Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 στις 17.30

Αντιπολεμική/αντιμιλιταριστική συγκέντρωση

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΗ!

Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πολεμικά μέτωπα πληθαίνουν, ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης καταστροφής φαντάζει πιο εφικτός παρά ποτέ, μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Αντιλαμβανόμαστε τους διάφορους μεμονωμένους πολέμους ως κομμάτια μιας διεθνικής, δολοφονικής στρατηγικής που παράγει τεράστιο πλούτο για τους κυρίαρχους και τεράστιες απώλειες για τους αδύναμους. Η πολεμική μηχανή τροφοδοτείται από τον καπιταλισμό που χρησιμοποιεί τόσο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όσο και νεοαποικιακές πρακτικές για να εμβαθύνει την κυριαρχία του σε όλη την υφήλιο. Εκτός από τα συμβατικά πεδία της μάχης, η πολεμική μηχανή αναπαράγει συγκρούσεις σε διάφορα επίπεδα, όπως στο οικονομικό, στο θρησκευτικό και στο πολιτισμικό. Κανονικοποιεί τις συγκρούσεις μέσω της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, επιδιώκοντας τη χειραγώγηση του πληθυσμού. Η πολεμική μηχανή παράγει προσφυγιά που εκλαμβάνεται ως επιπλέον απειλή συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους προκαλώντας και υποδαυλίζοντας συγκρούσεις προσπαθούν να επεκτείνουν τον γεωστρατηγικό τους έλεγχο στην εγγύς και μέση Ανατολή, σε περιοχές που διαθέτουν αφθονία σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και συνιστούν σημαντικά περάσματα πρώτων υλών κι ενέργειας. Η περιοχή της Παλαιστίνης αποτελεί ένα διαρκές παράδειγμα όπου τα ισχυρά κράτη, στον βωμό των συμφερόντων τους, καταπατούν την αυτοδιάθεση του λαού και εκμηδενίζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής. Το κράτος του Ισραήλ, που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται απεριόριστα από τις δυνάμεις της Δύσης, επιδιώκει τον αφανισμό του πληθυσμού της Παλαιστίνης με διεθνή ανοχή.

Η πολεμική μηχανή στηρίζεται και στηρίζει, άλλωστε, την πιο κερδοφόρα διεθνώς επιχείρηση: την βιομηχανία των όπλων. Η τεχνολογία αιχμής που αναπτύσσει ενσωματώνει την οπλική τεχνολογία και τα πιο εξελιγμένα «έξυπνα» πληροφορικά συστήματα, κάποια από τα οποία χρησιμοποιούνται για την περιφρούρηση των συνόρων, ανιχνεύοντας κι απωθώντας τους παρανομοποιημένους μετανάστες.

Οι κυβερνήσεις των κρατών που συστοιχίζονται στα μπλοκ του πολέμου προωθούν πολιτικές ακραίου φόβου για να πειθαρχήσουν τις κοινωνίες τους στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβάλλεται ως νέα κανονικότητα. Ο πόλεμος παρουσιάζεται ως το αναπόφευκτο κακό για να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια. Οι διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη ποινικοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και καταγγέλλονται ως εξτρεμιστικές πράξεις. Μας θέλουν να μείνουμε θεατές σε μια γενοκτονία, συνηθίζοντας τον θάνατο όλο και περισσότερο. Παράλληλα, νομιμοποιούνται ακραία μέτρα ελέγχου και στρατιωτικοποίησης της καθημερινότητας με σκοπό τη μέγιστη κοινωνική πειθάρχηση.

Οι πολεμικές ζώνες έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή παραγωγή προσφύγων, ταυτόχρονα με την ενίσχυση των συνόρων. Τα περίφημα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν πλέον μόνο για ένα μέρος από τους πολίτες των δυτικών κρατών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τις θανατοπολιτικές της (περιφρούρηση συνόρων, απώθηση μεταναστών, βασανιστήρια και στρατόπεδα εγκλεισμού) δημιουργώντας τάφρους μεταναστών. Οι μετανάστ(ρι)ες καθίστανται αόρατοι και διαβιούν σε ένα μεταίχμιο ύπαρξης, στοιβαγμένοι και εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε «μαύρες τρύπες» του κράτους «δικαίου», ώστε να χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους καπιταλιστές ως σύγχρονοι σκλάβοι για να χτιστεί ο δυτικός πλούτος.

