σύγχρονης ακροδεξιάς στην Ελλάδα βρίσκονται πίσω από κάγκελα και ότι θα απαλλαχθούμε από το φασισμό, φυσικά όμως αυτό αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά μία στείρα ελπίδα. Και αυτό γιατί ένα μόρφωμα το οποίο δημιουργείται από το ίδιο το κράτος και το κεφάλαιο, για να χτυπήσει τους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες δεν μπορεί να εξαφανιστεί με την φυλάκιση μερικών μελών ενός κόμματος. Πόσο μάλλον δεν οδηγεί στην εξάλειψη ρατσιστικών, φασίζουσων και μισαλλόδοξων ιδεών που τόσα χρόνια τυλίγουν σαν φίδι το ανθρώπινο μυαλό και ο εκφραστής τους μπορεί να αλλάζει πρόσωπα, από τον γείτονά μας έως τον πρωθυπουργό της χώρας.
Είναι αλήθεια πως η άνοδος της Χ.Α. οδήγησε πολύ κόσμο στο δρόμο, προσπαθώντας να αντισταθούν σε όσα αυτή εκπροσωπούσε και έπραττε. Και μέχρι ενός βαθμού ο λόγος που οι φασίστες δε ρίζωσαν σε διάφορες γειτονιές και πόλεις ανά την Ελλάδα, ήταν ότι τσακίστηκαν από το αντιφασιστικό κίνημα. Ωστόσο, όταν τα πράγματα άρχισαν πραγματικά να ξεφεύγουν από τον έλεγχο και είχαν κάνει ήδη τη βρώμικη δουλειά του, ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός, λειτουργώντας στην πραγματικότητα για πάρτη του και όχι για να ικανοποιήσει κάποιο λαϊκό αίσθημα, ήταν αυτός που διαχειρίστηκε προσωρινά την κατάσταση, όταν θεώρησε πως η Χ.Α. πρέπει για λίγο να μπει σε καταστολή. Και έτσι κατάφερε ένα δεξιό κόμμα να πάρει το χειροκρότημα. Φτάνοντας στο σήμερα, πρώην χρυσαυγίτες δρουν μια χαρά μέσα από τις φυλακές, κυβερνητικά στελέχη κάνουν δηλώσεις και παίρνουν αποφάσεις ισάξιες με αυτές ακροδεξιών κομμάτων και παρατάξεων και σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας στρέφεται όλο και περισσότερο σε ακροδεξιές ιδέες και αντιλήψεις. Την ίδια στιγμή, άλλα ακροδεξιά κόμματα παίρνουν τη θέση της Χ.Α. στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Και εδώ δεν ξέρουμε ποιο παράδειγμα να πρωτοαναφέρουμε.
Παρόλα αυτά ποτέ δεν θεωρούσαμε ότι χρειάζεται ένα ακροδεξιό κόμμα για να πληθύνει η φασιστική ρητορεία στην κοινωνία. Άλλωστε όσο περνούν οι μέρες πολλαπλασιάζονται τα ρατσιστικά περιστατικά. Πριν από μερικούς μήνες, αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε μετανάστη επειδή έκλεψε ένα αυτοκίνητο. Φυσικά όμως το θέμα ξεχάστηκε εύκολα μιας και α) μετανάστης ήταν και β) αυτοκίνητο έκλεψε. Δυστυχώς στο μυαλό πολλών αυτά αρκούν για να αφαιρεθεί μια ανθρώπινη ζωή. Λίγες μέρες πριν και ενώ η μισή χώρα βρισκόταν στη δίνη των πυρκαγιών, η φωτιά που ξέσπασε στον Έβρο ήρθε για να αποκαλύψει τόσο το ρατσιστικό παραλήρημα πολλών αλλά και να εξυπηρετήσει κυβερνητικές σκοπιμότητες. Απλοί πολίτες βγήκαν παγανιά για να "συλλάβουν" μετανάστες "εμπρηστές". Άλλοι θεώρησαν λογικό και σκόπιμο, να τους κατηγορήσουν πως εκείνοι έβαλαν τη φωτιά, τη στιγμή που μετανάστες ήταν και τα μοναδικά θύματα της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς, μια και εκείνοι δεν είχαν που να βρουν καταφύγιο.
