Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις 10.30 πμ

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

Απεργιακή συγκέντρωση

Απεργία! Κάτω η δολοφονική κυβέρνηση ΝΔ - Το «νομοσχέδιο των δούλων» δεν θα περάσει

Όλοι/ες στην Απεργία Πέμπτη 21/9, 10.30 πμ Άγαλμα Βενιζέλου

Μόλις 2,5 μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Μητσοτάκης ήρθε στη Δ.Ε.Θ. με καθυστέρηση, για να αναγγείλει το αιματοβαμμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ. Με περίσσιο θράσος, αφού μας έχουν αφήσει στο έλεος του «112», πνίγοντας και καίγοντας ολόκληρες περιοχές και ανθρώπινες ζωές, υπο-στελεχώνουν τα νοσοκομεία αφήνοντας πίσω νεκρούς πριν καν φτάσουν εκεί, με το επιτελικό τους μπάχαλο να οργιάζει! Η «σταθερότητα» που λένε συνεχώς, σημαίνει συνεχής διάλυση-ιδιωτικοποίηση και πάρτι εκατομμυρίων πάνω στα χαλάσματα όποιου δημόσιου αγαθού άφησαν όρθιο (Υγεία-Παιδεία-Μεταφορών-Ενέργειας), με εγκληματικές συνέπειες για όλους εμάς τους εργαζόμενους και νέους, όπως αποδείχτηκε και με το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη. Για να συνεχίσουν να ταΐζουν μια χούφτα επιχειρηματιών- που μόνο στόχο έχουν να αρπάζουν και να διαλύουν κάθε τι δημόσιο και δωρεάν που κατακτήθηκε με τους αγώνες μας, θα προσπαθήσουν να μας «πείσουν» με γκλομπς, νομοσχέδια, δικαστήρια, απολύσεις σε όποιον το αμφισβητήσει.

Την ίδια στιγμή, που εμείς οι εργαζόμενοι, στενάζουμε καθημερινά με τους λογαριασμούς, τα δυσθεόρατα ενοίκια και τρομάζουμε μόνο στην σκέψη με τις τιμές που θα συναντήσουμε στο σούπερ μάρκετ για να καλύψουμε βασικές ανάγκες, κάποιοι «ειδικοί»- καταστροφείς, μας μιλάνε πως είμαστε στο σωστό δρόμο και όλα πάνε καλά! Και η ακρίβεια δεν είναι κάτι ουρανοκατέβατο όπως μας λένε, αλλά επακόλουθο της διάλυσης του πρωτογενούς τομέα (και με τις πρόσφατες καταστροφές ακόμη περισσότερο) και της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και την προσπάθεια των εργοδοτών να βγάλουν τα σπασμένα πάνω μας, αυξάνοντας κι άλλο τα κέρδη τους! Μας παίρνουν τα σπίτια για χρέος 1000 ευρώ, χαρίζοντάς τα στα funds για να ανεβάζουν τα ενοίκια και μείς να μην έχουμε που να μείνουμε! Είναι τόση η λύσσα της κυβέρνησης εναντίον εργαζομένων και φτωχών, που το επόμενο διάστημα θα κατεβάσουν προς ψήφιση, «για χάρη της σταθερότητας», 120 νομοσχέδια - απορρυθμίσεις! Μερικά από αυτά αφορούν : 1. Διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, προς όφελος των ιδιωτών και αυτών που μπορούν πλέον να σπουδάσουν, 2. Διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, ενός άκρως σημαντικού τομέα για την επιβίωσή μας και 3. Το νέο νομοσχέδιο για την από-ρρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την μετατροπή μας σε σύγχρονο δούλο, που θα δουλεύει όλη μέρα για να πληρώνει!

ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ!

