Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 στις 10.00 πμ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την υπόθεση του Valteciana

[Σωαμτείο Σερβιτόρων Μαγείρων] Για την υπόθεση του Valteciana

Kαταβολη ολων των δεδουλευμενων και αμεση επαναπροσληψη των συναδελφων απο το μαγαζι "Valteciana"

Οι συναδελφοι και μελη του σωματειου Χ.Σ και Γ.Τ απολυθηκαν στις 17/10 απο την πιτσαρια Valteciana στην οδο Βαλτετσιου 41 στα Εξαρχεια, οπου και εργαζοταν ως μαγειρες απο το 2021 και 2022 αντιστοιχα, επειδη δεν δεχθηκαν την χειροτευρεση των εργασιακων τους συνθηκων. Στις 16/10 επιχειρηθηκε μεσω μηνυματων να υπαρξει μια επικοινωνια σε καποια κομβικα ζητηματα με την εργοδοσια. Ζητηματα τα οποια προεκυψαν μια βδομαδα πριν, μετα την παραιτηση ενος εργαζομενου και τις αυξημενες αναγκες που δημιουργηθηκαν λογω της μειωσης του προσωπικου στην κουζινα.

Μεσα στο χρονικο πλαισιο της μιας εβδομαδας που μεσολαβησε μεταξυ της παραιτησης του εργαζομενου και των εκδικητικων απολυσεων που πραγματοποιηθηκαν, οι συναδελφοι παροτι προσπαθησαν μεσα στο χωρο εργασιας να επικοινωνησουν με την εργοδοσια σχετικα με τα νεα δεδομενα, οχι μονο δεν επαιρναν καποια σχετικη απαντηση αλλα εβλεπαν μπροστα στα ματια τους να διαδραματιζεται μια ολοκληρη αλλοκοτη συνθηκη.

Μια ημερα πριν λοιπον τις εκδικητικες απολυσεις τους οι συναδελφοι διαμαρτυρηθηκαν στην εργοδοσια για το γεγονος οτι εργαζονταν στην κουζινα υπο καθεστως υποστελεχωσης. Αλλωστε ο καταμερισμος του φορτου εργασιας και το ποστο κατα προεκταση, λειτουργουσε ολο το προηγουμενο διαστημα με ενα ατομο παραπανω οπως και του αναλογουσε. Εναλλακτικα προτειναν αυξηση μισθου ή καποια βοηθεια εκ των εσω μεχρι να βρεθει καποιο νεο ατομο. Η απαντηση της εργοδοσιας ομως ηταν ξεκαθαρα αποφατικη σε οτιδηποτε κατατεθηκε και δεν αφηνε το παραμικρο περιθωριο.

Οπως φανηκε ηταν μια συγκυρια που πηγε δια της πλαγιας οδου να κανονικοποιηθει και στο ποστο να δουλευουν δυο αντι για τρια ατομα. Κατοπιν της ανω διαμαρτυριας των συναδελφων και διεκδικησης καλυτερων συνθηκων εργασιας, η εργοδοσια ερμηνευοντας αυθαιρετα την διαμαρτυρια τους ως παραιτηση, την επομενη ακριβως ημερα αρνηθηκε την εργασια τους και στη συνεχεια τους απελυσε.

Η " Valteciana" δεν ειναι κατι αλλο περα απο ενα ακομα μαγαζι του κεντρου, που κατω απ την ομπρελα του gentrification, αυξανει τα κερδη του προαγοντας εναλλακτισμο υπο το πρισμα του οικογενειακου περιβαλλοντος.

Αντιστεκομαστε στις εξοντωτικες συνθηκες εργασιας και τις "συμφωνιες" - εκβιασμους που λενε οτι αν διεκδικουμε τα νομιμα εργασιακα μας δικαιωματα, θα βρεθουμε χωρις δουλεια. Καλουμε ολα τα εργαζομενα του κλαδου, με συμμετοχη στους αγωνες, να δωσουν απαντησεις μεσα και εξω απο τους χωρους εργασιας.

Κανενα μονο απεναντι στην εργοδοτικη αυθαιρεσια

Η συναδελφικη αλληλεγγυη ειναι το οπλο μας

Ενδυναμωση της ταξικης συνειδησης

Οργανωση στα σωματεια βασης

Αμεση καταβολη των διαφορων δωρων-επιδοματων

Εξοφληση των αμοιβων υπερεργασιας και υπερωριων

Αποπληρωμη των διαφορων στην προσαυξηση της κυριακατικης απασχολησης

Καταβολη της διαφορας αποζημιωσης απολυσης του Χ.Σ

Στηριζουμε τον αγωνα των συναδελφων και καλουμε την Τεταρτη 22/11 συγκεντρωση αλληλεγγυης στο σωμα επιθεωρησης εργασιας(Σ.Ε.Π.Ε) στην οδο Πατησιων 37 στις 10 π.μ, που θα πραγματοποιηθουν τα ραντεβου των καταγγελιων.

πηγή : https://sinialo.espiv.net/soamteio-servitoron…