Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 στις 16.45

Διαμαρτυρία για τις ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ

Οχι σε νέες συμφωνίες με το καθεστώς του Ισραήλ


Την Πεμπτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 16:45 μαζευόμαστε μπροστά απο την Βουλή για να διαμαρτυρηθούμε στα νέα ενεργειακά σχέδια της Ευρώπης με το Ισραήλ.


Εν μέσω συνεχιζόμενων επιδρομών και εθνοκάθαρσης απο το Ισραήλ προς την Γάζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για έργα «Προτεραιότητας» που θα στηρίξουν την Ισραηλινή κυβέρνηση με δημόσιο χρήμα.


Η πολιτική υποστήριξη έρχεται σε όλα τα σχήματα και μορφές, αλλά αυτή που ποτέ δεν φαίνεται να ξεφεύγει από τη μόδα είναι μέσω των ορυκτών καυσίμων.
Το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός παίκτης ορυκτών αερίων. Τα υπεράκτια αποθέματά σε φυσικό αέριο ήταν ένας πόρος για την απόκτηση οικονομικού εισοδήματος και πολιτικής υποστήριξης για το εκλεγμένο καθεστώς.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύθεί ο κατάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έργα κοινού ενδιαφέροντος. Η λεγόμενη λίστα "PCI" περιλαμβάνει τα ενεργειακά έργα τα οποία η ΕΕ θέτει σε καθεστώς προτεραιότητας, επιτρέποντάς τους να παρακάμψουν ρυθμιστικά εμπόδια και να υποβάλουν αίτηση για δημόσια χρήματα.

Μέσω διαρροών έχει μαθευτεί οτι δύο ενεργειακά έργα συνδέονται άμεσα με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Ο αγωγός EastMed: ένας τεράστιος αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από τα ανοιχτά του Ισραήλ, θα διέρχεται στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία για να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει 34 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος στον αγωγό EastMed το 2020
Η διασύνδεση EuroAsia: μια ηλεκτρική διασύνδεση που θα συνδέει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με το δίκτυο της ΕΕ.


Αγοράζοντας ισραηλινό αέριο και ενθαρρύνοντας περισσότερα έργα ενεργειακής υποδομής μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ νομιμοποιεί τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα της παρέχει οικονομική υποστήριξη.

Είναι απαράδεκτο να θεωρούμε τον αγωγό EastMed ή τη διασύνδεση της EuroAsia ως έργα προτεραιότητας της ΕΕ εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων κατά αμάχων, καθώς περιμένουμε να διερευνηθούν τα εγκλήματα πολέμου.

Η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ δεν πρέπει να οικοδομείται στις εγκαταστάσεις ενός καθεστώτος απαρτχάιντ. Ο αγωγός EastMed και η διασυνδεση EuroAsia είναι ξεκάθαρα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ υποστηρίζει, εξομαλύνει και συνεισφέρει οικονομικά στην ισραηλινή κυβέρνηση.


Απαιτούμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψει τη λίστα PCI και να σταματήσει τον προγραμματισμένο αγωγό EastMed και EuroAsia Interconnector.

πηγή : email που λάβαμε στις 27 Νοεμβρίου 14h