Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 στις 20.00

HIP HOP 50 FEST // Open mics & Open call for mc's

Οι αρχές του Master of Ceremonies (mc) …

Από το 1960 μέχρι και το 1970 η μουσική κουλτούρα του Χιπ Χοπ προήλθε από τις Αφροαμερικάνικες, Άφρο Καραϊβικές και Λατινικές κοινότητες μέσα σε πόλεις οι οποίες πλήττονταν από την φτώχεια, ναρκωτικά και συμμορίες. Ο DJ Kool Herc έδωσε το εναλλακτικό αντίποινο των πολέμων αυτών την μουσική που συνόδευσε το χιπ χοπ, το b-beat. Μέχρι και τα μέσα του 70' οι dj's & οι mc's μετέδιδαν την μουσική τους σε πάρκα, πλατείες, πάρτι κλπ. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 70' άρχισαν να ακούγονται ρυθμοί σε μαγαζιά ανθρώπων που αναγνώριζαν τις προοπτικές της χιπ χοπ μουσικής. Δεν άργησε να ακολουθήσει την χιπ χοπ και ο κλαδών των ταινιών στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εκτοξεύοντάς την. Εκείνη την εποχή το mcing εξελίχθηκε στην βιομηχανία της Ραπ και το djing μεταφέρθηκε σε underground σκηνές. Αυτές οι αλλαγές έφεραν το New school & Old school Hip Hop.

H χρυσή εποχή του…

Το New school Hip Hop μέχρι και τα μέσα τις δεκαετίας του 1990 έμπλεξε παλιούς και νέους mcs, με διάφορα είδη μουσικής όπως η χιουμοριστική ποπ ("Jail House Rap," 1984) και η ροκ ("Walk This Way," 1986). Εδώ βλέπουμε τις πρώτες γυναίκες ραπερ, αλλά και χαοτικούς και hardcore ήχους (It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back, 1988 & Straight Outta Compton, 1988) που κυριάρχησαν μέχρι την αλλαγή σε gangsta styles στα μέσα της δεκαετίας του 90' με τις επιρροές των Master P, 50 Cent, T.I. and Young Jeezy.

Τελευταία χρόνια…

Από τις αρχές του 2000 και μετά η χιπ χοπ έγινε mainstream είδος μουσικής. Ο Kanye West αλλά και ο Eminem άλλαξαν το πρόσωπο της ραπ από gangsta με τους στοίχους και τον λυρισμό της μουσικής τους, στέλνοντας αντιρατσιστικά και όχι μόνο μηνύματα. Όπως ήταν λογικό η μουσική ξέφυγε από τα πλαίσια του East & West Coast δημιουργώντας επίκεντρα με βάση το στυλ όπως Miami (Miami bass), New Orleans (bounce), Houston (screwed), and Atlanta (crunk and trap). Από την δεκαετία του 2010 και έπειτα ο στοίχος πολιτικοποιήθηκε όσο ποτέ αντλώντας από τα σύγχρονα κοινωνικά γεγονότα που κατά βάση περιλάμβαναν πράξεις βίας απέναντι σε πληθυσμιακές μειονότητες. Στην ίδια δεκαετία η γυναικεία ραπ ανεβάζει και εκτοξεύει τα τσάρτς αποδεικνύοντας την ισχύι της και πάλι..

Κλείνοντας τις εκδηλώσεις του εορτασμού για τα 50 χρόνια του Χιπ Χοπ την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 από τις 20.00 έως τις 23.00 καλούμε και περιμένουμε στον χώρο μας Τομεζά 3, Περιστέρι (πλησίον μετρό Αγίου Αντωνίου - 1ος όροφος) 2 παλιούς και νέους Masters of Ceremonies (mc's) να ακούσουμε ότι έχουν να μας πουν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Δεν πρόκειται για διαγωνισμό αλλά για γιορτή μέσα στην δύσκολη αυτή εποχή. Χωρίς δηλώσεις συμμετοχής ΚΑΙ μακριά από ρατσιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές ρίμες.

*Τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του χώρου και την διοργάνωση μουσικοπολιτικών δράσεων.

**Ρατσιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές και εξουσιαστικές συμπεριφορές και απόψεις δεν είναι αποδεκτές στον χώρο μας και σε καμία δράση μας.

Συντροφικά
ΧΙΠ ΧΟΠ ΚΑΦΕΝΕΣ

πηγή : https://www.facebook.com/events/3394659352334…
πηγή : email που λάβαμε στις 18 Οκτωβρίου 09h