Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 στις 18.00

Ανοιχτή συνέλευση

Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο:

Η Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Τέρμινο δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, στην πόλη του Βόλου. Πρόκειται για μια συνέλευση αποτελούμενη από φοιτητικά υποκείμενα διαφορετικών μεταξύ τους σχολών και διαφόρων αναρχικών ιδεολογικών ρευμάτων, με κοινό στόχο την μαχητική δράση εντός και εκτός των πανεπιστημιακών χώρων. Στις ανοιχτές συνελεύσεις μας, η λήψη αποφάσεων χαρακτηρίζεται από οριζόντιες και αντί-ιεραρχικές διαδικασίες μέσω των οποίων προάγεται η συνδιαμόρφωση και η αυτοργάνωση. Ο πολύμορφος αγώνας τον οποίο πλαισιώνουμε, επιτάσσει συνεπή και συνεχή ύπαρξη αναρχικού λόγου και αντιεξουσιαστικών προταγμάτων σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Εργαλεία της ποικιλόμορφης δράσης μας, αποτελούν συγκρούσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις τα οποία είναι προϊόντα ζύμωσης αυτομορφωτικών διαδικασιών (πολιτικά καφενεία/εκδηλώσεις, μικροφωνικές συγκεντρώσεις). Με βασικούς άξονες την δυναμική παρουσία στον δρόμο και την κοινωνική απεύθυνση στο γενικότερο σύνολο των κατώτερων τάξεων, κινούμαστε με πρακτική ρευστότητα, αναλογιζόμενα την ανάγκη της μεταλαμπάδευσης του αναρχικού ιδεώδους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η δράση και η παρουσία μας έχει τελική στόχευση την κλιμάκωση του κινηματικού γίγνεσθαι, με σκοπό την ανθρώπινη και μη χειραφέτηση και την κοινωνική επανάσταση.

Μεταφέροντας το κέντρο βάρους στα πανεπιστημιακά ζητήματα, προτάσσουμε την αυτοργάνωση στην βάση, με συνεπή και διαρκή παρουσία στους χώρους των σχολών μας. Η φοιτητική ιδιότητα που φέρει το υποκείμενο αποτελεί για εμάς το εναρκτήριο λάκτισμα στην επαναφορά των πανεπιστημίων - δομών δράσης που φιλοξενούν και τροφοδοτούν αντιεξουσιαστικούς και αμιγώς εξεργερσιακούς αγώνες.

Η παρούσα συνέλευση παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν τον καθεστωτικό πανεπιστημιακό συνδικαλιστικό μηχανισμό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η διαδικασία συμμετοχής στους φοιτητικούς συλλόγους δεν αποτελεί κέντρο αναφοράς των χαρακτηριστικών του αγώνα που προτάσσουμε. Δεχόμαστε υπό συγκεκριμένους όρους την εργαλειοποίηση των συνδικαλιστικών φοιτητικών οργάνων, ωστόσο διεισδύουμε σε αυτά με πλήρη ιδεολογική σφυρηλάτηση και μόνο όταν κρίνουμε το έδαφος κατάλληλο να φιλοξενήσει τον αναρχικό αντιεξουσιαστικό αγώνα. Τα παραπάνω γίνονται στο πλαίσιο μεταποίησης της συστημικής διαδικασίας των φοιτητικών συλλόγων. Προσθέτουμε μαχητικά αναρχοσυνδικαλιστικά χαρακτηριστικά σε έναν χώρο ο οποίος κατακλύζεται από ρεφορμιστικές και παθητικές τάσεις και τακτικές, στοχεύοντας στην ρήξη με τις καθεστωτικές αρχές και αντιλήψεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Υποστηρίζουμε την συγγραφή ανοιχτών πλαισίων που χαρακτηρίζονται από αντιεξουσιαστικά προτάγματα και είμαστε αλληλέγγυα με την διάχυση οριζόντιων διαδικασιών εντός των σχολών μας.

Ως πολιτικά υποκείμενα, θεωρούμε πως η φοιτητική μας ιδιότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ταξική μας θέση και προτάσσουμε την συμμετοχή σε ευρύτερα κοινωνικά και ταξικά δρώμενα. Δεν (αυτό)περιοριζόμαστε στην ενασχόληση με τα πανεπιστημιακά ζητήματα και μαχόμαστε υπέρ της γενικότερης ρήξης με το παρών status quo, με μόνη απάντηση μας τον δρόμο της φωτιάς και την οργάνωση στην βάση.

