Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 στις 15.00

Ανοιχτή συνέλευση για τις συνθήκες διαβίωσης στις εστίες

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ

Με αφορμή την αγανάκτηση των φοιτητών που μένουν στις εστίες εκτός πόλης, το αυτόνομο στέκι παίρνει θέση για την ανατροπή αυτής της άθλιας κατάστασης που τόσα χρόνια υποβαθμίζει τις ζωές μας. Τόσο στη Θερμή όσο και στη Νεάπολη, οι συνέπειες των συνθηκών επιβίωσης επηρεάζουν άμεσα ψυχικά και σωματικά τα φοιτητά στερώντας μέχρι και τα βασικά.

Ενώ ήδη τα κριτήρια εισαγωγής είναι πολύ αυστηρά, οι παρατάξεις και οι πελατειακές τους σχέσεις κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την ένταξη φοιτητών στις εστίες και σε συνδυασμό με την ανικανότητα της μέριμνας να μας ακούσει και εκπροσωπήσει, εντείνεται το πρόβλημα. Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Κρύα δωμάτια στα οποία μπαίνουν νερά όταν βρέχει, θέρμανση και νερό με το σταγονόμετρο, βρωμιά και ανοργανωσιά. Οι υπεύθυνοι των εστιών, όλοι με τον κομπλεξισμό τους και την ιδιοτροπία τους λειτουργούν αυταρχικά, σαν αυθεντίες και πολλά είναι τα περιστατικά παρεμβατικών συμπεριφορών από αυτούς. (Μπαίνουν στα δωμάτια φοιτητών, χωρίς να ρωτήσουν, κάνουν σεξιστικά σχόλια, κλέβουν προσωπικά αντικείμενα όπως θερμαντικά σώματα κλπ.). Κι όλα αυτά, συμβαίνουν κυριολεκτικά στην απομόνωση. Και η Θερμή αλλά και η Νεάπολη βρίσκονται εκτός πόλης με τα λεωφορεία να εμφανίζονται που και που, ενώ είναι ασφυκτικά γεμάτα πολλές φορές, κάνοντας τη χάρη (!) στα φοιτητά, που αναγκάζονται να κάνουν μια και δυο ώρες καθημερινά από/προς το πανεπιστήμιο ή τον χώρο εργασίας τους. Σε αυτό το πλαίσιο, μια απλή βόλτα στο κέντρο μοιάζει αγώνας, καθώς τα βραδινά δρομολόγια είναι ανύπαρκτα κι έτσι τα φοιτητά πρέπει (πολύ απλά όπως λέει και η μέριμνα) να βρουν φίλα να τα φιλοξενήσουν ή να μην βγουν.

Τη στιγμή που η ιδιωτικότητα μας και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή παραβιάζεται καθημερινά, η φοιτητική μέριμνα αφήνει κενά δωμάτια στις εστίες της Καλλιθέας και δεν τα αξιοποιεί με τη πρόφαση ότι κρατούνται για τα φοιτητά Erasmus, στερώντας το δικαίωμα απ' τα φοιτητά που θέλουν να μείνουν στο νησί και να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η ξεκάθαρη αδιαφορία της φοιτητικής μέριμνας συνεχίζει μέχρι σήμερα, αφού έρχεται στο προσκήνιο ένα σχέδιο για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στη Μόρια (εκτός πόλης).

Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς, τα αγωνιζόμενα άτομα, έχοντας πάρει σαφή θέση στην πλευρά των από τα κάτω, δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε ενάντια σε αυτά που υποτιμούν τις ζωές μας. Απαιτούμε άμεσο κλείσιμο των εστιών εκτός αστικού ιστού και μεταφορά τους εντος αυτού. Γνωρίζουμε καλά πως είναι δομικό στοιχείο του καπιταλισμού όλα τα μη έχοντα πρόσβαση στον πλούτο αυτού του κόσμου, όλα όσα βρίσκονται στα κατώτερα κοινωνικά και ταξικά στρώματα, να παλεύουν για επιβίωση και να καταστέλλονται με μανία αν σηκώσουν κεφάλι. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Δεν περιμένουμε από καμία εξουσία, και στην περίπτωση αυτή από καμία πανεπιστημιακή αρχή να νοιαστεί για εμάς. Το αποδεικνύουν εξάλλου καθημερινά με την μεθοδευμένη αδιαφορία τους και την τακτική της αποσιώπησης των προβλημάτων που κάνουν πτυχές των ζωών μας τουλάχιστον αφόρητες. Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και μαχόμαστε για τα αυτονόητα. Αν πιστεύετε πως θα μείνουμε αμέτοχα απέναντι σε ό,τι μας υποτιμά, κάνετε μεγάλο λάθος. Είμαστε εδώ, και θα αντισταθούμε με κάθε μέσο και όλα, απέναντι στη καθημερινή βία που δεχόμαστε.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση στο αυτόνομο στέκι ( υπόγειο περιβάλλοντος) την Παρασκευή 10/11, στις 3μμ, προκειμένου μοιραστούμε βιώματα και σκεπτικά, να συλλογικοποιηθούμε και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις και τις αρνήσεις μας.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ.

ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΗΣ.

ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΈΔΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΤΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΥΤΟΟΡΓΆΝΩΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/92545/