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρόλο που γελοία πρόσωπα όπως ο Άδωνις, προσπαθούν να το παρουσιάσουν πως προστατεύει τους εργαζόμενους, αντιθέτως μας αφήνει έρμαιο στις ορέξεις των εργοδοτών, είναι η συνέχεια και χειροτέρευση προηγούμενων νομοσχεδίων (ΣΥΡΙΖΑ, Βρούτση, Χατζηδάκη) και θέλει να μας μετατρέψει σε ατομικοποιημένους δούλους, που θα πηγαίνουμε σπίτι (αν μπορούμε να το πληρώνουμε), μόνο για να κοιμόμαστε! Πιο συγκεκριμένα : 1. Η θεσμοθέτηση των συμβολαίων μηδενικών ωρών, όπου ο εργοδότης 24 ώρες πριν θα σε ενημερώνει πότε και ποιες ώρες σε χρειάζεται, δηλαδή ένας εργαζόμενος-υπηρέτρια, που ανάλογα αν έχει ή δεν έχει δουλειά στο μαγαζί θα δουλεύει και για όσο υπάρχει φόρτος. 2. Η δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι τη συμπλήρωση 13 ωρών/ημέρα, πράγμα που καταργεί το 5νθήμερο-8ωρο στην πράξη, «δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον μισθό μας»! Προφανώς δε χρειάζεται για αυτούς τους «ειδικούς» να αυξηθούν οι μισθοί μας για να ζήσουμε αξιοπρεπώς, αλλά πρέπει να δουλεύουμε μέχρι λιποθυμίας και θανάτου, μιας και έτσι θα γλιτώσουνε και νωρίς από την σύνταξή μας! 3. Η νομιμοποίηση του 6ημερου εργασίας, παρέχοντας το τυράκι της προσαύξησης 40% του ημερομισθίου της 6ης ημέρας εργασίας, δηλαδή νομιμοποίηση του εργαζόμενου δούλου που θα δίνει και τη ζωή του πάνω στη μηχανή του καφέ, πάνω στο μηχανάκι, μέσα στην κουζίνα κλπ, για να πληρώνει τους υπεύθυνους της κατάντιας του (ιδιώτες ενέργειας, φόρους, Σκλαβενίτιδες που έχουν θησαυρίσει από αυτή την κατάσταση) 4. Η δυνατότητα σε όσους εργοδότες εφαρμόσουν οικειοθελώς την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην υποχρεούνται να δηλώνουν τις υπερωρίες στο ''ΕΡΓΑΝΗ'', δηλαδή ο εργοδότης με την απειλή της απόλυσης, θα βάζει τον εργαζόμενο να χτυπάει την κάρτα μόλις τελειώσει το ωράριό του και έπειτα θα συνεχίζει να δουλεύει για όσες ώρες χρειαστεί, φυσικά χωρίς προσαυξήσεις και ακόμα χειρότερα απλήρωτος. 5. Επιστέγασμα όλων των παραπάνω και για την παραδειγματική τιμωρία, ποινικοποίηση των αγώνων και διεκδικήσεων είναι πως πλέον η προστασία της απεργίας και η περιφρούρησή της ποινικοποιούνται με βαριές ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματικού προστίμου τουλάχιστον 5000€. Είναι τόσο το μένος τους που νομοθετούν την ποινική δίωξη ακόμα και για υποτιθέμενη "ψυχολογική βία" εναντίον όσων "επιθυμούν να εργαστούν", κάτι το οποίο είναι ασαφές και είναι φανερό πως μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους μόνο και μόνο για να τρομοκρατήσει και να παθητικοποιήσει τους εργαζόμενους. 6. Φυσικά, για να ρίξει και στάχτη στα μάτια, το νομοσχέδιο προβλέπει και την αύξηση (επαναφορά) του προστίμου στα 10.500 ευρώ, για όποιον εργοδότη υποδηλώνει εργαζόμενο, λες και με όλα τα παραπάνω δε θα δίνετε η δυνατότητα στον εργοδότη να το κάνει ή λες και με την υποστελέχωση και την διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΙΚΑ-ΣΕΠΕ), θα πραγματοποιούνται έλεγχοι.

Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού, γνωρίζουμε πολύ καλά την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους τραμπουκισμούς-ξυλοδαρμούς που αντιμετωπίσαμε και σε αυτή την σεζόν (Πάργα, Ρόδο, Κρήτη κά). Μπορεί τέτοιες μορφές «απασχόλησης», ατομικοποίησης και δουλοποίησης να δοκιμάστηκαν στον κλάδο μας, με τραγικές συνέπειες που κοστίζουν ζωές συναδέλφων μας (freelancing, υποδηλωμένη εργασία, εργαζόμενος διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή), ωστόσο με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται η γενίκευση του εργαζόμενου-δούλου και να γίνει αποδεκτή η υποταγή στην αδιέξοδη λογική του να δουλεύει κανείς όλη μέρα για ένα ξεροκόμματο.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ - ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ…. ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ!

Σα να μη φτάνουν όλα τα παραπάνω, ο Μητσοτάκης πλέον ως άλλος «ηγεμόνας», παίρνει πρωτοβουλίες για την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ως πιστό σκυλί των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια μήπως αρπάξει ότι περισσότερο μπορεί ή ακόμη και να μας οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, που διαλύουν ότι δημόσιο έχει απομείνει για τις ανάγκες μας, που βιάζουν τους μισθούς και τα δικαιώματά μας, αυξάνουν τρομακτικά τους πολεμικούς εξοπλισμούς! Και φυσικά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κοινωνική αγανάκτηση που γεννούν η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι πλειστηριασμοί και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, γιγαντώνει το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Ένα Κράτος αστυνομοκρατούμενο, που οι συμμορίες των ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ θα κάνουν ότι θέλουν, θα πυροβολούν εν ψυχρώ και θα συλλαμβάνουν στο σωρό.

ΩΣ ΕΔΩ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! Απέναντι στην «παράλυση» και την υποταγή των ηγεσιών των Συνδικάτων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΜΕ) μπροστά σε αυτή την επίθεση, η μόνη λύση βρίσκεται στις δικές μας δυνάμεις και τους δικούς μας αγώνες! Η λύση δεν θα έρθει με μια ψήφο στις εκλογές ή με λογικές ψήφισε στις εκλογές και θα σου λύσουμε το πρόβλημα, ούτε απλά με μια απεργία «πυροτέχνημα», γιατί δυστυχώς η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο πιεστική και αφόρητη. Πρέπει να μάθουμε να συζητάμε για τα προβλήματά μας στο χώρο εργασίας μας και πως από κοινού θα ορθώσουμε τοίχος απέναντι στον εργοδότη, που μας ξεζουμίζει. Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, γιατί το Συνδικάτο είναι δικό μας και όχι κάποιων «ειδικών» που έχουν μόνο στόχο τις καρέκλες και την επίδειξη δύναμης! Αυτή η απεργία να σημάνει την αρχή του τέλους αυτής κυβέρνησης, να δείξουμε στην πράξη πως όλα αυτά τα σχέδια κυβέρνησης-εργοδοτών θα μας βρουν απέναντι, να είναι μια μαζική διαδήλωση απόρριψης και καταδίκης αυτής της πολιτικής που μας θέλει δούλους - και αφήνει στάχτες κι αποκαΐδια στο πέρασμά της! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

  • Να μην περάσει το Νέο νομοσχέδιο των δούλων! Κατάργηση του εκτρώματος Χατζηδάκη και του freelancing - να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Να εφαρμοστεί από τους εργοδότες η Κλαδική Σύμβαση στον Επισιτισμό-Τουρισμό ΤΩΡΑ!
  • Αγώνας για λιγότερη δουλειά - δουλειά για όλους χωρίς μείωση αποδοχών. 35ωρο, πενθήμερο, και δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μισθοί σύμφωνα με τις ανάγκες μας με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
  • Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, κρατικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των τομέων κλειδιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων που απολύουν. Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο - να πληρώσουν οι πλούσιοι. Δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
  • Σταμάτημα των πολεμικών εξοπλισμών - διεθνιστική αλληλεγγύη με το τούρκικο προλεταριάτο
  • Διαγραφή του χρέους, έξω από την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς όπως το ΝΑΤΟ.

