Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00

Συγκέντρωση μνήμης, τιμής & αγώνα για τους δολοφονημένους αγωνιστές...

Συγκέντρωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τους δολοφονημένους αγωνιστές Ι. Κουμή - Σ. Κανελλοπούλου

50 χρόνια από την αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου (πρόγραμμα τριημέρου)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Η μαζική, λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική χούντα αμφισβήτησε με παλλαϊκό τρόπο την συνολική επίθεση που βίωσε η εργατική τάξη και ο λαός.

Έθεσε επί τάπητος το αίτημα της ανεξαρτησίας από τον ξένο παράγοντα, της ανατροπής του φασιστικού παρακράτους που από βίαιη δύναμη καταστολής και δολοφονίας των κομμουνιστών/κομμουνιστριών, των αγωνιστών/αγωνιστριών, των εργατών και του απλού λαού την προηγούμενη περίοδο, μετατράπηκε σε επίσημο πολιτικό προσωπικό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ντόπιας εξαρτημένης αστικής τάξης.

Προέταξε με τόλμη σαν συλλογικός φορέας της λαϊκής θέλησης την απαίτηση για δημοκρατικά δικαιώματα, ελευθερία, ψωμί και παιδεία, βροντοφωνάζοντας «Έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί»,«Θάνατος στον φασισμό και στον ιμπεριαλισμό».

Η 50η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμβαίνει σε μια περίοδο όπου το καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε δομική κρίση.

Ο μοναδικός επιτιθέμενος ιμπεριαλιστικός άξονας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ απειλεί την ανθρωπότητα με το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου, έχοντας δημιουργήσει ένα συμπαγές μπλοκ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων υπό την ηγεμονία του (Μ. Βρετανία, ΕΕ, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα), εξαρτημένων κρατών - όπως η Ελλάδα - και εξαρτημένων περιφερειακών δυνάμεων - όπως ηΤουρκία, με σκοπό το ξαναμοίρασμα την κατασπάραξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών που δεν βρίσκονται στα χέρια του και την ανασύσταση του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος υπό την ηγεμονία του.

Οι δυναμικοί ταξικοί-λαϊκοί αγώνες που ξεσπάνε από άκρη σε άκρη του πλανήτη, οι εξεγέρσεις εντός του Γαλλικού ιμπεριαλιστικού κράτους και απέναντι στην Γαλλική αποικιοκρατία, ο τιτάνιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για εθνική- κοινωνική απελευθέρωση και το τεράστιο κύμαδιεθνιστικής αλληλεγγύης, αποδεικνύουν πως κανένα τέλος της ιστορίας δεν υπάρχει και οι λαοί ξαναγράφουν με κόκκινα γράμματα την ιστορία της πάλης των τάξεων.

Η μαχητική αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική- διεθνιστική συγκέντρωση της 1ης Νοέμβρη, το σπάσιμο των κρατικών απαγορεύσεων-κατασταλτικών απαγορεύσεων ,ο πολύμορφοςαντιφασιστικός αγώνας που ξέσπασε για τουλάχιστον ένα μήνα, βάζουν μπροστά την αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός μαχόμενου αντιφασιστικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με πραγματική όσμωση με τα σωματεία, τα συνδικάτα,τους μαζικούς-τοπικούς φορείς και αιχμή του την Οργανωμένη Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα.

Ως Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου» θέλουμε η 50η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να γίνει εφαλτήριο αγώνα, για την οργάνωση μαχητικού αντιφασιστικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, για την συνένωση των αγώνων για ψωμί-παιδεία-υγεία-ελευθερία με τους αγώνες για ειρήνη και αποδέσμευση από το ιμπεριαλιστικό σφαγείο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για την προώθηση της παλαιστινιακής αντίστασης και των αγώνων που δίνουν οι λαοί απέναντι στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό.

Τιμάμε το χαρακτήρα της παλλαϊκής εξέγερσης, ως συνέχεια της εποποιίας του 40-49 και της ιστορικής παρακαταθήκης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ, ως συνέχεια των μαζικών δυναμικών αγώνων που έδωσε ο εργαζόμενος λαός στο μετεμφυλιακό κράτος και της πολύμορφης παλλαϊκής αντίστασης των Ιουλιανών.

Μιας εξέγερσης που σε ενότητα συνυπήρχαν οι νόμιμες και οι παράνομες μορφές πάλης, που δίδαξε πως μόνη απάντηση απέναντι στη φασιστική βία μιας ανοιχτής τρομοκρατικής δικτατορίας του διεθνούς ιμπεριαλισμού και του ντόπιου κεφαλαίου είναι η λαϊκή εξεγερτική αντιβία που συσπειρώνει και παιδαγωγεί το σύνολο του εργαζόμενου λαού.

Δυναμώνουμε τον σύγχρονο αντιφασιστικό χαρακτήρα της παλλαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο αντιφασιστικός αγώνας πρέπει να συγκροτηθεί σαν τοίχος υπεράσπισης των δημοκρατικών - λαϊκών ελευθεριών από τις θεσμικές και κρατικές μορφές που λαμβάνει το φασιστικό φαινόμενο στο σήμερα στο πλαίσιο της ακραίας φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής.

Σαν γραμμή άμυνας απέναντι στην φασιστική-παρακρατική τρομοκρατία που ανασυντάσσεται, σε ένα καθεστώς που η δομική κρίση των καπιταλιστών φέρνει στο προσκήνιο ένα φασισμό με χαρακτηριστικά Β' Παγκοσμίου Πολέμου όπως η ναζι-φασιστική τρομοκρατική οργάνωση που διοικεί το Κίεβο κ για τα συμφέροντα του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού.

