Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 στις 15.00

Μονοήμερο τιμής και μνήμης στον αναρχικό μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Το μονοήμερο στο μνημείο θα ξεκινήσει στις 15.00 με συμπληρωματικές εργασίες αναστήλωσης, γκράφιτι και μικροφωνική κατά την οποία καλούνται όλες οι συλλογικότητες / οργανώσεις /ανοιχτές συνελέυσεις να έρθουν να διαβάσουν το κάλεσμα τους ή ένα κείμενο φόρο τιμής στον Αλέξη ή τοποθετήσεις σχετικά με τις πρόσφατες κρατικές δολοφονίες. Στη συνέχεια στις 18.00 θα ακολουθήσει η προβόλή του ντοκιμαντέρ "Εξέγερση Δεκέμβρης 2008 - (Ντοκουμέντο δρόμου - 63 λεπτά)" και θα ακολουθήσουν φωτογραφίες από τον Δεκέμβρη του '08, αλλά κι από τις πιο πρόσφατες κρατικές δολοφονίες.

Η υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης αποτελεί υπόθεση ύψιστης σημασίας καθώς συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορίας μας, στην επικαιροποίηση των όσων συνέβησαν, στον σχεδιασμό όσων πρέπει να συμβούν. Κινήματα χωρίς μνήμη είναι κινήματα χωρίς προοπτική αφού σταδιακά παραχωρούν στις διάφορες εκδοχές του αναθεωρητισμού την ιστορία τους για να την ξαναγράψουν όπως αυτοί θέλουν και τους βολεύει.

Η καθιέρωση της 6ης Δεκέμβρη ως μια ημέρα όπου τιμάμε όχι μόνο τον Αλέξανδρο αλλά και όλους τους νεκρούς από την δολοφονική δράση της αστυνομίας, έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς στον δρόμο συναντιούνται άνθρωποι που είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση και νέοι άνθρωποι που δεν είχαν καμία ηλικιακή σχέση με την εξέγερση και ότι επακολούθησε μετά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την απόδειξη της αξίας που βρίσκεται στην ανάδειξη της ιστορικής μας μνήμης.

Η φετινή 6η Δεκέμβρη αποκτάει επίσης έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς η δολοφονική βία της αστυνομίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Με εν ψυχρό πυροβολισμούς εναντίων άοπλων ανθρώπων που απλά προσπάθησαν να ξεφύγουν από κάποιο μπλόκο, με ξυλοδαρμούς και κάθε είδους άσκηση βίας να έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο μέσα σε ένα κοινωνικό αλλά και κινηματικό περιβάλλον χλιαρών στην καλύτερη περίπτωση κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η μνήμη της εξέγερσης του Δεκέμβρη αποκτάει μια ξεχωριστή σημασία. Όχι μόνο για τους αμέτρητους λόγους που έχουμε να μισούμε την αστυνομία και το σύστημα εξουσίας που προστατεύει, αλλά και για τις απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε ώστε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της θυματοποίησης.

★ Ανοιχτή Συνέλευση για την 6η Δεκέμβρη