Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 στις 17.00

Πορεία για την ελευθερία του Οτσαλάν και τον τερματισμό των βομβαρδισμών

9 Οκτωβρίου 1998 η ημέρα που ο Οτσαλάν έφτασε στην Αθήνα,

η ημέρα που ξεκίνησε η εφαρμογή της συνωμοσίας για την παράδοση του στο τουρκικό κράτος

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 το ελληνικό κράτος, πιστός υπηρέτης των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Έκτοτε, το ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετράει 24 χρόνια αιχμαλωσίας σε πλήρη απομόνωση σε ένα νησί φυλακή.

Το 1998, ο Οτσαλάν σε μια κίνηση αυτοθυσίας, εγκατέλειψε τη Συρία οπού διατηρούσε τη βάση του για να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη. Δεν επέλεξε να φυγαδευτεί στα εδάφη του Κουρδιστάν γιατί ήξερε πως οι εχθροί του δεν θα δίσταζαν να αιματοκυλίσουν όλη την περιοχή στην προσπάθεια αναζήτησης του. Παράλληλα γνώριζε πως ο μόνος τρόπος για να γίνει ευρέως γνωστό το ζήτημα της γενοκτονίας του κουρδικού λαού και της αντιαποικιοκρατικής - αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης των αντάρτικων δυνάμεων περνάει μέσα από τη διπλωματία και τους διεθνώς αναγνωρισμένους θεσμούς.

Είναι γνωστό ότι ο Οτσαλάν ήρθε στην Ελλάδα εφόσον είχε προηγηθεί πρόσκληση προς αυτόν, περισσότερων των 170 βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Στις 9 Οκτωβρίου του 1998 ο Οτσαλάν φτάνει στην Ελλάδα αλλά το ελληνικό κράτος υπό την κυβέρνηση Σημίτη δεν τον δέχεται και αρχίζει μια περιπλάνηση σε μια σειρά κρατών που του αρνούνται κατηγορηματικά πολιτικό άσυλο και ξαναβρίσκεται στην Ελλάδα όπου εκδιώχνεται. Kαι πάλι περιπλανιέται σε μια σειρά από κράτη που του αρνούνται την είσοδο εντός τους. Ξαναγυρίζει στην Ελλάδα όπου στη συνέχεια πετάει προς την Κένυα αυτήν τη φορά ως άτυπος κρατούμενος, με την συνοδεία πρακτόρων της ΕΥΠ. Εκεί όντας στην ελληνική πρεσβεία, συλλαμβάνεται από πράκτορες μετά από συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έκτοτε ο Οτσαλάν βρίσκεται απομονωμένος στο νησί φυλακή Ιμραλί.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να μπούμε σε ιστορικές λεπτομέρειες που είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστές ούτε να σταθούμε στα ονόματα που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση της αιχμαλωσίας του Οτσαλάν. Οι πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης φρόντισαν ώστε να παραχαράξούν ή να αλλοιώσουν την ιστορία ώστε να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, χωρίς να διστάζουν να αμαυρώσουν το προφίλ ενός επαναστάτη που με ανιδιοτέλεια έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του στον σκοπό της απελευθέρωσης.

Στην υπόθεση της αιχμαλωσίας του Οτσαλάν γίνετε για άλλη μια φορά εμφανές ότι τα κράτη παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, πάντα θα συμμαχούνε για την καταστολή των επαναστατικών κινημάτων. Η Ελλάδα και η Τουρκία ενώ δε διστάζουν να προετοιμάζουν συνεχώς τους λαούς τους για έναν επερχόμενο μεταξύ τους πόλεμο, είναι σύμμαχοι ενάντια στα επαναστατικά κινήματα στο εσωτερικό τους. Όλα τα κράτη συμμάχησαν σε μια διεθνή συνωμοσία που σχεδιαζόταν επί σειρά ετών, για την αιχμαλωσία του Οτσαλάν. Το 1993 η Γερμανία απαγόρευσε την ύπαρξη κουρδικών σωματείων με αποτέλεσμα το κλείσιμο όλων των πολιτιστικών κέντρων των Κούρδων και την φυλάκιση και δίωξη πολλών Κούρδων ακτιβιστών. Την απόφαση αυτή ακολούθησαν πολλά από τα πιο ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη. Το 1997 οι ΗΠΑ ενέταξαν το PKK στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ αργότερα ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλα.

Ο Οτσαλάν μέσα απ' την φυλακή έγραψε μια σειρά από τόμους που έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες. Εκεί αναπτύσσει την επαναστατική θεωρία του για την ριζοσπαστική δημοκρατία· τον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό. Ένα μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης που η έμφυλη, εθνική και οικονομική ισότητα και οι πολιτειακές ελευθερίες διασφαλίζονται από την άμεση συμμετοχή της κοινωνικής βάσης. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο στα απελευθερωμένα, από το αντάρτικο, βουνά του Κουρδιστάν όσο και στους μαχαλάδες στις κατεχόμενες από το τουρκικό κράτος πόλεις, αλλά και στην επαναστατημένη από το 2012 Βόρεια και Ανατολική Συρία γνωστή ως Ροζάβα. Το PKK και η θεωρία του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού αποτελούν πρόταση για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τη μέση Ανατολή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η εξέγερση στο Ιράν είχε ως κεντρικό σύνθημα το Jin, Jiyan, Azadi (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία). Ένα σύνθημα βγαλμένο από το κουρδικό κίνημα ελευθερίας που εκφράζει απόλυτα την ιδεολογία της γυναικείας απελευθέρωσης.

Ο Οτσαλάν, στο 74ο έτος της ηλικίας του είναι έγκλειστος 24 χρόνια σε ένα νησί φυλακή, ως ο μοναδικός κρατούμενος. Η τελευταία επίσκεψη των δικηγόρων του ήταν το 2019 και η τελευταία ολιγόλεπτη συνομιλία με τον αδερφό του ήταν πριν από περίπου 2 χρόνια. Έκτοτε δεν υπάρχει καμία ένδειξη ζωής.

Είναι καιρός να βγάλουμε από τη λήθη την πραγματική ιστορία που δεν είναι άλλη από την ιστορία για την ελευθερία των καταπιεσμένων. Ο Οτσαλάν είναι αιχμάλωτος επειδή είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής ενός κινήματος που αντιστέκεται και πολεμάει την αποικιοκρατία, τον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό εδώ και 47 χρόνια.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του Οτσαλάν είναι μια πράξη αλληλεγγύης προς, τον καταπιεσμένο κουρδικό λαό, το αντάρτικο στα βουνά του Κουρδιστάν, την επανάσταση στη Ροζάβα ΒΑ Συρία.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ

Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Πορεία για την απελευθέρωση του Οτσαλάν και για τον τερματισμό των βομβαρδισμών που ξεκίνησε το τουρκικό κράτος στις 5/10/23 στη Ροζάβα και στα βουνά του Νότιου Κουρδιστάν

Δευτέρα 9/10

Μαραθώνας

9:00

Πορεία μέχρι την Αθήνα

Τρίτη 10/10

Συγκέντρωση στα Προπύλαια

17:00

Πορεία προς την τουρκική πρεσβεία

https://riseup4rojava.org/

email: riseexup4rojavexa_greece@espiv.nexet

#RiseUp4Rojava

7/10/23

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/92105/
πηγή : email που λάβαμε στις 8 Οκτωβρίου 13h