Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 στις 13.00

Ανοιχτή Συνέλευση Ελευθεριακού Σχήματος Παντείου

Το κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα περνάει, εκ φύσεως, αλλεπάλληλες κρίσεις. Σήμερα έχει μετασχηματιστεί στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες να οξύνονται, ενώ η όποια αντίδραση καταπνίγεται από τη καταστολή των μπάτσων. Οι ζωές μας θεωρούνται αναλώσιμες, όπως απέδειξαν το έγκλημα στα Τέμπη, η θανατοπολιτική των συνόρων, με αποκορύφωμα το ναυάγιο της Πύλου, οι δολοφονίες Ρομά, οι γυναικοκτονίες και η καθημερινότητα των εργατικών ατυχημάτων. Όλα αυτά, μεταξύ άλλων, μας δείχνουν πως η λίστα με τα εγκλήματα του Κράτους και του Κεφαλαίου δεν έχουν τελειωμό.

Η φοιτητική κοινότητα έχει βρεθεί εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο της καταστολής και των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός, η στεγαστική κρίση, και η απουσία επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και στοχευμένες πολιτικές του Κράτους, όπως η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η επιβολή διδάκτρων σε μια σειρά από μεταπτυχιακά, η υποβάθμιση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων και η επαγγελματική τους εξίσωση με αυτά των κολλεγίων, κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τις ζωές μας ως φοιτητές/-τριες. Κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος, όπως η δωρεάν σίτιση για όλους/ες/α, τα δωρεάν συγγράμματα, η στέγαση στις εστίες των σχολών κ.ά αμφισβητούνται συστηματικά, και τα κριτήρια για την παροχή τους γίνονται όλο και πιο αυστηρά.

Παράλληλα, η νεοφιλελεύθερη επέλαση ευελπιστεί να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε προθάλαμο της αγοράς εργασίας και την ακαδημαϊκή έρευνα σε βιομηχανική έρευνα. Αυτό το κύμα επίθεσης που βιώνουμε ως φοιτητές/-τριες ιδιαίτερα των ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποίες δεν θεωρούνται αρκετά κερδοφόρες ώστε να προσελκύσουν τις απαραίτητες επενδύσεις από το Κεφάλαιο, οδηγεί στην υποβάθμιση των τμημάτων, των πτυχίων, και των σχολών μας, και εν τέλει της επαγγελματικής μας αποκατάστασης. Πλέον, η μόνη χρησιμότητα των ανθρωπιστικών σπουδών αποτελεί αυτή της συμβολής στη καταστολή, όπως π.χ. στο πεδίο των φυλακών και της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ ο μόνος τρόπος να επιβιώσει αυτή η κατηγορία σπουδών θα είναι μέσω της σύνδεσής της με επιχειρηματικούς ομίλους.

Συγκεκριμένα στο Πάντειο έχουμε δει την εντατικοποίηση αυτής της προσπάθειας μέσω συνεργασιών με επιχειρηματικούς ομίλους (ΠΑΕ Ολυμπιακός) και "μη" κρατικά ιδρύματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου (ΕΚΤ, ΕΛΙΑΜΕΠ). Ως φυσικό επακόλουθο των "συνεργασιών" είδαμε και τη θέσπιση του εμπορικού μεταπτυχιακού με δίδακτρα "MA in Digital Transformation". Παράλληλα, στενή είναι η σύνδεση με την κρατική καταστολή, με συμμετοχή μελών ΔΕΠ στον σχεδιασμό αντεγκληματικής/αντεξεγερτικής πολιτικής και με πληθώρα εκδηλώσεων που προωθούν τη δολοφονική καταστολή π.χ. «70 χρόνια ΝΑΤΟ", Γεωπολιτική και Μεταναστευτικό».