Αντεπίθεση των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό

πηγή : https://www.okde.gr/archives/20101


1 2 3 4 5 6

Όλοι στην απεργία Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

Κάτω τα χέρια από το 5μερο, 8ωρο, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα

Συγκεντρώσεις:

Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος, 10:30

Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου, 10:30

Παρά την προπαγάνδα περί "ανάπτυξης" που συνεπάγεται η "πολιτική σταθερότητα" της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, η αλήθεια για τον ελληνικό καπιταλισμό είναι εντελώς διαφορετική. Η υποβάθμισή στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας και η αποσάθρωση της παραγωγικής του βάσης φαίνονται μη αναστρέψιμα. Ενώ οι παραγωγικές επενδύσεις απουσιάζουν σχεδόν παντελώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να προωθεί μια από τις πιο εκφυλισμένες εκδοχές του νεοφιλελευθερισμού: αρπαγή και λεηλασία του κοινωνικού πλούτου, αεριτζίδικες μπίζνες με τον τουρισμό και την πράσινη ανάπτυξη, κερδοσκοπία στα ακίνητα. Το πλιάτσικο πάνω στα κονδύλια των ευρωπαϊκών ενισχύσεων και η αρπαγή του δημόσιου πλούτου μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, η συσσώρευση των χρεών παρά τα κέρδη που αποφέρουν στα κυρίαρχα και πιο παρασιτικά κομμάτια της αστικής τάξης οδηγούν σε ένα νέο κραχ την οικονομία, αργά ή γρήγορα.

Ο καπιταλισμός σαπίζει και για να επιβιώσει πρέπει να επιτίθεται συνέχεια, όλο και πιο σκληρά στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Ένας διαρκής ταξικός πόλεμος χωρίς κανένα συμβιβασμό είναι το πρόγραμμά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η παγίωση του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης παράλληλα με το νέο κύμα φτωχοποίησης η συνέχιση της φοροληστείας πάνω στην εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Η προσπάθεια να νομοθετήσει μέσα στον πρώτο χρόνο της νέας θητείας της όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από το καταστροφικό της πρόγραμμα.

Ήδη ξεκίνησε με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη που σε συνέχεια του νόμου Χατζηδάκη και των αντεργατικών νόμων όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ κλπ) προσπαθεί να ξεθεμελιώσει το εργατικό δίκαιο, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και τα κατακτημένα με εργατικούς αγώνες δεκαετιών δικαιώματα. Να θεσμοθετήσει την εργασιακή ζούγκλα που ισχύει σε μεγάλο βαθμό και σήμερα, αλλά που δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί απόλυτα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Να ρίξει ακόμα περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων. Να διαλύσει τη συνοχή της εργατικής τάξης και να επιβάλει την πλήρη ατομικοποίηση των εργαζομένων και των όρων εργασίας τους.

Όλα αυτά ντύνονται με ωραία λόγια και συνοδεύονται από μερικές διατάξεις που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είναι θετικές, αλλά δεν κρύβουν τον αντιδραστικό του χαρακτήρα. Σε συνέχεια των μνημονιακών δεσμεύσεων για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του ορισμού από το κράτος του κατώτατου μισθού, του νόμου Χατζηδάκη και των εφαρμοστικών διατάξεών του επιχειρείται σήμερα μία τομή. Το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται σε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που σταδιακά επιβάλλουν το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και απογυμνώνουν την αγορά εργασίας από κάθε προστατευτικό πλαίσιο. Και αυτό παρουσιάζεται σαν προσπάθεια να "αντιμετωπιστεί" η μαύρη εργασία νομιμοποιώντας την! Εφόσον στην πραγματικότητα σήμερα καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ωράρια, αμοιβές και ασφάλιση, το νέο νομοσχέδιο έρχεται να νομιμοποιήσει αυτές τις πρακτικές υποτίθεται για να μην υπάρχουν παρανομίες! Συνειδητά και για αποφύγουν τις μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων επιλέγουν τη σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου τους με νέα νομοσχέδια ακόμα και κάθε χρόνο.

Βασική επιδίωξη του νέου νομοσχεδίου είναι η εδραίωση του διευθυντικού δικαιώματος. Η διάταξη για τις μηδενικές ώρες μπορεί να αποσύρθηκε αλλά για τις "επί παραγγελία συμβάσεις" για έκτακτες ανάγκες παραμένει. Σκλαβώνει τον εργαζόμενο σε αναμονή της κλήσης για εργασία όταν και αν θέλει ο εργοδότης. Σε μια τέτοια σχέση, στην ουσία δεν μένουν μέσα στον εργαζόμενο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Επιβάλλεται η ακραία ατομικοποίηση στους εργαζόμενους με το πρόσχημα της εφαρμογής κοινοτικής οδηγίας για την "πρόβλεψη των όρων εργασίας". Η εργασιακή ανασφάλεια νομιμοποιείται και θεσμοθετούνται στην ουσία σύγχρονα σκλαβοπάζαρα.

