Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 στις 18.30

Διαδήλωση 17 Νοέμβρη: Από τότε και για πάντα κάτω η εξουσία

Διαδήλωση 17 Νοέμβρη "Από τότε και για πάντα κάτω η εξουσία" | 17/11-ώρα: 18:30 στο Δημαρχείο

[Διαδήλωση: 17 Νοεμβρίου, 18:30 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου]

17 Νοέμβρη: Από τότε και για πάντα κάτω η εξουσία

[…] απόψε είναι ο καιρός για όλα λέει

απόψε είναι η συνέχεια όλων λέει

αύριο για όλο τον άνθρωπο για όλο το μέλλον

έτσι είπε πάνω στη στέγη

κράταγε ένα μεγάλο αόρατο τιμόνι κι έστριβε την πολιτεία […]

Το σώμα και το αίμα, Γ. Ρίτσος

Η κυρίαρχη αφήγηση θέλει την μέρα αυτή ως μια γιορτή της αστικής Δημοκρατίας. Ορίζει το Πολυτεχνείο και τους/τις εξεγερμένους/νες του, ως τον δρόμο προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τον νεοφιλελευθερισμό, υπονομεύοντας έτσι ξανά και ξανά, σε κανάλια, σε σχολικά βιβλία, σε δικαστικές αίθουσες, και εν τέλει στην κοινωνία την εξεγερσιακή δυναμική του Πολυτεχνείου. Από τη μία η Δεξιά της υπονόμευσης από την άλλη η αριστερά της αφομοίωσης και της άμβλυνσης μιλάνε για την πολυπόθητη εθνική ενότητα, την αστική τους δημοκρατία και την εξουσία που δεν αποχωρίζονται. Κι όλα αυτά στο όνομα μιας εξέγερσης που στην βάση της ήταν ενάντια στην εξουσία. Μια εξέγερση με τον λαό να θέτει ένα τέλος στην επταετή δικτατορία, να πηγαίνει κόντρα σε κράτος και κεφάλαιο, να διεκδικεί την ελευθερία του. Προτάσσοντας έτσι τον αντι-κρατικό, αντι-καπιταλιστικό, συνολικά αντι- καθεστωτικό χαρακτήρα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Όπως και τότε έτσι και τώρα, αυτό που ενώνει τους καταπιεστές-εξουσιαστές μας είναι ο ολοκληρωτισμός, τότε υπό το πρίσμα της δικτατορίας τώρα υπό το πρίσμα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, που δολοφονεί καθημερινά πνίγοντας πρόσφυγες/γισσες στο αιγαίο, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, εκτελώντας εν ψυχρώ τρία Ρομά παιδιά, βιάζοντας έξω και μέσα στα αστυνομικά τμήματα, ξυλοκοπώντας μέχρι θανάτου αγωνιστές, αφήνοντας τόσους και τόσες νεκρές και νεκρούς να γίνουν στάχτη στα ερείπια των Τεμπών. Ταυτόχρονα όσον αφορά το σήμερα, βλέπουμε άνοδο ακροδεξιών και ναζιστικών μορφωμάτων, που τρέφεται και εμφορείται από το φιλελεύθερο αφήγημα. Το κράτος, το κεφάλαιο, η πατριαρχία εκτελούν εν ψυχρώ οτιδήποτε πάει κόντρα στο κατεστημένο και στην εξουσία.

Στις 17 Νοέμβρη νίκησε όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μπροστά στην προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής οποιασδήποτε αντίδρασης που αποκρυσταλλώνεται τόσο στην αναβαθμισμένη βία εκ μέρους των κρατικών δήμιων όσο και στην εξαθλίωση του κοινωνικού σώματος, μέσω της επέλασης εναντία στη φύση, την υποβάθμιση της αξίας της ζωής μας και της συνεχούς εξαθλίωσής μας πρέπει να αντισταθούμε, χτίζοντας αναχώματα εξέγερσης και αλληλεγγύης. Με το βλέμμα στραμμένο στις εξεγέρσεις του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, αγωνιζόμαστε συλλογικά, χτίζουμε τα πολυτεχνεία της γενιάς μας.

Η οργή των καταπιεσμένων δεν καταστέλλεται ούτε φιμώνεται. Για μας το Πολυτεχνείο αποτελεί πηγαία αντικρατική μορφή εξέγερσης, και ταυτόχρονα αφήνει πολιτική παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς μας αγώνες.

Απ' το πολυτεχνείο του '73 το σύνθημα μας είναι κάτω η εξουσία.

Ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και πατριαρχία.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: 18:30 στο Δημαρχείο

Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (αδρέ)