Η καταστολή, τόσο νομοθετικά, όσο και στον δρόμο, εξυπηρετεί ακριβώς την καταπολέμηση της αντίδρασης του φοιτητικού κινήματος σε όλα αυτά που υποβαθμίζουν τις ζωές μας. Έτσι, βλέπουμε την κατάργηση του Ασύλου, την επίθεση στις εστίες αντίστασης και πολιτικής ζύμωσης στις σχολές, την θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που αν και ηττήθηκε χάρη στην αντίσταση του κινήματος, η αστυνομική παρουσία είναι ακόμα εμφανής (ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, εκκενώσεις καταλήψεων, lock-out), πειθαρχικές διώξεις εις βάρος φοιτητών, την εγκατάσταση καμερών και τουρνικέ και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, η χρόνια υποχρηματοδότηση της φοιτητικής πρόνοιας, που έχει ως αποτέλεσμα και την απουσία εστιών στο Πάντειο, συνοδεύει την αποκλειστική διάθεση πόρων στην καταστολή.

Το φοιτητικό κίνημα, παρ' όλο που έχει αποδείξει στο παρελθόν πως μπορεί να αντιμετωπίσει μαχητικά τις μεταρρυθμίσεις και τη καταστολή, έχει πλέον αποδυναμωθεί. Οι γενικές συνελεύσεις έχουν εκφυλιστεί, γιατί ο κάθε κομματικός μηχανισμός έχει ως μόνο στόχο να χρησιμοποιήσει τους αγώνες της φοιτητικής κοινότητας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Για να ξεπεράσουμε αυτές τις παθογένειες, θα πρέπει να δράσουμε από τα κάτω, απαλλαγμένοι από την κομματική ιεραρχία, η οποία τόσες φορές έχει προδώσει τους αγώνες μας. Αυτό στην πράξη σημαίνει να γίνουν οι πραγματικά οριζόντιες και ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις τα όργανα όλων των αποφάσεων, χωρίς επαγγελματίες συνδικαλιστές και πολιτικάντηδες των Δ.Σ. να καπελώνουν τους αγώνες μας. Σε αυτά τα οριζόντια όργανα θα παίρνονται όλες οι αποφάσεις δίχως διαμεσολάβηση, με ουσιαστική συνδιαμόρφωση από τα κάτω, και όχι στη βάση των μικροπολιτικών ανταγωνισμών με κομματικές γραμμές από τα πάνω. Άλλωστε, μόνο οργανωμένα ελευθεριακά στη βάση, θα μπορέσουμε να συνδράμουμε στην αυτοοργάνωση των ταξικών και κοινωνικών κινημάτων, καθιστώντας με αυτόν τρόπο εφικτή την σύγκρουση με το σύστημα της κρατικής, καπιταλιστικής και πατριαρχικής βαρβαρότητας.

Ειδικότερα, στο Πάντειο είναι εμφανής η απουσία ενός σχήματος που να λειτουργεί με αυτόν ακριβώς τον τρόπο της αυτοοργάνωσης, συνδεδεμένο παράλληλα με ομάδες και με άλλα ελευθεριακά σχήματα σε άλλες σχολές. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αντιστάσεων, διεκδικήσεων, και αγώνων στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, και της ισότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τη δημιουργία ενός αυτοοργανωμένου σχήματος. Ένα σχήμα με ξεκάθαρα αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό πρόσημο, το οποίο όμως παράλληλα θα διατηρεί την αναφορά του στην κοινωνική μας ιδιότητα ως φοιτητές/ριες, παρεμβαίνοντας στις συλλογικές διαδικασίες. Ένα σχήμα που δε θα φοβάται να παρέμβει στα θεσμικά συλλογικά όργανα, αναδεικνύοντας τον εκφυλισμό τους από την ιεραρχία και τους αστικούς μηχανισμούς, χωρίς να περιορίζεται από γραφειοκρατικές αντιλήψεις και κομματικά συμφέροντα. Ένα σχήμα ακηδεμόνευτο, οριζόντιο, μαχητικό, και με προτάσεις αγώνα.

Γι' αυτό και καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια της σχολής μας που ενστερνίζεται τις αξίες και αντιλήψεις του σχήματος, να το πλαισιώσει και να οργανωθεί σ' αυτό, μέσω της ανοιχτής συνέλευσής του, στο Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου.

Η πρώτη ανοιχτή συνέλευση του σχήματος θα γίνει την Τρίτη 3/10 13:00, στο Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου.

ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου

πηγή : email που λάβαμε στις 29 Σεπτεμβρίου 22h