Υπάρχει σαφής και ευθεία επιδίωξη της μη αύξησης των μισθών. Αυτό κρύβεται πίσω από τις διακηρύξεις περί δικαιώματος στην πρόσθετη εργασία πέραν του συμβατικού, σήμερα, ωραρίου των 40 ωρών εβδομαδιαίως παρέχοντας το τυράκι της προσαύξησης 30% του ημερομισθίου της 6ης ημέρας εργασίας. Μετά από χρόνια παραβιάσεων και καταστρατήγησης των όρων εργασίας που ορίζονται από το νομικό πλαίσιο του ν. 1264, η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει αυτές τις παραβιάσεις και να τους δώσει καθολική ισχύ. Με το πρόσχημα ότι πολλοί εργαζόμενοι για να ανταπεξέλθουν στη φτώχεια και τους μισθούς πείνας εργάζονται "μαύρα" και παράνομα πέρα από τις 8 ώρες ημερησίως, νομιμοποιείται αυτή η κατάσταση ώστε ο εργαζόμενος να "μπορεί", λες και είναι ατομική του επιλογή και επιθυμία, να εργάζεται έως 13 ώρες ημερησίως, σε περισσότερους από έναν εργοδότες. Το "επιπλέον" αυτό εισόδημα πολύ γρήγορα θα φανεί ότι δεν είναι ούτε φιλοδώρημα. Στην ουσία, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας θα δουλεύουμε όλη μέρα για τον ίδιο πενιχρό μισθό.

Σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την επιμήκυνσή του δηλαδή, οδηγούμαστε σε μία κατάσταση όπου στην κυριολεξία θα ζούμε για να δουλεύουμε αντί να δουλεύουμε για να ζούμε. Η θεσμοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη ή τα νέα που δημιουργούνται. Ενώ υπό προϋποθέσεις και κάτω από διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στο εργατικό κίνημα και την αστική τάξη θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο ελέγχου των ωρών εργασίας, σήμερα η εφαρμογή της δεν είναι τίποτα άλλο από επιβεβαίωση της εξουσίας των αφεντικών πάνω στους εργαζόμενους. Πρώτα απ΄ όλα κανείς δεν εγγυάται την ορθή καταγραφή των ωρών εργασίας και ότι δεν θα υπάρχει παραποίηση. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι εργοδότες απαλλάσσονται από την υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών και μπορούν να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για την υποχρέωση της επιπλέον εργασίας ακόμα και την τελευταία στιγμή, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άρνησης, χαρακτηρίζοντας τις επιπλέον ώρες ως υπερεργασία και όχι υπερωρία που αμείβεται περισσότερο. Μαζί με τη θεσμοθέτηση της εξαήμερης εργασίας, πάλι χωρίς την υποχρεωτική συναίνεση των εργαζόμενων, διαμορφώνονται συνθήκες "γαλέρας" από τις οποίες ο κάθε εργαζόμενος ατομικά είναι αδύνατον να ξεφύγει.

"Κορωνίδα" όλων αυτών και απαραίτητο επιστέγασμα οι αντισυνδικαλιστικές διατάξεις που θεσμοθετούνται. Το νομοσχέδιο είναι βαθύτατα αντιδραστικό και αυτό γίνεται σαφές στις διατάξεις για την "προστασία του δικαιώματος στην εργασία". Στοχεύει ευθέως στο χτύπημα του συνδικαλισμού και των αγώνων των εργαζομένων. Η προστασία της απεργίας και η περιφρούρησή της ποινικοποιούνται με βαριές ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματικού προστίμου τουλάχιστον 5000€. Είναι τόσο το μένος τους που νομοθετούν την ποινική δίωξη ακόμα και για υποτιθέμενη "ψυχολογική βία" εναντίον όσων "επιθυμούν να εργαστούν", κάτι το οποίο είναι ασαφές και είναι φανερό πως μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους μόνο και μόνο για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Στην ουσία, και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, είναι η νομιμοποίηση της απεργοσπασίας και ένα βήμα πριν την νομοθετική απαγόρευση της απεργίας!

Αντίθετα από τον θετικό τρόπο που παρουσιάστηκε, το νομοσχέδιο συνολικά είναι μια ποιοτική αναβάθμιση της επίθεσης προς τους εργαζόμενους, μια προσπάθεια να χτυπηθεί ο πυρήνας των εργατικών δικαιωμάτων και να κατακερματιστεί η ενότητα της εργατικής τάξης. Όλα όσα περιγράφει ισχύουν σε ένα βαθμό και σήμερα, χωρίς να είναι νομιμοποιημένα. Η θεσμοθέτησή τους θα δημιουργήσει μια κατάσταση ποιοτικά διαφορετική για τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ατομικοποιημένα και χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν συλλογικά. Η απάνθρωπη και υποκριτική λογική της θεσμοθέτησης της επιπλέον εργασίας και της δουλοποίησης των εργαζόμενων στο όνομα της υπαρκτής ανάγκης για αύξηση του μισθού δεν έχει καμιά σχέση με την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων - το αντίθετο. Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτή η κατάσταση ως ελεύθερη επιλογή του εργαζόμενου για μεγαλύτερο εισόδημα, ως ατομικό του δικαίωμα, ενάντια στα συλλογικά κατακτημένα δικαιώματα της εργατικής τάξης και τη συλλογική προστασία των εργαζομένων. Να παρουσιαστεί ως λογικός ο παραλογισμός της ατομικής διαπραγμάτευσης με τον εργοδότη, λες και ο εργαζόμενος ατομικά έχει την ίδια διαπραγματευτική ισχύ με τα αφεντικά. Να γίνει αποδεκτή η υποταγή στην αδιέξοδη λογική του να δουλεύει κανείς όλη μέρα για ένα ξεροκόμματο, κι όσο περισσότερο δουλεύει τόσο λιγότερα να παίρνει.

