Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 στις 12.00

2 καλέσματα : 1 2

Πανεκπαιδευτική/ Αντικατασταλτική Πορεία

Μετά τη συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 8:00 σε αλληλεγγύη προς τη συμφοιτήτρια μας, καλούμε σε πανεκπαιδευτική/ αντικατασταλτική πορεία στις στις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Πανεπιστημιακή Αναδιάρθρωση

Τα τελευταία χρόνια έχουν περαστεί μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία μετατρέπουν ριζικά την μέχρι τώρα λειτουργία του πανεπιστημίου. Το χαρακτηριστικότερο είναι ο νόμος 4777 ο οποίος κατάργησε στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο δημιουργώντας την πανεπιστημιακή αστυνομία, θεσμοθέτησε τις διαγραφές στα ν+2 έτη, και τα πειθαρχικά. Επίσης νομιμοποιούσε την εγκατάσταση καμερών και συστημάτων "ασφαλείας" (τουρνικέ) στους πανεπιστημιακούς χώρους. Οι κατασταλτικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν στο κάμπους με πρόφαση την ασφάλεια των φοιτητριών. Αλλά στην πραγματικότητα η παρουσία τους εκει αποσκοπεί στην εξασφάλιση ενός αποστειρωμενου κάμπους χωρίς καμία κοινωνικοπολιτική και συνδικαλιστική δράση. Τα πανεπιστήμια, πέρα από έναν χώρο ακαδημαϊκής γνώσης, αποτελούσαν ανέκαθεν ένα σημείο πολιτικής ζύμωσης, η οποία ριζοσπαστικοποιεί το φοιτητικό υποκείμενο και προωθεί τη συλλογικοποιηση έναντι της ατομικής δράσης. Για αυτό τον λόγο με την ύπαρξη αστυνομίας εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ποινικοποιειται η συνδικαλιστική δράση (εκκενώσεις καταλήψεων, επιθέσεις σε πορείες) και αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των ατόμων που επιλέγουν να αγωνιστούν για τις διεκδικήσεις τους. Να σημειωθεί εδώ ότι αντίστοιχη ποινικοποίηση του συνδικαλισμού συμβαίνει ταυτόχρονα στους χώρους εργασίας με διάφορα αντεργατικα νομοσχέδια. (Κρίνονται παράνομες οι απεργίες, και διώκονται ποινικά οι συνδικαλιστές που τις περιφρουρούν). Λόγω των διαγραφών και των εξαντλητικών προγραμμάτων σπουδών, καταλαμβάνεται ένα τεράστιο μέρος του ελεύθερου χρόνου των φοιτητριών. Συνεπώς οποίο άτομο εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της φοίτησης, πράγμα που το καθιστά ένα καθαρά ταξικό μέτρο. Επίσης σε αυτό το εξαντλητικό πρόγραμμα δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για πολιτικοποίηση και κοινωνικοποίηση. Όλα τα παραπάνω αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ατόμου άρτια καταρτισμένο και έτοιμο να απορροφηθεί από την αγορά εργασίας σαν ένα πειθήνιο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον με όλα τα παραπάνω μέτρα επιβάλλεται ένα πανεπιστήμιο των αρίστων το οποίο αποκλείει οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με την ακαδημαϊκή "κανονικότητα". Το πανεπιστήμιο που θέλουμε εμείς, είναι ανοιχτό για όλη την κοινωνία και το υπερασπιζόμαστε σαν έναν δημόσιο χώρο. Οι πολιτικές δράσεις όπως εκδηλώσεις και συνελεύσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του.

