Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 στις 20.00

HIP HOP 50 FEST // Προβολή ταινίας & Bar

Σε συνέχεια του εορτασμού για τα 50 χρόνια του Χιπ Χοπ την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 από τις 20.00 έως τις 23.00 θα προβληθούν στον χώρο μας Τομεζά 3, Περιστέρι (πλησίον μετρό Αγίου Αντωνίου - 1ος όροφος) 2 ντοκιμαντέρ για το graffiti και θα ακολουθήσει bar.

20.30 - 21.45 - Style wars '83
22.00 - 23.00 - Stations of the elevated '81 & bar

*Τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του χώρου και την διοργάνωση μουσικοπολιτικών δράσεων.

**Ρατσιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές και εξουσιαστικές συμπεριφορές και απόψεις δεν είναι αποδεκτές στον χώρο μας και σε καμία δράση μας.

Και λίγη ιστορία...

«Graffiti» συναντάμε χρονολογικά από την εποχή των Αρχαίων Ρωμαίων και Ελλήνων οι οποίοι χάραζαν τα ονόματά τους αλλά και τα «επαναστατικά» για την εποχή τους ποιήματα σε τοίχους. Το graffiti με την σημερινή γνώριμη μορφή του το συναντάμε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 60' στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Πατέρας της σύγχρονης τέχνης του δρόμου θεωρείται ο Darryl McCray ή αλλιώς «Cornbread». Οι μύθοι του δρόμου λένε πως ο Darryl όντας ερωτευμένος άρχισε να βάφει τοίχους κοντά στην γειτονιά της κοπέλας γράφοντας «Cornbread Loves Cynthia» για να την πλησιάσει, κάτι το οποίο συνέχισε να βάφει σε ολόκληρη την πόλη της Φιλαδέλφειας.
Την δεκαετία του 70' η τέχνη του graffiti εκτοξεύθηκε στην Αμερική και οι καλλιτέχνες «τάγκαραν» με τα ονόματά τους τοίχους και κτήρια. Στα τραίνα της Νέας Υόρκης πολλές φορές το να δεις έξω από τα παράθυρα ήταν αδύνατο λόγω του όγκου των graffiti. Στις αρχές του το graffiti χρησιμοποιείτο από μέλη συμμοριών για να μαρκάρουν την περιοχή τους και τότε εμφανίστηκαν και τα πρώτα «crews». Ο όρος «graffiti» χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τους New York Times και τον συγγραφέα / μυθιστοριογράφο Norman Mailer. Στις αρχές του 70' πολλές γκαλερί άρχισαν να αγοράζουν graffiti. Ταυτόχρονα όμως με την θέσπισή του ως τέχνη ο δήμος της Νέας Υόρκης αποφάσισε να αρχίσει τον πρώτο πόλεμο ενάντια στο graffiti. Το 1980 το να βάψεις ΄σαν τοίχο είχε γίνει σχεδόν ακατόρθωτο «εκδιώχνωντας» τους καλλιτέχνες σε καμβάδες και ταράτσες προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη!

Το graffiti είναι μορφή έκφρασης συχνά συσχετισμένη με την έκφραση των υποκουλτούρων ενάντια στην εξουσία. Στις απαρχές του το graffiti ήταν ο τρόπος έκφρασης σε απάντηση έλλειψης πρόσβασης σε μουσεία και κέντρα τέχνης αλλά και της δυσκολίας του να ζεις σε μια μεγαλούπολη. Από την άλλη μεριά για τους γκραφιτάδες της εποχής ήταν τρόπος έκφρασης των πολιτικών πιστεύω, της κληρονομιάς, των πολιτιστικών και θρησκευτικών εικόνων και των αντίθετων αφηγήσεων τους σε κυρίαρχες απεικονίσεις της ζωής στις γειτονιές.

Εν έτη 2023 το graffiti είναι δημόσια μορφή τέχνης αγαπημένη από καλλιτέχνες, κρητικούς, μουσεία και χώρους τέχνης. Για πολλούς εξακολουθεί να είναι η τέχνη της γειτονιάς δίνοντας βαρύτητα στη σημασία της προσβασιμότητας και της ένταξης σε σχέση με την ταυτότητα και την κοινότητά τους στο έργο τέχνης τους.

Tags, throw-ups ή bombs, letters (wildstyle / blockbuster / bubbles / sharp), pieces, calligraffiti, stencils, wheatpaste και sticker bombing είναι οι βασικές εκφάνσεις που έχει πάρει το graffiti μέχρι και σήμερα…

Συντροφικά
ΧΙΠ ΧΟΠ ΚΑΦΕΝΕΣ

πηγή : https://www.facebook.com/events/2347634762559…
πηγή : email που λάβαμε στις 18 Οκτωβρίου 09h