Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 στις 18.30

Γενική Συνέλευση Σωματείου Επισιτισμού (ΣΣΜ-Θ)

Σωματείο βάσης σημαίνει ότι έχουμε αντι-ιεραρχικές και οριζόντιες διαδικασίες. Κανενός η άποψη δε μετράει περισσότερο, αποφασίζουμε μέσα από την γενική συνέλευση και δρούμε συλλογικά υλοποιώντας τις αποφάσεις που παίρνουμε από αυτήν. Η γενική συνέλευση είναι ο τόπος που συζητάμε τα ζόρια μας στη δουλειά, τα δικά μας συμφέροντα ως εργαζόμενες, τις συλλογικές μας απαντήσεις και δράσεις απέναντι στα αφεντικά για να μπορέσουμε να την παλέψουμε.

Επιλέγουμε οι αγώνες και οι διεκδικήσεις να έχουν στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι να λειτουργούμε σύμφωνα με το κομματικό πρόγραμμα κάποιας παράταξης. Γι αυτό δρούμε στη βάση, δεν αναθέτουμε τους αγώνες μας σε ειδικούς και εργατοπατέρες αλλά μέσα από ριζοσπαστικούς και μαχητικούς αγώνες προσπαθούμε να φέρουμε μικρές και μεγάλες νίκες για τους ανθρώπους της τάξης μας .

Το σωματείο είναι ανοιχτό σε όλα τα εργαζόμενα άτομα του κλάδου εκτός φυσικά από αυτούς που δρουν ενάντια των συμφερόντων των εργαζομένων, θέλουν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί ,μας υποτιμούν λόγου του φύλου ή του σεξουαλικού μας προσδιορισμού.

Γιατί σωματείο βάσης;

Η ύπαρξη της ΓΣΕΕ στην κορυφή της συνδικαλιστικής πυραμίδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την άσχημη κατάσταση του εργατικού κινήματος. Μέσα στα χρόνια έχει πάρει εκτονωτικό ρόλο στους αγώνες των εργαζομένων , έχει ξεπουλήσει αγώνες και έχει κρατήσει ενδοτική στάση απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις , στον ΣΕΒ και σε εργοδοτικές οργανώσεις. Η υπογραφή γελοίων αυξήσεων και συμβάσεων ανά τα χρόνια που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων ,οι πυροτεχνηματικές απεργίες, οι συμμαχίες με τα αφεντικά (κοινωνική συμμαχία ) είναι λίγα από τα παραδείγματα και τους λόγους που έχουν καταντήσει βρισιά τον συνδικαλισμό.

Από την άλλη, εμείς θέλουμε ένα σωματείο που:

  • Να παρεμβαίνει διαρκώς και με συνέπεια στους χώρους εργασίας.
  • Να ενημερώνει τους εργαζόμενους στον κλάδο για τα δικαιώματα τους.
  • Να προωθεί την αλληλεγγύη όχι μόνο μεταξύ των μελών του αλλά και προς κάθε εργαζόμενη/ο που θα ζητήσει τη βοήθειά του, στηρίζοντας αγώνες άλλων σωματείων.
  • Να λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά, με συχνές Γενικές Συνελεύσεις οι οποίες θα αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων.
  • Να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, να μάχεται και να διεκδικεί για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία τη συμμετοχή μας στο σωματείο για τη συνέχιση της διαδρομής του σε μια συνθήκη που χάνουμε κεκτημένα αιώνων, συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα και να δουλεύουμε σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες ενώ οι ζωές μας συνεχώς υποτιμούνται και γίνονται αναλώσιμες. Η ανάθεση της ελπίδας σε ειδικούς ,η απάθεια, η μοιρολατρία ή οι ατομικές λύσεις δεν μπορούν μας προσφέρουν τίποτα. Η συλλογική μας δύναμη ,η αλληλεγγύη και οι αγώνες μας θα είναι η απάντηση και το όπλο μας.