Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις 10.30 πμ

Απεργιακή συγκέντρωση

Επαναφορά τριετιών: ένα αισχρό ψέμα των μνημονιακών

Όλοι στην Απεργία 21 Σεπτέμβρη

Συγκεντρώσεις:

Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος, 10:30

Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου, 10:30

Ιωάννινα: Εργατικό κεντρο, 10:30

Πάτρα: Εργατικό κεντρο, 10:30

Από τη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την επαναφορά των τριετιών του 10% για τους εργαζόμενους, που είχαν παγώσει με το 2ο Μνημόνιο το 2012, η οποία επαναφορά θα νομοθετηθεί πολύ γρήγορα. Κάτω από το βάρος των ευθυνών της κυβέρνησης και των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών και Δήμων για την ανυπολόγιστη καταστροφή από τις πλημμύρες που συντελέστηκε στη Θεσσαλία, λίγες μέρες μόνο μετά την επίσης ανυπολόγιστη καταστροφή από τη φωτιά στον Έβρο, προσπάθησε να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα και τα χειρότερα που έρχονται για τους εργαζόμενους από την ανίκανη και καταστροφική διαχείρισή του.

Η επαναφορά των τριετιών, ειδικά έτσι όπως την σχεδιάζουν, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων: α) από τις μνημονιακές απευθείας μειώσεις (μισθοί 480€, υποκατώτατος κλπ.), β) από την κατάργηση της μετενέργειας για τις ΣΣΕ και την υποχρεωτική υπαγωγή στην ΕΓΣΣΕ των νεοπροσλαμβανόμενων με χαμηλότερες αμοιβές αλλά και τη διάλυση του προστατευτικού πλέγματος των ΣΣΕ που έχει επιβληθεί και που επηρεάζει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους: μόνο 29% του συνόλου των μισθωτών καλύπτεται από κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ σε σχέση με άνω του 90% πριν τα μνημόνια, γ) από την εφαρμογή μερικών / ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, δ) από την ακρίβεια που καλπάζει και που θα ενταθεί κι άλλο μετά την καταστροφή στην παραγωγική βάση της Θεσσαλίας. Ήδη εμφανίστηκαν νέες ανατιμήσεις που θα ενισχυθούν με την αναμενόμενη αύξηση των εισαγωγών.

Προβλέπεται η αύξηση μισθών κατά 10% ανά τριετία και μέχρι τρεις το πολύ τριετίες και μόνο για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η "επαναφορά", εντός πολλών εισαγωγικών, είναι στην ουσία ένα επικοινωνιακό τέχνασμα των Μητσοτάκη και Γεωργιάδη: α) δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων αλλά μόνο όσους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές των 780€ μεικτά. Επίσης συμψηφίζεται με τυχόν ανώτερες αποδοχές, δηλαδή αν ο καταβαλλόμενος μισθός είναι ίσος ή ανώτερος από αυτόν που προκύπτει με την προσαύξηση των τριετιών, ο εργαζόμενος δεν θα παίρνει καμία αύξηση, αλλιώς θα καταβάλλεται μόνο η διαφορά! Σε ισχύουσες ΣΣΕ θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον υπάρχει ρητή πρόβλεψη για επαναφορά των επιδομάτων που πάγωσαν το 2012. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά λοιπόν ότι μισθολογικά… «άνθρακες ο θησαυρός!». β) στην ίδια λογική, εξαιρείται η περίοδος 14/2/12 - 31/12/23 από τον υπολογισμό των τριετιών, σαν να μη δούλευαν οι εργαζόμενοι αυτή την περίοδο, με πραγματικό κυνισμό από τη μεριά του Γεωργιάδη που επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά τις "αντοχές" της οικονομίας. Με αυτή την ολοφάνερη κλοπή εργαζόμενοι που έπιασαν για πρώτη φορά δουλειά μετά το 2012 δεν θα δουν αυξήσεις άμεσα αλλά αρκετά αργότερα και μικρότερες από αυτές που θα έπαιρναν αν προσμετρούνταν αυτή η προϋπηρεσία, ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει 3 τριετίες εντός αυτής της περιόδου! Μόνο όσοι έχουν προϋπηρεσία (σε οποιονδήποτε εργοδότη(;) ή στον ίδιο εργοδότη είναι κάτι που λογικά που θα αποσαφηνίσουν με την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου) πριν το 2012 θα μπορούν να προσβλέπουν σε αυξήσεις πριν το 2027!

Φυσικά καμία κουβέντα δεν γίνεται για ό,τι θα αποτελούσε μισθολογική ανακούφιση για τους εργαζόμενους: μισθούς σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες μας και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Μόνο ως κοροϊδία από τη μεριά μιας ληστρικής κλίκας μπορεί κανείς να αντιληφθεί την «επαναφορά» των τριετιών!

• Που από τη μία στήνει πάρτι απευθείας αναθέσεων για την αποκατάσταση υποτίθεται των πλημμυρισμένων και καμένων περιοχών, δηλαδή κανονικό πλιάτσικο επιτήδειων ημετέρων πάνω στο ζεστό κρατικό χρήμα, αλλά και σε εκτάσεις γης που θεωρούνταν δημόσιες, και από την άλλη φορτώνει το λογαριασμό στα συνήθη φορολογικά υποζύγια (εισφορές, υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, περικοπές ακόμα και των ψίχουλων των pass).

• Που την ώρα που ο πληθωρισμός των τροφίμων τρέχει τουλάχιστον με 12,2% και οι πραγματικοί μισθοί έχουν χάσει το 7,4% της αξίας τους και τελειώνουν στα μισά του μήνα και ενώ τα δικά της επιτελεία, ΔΝΤ και ΕΚΤ χωρίς περιστροφές σημειώνουν ότι ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται στην αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν κάνει τίποτα για να ελέγξει τις τιμές.

• Που διαλύει και καταστρέφει Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση για να τα παραδώσει στους ιδιώτες.

• Που επιχειρεί να καταργήσει το εργατικό δίκαιο και κάθε έλεγχο των εργαζομένων πάνω στους όρους εργασίας.

• Που επαναφέρει τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για την εξυπηρέτηση του χρέους που σημαίνει νέες περικοπές και μνημόνια, την ίδια ώρα που σπαταλά δις για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Είναι λοιπόν κοροϊδία να θέλουν να μας πείσουν ότι αυτές οι πενιχρές αυξήσεις που θα νομοθετήσουν θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να ανταπεξέλθουν σε αυτό τον εφιάλτη! Είναι και η έμμεση ομολογία από μέρους τους για το πόσο πραγματικά νοιάζονται για την κοινωνία, μια κυνική παραδοχή ότι υπηρετούν ένα σάπιο σύστημα που για να ζήσει και να κερδοφορήσει τρώει τις σάρκες τις κοινωνίας και μας σπρώχνει όλο και πιο κοντά στην καταστροφή και τον πόλεμο.

Πρέπει να τελειώνουμε με όλους αυτούς και το σύστημά τους για να απαλλαγούμε από τη φτώχεια, την ανεργία, την περιβαλλοντική καταστροφή, τον πόλεμο. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα σωτηρίας και μια αντικαπιταλιστική πολιτική για τις ανθρώπινες ανάγκες, ενάντια στη λογική του κέρδους που θα επιβληθεί μέσα από αγώνες και το χτίσιμο της αλληλεγγύης και της ταξικής ενότητας των εργαζομένων. Με την ενίσχυση της πολιτικής δύναμης που καθημερινά θα παλεύει γι' αυτά με στόχο την κυβέρνηση των εργαζομένων και το σοσιαλισμό.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

πηγή : https://www.okde.gr/archives/20106