Αναλογιζόμενα την κατάσταση που επικρατεί, θεωρούμε πολιτικό μας καθήκον να μετέχουμε σε αγώνες που αντιτίθενται στην παρούσα τόσο πανελλαδική όσο και παγκόσμια σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η ηγεμονία των αστικών συμφερόντων που βιώνει η χώρα φέρνει συνεχώς στην επιφάνεια ζητήματα, όπως η ιδιωτικοποίηση πασών ειδών αγαθών και δομών και θέτει ξεκάθαρους ταξικούς φραγμούς, εντείνοντας την ανάγκη για διαρκείς ταξικούς και αντικρατικούς συγκρουσιακούς αγώνες. Σε μία προσπάθεια φίμωσης των παραπάνω αγώνων, το αστικό κράτος εξαπολύει τους πραιτοριανούς του για να προστατέψει το κεφάλαιο και την αστική τάξη. Η άρχουσα τάξη δεν διστάζει να θυσιάζει στο βωμό του κέρδους και της υπεράσπισης της την ανθρώπινη ζωή, προκαλώντας σωρεία νεκρών από την αστυνομική βία, από εργατικές δολοφονίες και από πολύνεκρες στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές συρράξεις. Τα παραπάνω αποτελούν γεγονότα και καταστάσεις που δεν θα μπορούσαν να μας αφήνουν αμέτοχα. Εκκινούμε και στηρίζουμε αντικατασταλτικές δράσεις στον δρόμο, που στέκονται ανάχωμα στην αστυνομική βία που υπάρχει τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. Επιπλέον, υπερασπιζόμενα την ταξική μας ιδιότητα, μετέχουμε και συγκροτούμε αντιφασιστικούς, αντιιμπεριαλιστικούς και αντικρατικούς αγώνες.

Εδώ είναι δόκιμο να αναφερθεί πως η συνέλευση δεν θεωρεί τις πράξεις αντιβίας κάποιου είδους κινηματικό της αυτοσκοπό και απέχει από τάσεις φετιχισμού υπέρ της σύγκρουσης με τις καθεστωτικές δυνάμεις. Αναλογιζόμενα ωστόσο, την γενικότερη κοινωνική πραγματικότητα, προτάσσουμε την σύγκρουση που αποκτά πολιτικό χαρακτήρα μέσω της ιδεολογικής σφυρηλάτησης και διαύγειας που χαρακτηρίζει τα υποκείμενα τα οποία μετέχουν σε αυτήν.

Σε πιο ειδικό πλαίσιο, η πόλη του Βόλου πλήττεται από πολλαπλές παθογένειες. Η τοπική δημοτική αρχή, που για χρόνια δρα με όρους μαφίας και αντικοινωνικά ως προς τις κατώτερες ταξικές ομάδες, προσπαθεί να καταστείλει και να αμαυρώσει κάθε κινηματική διαδικασία που πραγματοποιείται στην πόλη. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε ατομικότητα που κατοικεί στον Βόλο καλείται να επιβιώσει κάτω από συνθήκες καταστροφικές για την υγεία, με ένα πέπλο ρύπων στον αέρα και ακατάλληλο προς κατανάλωση νερό. Τα παραπάνω είναι προϊόντα και συνειδητές αποφάσεις της προαναφερθείσας τοπικής αρχής. Όλη αυτή η καταστροφική συνθήκη προστατεύεται από τον κατασταλτικό χαρακτήρα της τοπικής εξουσίας, με αποκορύφωμα αυτού τον βασανισμό του Βασίλη Μάγγου τον Ιούνιο του 2020.

Η συνέλευση όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για ένα πολυθεματικό πολιτικό περιβάλλον. Υποστηρίζουμε με την αλληλεγγύη μας τον κουιρφεμινιστικό αγώνα και την ανθρώπινη και μη χειραφέτηση σε κάθε έκφανση της ζωής και φιλοδοξούμε να εξωτερικεύσουμε έναν αγώνα που αναφέρεται και υπερασπίζεται την εργατική, σεξουαλική και κατ' επέκταση ταξική χειραφέτηση της ατομικότητας. Πλήρως αναλογιζόμενα την πολυθεματικότητα των ζητημάτων που μας απασχολούν, προάγουμε την διαρκή αυτομορφωτική διαδικασία, αποποιούμενα την μονοθεματικότητα.
Ως αναρχική φοιτητική συνέλευση, σκοπός μας είναι η διαρκής τροφοδότηση της αναρχικής και μαχητικής δράσης των φοιτητικών υποκειμένων, εντός και εκτός πανεπιστημιακών «συνόρων». Με πρόταγμα μας τον σχηματισμό ενός συγκρουσιακού πυρήνα που ζυμώνεται από αυτομορφωτικές διαδικασίες, επανοικειοποιούμαστε τους πανεπιστημιακούς μας χώρους και εξωτερικεύουμε τις διαθέσεις και τα ιδεώδη μας στον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό.

«Χωρίς την καταστροφή, η επανάσταση είναι ακατανόητη και αδύνατη. Γιατί δε μπορεί να υπάρξει επανάσταση χωρίς μια πλατιά και παθιασμένη καταστροφή. Μια υγιή και γόνιμη καταστροφή, που ακριβώς απ' αυτή και διαμέσου αυτής δημιουργούνται και γεννιούνται οι νέοι κόσμοι.» -Μ.Μπακούνιν

Αγωνιζόμαστε αλληλέγγυα και συντροφικά καταστρέφοντας κάθε μορφή εξουσίας στον δρόμο για την κοινωνική επανάσταση.

Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως υπέρ της αναρχικής χειραφέτησης.

Και ας μην νικήσουμε ποτέ θα πολεμάμε πάντα - Β.Μ παρών.

04/11/2023, Βόλος
Τέρμινο - Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση

πηγή : https://www.facebook.com/p/Τέρμινο-Αναρχική-Φ…