Σε αυτές τις συνθήκες το σύνθημα "Να μη ζήσουμε σαν δούλοι" επανέρχεται πιο επίκαιρο. Με τις δικές μας δυνάμεις και τους αγώνες μας, με την ενότητα της τάξης μας ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε, με ένα μεταβατικό πρόγραμμα διεκδικήσεων ενάντια στη σαπίλα του συστήματος. Οικοδομώντας την πολιτική δύναμη μέσα στους εργαζόμενους που θα παλεύει για αυτό πρόγραμμα, για να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία της εργατικής τάξης.

  • Για λιγότερη δουλειά - δουλειά για όλους χωρίς μείωση αποδοχών. 35ωρο, πενθήμερο, και δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μισθοί σύμφωνα με τις ανάγκες μας με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών μνημονιακών νομοσχεδίων
  • Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, κρατικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των τομέων κλειδιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων που απολύουν.
  • Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο - να πληρώσουν οι πλούσιοι. Δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
  • Διαγραφή του χρέους, έξω από την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς όπως το ΝΑΤΟ.
  • Σταμάτημα των πολεμικών εξοπλισμών - διεθνιστική αλληλεγγύη με το τούρκικο προλεταριάτο.
  • Για μια κυβέρνηση των εργαζομένων, τη μόνη που μπορεί να επιβάλει αυτό το πρόγραμμα, μέσα σε μια Ευρώπη των εργαζομένων και των αγώνων τους.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.co…

πηγή : https://www.okde.gr/archives/20091


1 2 3 4 5 6

Απεργιακή Διαδήλωση 21/9 - Να μπλοκάρουμε το Ν/Σ Γεωργιάδη

[Καλέσματα σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη] ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 21/9 - ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Έπειτα από την κορύφωση της ωμής και εκτεταμένης καπιταλιστικής βίας των τελευταίων μηνών από μέρους της κυβέρνησης ακολουθεί η ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, την οποία προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Όσο η Θεσσαλία και η Θράκη βιώνουν την καταστροφή, λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κρατικής διαχείρισης κρίσεων, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, αλλά και της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τις ζωές, τα σπίτια και τα ζώα των κατοίκων των πληττόμενων περιοχών, εξαπολύεται μία ακόμα σφοδρή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη. Σε συνέχεια του Νόμου Χατζηδάκη, το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να καταργήσει σχεδόν κάθε εργασιακό κεκτημένο. Αρκούν μερικές μόνο από τις επικείμενες αλλαγές που προβλέπει για να καταλάβουμε τις προθέσεις του διεθνούς και του εγχώριου κεφαλαίου:

Μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο εισάγει το «μοντέλο της παράλληλης απασχόλησης», της επικουρικής εργασίας, δηλαδή για παραπάνω από έναν εργοδότη, με ωράρια έως 13 ωρών. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση, αντί να αυξήσει τους μισθούς, εκμεταλλεύεται μία σκληρά βιωμένη πραγματικότητα για ένα σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης που δεν ανταπεξέρχεται οικονομικά με μία δουλειά και αναγκάζεται να πιάνει τουλάχιστον μια ακόμα, εξαναγκάζοντάς το να δουλεύει εξαντλητικά πολλές ώρες, εντατικοποιωντας τις συνθήκες εργασίας του ανάλογα με τις επιταγές του εκάστοτε εργοδότη με αντάλλαγμα μια πενιχρή, δυσανάλογη ενίσχυση στον ήδη υποτιμημένο μισθό του αφαιρώντας του, τη δυνατότητα για ελεύθερο χρόνο.

Παράλληλα, θεσμοθετούνται οι συμβάσεις κατά παραγγελία (on demand), καθώς και οι συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης (zero hours contracts), οι λεγόμενες και «ευέλικτες μορφές εργασίας». Ο εργαζόμενος «απαλλάσσεται» από τον σταθερό μισθό του και πληρώνεται αυστηρά για το χρονικό διάστημα που καλείται να εργαστεί από το αφεντικό του. Η πληρωμή των εργαζομένων με το "κομμάτι", όταν προκύψει αυτή η ανάγκη για την εκάστοτε καπιταλιστική επιχείρηση, μειώνει τον εργάσιμο χρόνο που αυτή πρέπει να αποζημιώσει με τη μορφή μισθού στον εργαζόμενο στον απολύτως απαραίτητο, μεγιστοποιώντας έτσι την κερδοφορία της. Η εξ αιτίας αυτού διαρκής ετοιμότητα για εργασία, στην οποία εξωθείται η εργατική τάξη είναι επίσης πεδίο εκμετάλλευσης από το κράτος και τους εργοδότες και συνέπεια της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και της γενικότερης εξαθλίωσης μεγάλου μέρους της.

Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο κανονικοποιεί - και πάλι σε συνέχεια των διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και του νόμου Αχτσιόγλου που είχε ήδη δυσκολέψει τον τρόπο κήρυξης των απεργιών - την απαγόρευση της απεργίας και κηρύττει παράνομη κάθε μορφή πάλης της εργατικής τάξης. Η απεργιακή περιφρούρηση, η οποία αποτελεί για την εργατική τάξη μονόδρομο για να πετύχει μία απεργία και να κάμψει τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς των εργοδοτών θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης, αλλά και ονομαστικά εξοντωτικά πρόστιμα των 5000 ευρώ, εύρος ποινών που θα μεγαλώνει σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι επιμένουν στην απεργία και στην περιφρούρησή της.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται με κοινοτική οδηγία της Ε.Ε. περί "διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" έχει στόχο την" βελτίωση των όρων εργασίας, με την προώθηση περισσότερο διαφανούς και προβλέψιμης απασχόλησης με παράλληλη διασφάλιση της προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας".

