Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 22.00

10 χρόνια Βιβλία Ανομίας - Bar

10 Χρόνια Βιβλία Ανομίας

Μπαρ γενεθλίων το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο F451

Πρώτα κάνω βουτιά και στη συνέχεια παίρνω μια βαθιά ανάσα. Η μυρωδιά του βιβλίου που κρατάω μπροστά στη μύτη μου εισχωρεί στο σώμα μου. Προσπαθώ να κρατήσω τη στιγμή, ένα ακόμη καινούριο βιβλίο για να με ταξιδέψει. Κάποια με πήγαν σε κόσμους φανταστικούς, άλλοτε καλύτερους και άλλοτε δυστοπικούς, και κάποια με ταξίδεψαν στο παρελθόν, σε αγώνες που κερδήθηκαν και σε μάχες που χάθηκαν. Κάποια μου σύστησαν νέες θεωρίες και κάποια είχαν γραμμένα όσα δεν μπορούσα να αρθρώσω σε λέξεις. Βιβλία που αγάπησα, βιβλία που με σόκαραν και κάποια λίγα που με άφησαν αδιάφορο.

Κάποτε σε ένα τραπεζάκι, στη λέσχη του πανεπιστημίου, ήταν απλωμένα καμμιά δεκαριά βιβλία. Κάποιες τους ρίχναν μια ματιά, πολλοί προσπερνούσαν χωρίς να γυρίσουν ούτε το κεφάλι και κάποιες λίγες σταματούσαν για να πάρουν ένα μαζί τους και για να ανταλλάξουν μια κουβέντα με όποιον καθόταν εκεί δίπλα τους. Ήταν όλα τους ανατρεπτικά, πότε βγαίναν στη λέσχη, πότε στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Ιωαννίνων και πότε στην κατάληψη Αντιβίωση. Έρχονταν και αυτές που τα έγραφαν, τα μετέφραζαν ή τα εξέδιδαν, για να τα παρουσιάσουν και να ανταλλάξουν ιδέες, να συμφωνήσουν ή και να διαφωνήσουν. Τα βιβλία όλο και πληθαίναν και το τραπεζάκι ασφυκτιούσε. Ήταν καιρός να μπούνε σε ράφια, να έχουν το δικό τους χώρο, μέχρι και βιτρίνα!

Και μπήκαν στο Ελευθεριακό Εργαστήρι oF451 στην Τσακάλωφ 20. Εκεί γίναν ακόμη περισσότερα, δεν έμειναν αμιγώς κινηματικά, ήρθαν κι άλλοι τίτλοι, ήρθαν κόμικς και περιοδικά και μερικά παραμύθια. Το καλοκαίρι του 2016 βγήκαν στο Άλσος για πρώτη φορά, στο 10ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου. Το τραπεζάκι έγινε ολόκληρη γιορτή βιβλίου με κόσμο από όλα τα Βαλκάνια! Τους άρεσε τόσο πολύ που από τότε, κάθε καλοκαίρι ή και φθινόπωρο, βγαίνουν στο Άλσος με τη βοήθεια των φίλων τους και διοργανώνουν το Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου, όπου έρχεται κόσμος για να κουβεντιάσει για όλα όσα κρύβουν μέσα στις σελίδες τους.

Τον υπόλοιπο καιρό μένουν στο οF451 και περιμένουν τη στιγμή που θα ταξιδέψουν κάποιον. Κάθε τόσο κάνουν και μια βιβλιοπαρουσίαση... μέχρι να ξαναβγούν στο Άλσος...

Το τραπεζάκι, που ούτε καν τραπέζι δεν ήταν, απέκτησε βιτρίνα και έγινε γιορτή.

10 χρόνια Βιβλία Ανομίας

Βιβλία Ανομίας(vivliaanomias.gr)