Η Ελλάδα δεν μένει έξω από τους πολεμικούς ανταγωνισμούς. Έχει υπογράψει συμφωνίες εμπορικής, αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ για να προασπίσει τα υποτιθέμενα συμφέροντά της στην περιοχή. Στα πλαίσια αυτών των συμφωνιών προμηθεύεται πανάκριβο εξοπλισμό και συστήματα παρακολούθησης όπως τα Thorax, Κένταυρος, Υπερίων κτλ., που έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα, στα προσφυγικά στρατόπεδα και στις κάθε λογής «ειδικές» ζώνες που ξεφυτρώνουν πλέον στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και το λογισμικό κατασκοπείας "Predator". Δικαιολογεί τις δαπάνες αυτές με μια ρητορική περί «πράσινης» ανάπτυξης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ στην πραγματικότητα τις χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο κοινωνικών ομάδων που θεωρεί απειλή για την ασφάλεια του κράτους.

Προσπαθώντας να διεκδικήσει έναν σημαντικότερο ρόλο στην διεθνή σκακιέρα, η Ελλάδα άλλαξε την παλαιότερη φιλοπαλαιστινιακή της στάση υποστηρίζοντας απροκάλυπτα το κράτος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να κερδίσει το παιγνίδι των «ανθρωπιστικών» εντυπώσεων κάνοντας υποκριτικές κινήσεις «ευρωπαϊκής, δημοκρατικής ευαισθησίας» με την αποστολή συμβολικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη λωρίδα της Γάζας. Στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης απευθύνει τις γελοίες παραινέσεις του στον Νετανιάχου να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει το ανθρωπιστικό κόστος των δολοφονικών επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε παλαιστίνιους αμάχους.

Επιπλέον, αγνοώντας επιδεικτικά την αξία της ανθρώπινης ζωής και της φύσης, η Ελλάδα ενισχύει την εμπλοκή της στους πολεμικούς ανταγωνισμούς της περιοχής. Με τους εξορυκτικούς σχεδιασμούς και με την επιδίωξη να γίνει πέρασμα αγωγών ενέργειας, προσπαθεί να «αναβαθμίσει» τη γεωπολιτική της θέση της κτίζοντας τις βάσεις για τα τύμπανα του πολέμου. Οι εξορύξεις στην Ήπειρο, αν τελικά επιτρέψουμε να συμβούν, είναι μέρος αυτής της πολεμικής διαδικασίας.

Δεν επιθυμούμε να είμαστε κομμάτι της πολεμικής τους μηχανής. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτειακή οργάνωση πέραν του διπόλου «αστική δημοκρατία» ή δικτατορία, που έχει επιβάλει η Δύση σε όλο τον πλανήτη, στερώντας άλλες μορφές οργάνωσης που θα μπορούσαν ν' ανθίσουν αν είχαμε τη δυνατότητα ν' αποφασίζουμε για τις ζωές μας χαράζοντας έναν άλλο δρόμο, όπως για παράδειγμα, οι Ζαπατίστας και οι πληθυσμοί της Ροτζάβας. Προσπαθούμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί τη ζωή, τη γη και το μέλλον για όλες τις επόμενες γενιές. Στεκόμαστε αλληλέγγυα στους καταπιεσμένους, εκμεταλλευόμενους και στερημένους ανθρώπους. Επιθυμούμε να είμαστε κομμάτι μιας αποαποικιακής, κουΐρ-φεμινιστικής και διεθνιστικής επαναστατικής διαδικασίας.

Να αποστρατιωτικοποιήσουμε τον πλανήτη!

Πολιτισμός φροντίδας - Όχι πολιτισμός πολέμου.

ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ και σύντροφοι/συντρόφισσες/συντρόφια

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Νοεμβρίου 11h