Στην πραγματικότητα, τα εξαντλητικά ωράρια των 10-13 ωρών, η απουσία συλλογικών συμβάσεων, οι «ευέλικτες μορφές εργασίας» και η επίθεση ενάντια στην απεργία ξεσκεπάζουν την μάσκα της «δημοκρατίας» και του «δικαιωματισμού», φανερώνουν τον ρόλο της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής ΕΕ και τον κύριο στόχο τους που δεν είναι άλλος από τον, άνευ όρων, πλουτισμό της αστικής της τάξης σε βάρος των εργαζομένων.

Εντούτοις, υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων από τους εργατικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων σε μαζικούς χώρους δουλειάς (ΒΦΛ, Cosco, Πετρέλαια Καβάλας, e-Food, Wolt, Λάρκο, Μαλαματίνα, Ναυπηγεία, Μανωλάδα), οι οποίοι,παρά τις αντιφάσεις και τα όρια που συνάντησαν, κατάφεραν να αναστείλουν ή και να ακυρώσουν αρκετές αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, να επιβάλουν -σε κάποιες περιπτώσεις - την υποχώρηση των εργοδοτών, να εμπνεύσουν χιλιάδες εργαζομένους, να κερδίσουν συλλογική εμπειρία για όλη την εργατική τάξη ενόψει των μεγάλων ταξικών συγκρούσεων που κυοφορεί η εποχή μας.

Γι' αυτόν το λόγο η εφαρμογή ή μη του εν λόγω νομοσχεδίου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το επίπεδο οργάνωσης και αγώνα των εργαζομένων, τη δράση και μαζικοποίηση των ταξικών σωματείων και σχηματισμών, τον απεγκλωβισμό από την αστικοποιημένη πολιτική και αδράνεια της ΓΣΕΕ και την αναβλητικότητα της ταξικής κινητοποίησης και της ηττοπάθειας που χαρακτηρίζει την τρέχουσα χρονική συγκυρία, από την ταυτόχρονη ριζοσπαστικοποίηση της παρέμβασης και της δράσης μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και από την στήριξη των εργασιακών αγώνων από το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα.Η ψήφιση και η εφαρμογή του νέου αντεργατικού νόμου πρέπει να βρει την εργατική τάξη οργανωμένη και σε κίνηση!

Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη:

  • Στις 11.00 στα Προπύλαια στην Αθήνα
  • Στις 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (με στήριξη των μπλοκ των πρωτοβάθμιων ταξικών σωματείων)

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΩΡΑΡΙΩΝ

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση


1 2 3 4 5 6

Απεργιακή κινητοποίηση ΦΣ με τα μαζικά κλαδικά εργατικά σωματεία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Μετά ακριβώς από τις φονικές πυρκαγιές που έκαψαν αμέτρητες εκτάσεις γης και διέλυσαν τις περιουσίες του λαού, σειρά πήραν οι καταστροφικές πλημμύρες σε ένα σωρό περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, που στοίχισαν τη ζωή και τα σπίτια πολλών συνανθρώπων μας, που αντίκρυσαν όλο τους το βίος στον πνιγμό και τα συντρίμμια. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, το κράτος πρόνοιας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι απόν, τόσο με την πλήρη απουσία των αντιπλημμυρικών μέτρων για την πρόληψη αυτής της τραγωδίας, όσο και με την πλήρη αποποίηση των ευθυνών που βαραίνουν την ίδια και το κράτος, καθώς και με την πλήρη ανυπαρξία κάθε είδους αποζημίωσης των πληγέντων και αποκατάστασης των καταστροφών, δείχνοντας πως για άλλη μια φορά πως τα σπασμένα τους θα τα πληρώσει ο λαός. Άλλωστε, η απαραίτητη πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών προϋποθέτει το να μπαίνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας ως προτεραιότητα από την κυβέρνηση.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι άλλες. Θυσιάζει τις λαϊκές διεκδικήσεις, τις κοινωνικές παροχές, τις εργασιακές συνθήκες του λαού στο βωμό του κέρδους, βάζοντας την ποιότητα ζωής και την ασφάλειά μας πάντα σε δεύτερη μοίρα. Η κυβέρνηση, στο δρόμο που έστρωσαν και οι προκάτοχοί της, απασχολείται με το πώς θα μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση ως καλοθελητής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, πώς θα ακολουθεί όλο πιο πιστά τις επιταγές της ΕΕ για συρρίκνωση των δημοσίων δωρεάν παροχών με ιδιωτικοποιήσεις, πώς θα συρρικνώσει ολοένα περισσότερο την προοπτική της νεολαίας, φιμώνοντας ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις μας με την καταπάτηση του Ασύλου και τις ηλεκτρονικές εκλογές, η υφαρπαγή της λαϊκής περιουσίας με χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης λαϊκής κατοικίας να δρομολογούνται. Ταυτόχρονα, κεντρική στόχευση της κυβέρνησης είναι η εμπέδωση του νέου εργασιακού μεσαίωνα με αφαίμαξη και ξεζούμισμα του εργαζόμενου λαού, όπως περιγράφεται στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή προς διαβούλευση, και έρχεται να άρει όλα τα κεκτημένα του εργατικού κινήματος. Συγκεκριμένα, θεσμοθετεί την 13ωρη εργασία, την εκμετάλλευση του εργαζομένου από πολλαπλούς εργοδότες, την κατάργηση του 5θήμερου, την 6μηνη δοκιμαστική περίοδο με δυνατότητα απόλυσης χωρίς αποζημίωση, τη σύμβαση μηδενικών ωρών, την ποινικοποίηση της περιφρούρησης της απεργίας. Παράλληλα με βάση το νομοσχέδιο και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα επιβάλλει όχι μόνο την ουσιαστική κατάργηση του 5ημέρου και την υποχρεωτική 6ήμερη εργασία σε μια σειρά κλάδων, αλλά και την αλλαγή στον τρόπο που αμείβεται η 6η μέρα εργασίας και η Κυριακή, που όχι μόνο δε θα είναι αργία όπως έχει κατακτηθεί με αγώνες για τους εργαζόμενους, αλλά προβλέπει την μειωμένη αμοιβή σε 40%. Κάνει λόγο δηλαδή για μέτρα που είναι διαχρονικές στοχεύσεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, με βάσει τις επιταγές της ΕΕ, που όμως έχουν μπλοκαριστεί από τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Έτσι, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μοντέλο εργαζόμενου που θα ζει για να δουλεύει και όχι το αντίστροφο, θα είναι έρμαιο της εκμετάλλευσης της εργοδοσίας και του κράτους, ενώ θα παίρνει μισθούς ψίχουλα, και αν τολμήσει (!) και διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας με καλύτερες απολαβές απεργώντας, θα απειλείται με φυλάκιση, λες και είναι έγκλημα να διεκδικείς ζωή με αξιοπρέπεια!

