Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 στις 19.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Λοφος Στρεφη: 3 χρονια αγωνα. συγκεντρωση - πορεια

ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ: 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ, 7μμ, μπασκετάκι Λόφου

3 Οκτώβρη 2022 εγκαταστάθηκαν μπάτσοι και εργοτάξιο στον Λόφο, ξεκινώντας την καταστολή και τη λεηλασία της γης: πλαγιές κατασκάφτηκαν, δέντρα καταστράφηκαν, φυτά ξεριζώθηκαν, τα ζώα σπανίζουν πια.

Αυτόν τον ένα χρόνο, στη γειτονιά μετράμε δεκάδες συλλήψεις, πάνω από 50 προσαγωγές μόνο στον Λόφο και αρκετούς βίαιους ξυλοδαρμούς από τα ένστολα σκουπίδια που δρουν ως μπράβοι των εργολάβων της Prodea.

ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, καπελάκηδες και ασφαλίτες αράζουν καθημερινά εκεί όπου βρισκόμασταν παλιά εμείς, εκεί που κάναμε γιορτές, συνελεύσεις και παίζαμε απαγορεύοντας πολιτικές δράσεις, εκδηλώσεις, βόλτες, παιδικές παρατάσεις και πάρτι.

Στη γειτονιά, κτήρια, μαζί τους κι οι καταλήψεις μας, αγοράζονται κι ανακαινίζονται συνεχώς, αμέτρητοι τουρίστες φτάνουν με ιδιωτικά βανάκια, κωλομάγαζα ανοίγουν σε κάθε τρύπα κι οι μπάτσοι φυλάνε τη πλατεία μας που έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Κάτοικοι εκτοπίζονται λόγω υψηλών ενοικίων και Airbnb, ενώ το κεφάλαιο επεκτείνεται καταπατώντας ό,τι συλλογικά είχαμε χτίσει.

Ο αγώνας για τον Λόφο Στρέφη είναι αγώνας για όλα τα Εξάρχεια, αγώνας για τη φύση, αγώνας ενάντια στον εξευγενισμό.

3 χρόνια συνελεύσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, γιορτές, πορείες, συγκρούσεις κρατούν τον Λόφο ζωντανό.

Για τις οικογένειες ντόπιων και μεταναστών που χάσαμε από γείτονες, για τις καταλήψεις μας που χτίσανε, για την πλατεία που μάντρωσαν με το έτσι θέλω, για το Πολυτεχνείο που θέλουν αποστειρωμένο.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/91901/


1 2 3 4

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ - 3/10 19:00 μπασκετάκι Λόφου

post image

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

3/10 19:00 μπασκετάκι Λόφου

Τρία χρόνια πριν, τον Οκτώβρη του 2022, εγκαταστάθηκαν στο λόφο Στρέφη οι μπάτσοι και το εργοτάξιο που φυλάνε, ένα εργοτάξιο που έχει ως στόχο την «ανάπλαση» του λόφου, μια έννοια που όλα ξέρουμε τι εμπεριέχει: την καταστροφή ενός ακόμα ελεύθερου χώρου έτσι ώστε να αποτελεί πηγή κέρδους για τους από τα πάνω. Κι έτσι μια εικόνα που πριν κάποια χρόνια ίσως φαινόταν απροσδόκητη -ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, καπελάκηδες και ασφαλίτες να αράζουν σταθερά ανάμεσα στα δέντρα του λόφου- προσπαθεί και αυτή να βρει μία θέση στο ψηφιδωτό της κανονικότητας, της συνήθειας, του δεδομένου. Όμως οι αγώνες που δίνονται αυτά τα τρία χρόνια για την υπεράσπιση του λόφου ως χώρου ελεύθερου, όπου θα μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα τις βόλτες μας, τις συνελεύσεις μας, τις εκδηλώσεις μας, έχουν καταστήσει σαφές πως οι μπάτσοι και το εργοτάξιο στο λόφο θα είναι πάντα μία εικόνα ασυμβίβαστη που γεννά οργή και αντιστάσεις.

Η καταστροφή των ελεύθερων χώρων και πλατειών, μεταξύ των οποίων και η πλατεία Εξαρχείων, η οποία έχει μετατραπεί σε φρουρούμενο από κάθε λογής μπάτσους εργοτάξιο/οχυρό με λαμαρίνες, ή, ακόμα πιο πρόσφατα, το πάρκο Δρακόπουλου, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του «εξευγενισμού» του μητροπολιτικού ιστού με ζώνες συγκεκριμένων χρήσεων (κατοικία, εργασία, ψυχαγωγία). Και η ανάπλαση του λόφου του Στρέφη δεν μπορεί παρά να ενταχθεί μέσα στις γενικότερες κινήσεις της δημοτικής αρχής, εκμετάλλευσης των ελεύθερων δημόσιων χώρων στο όνομα της ανάπτυξης. Σχεδόν όλες οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνός, Κουκάκι, Πετράλωνα, κτλ), εδώ και δυο δεκαετίες επαναπροσδιορίζονται, γίνονται εκμεταλλεύσιμες, αναπλάθονται, την ώρα που κάτοικοι εκδιώκονται από τα σπίτια τους, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας και η προώθηση της «βαριάς βιομηχανίας της χώρας», του τουρισμού.

Όπου και να την συναντήσουμε, η καπιταλιστική ανάπτυξη, μυρίζει καταπίεση, εκμετάλλευση, αίμα και υπέρογκα κέρδη για λίγους και καλούς. Γι αυτό και μαζί με όλα αυτά, το κράτος φροντίζει να κάνει ολοκληρωμένα τη δουλειά του και προετοιμάζει το πεδίο με προπαγάνδα, βία και καταστολή. Καμιά μας, βέβαια, δεν μπορεί να αρνηθεί τον πολιτικό συμβολισμό που περιέχουν αυτές οι κινήσεις, όταν αναφέρονται στην περιοχή των Εξαρχείων. Η απόπειρα αποπολιτικοποίησης και άρσης των συμβολισμών που έχουν δημιουργήσει τα γεγονότα των προηγούμενων χρόνων στα Εξάρχεια, αλλά και αυτή της μετατροπής τους σε μια αποστειρωμένη, τουριστική περιοχή, σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οφείλουν να συναντήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά αναχώματα που τους αναλογούν.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΝΑ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

Αναρχικό στέκι Υπόκεντρο

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1626789/


1 2 3 4

Ενάντια στην καπιταλιστική ανάπλαση των Εξαρχείων - Κάτω τα χέρια από το Λόφο Στρέφη και τους δημόσιους χώρους πρασίνου

από Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Ενάντια στην καπιταλιστική ανάπλαση των Εξαρχείων - Κάτω τα χέρια από το Λόφο Στρέφη και τους δημόσιους χώρους πρασίνου - Συμμετέχουμε στηρίζουμε τη διαδήλωση που καλεί η Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου του Στρέφη (Τριτη 3 Οκτωβρίου 19.00 - Συγκέντρωση στο μπασκετάκι)

Ενάντια στην καπιταλιστική ανάπλαση των Εξαρχείων - Κάτω τα χέρια από το Λόφο Στρέφη και τους δημόσιους χώρους πρασίνου

Ο αγώνας αντίστασης στα εξευγενιστικά κατασταλτικά σχέδια της δημαρχίας Μπακογιάννη στο Λόφο του Στρέφη συμπληρώνει 3 χρόνια. Απόλυτα αποκαλυπτική του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως εργαλείου προώθησης των καπιταλιστικών συμφερόντων, η δημαρχία Μπακογιάννη χαρακτηρίστηκε από μεγαλεπίβολα φαραωνικά έργα ανύπαρκτης κοινωνικής αξίας - και πολλαπλής χρησιμότητας την ίδια στιγμή για τις εταιρείες που τα ανέλαβαν- με σκοπό την εκκαθάριση του κέντρου από τα προλεταριακα κοινωνικά στρώματα και τις δομές του κινήματος.

Στρεφόμενα ευθέως ενάντια στις κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων, τα πλάνα αναπλασης, εξευγενισμού και "νοικοκυρέματος" της Αθήνας, δεν ήταν τίποτα άλλο από τη συστηματική υπονόμευση και διάλυση των δημοσίων δομών και των κοινωνικών χώρων πρασίνου προς όφελος ιδιωτών εργολάβων.

Οι σχεδιασμοί του Δήμου αποτελούν πτυχή της συνολικής βίαιης και επεκτατικής στρατηγικής του κεφαλαίου που αναζητώντας το μέγιστο κερδος λεηλατεί την φύση και αδιαφορεί για την προστασία της ανθρωπινης ζωης, στρατηγική που στο αστικό τοπίο εκδηλώνεται με την εκμετάλλευση κάθε σπιθαμής ελεύθερου δημοσίου χώρου και την παράλληλη καταστολή των κινηματικών δομών, των καταλήψεων, των αυτοδιαχειριζομενων κοινωνικών χώρων.