Σαν σημείο συνάντησης του εργαζόμενου λαού και ανατροπής των φασιστικών νομοθεσιών που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, βάζουν την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, και την τοποθετούν ωςυπέρτατο κριτή και τοποτηρητή της κοινωνικής και πολίτικης ζωής της χώρας, οξύνοντας την κρατική τρομοκρατία μέσα από την ασύδοτη δράση των δολοφονικών κρατικών συμμοριών πουτρομοκρατούν εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, διαδηλώσεις και δολοφονούν (Κουμής, Κανελλοπούλου, Καλτεζάς, Γρηγόροπουλος, Ζακ, Σαμπάνης, Σιδέρης, Πέτρουλας μερικά από τα αμέτρητα παραδείγματα νεκρών της τάξης μας), είτε βιάζουν γυναίκες της τάξης μας και συλλειτουργούν σε δίκτυα μαστροπείας με γρανάζια του συστήματος υποτέλειας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης όπως στην περίπτωση του Κολωνού.

Γιατί οι φονιάδες - συμμορίτες αστυνομικοί ξέρουν πως έχουν από πίσω τους την δικαιοσύνη της πλουτοκρατίας και σαν νόμιμοι-έμμισθοι μπράβοι της θα διασωθούν.

Δυναμώνουμε τον σύγχρονο αντι ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της εξέγερσης.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας δια στόματος του πολιτικού της προσωπικού πολεμάει ανοιχτά στο πλευρό του ναζι-φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου και του Σιωνιστικού Κράτους Τρομοκράτη του Ισραήλ, έχοντας μετατραπεί σε μια απέραντη νατοϊκή βάση, συνθλίβοντας τον μισθό, επιμηκύνοντας την ενεργειακή κρίση για τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Έχουμε χρέος να αναδείξουμε ξανά μπροστά στα μάτια του εργαζόμενου λαού τι σημαίνει ιμπεριαλιστική εξάρτηση και διπλή καταλήστευση του λαού για τις ανάγκες του ευρωνατοϊκούιμπεριαλισμού και της ντόπιας άρχουσας τάξης.

Έχουμε χρέος να κάνουμε ξεκάθαρο ακόμη μια φορά πως ο αγώνας για ειρήνη και αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, περνάει μέσα από την επαναστατική ανατροπή της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με την ανοιχτή αντιπολεμική δράση να ταυτίζεται με το σμπαράλιασμα της νατοϊκής μηχανής, την συγκρότηση όρων επιβίωσης μέσα από την πάλη για διάλυση και κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων θανάτου, για να γίνει πράξη η πλειοψηφική βούληση του λαού για ειρήνη και καμία συμμετοχή στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που προετοιμάζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και οι σύμμαχοί τους.

Ο αγώνας για ψωμί με το τεράστιο κύμα ακρίβειας γίνεται ξανά, ακόμη πιο έντονα επίκαιρος.

Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα βρισκόμενο σε διαρκή και ανίατη κρίση, ανεβάζει το κόστος ζωής στα ύψη, τσακίζει την ποιότητα της ζωής της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.

Είναι καθήκον μας μέσα από την ταξική οργάνωση, την συγκρότηση λαϊκών πρωτοβουλιών σε κάθε γειτονιά και τους αγώνες να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τις αντεργατικές-αντιλαϊκές νομοθεσίες που μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα.

Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό, για πάλη ώστε να επικρατήσουν οι δημόσιες δομές υγείας και να υπάρχει πραγματική-δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλψη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας που προωθείται από τα διεθνή και ντόπια αφεντικά.

Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο, να λάβει πανεργατικό-παλλαϊκό χαρακτήρα και να τσακίσει τους ταξικούς φραγμούς που οξύνονται μέσα στην εκπαίδευση από την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί τις ιδιωτικοποιήσεις.

Έχουμε ιστορικό χρέος, ειδικά στο φετινό Πολυτεχνείο που συμβαίνει σε τέτοιο τεταμένο κλίμα, να σταθούμε απέναντι στα παραμύθια της σοσιαλδημοκρατίας και του ρεφορμισμού για «ειρηνική» διαχείριση της δομικής κρίσης του συστήματος. Να περιφρουρήσουμε τον εξεγερτικό - λαϊκό - επαναστατικό -αντιφασιστικό και αντι ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της 50ης επετείου, προτάσσοντας την κατεύθυνση της όξυνσης της ταξικής-λαϊκής πάλης σαν μόνο αντίδοτο απέναντι στηνιμπεριαλιστική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Καλούμε σε πλατιά συμμετοχή στο τριήμερο του Πολυτεχνείου και σε συμπόρευση στον δρόμο με τον Πολιτικό Χώρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» για να περιφρουρήσουμε τον δυναμικό χαρακτήρα της εξέγερσης, το αντιφασιστικό- αντι ιμπεριαλιστικό της περιεχόμενο και να αγωνιστούμε για ψωμί - παιδεία - υγεία - ελευθερία - ειρήνη και αποδέσμευση από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στο σήμερα.

Με ψηλά τις κόκκινες σημαίες και τις γροθιές μας, η φετινή διαδήλωση του Πολυτεχνείου να μετατραπεί σε ένα πραγματικό λαϊκό αντιφασιστικό-αντι ιμπεριαλιστικό ποτάμι, με κεντρικόσύνθημα το «Το Πολυτεχνείο ζει - Έξω οι Αμερικανοί» ,«Θάνατος στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό» και « ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ».

ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ- ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΔΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου»

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/92583/