Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00

Συντονιστικό αλληλεγγύης για τη Θεσσαλία

Συνέλευση του συντονιστικού κάθε 1η & 3η Τετάρτη του μήνα στις 7 μ.μ. στον Α.ΚΟΙ.Χ.Ι. (Πλ. Νεομάρτυρος Ιωάννου).

Συγκέντρωση ειδών αλληλεγγύης (βλ. επικαιροποιημένη λίστα στο fb του Α.ΚΟΙ.ΧΙ) κάθε Τετάρτη 21:00-23:00.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Ιωάννινα, Οκτώβρης 2023

Είμαστε μια συνέλευση ανθρώπων από την πόλη των Ιωαννίνων, που δημιουργήθηκε ως μια προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης στον λαό της Θεσσαλίας, έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες που έλαβαν χώρα στην περιοχή τον Σεπτέμβρη του 2023.

Η συνέλευση απαρτίζεται τόσο από άτομα που ανήκουν σε διάφορες συλλογικότητες (Κατάληψη Αντιβίωση, Αυτοοργανωμένη αθλητική ομάδα Απείθαρχος Ιωαννίνων, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Αλιμούρα, Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Ιωαννίνων- Α.ΚΟΙ.Χ.Ι), όσο και από αλληλέγγυους κατοίκους της πόλης.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά έξι συνελεύσεις με στόχο την οργάνωση των παρεμβάσεών μας στις πληγείσες περιοχές. Το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων έγινε σε συνεννόηση με το «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας» και με το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Καρδίτσας- Για υγεία, ζωή και ελευθερία», αφενός γιατί εδραιώθηκε επικοινωνία με τα μέλη των συλλογικοτήτων αυτών και αφετέρου επειδή η περιοχή της Καρδίτσας έχρηζε επείγουσας υποστήριξης.

Στα πλαίσια των ανωτέρω συνελεύσεων συναποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

  • Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στους χώρους των παραπάνω συλλογικοτήτων στις 11-15/09, 24/09, 30/09 (ενδεικτικά: εμφιαλωμένα νερά, τροφές μακράς διαρκείας, καθαριστικά, είδη ατομικής υγιεινής, φτυάρια, γαλότσες)
  • Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και προπαγάνδιση των δράσεων με μικροφωνική στην Περιφέρεια Ηπείρου τη Δευτέρα 11/09 και με διανομή φυλλαδίων σε δρόμους της πόλης το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη
  • Μεταφορά σε τέσσερις δόσεις των συγκεντρωμένων ειδών στο «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας» (συγκεκριμένα στις 12/09, 16/09, 23/09 και 01/10)
  • Καθαρισμός τριών σπιτιών και μιας αποθήκης στις περιοχές: Ριζοβούνι (16/09), Παλαμάς και Μεταμόρφωση (23/09)
  • Συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας συλλογικοτήτων στην πλατεία της Καρδίτσας (12/09) καθώς επίσης στο Συλλαλητήριο αγροτικών σωματείων και μαζικών φορέων και στην πορεία συλλογικοτήτων στον Παλαμά Καρδίτσας (01/10).
  • Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και χρημάτων από την Αυτοοργανωμένη αθλητική ομάδα Απείθαρχος Ιωαννίνων σε συναυλία που πραγματοποίησε στις 30/09 στο Skatepark Ιωαννίνων
  • Διοργάνωση Συλλογικής Κουζίνας στον χώρο του Α.ΚΟΙ.Χ.Ι με στόχο την οικονομική ενίσχυση και τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς (01/10)

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να πούμε για όσα βιώσαμε κατά την παραμονή μας στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί η τραγικότητα της κατάστασης μόνο μέσα από ένα κείμενο. Η κάλυψη μεγάλων εκτάσεων γης και ολόκληρων οικισμών από τόνους λάσπης, η έντονη δυσωδία εξαιτίας των νεκρών ζώων και των λιπασμάτων, οι σοροί από κατεστραμμένα έπιπλα και οικιακές συσκευές ήταν οι πρώτες εικόνες που αντίκριζε κάποιος φτάνοντας στις πληγείσες περιοχές. Κατά την παραμονή μας, ουδέποτε συναντήσαμε οποιονδήποτε εκπρόσωπο του κρατικού μηχανισμού π.χ. ένοπλες δυνάμεις, πυροσβεστική κλπ. Ακόμα και δέκα μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες, οι κάτοικοι δεν διέθεταν καν βασικά είδη ατομικής υγιεινής, όπως προστατευτικές μάσκες ή τα απαραίτητα εργαλεία, όπως σκούπες και φτυάρια για την απομάκρυνση της λάσπης από τα σπίτια τους. Από την επαφή που είχαμε με τους κατοίκους μπορούσαμε εύκολα να διακρίνουμε αισθήματα απελπισίας, ματαίωσης, οργής, θυμού και φόβου για το μέλλον, ιδιαίτερα για τον επερχόμενο χειμώνα. Αναφορικά με τους κατοίκους, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες γης του θεσσαλικού κάμπου, για την τύχη των οποίων δεν έχουμε εικόνα μέχρι και σήμερα, γεγονός που δεν μας δίνει πολλές ελπίδες για την ακεραιότητά τους.

Παρά την τραγικότητα της κατάστασης, θα θέλαμε να κλείσουμε το παρόν κείμενο με ένα ελπιδοφόρο γεγονός: την αλληλεγγύη που επέδειξε πλήθος κόσμου ανά την Ελλάδα στους πλημμυροπαθείς. Η αλληλεγγύη -ντόπιων και μη- σε συνδυασμό με την αυτοοργάνωση κατάφεραν να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις στην παρούσα κρίση, αναδεικνύοντας έτσι την αξία των αυτοοργανωμένων δομών και δράσεων στην οργάνωση της ζωής μας, ακόμα και εν μέσω των πιο δύσκολων και απαιτητικών συγκυριών. Ωστόσο, επειδή οι επιπτώσεις της καταστροφής είναι ακόμα εδώ και θα συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων κατά τους επόμενους μήνες και ενόψει του χειμώνα, χρειάζεται να παραμείνουμε ενεργοί και να μην σταματήσουμε να επιδεικνύουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη.

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΝΙΞΑΝ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Συντονιστικό αλληλεγγύης για τη Θεσσαλία

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Οκτωβρίου 15h