Όλα αυτά όμως δεν έμειναν μόνο σε μια κουβέντα κάπου μεταξύ καφενείων και κίτρινων παραθύρων στα ΜΜΕ. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να τα πει με το γάντι και εντός της Βουλής. Την ίδια στιγμή η χαρακτηριστική ατάκα που έπαιζε στα κανάλια είναι πως "ευτυχώς δε θρηνήσαμε θύματα εκτός βέβαια από εκείνους τους μετανάστες". Δήλωση η οποία αρκεί για να φανεί μια ευρύτερη αντίληψη γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα και γενικότερα την εκτίμηση που έχουμε σαν είδος για την ανθρώπινη ζωή. Και ενώ στην πανέμορφη χώρα μας γίνονται όλα αυτά, στην Κύπρο ξεσπάνε αναταραχές στις οποίες ακροδεξιοί πραγματοποιούν πογκρόμ σε μετανάστες. Πρέπει να τονίσουμε πως η λέξη δεν είναι απλά μια υπερβολή, αφού εισέβαλαν στα σπίτια και τα καταστήματα, χτυπώντας τους και καταστρέφοντας ό,τι έβρισκαν στο δρόμο τους. Η αστυνομία φυσικά έμεινε άπραγη. Επειδή ο ρατσισμός αλλά και ο μισανθρωπισμός πάνε παρέα και με τα τηλεοπτικά νούμερα, όταν τον κύκλο του διαδικτύου έκανε το γεγονός της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός ανθρώπου που προσπάθησε να μπει στο πλοίο για να πάει σπίτι του, όλοι οι "ευυπόληπτοι" δημοσιογράφοι έσπευσαν να προφτάσουν να διευκρινίσουν ότι και Έλληνας ήταν και εισιτήριο είχε. Είναι αναγκαίο να ξέρουμε διότι, αν κάτι από τα παραπάνω δεν ίσχυε, θα ήταν προφανώς λόγος να δικαιολογήσουμε αυτούς που τον πέταξαν στη θάλασσα να πνιγεί και έφυγαν. Χαρακτηριστικά φαίνονται να είναι τα λόγια του ύπαρχου που έχουν διαρρεύσει στα Μ.Μ.Ε, καθώς "νόμιζε πως ήταν μαύρος, πακιστανός".
Τη στιγμή λοιπόν που η οικονομική κρίση συνεχίζεται και βαθαίνει και η κυβέρνηση γνωρίζει πως πάμε από το κακό στο χειρότερο, η φασιστικοποίηση της κοινωνίας αλλά και η τόνωση του εθνικού αισθήματος αποτελεί κύριο μέλημα του κράτους. Γιατί να ασχοληθείς με το αφεντικό σου που δε σε πληρώνει όταν ο διπλανός σου είναι μετανάστης και δουλεύει και αυτός για ένα κομμάτι ψωμί. Γιατί να ασχοληθείς με το ότι τα πάγια έξοδά σου δε βγαίνουν με τίποτα, όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την αύξηση του πολεμικού εξοπλισμού "μας". Γιατί να σε νοιάξει ο κόσμος που πεθαίνει από τις φωτιές και τα δάση που καταστρέφονται τη στιγμή που ο κόσμος αυτός μπορεί να μη γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα και ίσως τώρα θα χτιστούν κι άλλα ξενοδοχεία για να πάνε οι τουρίστες διακοπές. Άσε που οι κακές γλώσσες λένε πως αν βάλεις και εσύ καμία μπορεί και να βγάλεις κανένα καλό μεροκάματο.
Ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας σε περιόδους βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης δεν είναι νέο κόλπο. Η άνοδος ακραίων και εχθρικών απόψεων σε τέτοιες περιόδους επίσης. Διότι για κάθε εξουσία είναι πολύ καλύτερο οι πορείες να στοχεύουν οπουδήποτε αλλού εκτός από τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά. Είναι πολύ καλύτερο οι εργάτες και οι εργάτριες να σκοτώνονται μεταξύ τους για το οτιδήποτε (ιδίως όταν αυτό είναι μια εθνική συνείδηση που δημιουργεί αόρατους μικρούς στρατούς), παρά να είναι ενωμένοι διεκδικώντας να ζήσουν και όχι να παλεύουν να επιβιώσουν. Διότι πλέον αυτό κάνουμε. Και βέβαια είναι πολύ πιο εύκολο να μάθεις σε κάποιον να μισεί και να σκοτώνει παρά να παλεύει για μια καλύτερη καθημερινότητα.

κάλεσμα : Αναρχική ομάδα A BATALHA

abatexalha@espexiv.net

abatalha.espivblogs.net

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Σεπτεμβρίου 13h