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, λαός και νεολαία απαντάμε πως δε θα πουλήσουμε την αξιοπρέπειά μας, την ξεκούρασή μας, στο βωμό των κερδών εργοδοσίας και κράτους. Καλούμαστε να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, απολαβές από τις οποίες θα μπορούμε να ζούμε και όχι να επιβιώνουμε μετά βίας. Η νεολαία, της οποίας η προοπτική διαρκώς συρρικνώνεται και μπορεί να δουλεύει ήδη στους κλάδους αυτούς με τις χείριστες συνθήκες εργασίας για να τα βγάλει πέρα (τουρισμός, εμπόριο κλπ), καλείται να δώσει τη μάχη αυτή πλάι στους εργαζομένους του καθημερινού μόχθου. Οι νικηφόρες μάχες των εργατικών Σωματείων σε μια σειρά από χώρους εργασίας που είχαν ως αποτέλεσμα την διεκδίκηση δεδουλευμένων, ενσήμων, ασφάλειας, ακόμη και υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μας δείχνουν το δρόμο! Με οργανωμένη πάλη μέσα από τους συλλογικούς μας φορείς, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και τα εργατικά σωματεία θα δώσουμε την απάντηση που αρμόζει στις αντιλαϊκές πολιτικές της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Ως Φοιτητικός Σύλλογος, καλούμε στην απεργιακή κινητοποίηση από κοινού με τα μαζικά κλαδικά εργατικά Σωματεία, Πέμπτη 21/9, 10:30, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Αναμένονται αντίστοιχες αποφάσεις και από άλλους συλλόγους.

πηγή : email που λάβαμε στις 20 Σεπτεμβρίου 10h


1 2 3 4 5 6

Στέκι Ίσκρα - Πρόγραμμα εβδομάδας 18-24/09/2023

Πέμπτη 21/09/2023

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Κατόπιν το στέκι θα ανοίξει για απεργιακή κουζίνα.

Παρασκευή 22/09/2023

Το στέκι θα είναι ανοιχτό από τις 8.30 μ.μ., με φαγητό και μουσική!

Σάββατο 23/09/2023

Βραδιά Επιτραπεζίων
Το στέκι θα είναι ανοιχτό από τις 8.30 μ.μ., με επιτραπέζια, φαγητό και μουσική!

πηγή : http://stekiiskra.blogspot.com/2023/09/18-240…


1 2 3 4 5 6

Παρεμβάσεις ΔΕ Θεσ/νίκης: ΑΠΕΡΓΙΑ, Πέμ, 21 /9, άγ, Βενιζέλου, 10:30π .μ.: Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο της για τον αφανισμό των εργασια κών δικαιωμάτων!

%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%95%CE%9C%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20%CE%98%CE%95%CE%A3-%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3,%20%CE%91%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%2021-9.jpg

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

για τον ολοκληρωτικό αφανισμό των εργασιακών δικαιωμάτων

Όλοι κι όλες στην απεργιακή συγκέντρωση, Πέμπτη 21 /9, άγαλμα Βενιζέλου, 10:30 π.μ.

Με το νέο αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί, όπως και με τον ν. Χατζηδάκη τον Ιούνη του 2021, να συντρίψει τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να επαναφέρει την εργασία στην εποχή του Σικάγου πριν το 1886!Το σπάσιμο του 8ωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, το φακέλωμα των σωματείων με το ΓΕΜΗΣΟΕ, αλλά και οι συνεχείς προσφυγές με τον ν. Χατζηδάκη εναντίον απεργιών αποτελούν το προοίμιο του νέου νομοσχεδίου τη κυβέρνησης.

Στόχος κυβέρνησης και κεφαλαίου είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για τις επιχειρήσεις, η επέκταση και η διεύρυνση της ευελιξίας, το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο παραπέρα στραγγαλισμός της απεργίας και της περιφρούρησης της!

