Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 στις 21.30

2η Νυχτεριδοπροβολή

Δεύτερη προβολή

Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στις 21:30.
Αίθουσα προβολών (2ος όροφος)

Οι Κινηματογραφικές Νυχτερίδες συνεχίζουν με την δεύτερη προβολή τους για φέτος, αυτήν την φορά εξερευνόντας δύο ιστορίες που μιλούν για την πλατωνική αγάπη δύο ζευγαριών.
Ως συνήθως ξεκινάμε με την μικρού μήκους ταινία, την Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη του Θανάση Τσιμπίνη, μια διεθνως αναγνωρισμένη ταινία, και η μεγάλου μήκους είναι το Θέλμα και Λουίζα του Ridley Scott, μια ταινία ορόσημο για τον φεμινιστικό κινηματογράφο.
Όπως προαναφέρθηκε και πριν το κοινό αυτών των δύο έργων είναι η αγάπη, είτε αυτή έχει ερωτικό πρόσημο στην μια περίπτωση είτε φιλικό στην άλλη. Και στις δύο περιπτώσεις βλέπουμε δύο ανθρώπους να επικοινωνούν ουσιαστικά μεταξύ παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Όπως είπε και η Σούζαν Σάραντον, μιλώντας για το Θέλμα και Λουίζα: "....είναι το πιο γενναίο πράγμα που μπορείς να κάνεις, το να είσαι ανοιχτός σε άλλον έναν άνθρωπο. Έτσι δεν είναι;"
Μην ξεχνιόμαστε. Στην αισθαντική Σταυρούπολη, στο μαγευτικό μας καπνομάγαζο, στην εξωτική Ικονίου 1, στο δεύτερο όροφο, στην καλύτερη αίθουσα προβολών του Α.Π.Θ. αυτήν την Τρίτη στις 21:30. 😉

Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη (Θανάση Τσιμπίνη, 2020, 17')

Δύο άγνωστοι μεταξύ τους άντρες (Νίκος Λεκάκης, Μιχάλης Τσαμπακάκης) συναντώνται τυχαία, λίγες ώρες πριν καταστραφεί ο κόσμος από ένα μυστηριώδες ροζ νέφος που έχει απλωθεί στην πόλη. Έχουν μόνο μία μέρα μαζί. Αλλά, για εκείνους, μερικές στιγμές τρυφερότητας φαίνεται πως είναι αρκετές για να νιώσουν ασφαλείς, πριν το επικείμενο τέλος.

* Η ταινία γυρίστηκε πριν την εμφάνιση της λοίμωξης COVID-19.

Thelma and Louise (Ridley Scott, 1991, 130')

Δύο κολλητές φίλες, η νοικοκυρά Θέλμα (Geena Davis) και η σερβιτόρα Λουίζα (Susan Sarandon) αποφασίζουν να πάνε ένα κουρσάτο ταξίδι για να ξεφύγουν από την καθημερινή ρουτίνα τους και να διασκεδάσουν για λίγες μέρες οι δύο τους. Όμως κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους η Λουίζ πυροβολεί έναν άνδρα που επιχείρησε να βιάσει τη Θέλμα. Προκειμένου να μην καταλήξουν στην φυλακή, οι δύο γυναίκες αποφασίζουν να αποδράσουν από τις αρχές ξεκινώντας έτσι μια μεγάλη καταδίωξη. Θα τα καταφέρουν άραγε να τις πιάσουν;
Η ταινία είχε κατηγορηθεί στην εποχή της ως μια ακραία και φασιστική φεμινιστική προσέγγιση, κυρίως από άνδρες κριτικούς.
Η Janet Maslin έγραψε στο The New York times το 91: "Οι πτυχές αυτής της ταινίας που έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη οργή είναι χαρακτηριστικά που θα ήταν σχεδόν ρουτίνα σε μια παρόμοια ταινία με άνδρες πρωταγωνιστές."
Η Θέλμα και Λουίζα συμπεριλαμβάνονται στην λίστα αγαπημένοι ήρωες/ίδες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου στη θέση νούμερο 24.

* Προειδοποίηση:
Η ταινία αναπαράσταση απόπειρα βιασμού.
Επίσης ακούγονται εκρήξεις και πυροβολισμοί.

Μην το χάσεις. Σε περιμένουμε!

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Οκτωβρίου 13h