Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 στις 21.00

Προβολή CineΦ.Ηλ. - Foxtrot (2017)

Αυτή τη Δευτέρα η CineΦ.Ηλ. προβάλλει το Foxtrot. Τον τίτλο της ταινίας δίνει το ομώνυμο χορευτικό που εξελίσσεται με έναν βασικό κανόνα:
Τα βήματα επαναλαμβάνονται πάντα σε κύκλους καταλήγοντας πάντα εκεί απ' όπου άρχισαν. Το μοιραίο τέλος πάντα συναντά το σημείο εκκίνησης.
Ο Samuel Maoz σκηνοθετεί το Foxtrot ακολουθώντας αυτόν τον απλό κανόνα και παρουσιάζει ένα σπουδαίο πολεμικό δράμα και μία σύγχρονη τραγωδία: Η μοίρα είναι προδιαγεγραμμένη ήδη από το σημείο εκκίνησης και οι θεοί που την σκηνοθετούν είναι πλέον τα σύγχρονα κράτη, τα σύνορα και οι πόλεμοι τους.

Υπόθεση: Πρώτο βήμα και ακούμε το κουδούνι να χτυπά σε ένα υπερστειλιζαρισμένο διαμέρισμα του Τελ Αβίβ. Μια οικογένεια ενημερώνεται από αξιωματούχους του Ισραηλινού στρατού ότι το παιδί τους χάθηκε εν ώρα υπηρεσίας. Ο θρήνος βιώνεται με σιωπή και αυτομαστίγωμα. Στην ίδια πολυκατοικία, σε μια σχολή χορού ανύποπτα ζευγάρια χορεύουν foxtrot. Όταν το κουδούνι ξαναχτυπά μαθαίνουμε πως όλα ήταν ένα φριχτό λάθος, μία γραφειοκρατική αστοχία και ο γιός είναι τελικά ζώντανος. Ήταν μονάχα μια συνωνυμία και ένα άλλο παιδί είναι νεκρό στη θέση του. Δεύτερο βήμα και βλέπουμε τον γιο σε έναν ερημικό χωματόδρομο στα σύνορα Ισραήλ - Παλαιστίνης. Ο εχθρός δεν υπάρχει παρά μόνο μια αίσθηση καχυποψίας που δημιουργεί ασφυξία. Το τοπίο πλέον δε θυμίζει εμπόλεμη ζώνη αλλά ψυχολογικό θρίλερ. Έτσι ξετυλίσσεται η ιστορία του Foxtrot ανάμεσα σε αυτά τα 2 βήματα: Ανάμεσα στα σύνορα και στο Τελ Αβίβ, ανάμεσα στον γιό και στους γονείς, αφήνοντας ανάμεσα στο δράμα να δραπετεύσουν εκρηκτικές σκηνές λυρισμού.

Αυτή η μοναδική ταινία που διακρίθηκε στο φεστιβάλ της Βενετίας και καταγγέλθηκε από το κράτος του Ισραήλ και το Ισραηλινό υπουργείο πολιτισμού ως «αποτέλεσμα αυτομαστίγωσης και συνεργίας αντι-Ισραηλινής αφήγησης» καταφέρνει να αποκαλύψει περίτεχνα την κατάσταση που συντηρεί την εισβολή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, και τελικά το αδίστακτο βλέμμα των σύγχρονων κρατών και των πολέμων τους απέναντι στα οποία είμαστε όλα μας ανταλλάξιμα και αναλώσιμα.

Σκηνοθεσία: Samuel Maoz
Διάρκεια: 112'
Letterboxd: https://letterboxd.com/film/foxtrot-2017/

Σας περιμένουμε με είσοδο πάντα ελεύθερη!
Βρείτε μας: https://linktr.ee/cinefhl

πηγή : https://fb.me/e/4Vaa2AFxF
πηγή : email που λάβαμε στις 1 Νοεμβρίου 21h