Κόστος Φοίτησης- Λέσχη

Η λέσχη του ΑΠΘ εδώ και πολλά χρόνια, ήταν από τις λίγες ανοιχτές στην κοινωνία λέσχες στη χώρα, οπού ο κόσμος έτρωγε με μοναδικό κριτήριο την πείνα του, γεγονός που αποτελούσε κεκτημένο κοινωνικών και φοιτητικών αγώνων.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται πως η λέσχη λειτουργεί με όρους επιχείρησης μέσα στο πανεπιστήμιο, με την εργολαβία να παρέχει επισφαλείς συνθήκες για τους/ τις εργαζόμενους/ εργαζόμενές της, προσλαμβανοντας τους με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας, και επιλέγει να μην τις ανανεώνει εκδικητικά, στοχοποιώντας στα μέλη του σωματείου εργαζομένων σίτισης ΑΠΘ. Παράλληλα υποβαθμίζει συνεχώς τις παροχές της (ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, αριθμός μερίδων). Η διοίκηση του πανεπιστημίου από μεριά της, ευτελίζει τη λειτουργία της λέσχης, κάνοντας τα πάντα για να διασφαλίσει και την αύξηση των κέρδών των εταιρειών της κοινοπραξίας της εργολαβίας, αδιαφορώντας πλήρως για τη σίτιση.
Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης, αποτελεί η προσπάθεια επιβολής ελέγχου καρτών σίτισης τους τελευταίους 6 μήνες, μιας αυθαίρετης επινόησης που απαιτεί ρευστά κριτήρια, σύμφωνα με τις επιταγές της εργολαβίας, για το ποια άτομα θα τρώνε και ποια όχι. Αυτό έχει αποπειραθεί πολλές φορές και στο παρελθόν και έχει αποτραπεί με σπάσιμο των ελέγχων, ωστόσο τώρα η εργολαβία επιλέγει να κλείνει εκδικητικά τις διανομές φαγητού κάθε φορά που σπάνε οι έλεγχοι, που γίνεται παρέμβαση από συλλογικούς φορείς και σχήματα, που άτομα αρνούνται να ελεγχθούν. Η πολιτική αυτή στοχοποιεί τον αγωνιζόμενο κόσμο, σε συγκατάβαση με τη διοικηση του ΑΠΘ, και δείχνει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε διεκδίκηση εντός του χώρου του πανεπιστημίου.
Όλη αυτή η κατάσταση πλαισιώνεται από μία μακροχρόνια κρίση και σε συνέχεια της πολιτικής του κράτους να μεταφέρει το βάρος της σε εμάς, αυξάνοντας συνεχώς το κόστος ζωής και φοίτησης και εξευτελίζοντας ταυτοχρόνως τις ανάγκες μας.

Καταστολή

Παράλληλα με τη μετακύλιση της κρίσης του συστήματος στις πλάτες μας και ως απότοκο της την αύξηση του κόστους ζωής , παρατηρείται η αναβάθμιση των κατασταλτικών μεθοδεύσεων του κράτους. Μόλις πριν από λίγες μέρες σκουπίδια της ΟΠΚΕ στην Αθήνα , ύστερα από απόπειρα φασιστικής επίθεσης στα πλαίσια μιας αντιφασιστικής συναυλίας, επιτέθηκαν δολοφονικά στον κόσμο που βρέθηκε εκεί για να αποκρούσει τη φασιστική απειλή και τραυμάτισαν πολύ σοβαρά μια 16χρονη αντιφασίστρια. Το γεγονός αυτό αποτελεί για εμάς μια ακόμα ξεκάθαρη ένδειξη της συνεργασίας συστήματος και φασιστών , καθώς η συσπείρωση του εθνικού κορμού είναι αυτή που σιγοντάρει ο κρατικός μηχανισμός φτάνοντας στο σημείο να κάνει ξεδιάντροπα πλάτες σε τέτοιες επιθέσεις. Την ίδια στιγμή οι μπάτσοι ,εντός και των πανεπιστημίων πλέον, έχουν γίνει μόνιμη εικόνα στη καθημερινότητα μας. Από την εκκένωση στεκιων και καταλήψεων που αποτελούν τους κυριότερους χώρους πολιτικών δράσεων και ζυμώσεων εντός και εκτός των σχολών , ως και τον τραυματισμό αγωνιζομενου κοσμου που υπερασπιζεται την ζωή του ενάντια στην εντατικοποίηση και τον έλεγχο του πανεπιστημίου βλέπουμε τη συστημικη βία να έχει κανονικοποιηθεί στις ζωες μας. Σημαντική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η δουλειά των ΜΜΕ που ,σαν καλα τσιράκια της κρατικής προπαγάνδας, προετοιμάζουν τα αφηγήματα που θα καθορίσουν συνειδησιακά τον κόσμο και θα συγκαλύψουν την κρατική τρομοκρατία.

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγου Φοιτητριών Φυσικού 4/11/23


[Κάλεσμα-Αφίσα] Πανεκπαιδευτική/Αντικατασταλτική πορεία

Δευτέρα 06/11 στις 12:00 στο Αγ. Βενιζέλου

Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα - ΌΛΑ για ΌΛΟΥΣ

Οργάνωση και αγώνας σε σχολεία και σχολές ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere