τι; : πορεία θεματική : Πολυτεχνείο

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 στις 14.30

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

Πορεία

Οι ταξικοί και κοινωνικοί αγώνες συνεχίζονται, δεν καταστέλλονται, δεν αφομοιώνονται, δεν γίνονται ούτε εικόνα ούτε θέαμα

50 χρόνια μετά την εξέγερση στους δρόμους της Αθήνας, ο αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος, στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό συνεχίζεται…

Ενάντια στην κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ που δολοφονεί χιλιάδες παλαιστίνιες/ους στην ανοιχτή φυλακή της Γάζας, που ισοπεδώνει νοσοκομεία, σχολεία, σπίτια…

Ενάντια στην πολιτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης της νέας δημοκρατίας που επιβάλλει φτώχεια, λεηλασία εργασιακών δικαιωμάτων και εγκληματοποιεί τους εργατικούς αγώνες.

Ενάντια στις δολοφονίες μεταναστών, ρομά…

Ενάντια στη βαρβαρότητα των κατασταλτικών μηχανισμών, στην προώθηση ρατσιστικών ιδεολογιών και την υπόθαλψη ναζιστικών ταγμάτων εφόδου…

Ενάντια στην πατριαρχία, τις γυναικοκτονίες, τον σεξισμό…

Ενάντια στη λεηλασία των δημόσιων χώρων με την αλλαγή της χρήσης γης, κόβοντας δέντρα και καίγοντας δάση, για να μην υπάρχουν γειτονιές, για να γίνει η φύση δρόμοι, τσιμέντο και νεκροταφεία «αιολικής ενέργειας».

50 χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην επιβολή ταξικών φραγμών με την «τράπεζα θεμάτων», την «ελάχιστη βάση εισαγωγής», τη μεθόδευση πειθάρχησης των εκπαιδευτικών με την «αξιολόγηση», αλλά και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Συναδέλφισσες/οι,

Στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης εντείνεται η λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων μες στη δυστοπία της άγριας καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην οποία κεντρικό ρόλο έχουν τα… περιώνυμα funds: αγοράζουν κολλέγια και ιεκ, όπως το fund BC Partners, το οποίο μετά τον έλεγχο των Nova-Wind, του 50% των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών Alpha και Star, καθώς και του Petcity, προχώρησε στην εξαγορά με 250.000.000 ευρώ του Μητροπολιτικού κολλεγίου και του ΙΕΚ Ακμή.

Χωρίς αντίπαλο δέος, τα αφεντικά επιχειρούν να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου». Ούτε ο κομματικός γραφειοκρατικός συνδικαλισμός ούτε η καρικατούρα του που κανιβάλισε την ιστορία των αγώνων του κλάδου μπορούν να διαμορφώσουν όρους για μια άλλη προοπτική. Δέσμιοι της «νομιμότητας» αναπαράγουν ψευδαισθήσεις, εγκλωβισμένοι στους ρόλους και τους μηχανισμούς του κρατικοδίαιτου κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζονται σωματεία βάσης για τον ταξικό αγώνα ενάντια στα αφεντικά και το κράτος, με την απελευθέρωση των εργαζομένων από μηχανισμούς και ρόλους, για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Την Παρασκευή στις 17 του Νοέμβρη το μάθημα δεν είναι ούτε σιωπή ούτε υποταγή.

Η ιστορική μνήμη, οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες δεν είναι εικόνα, έχουν τίμημα, δεν είναι πουκάμισο αδειανό, όταν είναι στα χέρια εργαζομένων και ανέργων με ιστορική και ταξική συνείδηση, με διεθνιστική αλληλεγγύη.

Όλες/οι στην πορεία την Παρασκευή στις 17 του Νοέμβρη

Προσυγκέντρωση: Σταδίου, στο ύψος της Παλιάς Βουλής στις 2.30 μ.μ.

Αντίσταση Αυτοοργάνωση Ταξική αλληλεγγύη

Με τα σωματεία βάσης, αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση

Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

πηγή : https://erganidekp.wordpress.com/2023/11/13/ο…


1 2 3 4 5

Αντιφασιστική - Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Ημέρα/Ώρα: 17/11/2023 στις 16:00

Τοποθεσία: Αθήνα / Χρ. Λαδά & Σταδίου

50 χρόνια από την αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου (πρόγραμμα τριημέρου)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Η μαζική, λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική χούντα αμφισβήτησε με παλλαϊκό τρόπο την συνολική επίθεση που βίωσε η εργατική τάξη και ο λαός.

Έθεσε επί τάπητος το αίτημα της ανεξαρτησίας από τον ξένο παράγοντα, της ανατροπής του φασιστικού παρακράτους που από βίαιη δύναμη καταστολής και δολοφονίας των κομμουνιστών/κομμουνιστριών, των αγωνιστών/αγωνιστριών, των εργατών και του απλού λαού την προηγούμενη περίοδο, μετατράπηκε σε επίσημο πολιτικό προσωπικό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ντόπιας εξαρτημένης αστικής τάξης.

Προέταξε με τόλμη σαν συλλογικός φορέας της λαϊκής θέλησης την απαίτηση για δημοκρατικά δικαιώματα, ελευθερία, ψωμί και παιδεία, βροντοφωνάζοντας «Έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί»,«Θάνατος στον φασισμό και στον ιμπεριαλισμό».

Η 50η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμβαίνει σε μια περίοδο όπου το καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε δομική κρίση.

Ο μοναδικός επιτιθέμενος ιμπεριαλιστικός άξονας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ απειλεί την ανθρωπότητα με το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου, έχοντας δημιουργήσει ένα συμπαγές μπλοκ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων υπό την ηγεμονία του (Μ. Βρετανία, ΕΕ, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα), εξαρτημένων κρατών - όπως η Ελλάδα - και εξαρτημένων περιφερειακών δυνάμεων - όπως ηΤουρκία, με σκοπό το ξαναμοίρασμα την κατασπάραξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών που δεν βρίσκονται στα χέρια του και την ανασύσταση του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος υπό την ηγεμονία του.

Οι δυναμικοί ταξικοί-λαϊκοί αγώνες που ξεσπάνε από άκρη σε άκρη του πλανήτη, οι εξεγέρσεις εντός του Γαλλικού ιμπεριαλιστικού κράτους και απέναντι στην Γαλλική αποικιοκρατία, ο τιτάνιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για εθνική- κοινωνική απελευθέρωση και το τεράστιο κύμαδιεθνιστικής αλληλεγγύης, αποδεικνύουν πως κανένα τέλος της ιστορίας δεν υπάρχει και οι λαοί ξαναγράφουν με κόκκινα γράμματα την ιστορία της πάλης των τάξεων.

Η μαχητική αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική- διεθνιστική συγκέντρωση της 1ης Νοέμβρη, το σπάσιμο των κρατικών απαγορεύσεων-κατασταλτικών απαγορεύσεων ,ο πολύμορφοςαντιφασιστικός αγώνας που ξέσπασε για τουλάχιστον ένα μήνα, βάζουν μπροστά την αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός μαχόμενου αντιφασιστικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με πραγματική όσμωση με τα σωματεία, τα συνδικάτα,τους μαζικούς-τοπικούς φορείς και αιχμή του την Οργανωμένη Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα.

Ως Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου» θέλουμε η 50η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να γίνει εφαλτήριο αγώνα, για την οργάνωση μαχητικού αντιφασιστικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, για την συνένωση των αγώνων για ψωμί-παιδεία-υγεία-ελευθερία με τους αγώνες για ειρήνη και αποδέσμευση από το ιμπεριαλιστικό σφαγείο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για την προώθηση της παλαιστινιακής αντίστασης και των αγώνων που δίνουν οι λαοί απέναντι στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό.

Τιμάμε το χαρακτήρα της παλλαϊκής εξέγερσης, ως συνέχεια της εποποιίας του 40-49 και της ιστορικής παρακαταθήκης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ, ως συνέχεια των μαζικών δυναμικών αγώνων που έδωσε ο εργαζόμενος λαός στο μετεμφυλιακό κράτος και της πολύμορφης παλλαϊκής αντίστασης των Ιουλιανών.

Μιας εξέγερσης που σε ενότητα συνυπήρχαν οι νόμιμες και οι παράνομες μορφές πάλης, που δίδαξε πως μόνη απάντηση απέναντι στη φασιστική βία μιας ανοιχτής τρομοκρατικής δικτατορίας του διεθνούς ιμπεριαλισμού και του ντόπιου κεφαλαίου είναι η λαϊκή εξεγερτική αντιβία που συσπειρώνει και παιδαγωγεί το σύνολο του εργαζόμενου λαού.

Δυναμώνουμε τον σύγχρονο αντιφασιστικό χαρακτήρα της παλλαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο αντιφασιστικός αγώνας πρέπει να συγκροτηθεί σαν τοίχος υπεράσπισης των δημοκρατικών - λαϊκών ελευθεριών από τις θεσμικές και κρατικές μορφές που λαμβάνει το φασιστικό φαινόμενο στο σήμερα στο πλαίσιο της ακραίας φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής.

Σαν γραμμή άμυνας απέναντι στην φασιστική-παρακρατική τρομοκρατία που ανασυντάσσεται, σε ένα καθεστώς που η δομική κρίση των καπιταλιστών φέρνει στο προσκήνιο ένα φασισμό με χαρακτηριστικά Β' Παγκοσμίου Πολέμου όπως η ναζι-φασιστική τρομοκρατική οργάνωση που διοικεί το Κίεβο κ για τα συμφέροντα του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού.

Σαν σημείο συνάντησης του εργαζόμενου λαού και ανατροπής των φασιστικών νομοθεσιών που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, βάζουν την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, και την τοποθετούν ωςυπέρτατο κριτή και τοποτηρητή της κοινωνικής και πολίτικης ζωής της χώρας, οξύνοντας την κρατική τρομοκρατία μέσα από την ασύδοτη δράση των δολοφονικών κρατικών συμμοριών πουτρομοκρατούν εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, διαδηλώσεις και δολοφονούν (Κουμής, Κανελλοπούλου, Καλτεζάς, Γρηγόροπουλος, Ζακ, Σαμπάνης, Σιδέρης, Πέτρουλας μερικά από τα αμέτρητα παραδείγματα νεκρών της τάξης μας), είτε βιάζουν γυναίκες της τάξης μας και συλλειτουργούν σε δίκτυα μαστροπείας με γρανάζια του συστήματος υποτέλειας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης όπως στην περίπτωση του Κολωνού.

Γιατί οι φονιάδες - συμμορίτες αστυνομικοί ξέρουν πως έχουν από πίσω τους την δικαιοσύνη της πλουτοκρατίας και σαν νόμιμοι-έμμισθοι μπράβοι της θα διασωθούν.

Δυναμώνουμε τον σύγχρονο αντι ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της εξέγερσης.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας δια στόματος του πολιτικού της προσωπικού πολεμάει ανοιχτά στο πλευρό του ναζι-φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου και του Σιωνιστικού Κράτους Τρομοκράτη του Ισραήλ, έχοντας μετατραπεί σε μια απέραντη νατοϊκή βάση, συνθλίβοντας τον μισθό, επιμηκύνοντας την ενεργειακή κρίση για τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Έχουμε χρέος να αναδείξουμε ξανά μπροστά στα μάτια του εργαζόμενου λαού τι σημαίνει ιμπεριαλιστική εξάρτηση και διπλή καταλήστευση του λαού για τις ανάγκες του ευρωνατοϊκούιμπεριαλισμού και της ντόπιας άρχουσας τάξης.

Έχουμε χρέος να κάνουμε ξεκάθαρο ακόμη μια φορά πως ο αγώνας για ειρήνη και αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, περνάει μέσα από την επαναστατική ανατροπή της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με την ανοιχτή αντιπολεμική δράση να ταυτίζεται με το σμπαράλιασμα της νατοϊκής μηχανής, την συγκρότηση όρων επιβίωσης μέσα από την πάλη για διάλυση και κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων θανάτου, για να γίνει πράξη η πλειοψηφική βούληση του λαού για ειρήνη και καμία συμμετοχή στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που προετοιμάζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και οι σύμμαχοί τους.

Ο αγώνας για ψωμί με το τεράστιο κύμα ακρίβειας γίνεται ξανά, ακόμη πιο έντονα επίκαιρος.

Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα βρισκόμενο σε διαρκή και ανίατη κρίση, ανεβάζει το κόστος ζωής στα ύψη, τσακίζει την ποιότητα της ζωής της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.

Είναι καθήκον μας μέσα από την ταξική οργάνωση, την συγκρότηση λαϊκών πρωτοβουλιών σε κάθε γειτονιά και τους αγώνες να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τις αντεργατικές-αντιλαϊκές νομοθεσίες που μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα.

Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό, για πάλη ώστε να επικρατήσουν οι δημόσιες δομές υγείας και να υπάρχει πραγματική-δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλψη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας που προωθείται από τα διεθνή και ντόπια αφεντικά.

Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο, να λάβει πανεργατικό-παλλαϊκό χαρακτήρα και να τσακίσει τους ταξικούς φραγμούς που οξύνονται μέσα στην εκπαίδευση από την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί τις ιδιωτικοποιήσεις.

Έχουμε ιστορικό χρέος, ειδικά στο φετινό Πολυτεχνείο που συμβαίνει σε τέτοιο τεταμένο κλίμα, να σταθούμε απέναντι στα παραμύθια της σοσιαλδημοκρατίας και του ρεφορμισμού για «ειρηνική» διαχείριση της δομικής κρίσης του συστήματος. Να περιφρουρήσουμε τον εξεγερτικό - λαϊκό - επαναστατικό -αντιφασιστικό και αντι ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της 50ης επετείου, προτάσσοντας την κατεύθυνση της όξυνσης της ταξικής-λαϊκής πάλης σαν μόνο αντίδοτο απέναντι στηνιμπεριαλιστική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Καλούμε σε πλατιά συμμετοχή στο τριήμερο του Πολυτεχνείου και σε συμπόρευση στον δρόμο με τον Πολιτικό Χώρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» για να περιφρουρήσουμε τον δυναμικό χαρακτήρα της εξέγερσης, το αντιφασιστικό- αντι ιμπεριαλιστικό της περιεχόμενο και να αγωνιστούμε για ψωμί - παιδεία - υγεία - ελευθερία - ειρήνη και αποδέσμευση από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στο σήμερα.

Με ψηλά τις κόκκινες σημαίες και τις γροθιές μας, η φετινή διαδήλωση του Πολυτεχνείου να μετατραπεί σε ένα πραγματικό λαϊκό αντιφασιστικό-αντι ιμπεριαλιστικό ποτάμι, με κεντρικόσύνθημα το «Το Πολυτεχνείο ζει - Έξω οι Αμερικανοί» ,«Θάνατος στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό» και « ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ».

ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ- ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΔΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου»


1 2 3 4 5

Πολυτεχνείο 2023: Για τον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση για την πορεία του Πολυτεχνείου

«Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει». Ηταν ένα από τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα σε κάθε αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και πορεία τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της χούντας. Η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού υπήρξε πάντοτε παρούσα στις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού. Στους αγώνες του παλαιστινιακού λαού βλέπαμε πάντοτε τον εαυτό μας. Ημασταν αδέλφια.

Εξακολουθούμε να είμαστε αδέλφια. Και θα το δείξουμε και στην πορεία για τη φετινή, την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα μετατραπεί σε μια τεράστια διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του, που αντιμετωπίζει στα χαρακώματα της Γάζας τον σιωναζιστή εισβολέα.

Παραθέτουμε το κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση.

1973-2023

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου ο λαός και η νεολαία του μπροστά στον φόβο που γεννούσε η τρομοκρατία και η καταστολή από την στρατιωτικοφασιστική δικτατορία αντέταξε το εξεγερτικό πνεύμα, το ξεπέρασμα κάθε είδους φόβου. Απέναντι στα πολυβόλα που κροτάλιζαν και τα κρατητήρια που είχαν μεταβληθεί σε τόπους βασανιστηρίων αγωνιστών, ο λαός αντέταξε τον πόθο για την ελευθερία από τη μια και το πνεύμα της συλλογικότητας από την άλλη, που δημιούργησαν ένα γεγονός που θα στέκεται πάντα ψηλά στη νεοελληνική ιστορία.

Φέτος η επέτειος της εξέγερσης συμπίπτει με την κορύφωση του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για λευτεριά και ανεξαρτησία που ξεκίνησε στις 7 Οκτώβρη, με την έναρξη της επιχείρησης «Κατακλυσμός του Αλ Ακσα» της Αντίστασης και συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι σήμερα, παρά τον τεράστιο φόρο αίματος που πληρώνει ο παλαιστινιακός λαός από τις βόμβες των σιωναζιστών.

Η σημασία αυτού του αγώνα ξεπερνάει τα στενά όρια αυτής της γωνιάς της γης. Χωρίς καμιά υπερβολή, μπορούμε να πούμε ότι ο παλαιστινιακός λαός ποτίζει το δέντρο της λευτεριάς για όλη την ανθρωπότητα. Αποτελεί ένα φωτεινό φάρο ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στοχοπροσήλωσης, γενναιότητας, διάθεσης προσφοράς και θυσίας.

Οι σιωναζιστές του Ισραήλ έχουν δίπλα τους τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές δυνάμεις όλου του κόσμου.

Ο παλαιστινιακός λαός έχει σαν ασπίδα του τους εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που συμμετείχαν στις πρωτοφανούς μαζικότητας διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, φωνάζοντας για λευτεριά στην Παλαιστίνη και για αλληλεγγύη στην Παλαιστινιακή Αντίσταση χωρίς προκαταλήψεις.

Φέτος να μετατρέψουμε την διαδήλωση για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Όλες-οι στην διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίσταση του!

Παρασκευή 17/11, 3:00 μ.μ., πλατεία Κολοκοτρώνη

  • Nίκη στα όπλα της ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
  • Ενάντια στην συνεργασία του ελληνικού κράτους με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ
  • Θάνατος στον Σιωνισμό, τον Φασισμό και τον Ιμπεριαλισμό!

Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

πηγή : https://eksegersi.gr/politiki/polytechneio-20…


1 2 3 4 5

Ποτέ ξανά χούντα ή φασισμός! Όλες και όλοι στις πορείες του Πολυτεχνείου!

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Νεολαίας Ξ για τους μύθους της Ακροδεξιάς για τη Χούντα, που μοιράστηκε αυτές τις μέρες σε σχολεία, σχολές και γειτονιές.

Απαντάμε στους μύθους της Ακροδεξιάς για τη Χούντα και το Πολυτεχνείο

Όλες/οι στις πορείες του Πολυτεχνείου

Για την Ακροδεξιά στην Ελλάδα το Πολυτεχνείο είναι μια ευκαιρία να διασπείρει fake news και να χύσει δηλητήριο.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής Ακροδεξιάς εξάλλου στήριζε και στηρίζει τη Χούντα.

Ο Μιχαλολιάκος, αρχηγός της Χρυσής Αυγής, τις 3 μέρες που κράτησε η κατάληψη του Πολυτεχνείου ήταν απέξω μαζί με μια ομάδα φασιστών, έριχναν πέτρες προς το Πολυτεχνείο, έκαναν επίθεση στον κόσμο που πήγαινε στους καταληψίες τρόφιμα και βοηθούσαν την αστυνομία.

Για το αντιφασιστικό κίνημα, η επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αντιφασιστικού αγώνα.

Είναι χρέος μας να απαντάμε στους μύθους και τη λάσπη της Ακροδεξιάς και να συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Μύθος 1: Στο Πολυτεχνείο δεν υπήρχαν νεκροί

Ακόμα και η Χούντα παραδεχόταν ότι στο Πολυτεχνείο υπήρχαν νεκροί. Οι εφημερίδες της εποχής μιλούσαν για 11 νεκρούς και 138 τραυματίες.

Το 2003 το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών πιστοποίησε με έρευνα του πως την 17η Νοέμβρη 1973 δολοφονήθηκαν από τη Χούντα 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 2000.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν νεκροί που δεν έχουν καταγραφεί.

Κατ' αρχήν η Χούντα προσπάθησε να κουκουλώσει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών.

Κατά δεύτερον πολλοί τραυματίες που τελικά έχασαν τη ζωή τους δεν πήγαν στο νοσοκομείο για να μην συλληφθούν. Επίσης πολλοί γιατροί δεν κατέγραψαν με επίσημο τρόπο τους τραυματισμούς και τους θανάτους ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από το Πολυτεχνείο για να μην συλληφθούν οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειές τους.

Ο ταγματάρχης Γεώργιος Σφακιανάκης, στρατιωτικός γιατρός που υπέβαλε την παραίτησή του μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μίλησε για 400 ή 500 συνολικά νεκρούς στο Πολυτεχνείο σε συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα Cincinnati Enquirer.

Μύθος 2: Το τανκ πήγε να ανοίξει την πόρτα του Πολυτεχνείου για να απεγκλωβιστούν οι φοιτητές

Όσο αστείο κι αν ακούγεται το παραπάνω είναι επιχείρημα της ακροδεξιάς και του Μιχάλη Γουνελά - του χουντικού επικεφαλής των αρμάτων μάχης που επιτέθηκαν στο Πολυτεχνείο.

Το τανκ ισοπέδωσε την πόρτα του Πολυτεχνείου παρά το γεγονός ότι πάνω στις κολώνες της Πύλης και πίσω από την πόρτα υπήρχαν φοιτητές. Στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις του στρατού και αστυνομικοί εισέβαλαν στο πολυτεχνείο με όπλα και καδρόνια για να χτυπήσουν και να συλλάβουν τους φοιτητές.

Ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ο άνθρωπος που φωτογράφησε την εισβολή του τανκ και της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο είπε σε συνέντευξή του:

«[το τανκ]…έβαλε μπροστά τη μηχανή του και βγάζοντας από πίσω του έναν πυκνό μαύρο καπνό που σκέπασε τα πάντα, με όση δύναμη είχε κινήθηκε προς την πύλη…

»Το χειρότερο που με τρομάζει ακόμα και σήμερα είναι ότι επάνω στα κολονάκια βρίσκονταν φοιτητές. Το ίδιο συνέβαινε και πίσω από την πύλη. Οι φοιτητές είχαν τοποθετήσει ως οδόφραγμα μία Mercedes και μεταξύ του αυτοκινήτου και της πύλης είχε κόσμο. Τους έβλεπα ολοκάθαρα. Αυτοί που ήταν στα πλαϊνά σίγουρα έτρεξαν. Τι να έγιναν όμως αυτοί που ήταν στη μέση; Η αναφορά του λοχία ότι είδε ένα κομμένο πόδι μιας φοιτήτριας -είχε πει ότι έφυγε ένα σίδερο και την χτύπησε στο πόδι- είναι άστοχη καθώς την πάτησε. Πέρασε από πάνω της.»

«Άκουγα πολλούς πυροβολισμούς, ενώ πολλοί αστυνομικοί από τη βιασύνη τους, έμπαιναν μέσα στο Πολυτεχνείο, από τα κάγκελα. Άκουγα πολλά ουρλιαχτά…»

Μύθος 3: Στη Χούντα δεν υπήρχε ανεργία

Η επίσημη ανεργία ήταν χαμηλή κατ' αρχήν γιατί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Μόνο μεταξύ του 1968 και του 1971 έφυγαν από την Ελλάδα 297.000 άνθρωποι.

Πολλοί έφυγαν για να γλιτώσουν από την καταπίεση, την καταστολή, τις φυλακίσεις και τους βασανισμούς της Χούντας. Άλλοι γιατί δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Η Χούντα επέβαλε πολύ χαμηλούς μισθούς για τους εργαζόμενους, ενώ όλα τα βασικά αγαθά γινόταν χρόνο με τον χρόνο πολύ πιο ακριβά.

Χιλιάδες ήταν και οι άνθρωποι που κατά τη διάρκεια της Χούντας φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν και βέβαια δεν προσμετρούνταν στους αριθμούς των ανέργων.

Μύθος 4: Οι χουντικοί ήταν τίμιοι

Ένας από τους πρώτους νόμους των χουντικών ήταν οι αυξήσεις στους μισθούς τους. Ο μισθός του «πρωθυπουργού» αυξήθηκε από τις 23.600 στις 45.000 δραχμές και των υπουργών και υφυπουργών από τις 22.400 στις 35.000 δραχμές.

Ο Παπαδόπουλος μέσα στην 7ετία της Χούντας απέκτησε 3 βίλες. Μία στο Λαγονήσι που του είχε παραχωρηθεί από τον Ωνάση, μια που έχτισε μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και μία στο Ψυχικό.

Τα οικονομικά σκάνδαλα της Χούντας διαδεχόταν το ένα το άλλο.

Οι χουντικοί έπαιρναν λεφτά από τα δημόσια ταμεία (όπως και δάνεια) για να κάνουν υποτίθεται έργα. Πολλά έργα δεν γινόταν ποτέ, τα χρήματα όμως γίνονταν καπνός.

Ένα παράδειγμα είναι τα 453 εκατομμύρια δραχμές που μάζεψαν από τα δημόσια ταμεία και εισφορές του κόσμου για να φτιάξουν τον «ναό του Σωτήρα» στα Τουρκοβούνια. Ο ναός δεν φτιάχτηκε ποτέ και 406 από τα 453 εκατομμύρια «εξαφανίστηκαν».

Μύθος 5: Η Χούντα έφτιαξε δρόμους

Η Χούντα έφτιαξε πολλούς δρόμους και έκανε και άλλα «έργα». Πολλά από τα έργα ήταν καταστροφικά για το περιβάλλον. Άλλα, ήταν εντελώς περιττά.

Ο λόγος για τον οποίο γίνονταν τα έργα ήταν αφενός για να παίρνουν οι χουντικοί εργολάβοι δουλειές και να βγάζουν κέρδη, αφετέρου για να παίρνουν οι χουντικοί πολιτικοί μίζες.

Πολλά έργα δεν ολοκληρώνονταν ποτέ και άλλα δεν ξεκινούσαν ποτέ, παρότι οι εργολάβοι είχαν πάρει τα λεφτά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Εγνατίας Οδού. Η Χούντα πλήρωσε τον Αμερικανό εργολάβο Ρόμπερτ Μακντόναλντ 4,5 εκατομμύρια δολάρια, η Εγνατία Οδός όμως δεν φτιάχτηκε. (Ξεκίνησε να φτιάχνεται πολύ αργότερα, το 1994, από άλλο εργολάβο φυσικά).

Μύθος 6: Στη Χούντα υπήρχε ασφάλεια, κοιμόμασταν με το κλειδί πάνω στην πόρτα

Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα ήταν χαμηλή τόσο πριν όσο και πολλά χρονιά μετά τη χούντα. Συνολικά από το 1950 μέχρι και το 1990 ο κόσμος στην Ελλάδα είχε το κλειδί στην πόρτα και κοιμόταν το καλοκαίρι στα μπαλκόνια και στις ταράτσες.

Η περίοδος της Χούντας δεν ήταν όμως μια περίοδος με ασφάλεια.

Όσοι ήταν αριστεροί ή εκφράζονταν υπέρ της Δημοκρατίας κινδύνευαν με απόλυση, φυλάκιση, βασανισμούς, εξορία.

Μύθος 7: Η Χούντα δεν δημιούργησε χρέος για την Ελλάδα

Μέσα στα 7 χρόνια που κράτησε την εξουσία η Χούντα αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 150%.

Συγκεκριμένα το δημόσιο χρέος της Ελλάδα ήταν πριν τη Χούντα 1.110 εκατομμύρια δολάρια. Τον τελευταίο χρόνο της 7ετούς δικτατορίας είχε φτάσει τα 2.700 εκατομμύρια δολάρια. Το χρέος αυτό φορτώθηκε στις πλάτες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Ποτέ ξανά Χούντα και Φασισμός

Σήμερα η Ακροδεξιά επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι.

Για την 1η Νοέμβρη του 2023 είχαν οργανώσει πανευρωπαϊκή συγκέντρωση νεοναζί στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Ν. Ηράκλειο. Το αντιφασιστικό κίνημα με την εκστρατεία που έκανε και την κινητοποίησή του τη συγκεκριμένη μέρα κατάφερε να την ακυρώσει. Περίπου 2.000 άτομα συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία του Ν. Ηρακλείου και σε γύρω περιοχές, παρά τα μπλόκα και τις απαγορεύσεις της αστυνομίας. Μια ομάδα νεοναζί, λυσσασμένοι από την αποτυχία τους έστησαν ενέδρα σε αντιφασίστες στον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι. Προσπάθησαν έτσι να αλλάξουν το κλίμα και να το στρέψουν υπέρ τους.

Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Εκείνη την ημέρα βρέθηκαν από τη μια πλευρά 30 λυσσασμένοι μαχαιροβγάλτες. Από την άλλη το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που τους έκοψε τον δρόμο.

Στις 17 Νοέμβρη και κάθε μέρα συνεχίζουμε τον αντιφασιστικό αγώνα. Για να μην ξαναζήσουμε ποτέ Χούντα ή Φασισμό.

Όλες και όλοι στις πορείες του Πολυτεχνείου!

Αθήνα: 3:30 μ.μ. - πλ. Κολοκοτρώνη

Θεσσαλονίκη: 5:00 μ.μ. - Πολυτεχνείο ΑΠΘ

Βόλος: 6:00 μ.μ. - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Θόλος

Μυτιλήνη: 7:00 μ.μ.- Πλατεία Σαπφούς

Ξεκίνημα

πηγή : https://xekinima.org/pote-xana-choynta-i-fasi…


1 2 3 4 5

50 χρόνια από τη αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική - λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου

Όλοι και όλες στην αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση για την λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 16:00 συγκέντρωση Χρ. Λαδά και Σταδίου

Στηρίζουμε το μπλοκ του Πολιτικού Χώρου "Ηλέκτρα Αποστόλου"

ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Λαϊκή Δράση - Ομάδα Κομμουνιστών/Αγωνιστών

πηγή : https://www.facebook.com/laikidrasi/