Τα πλάνα ανάπλασης του πάρκου Δρακόπουλου, της Ακαδημίας Πλατωνος, του πάρκου Κύπρου και Πατησίων και η καταστολή των κοινωνικών χώρων και καταλήψεων ( Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων, κατάληψη Ζιζάνια) αποτελουν μια ευκρινή έκφραση αυτής της πολιτικής. Η βίαιη μετάλλαξη του κέντρου επιβάλλεται με όρους αστυνομικής καταστολής αλλά και παρακρατικής βίας όπως συνέβη στο πάρκο Δρακόπουλου, πρώτα με την εμφάνιση μπράβων και έπειτα ΜΑΤ.

Τα πλάνα της δημαρχίας Μπακογιάννη για τα Εξαρχεια συνολικότερα και για τον Στρέφη ειδικότερα δεν αποτελούν εξαίρεση.Η απόπειρα αλλοίωσης του χαρακτήρα των Εξαρχειων με την εγκατάσταση του μετρό και τον αστυνομικό αποκλεισμό της πλατείας, την εντεινόμενη εμπορευματοπιηση αλλά και το κλείσιμο ουσιαστικά του Πολυτεχνείου ως ανοιχτού κοινωνικού χώρου, βρήκε απέναντι της τη μαζική δυναμική αντίσταση. Μια αντίσταση που αντλώντας έμπνευση από την τεράστια εξεγερτική παρακαταθήκη της γειτονιάς, αλλά και τους τωρινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες της και τις πολλαπλές εστίες ταξικής αλληλεγγύης και κοινωνικής αυτοοργάνωσης της, συνεχίζει - κόντρα στην ασφυκτική καταστολή- να διανοίγει νικηφόρα μονοπάτια ελευθερίας, σύγκρουσης, εξέγερσης.

Στην καμένη, την πλημμυρισμένη ή την αναπλασμένη γη που αφήνει πίσω της η καπιταλιστική ανάπτυξη να οξύνουμε τους αγώνες για την υπεράσπιση της φύσης και των δημόσιων χώρων. Της φύσης και των δημόσιων χώρων ως οργανικών στοιχείων της ανθρώπινης ύπαρξης και δημιουργικότητας, ενάντια στην καταστροφή τους ως συστατικού στοιχείου της ταξικής μας υποτίμησης. Από τα Άγραφα, την Εύβοια, τον Έβρο, τη Θεσσαλία ως τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, τα Πατήσια, τη Μάνδρα και την Ελευσίνα και από τα πάρκα και τις πλατείες ως τους λόφους, τα βουνά και τα ποτάμια ο αγώνας για την υπεράσπιση της φύσης και των δημόσιων αγαθών είναι αγώνας ταξικός, αγώνας που αφορά την ίδια την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης και για αυτό το λόγο ένας αγώνας υπαρξιακός και συνάμα οραματικός, ένας αγώνας για τις σύγχρονες εργατικές κοινωνικές ανάγκες, ο οποίος ως τέτοιος κυοφορεί τις ανάγκες μιας άλλης κοινωνίας.

Συμμετέχουμε στηρίζουμε τη διαδήλωση που καλεί η Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου του Στρέφη (Τριτη 3 Οκτωβρίου συγκέντρωση στο μπασκετακι)

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1626834/


1 2 3 4

[ΕΚΤΑΚΤΟ] Αναβολή της καλεσμένης συνέλευσης για αύριο Τετάρτη 04/10 στις 17.30 στην ΑΣΟΕΕ

από Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου

Η ανακοινωμένη ανοιχτή συνέλευση για σήμερα Τρίτη 03/10 20.00 στην ΑΣΟΕΕ αναβάλλεται για αύριο Τετάρτη 04/10 στις 17.30 στην ΑΣΟΕΕ. Η προβολή και το μπαρ που ήταν προγραμματισμένα στο πλαίσιο του 3ημέρου επανοικειοποιησης και επανοικοδόμησης του στεκιού αναβάλλονται, η μικροφωνική συγκέντρωση το πρωί θα γίνει κανονικά.

Στηρίζουμε τα σημερινά καλέσματα στα Εξάρχεια. Όλοι, όλες και όλα στους δρόμους.

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1626837/