Η αντιλαϊκή κυβέρνηση της Ν.Δ.στη βάση και της 2019/1152 οδηγίας της Ε.Ε., προωθεί νομοθετικά και παρέχει στους εργοδότες 13ωρο δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα σε πάνω από έναν εργοδότη και με τον τρόπο αυτό καταργεί de facto το 5ήμερο, που πάει τουλάχιστον για εξαήμερο. Με εξάμηνη «δοκιμαστική περίοδο» για πρόσληψη, ενώ η περίοδος της απόλυσης χωρίς αποζημίωση παραμένει 12μηνη. Υποτίθεται ότι θα υπάρχει εξασφάλιση για τον εργαζόμενο με την έγκαιρη ενημέρωση του εργοδότη για την διάρκεια της εργασίας, αν δεν έχει βεβαίως ήδη απολυθεί. Με ατομικές συμβάσεις και βεβαίως συμβάσεις κατά παραγγελία, συμβάσεις «μηδενικού χρόνου» που ειδοποιείσαι την προηγούμενο βράδυ ότι θα δουλέψεις την επόμενη μέρα με mail ή sms. Με ποινικοποίηση της περιφρούρησης κινητοποίησης ή απεργίας για την λεγόμενη παρεμπόδιση, που βαφτίζουν την παρουσία του σωματείου στο χώρο εργασίας. Ένα σύνθημα ή μια παρότρυνση μπορεί να θεωρηθεί «ψυχολογική βία». Οι ποινές είναι 6μηνη φυλάκιση συν 25 ευρώ την ημέρα, δηλαδή τουλάχιστον 5000 ευρώ, αν δεν υπάρχει βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη. Σε περίπτωση «υποτροπής» οι ποινές διπλασιάζονται. Ταυτόχρονα γίνεται «οικιοθελής αποχώρηση» η χωρίς υπογραφή εργαζόμενου απουσία για 10 μέρες, διάστημα κατά το οποίο ενδεχομένως ο εργοδότης αρνείται να δώσει άδεια.

Τα σχολεία αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, με τμήματα 27 μαθητών σε αίθουσες που πέφτουν τα ταβάνια, με τα παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης στον αέρα, με τις προφορικές εντολές διευθυντών εκπαίδευσης για την αυστηροποίηση των συνθηκών εργασίας μας, με προσπάθεια επιβολής ενός αυταρχικού κλίματος και μέσα σε όλα τη συνεχή φτωχοποίηση μας και την ακρίβεια να εξανεμίζει του πενιχρούς μισθούς. Με την κυβέρνηση να επιμένει στην υλοποίηση της αξιολογικής διαδικασίας που όλο το προηγούμενο διάστημα τα εκπαιδευτικά σωματεία αντιπάλεψαν και κατάφεραν να μην περάσει.

Η συμμετοχή μας στην απεργία στις 21/9/2023 όχι μόνο είναι απαραίτητη αλλά επιβάλλεται, για να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστεί και να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Με την συνεχόμενη ακρίβεια, την βαθύτερη φτωχοποίηση των εργαζομένων, τους συνεχόμενους εξοπλισμούς και την αμεσότερη εμπλοκή της Ελλάδας στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, την καταστολή και την τρομοκράτηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με πειθαρχικές διώξεις, με την προσπάθεια της να περιστείλει τα δημοκρατικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες. Με την εγκληματική πολιτική της ταξικής αδιαφορίας και της έλλειψης προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης των πληγεισών περιοχών και που δολοφονεί δεκάδες ανθρώπους.

Το εργατικό κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία χρειάζεται να απαντήσουν με απεργίες και διαδηλώσεις. Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός όπως κι αυτός της κομματικής ανάθεσης δεν απαντούν ούτε οργανώνουν την αναγκαία αντεπίθεση του κινήματος απέναντι στην κοινωνική βαρβαρότητα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του Κεφαλαίου.

Σε ένα κηρυγμένο πόλεμο να πάρουμε θέση μάχης

Απέναντι στην επίθεση πρέπει να απαντήσουμε επιθετικά και συνολικά. Απέναντι στη συνολική επίθεση κυβέρνησης/αστικού πολιτικού συστήματος, Ε.Ε, κεφαλαίου στο σύνολο της δημόσιας εκπαίδευσης να προβάλλουμε ενιαίο συνεκτικό αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης για την εκπαίδευση/ την εργασία/ τη φτώχεια/ την δημοκρατία στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, για εκπαιδευτικούς μαθητές φοιτητές και εργαζόμενους.

· Μείωση του χρόνου εργασίας. Κατάργηση ν. Χατζηδάκη και των άλλων για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας. Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο Γεωργιάδη.

· Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/εςκαι νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.

· Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Καμία απόλυση αναπληρωτή/τριας. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

· Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, κανένας μισθός κάτω από 1200 ευρώ, πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας .Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη όλων των απωλειών. Καμιά σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό - μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες.

· Αποκλειστικά δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια ,κοινωνική ασφάλιση. Πλήρης προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της φύσης. Καμία ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και παράδοση τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

· Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.

· Πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60 και στα 55 για τα βαρέα.

· Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.

· Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια

· Αυξήσεις δαπανών για όλα τα κοινωνικά αγαθά. ΟΧΙ για πληρωμή του δημόσιου χρέους, επιδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και voucher της ντροπής για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

· Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.

· Κατάργηση των νόμων για αξιολόγηση/ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου και των εξεταστικών πλεγμάτων (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA). Κατάργηση του νέου νόμου-πλαίσιου για τα ΑΕΙ και του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

· Πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, κόντρα στην αστυνομοκρατία, τον αυταρχισμό και την καταστολή, τον κρατικό χαφιεδισμό. Κατάργηση της ΕΥΠ και του πλέγματος τρομονόμων που νομιμοποιούν τις παρακολουθήσεις πολιτών και της αγωνιστικής δράσης - Ανάκληση των διώξεων, δικών και ποινών για τους αγώνες του κινήματος - Κατάργηση νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης διαδηλώσεων - Φραγμός στον ρατσισμό, φασισμό, έμφυλες διακρίσεις, σεξισμό.

· Όχι στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς. Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ - ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Ορθώνουμε τείχος ατίθασο απέναντι στην βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ-Κεφαλαίου.

Οργανώνουμε και συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, σε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση.

πηγή : https://paremvasithess.wordpress.com/2023/09/…