Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στις 18.00

Έκθεση φωτογραφιών από τη Γάζα και την Παλαιστίνη από το 1948 / συζήτηση

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ από τη Γάζα και την Παλαιστίνη από το 1948 / ΣΥΖΗΤΗΣΗ με αντισιωνιστή ακτιβιστή από την Παλαιστίνη

από μαύρες πέτρες

Ημέρα/Ώρα: 11/11/2023 στις 18:00

Τοποθεσία: Αθήνα / κάτω Πολυτεχνείο, εξάρχεια

Αν υπάρχει "κόλαση επί της γης", αυτή βρίσκεται στην Παλαιστίνη. Αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας δεν είναι πόλεμος, αλλά μία διαρκής βιομηχανικής κλίμακας σφαγής, μια φρικτή ρατσιστική και στρατιωτική κατοχή δεκαετιών από μία από τις πιο ισχυρές πυρηνικές στρατιωτικές μηχανές στον κόσμο. Από το καθεστώς αποικιοκρατίας, εθνοκάθαρσης και απαρτχάιντ του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων: καθημερινές ταπεινώσεις, συλλογική τιμωρία, κατασχέσεις γης και καταστροφή της ζωής και των μέσων διαβίωσης. Για τη Γάζα, αυτό σήμαινε μια 17ετή πολιορκία της λωρίδας μέσω ενός τρομερού και απάνθρωπου στρατιωτικού αποκλεισμού, στρατιωτικών εισβολών, βομβαρδισμών σε μη στρατιωτικές υποδομές κ.ά.

Μια δεύτερη Νάκμπα -συνώνυμο της καταστροφή στα αραβικά- μετά το 1948, όχι από αναγκαιότητα αλλά από στρατηγική επιλογή για την υλοποίηση της "σιωνιστικής ουτοπίας" σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη. Όμως το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ "...μάτωμα πιο πέρα κι απ' το αίμα"

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι δεκαετιών, το Ισραήλ ελέγχει τα παλαιστινιακά εδάφη εν μέρει για να τα εποικίσει μέσω εκατοντάδων οικισμών στα κλεμμένα εδάφη, εν μέρει για να κρατήσει τον πληθυσμό τους όμηρο, κάτι που αποτελεί εξ ορισμού μια μορφή κρατικής τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία αυτή εντάθηκε μετά τον πόλεμο και την κατοχή του 1967 στο σύνολο της ιστορικής Παλαιστίνης, από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα. Εξ ου και η παλαιστινιακή κραυγή: "Από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη".

Σ' έναν πλανήτη όπου κυριαρχεί η αδικία, η καταπίεση και ο εξευτελισμός, οι Παλαιστίνιοι δείχνουν ότι δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν παραιτούνται ούτε υποχωρούν, αντιστέκονται με μια επίμονη εσωτερική δύναμη και υπερηφάνεια. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν, όσο κι αν τα όπλα της ισραηλινής δολοφονικής εξουσίας, των συμμάχων της και ο λοβοτομημένος "δυτικός τρόπος ζωής" σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή. Ο δρόμος για την Παλαιστίνη των ονείρων τους "δεν είναι ούτε μακριά ούτε κοντά, είναι όσο η απόσταση από την εξέγερση".

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ του Μοχάμεντ Ζαανούν: Φως στη Γάζα

ΕΚΘΕΣΗ 75 του Άχμαντ Μπάαζ: Φωτογραφική τεκμηρίωση των ερημωμένων τουλάχιστον 530 χωριών, πόλεων και αστικών γειτονιών, 75 χρόνια από την παλαιστινιακή Νάκμπα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ με αντισιωνιστή ακτιβιστή από την Παλαιστίνη

ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Σάββατο 11 Νοεμβρίου, 6μμ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ, ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ!

μαύρες πέτρες, Νοέμβριος 2023

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/92554/