Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στις 21.00

Προβολή Underground (1995)

Αυτή τη Δευτέρα η CineΦ.Ηλ. προβάλλει το αντιπολεμικό έπος του Εμίρ Κουστουρίτσα, το θρυλικό Underground. Tου χάρισε έναν Χρυσό Φοίνικα, ατελείωτη κριτική για την πολιτική του οπτική, και άπειρα δάκρυα στις αίθουσες όλου του κόσμου, ή τουλάχιστον στο κομμάτι του που αντιλαμβάνεται τον φρικιαστικό παραλογισμό κάθε πολέμου και δεν μπορεί παρά να λυγίσει μπροστά στην υπέροχη -γεμάτη βαλκανικές αντιθέσεις- οπτικοποίησή του.

Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ντούσαν Κοβάσεβιτς, το Underground καταφέρνει να αφηγηθεί μέσα από την ζωή δύο φίλων την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας από την αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τον Γιουγκοσλαβικό Εμφύλιο.

Ο Μάρκο και ο Μπλάκι, φίλοι καρδιακοί και βαθιά γλεντζέδες, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει στην όψη του πολέμου με τους Ναζί. Σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι ίδιοι και οι οικείοι τους, ο Μάρκο τους φυγαδεύει στο παράνομο εργοστάσιο όπλων που έφτιαξε στο κελάρι του παππού του. Εκεί θα παραμείνουν μέχρι και το τέλος ( ; ) του πολέμου, για μισό αιώνα, μέχρι η ύστατη μηχανορραφία που διαπράχθηκε εις βάρος τους να αποκαλυφθεί.

Περνώντας από την ύβρη στην άτη και τη νέμεση, η τίσις δεν έρχεται ποτέ. Αντ' αυτής, ανταμειβόμαστε με ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα μαγικού ρεαλισμού στην ιστορία του κινηματογράφου, μια ονειρική ακολουθία που προσωρινά ξεπλένει τις ψυχές μας, με την ουτοπική ενδόμυχη επιθυμία του σκηνοθέτη ότι κάπου και κάποτε, μπορεί να υπάρξει μια συμφιλιωμένη και ενιαία οικογένεια πάνω σε ένα κομμάτι εδάφους που ταξιδεύει στο νερό.

Ο ήδη φλογερός πυρήνας του Underground απογειώνεται από τη χειμαρρώδη μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, που το κεντάει με χάλκινα και παραδοσιακές μελωδίες. Με μια κωμικοτραγική ματιά απέναντι σε πραγματικά γεγονότα στα οποία μπλέκονται οι χαρακτήρες του, μέσα από τον συλλογικό θρήνο πλέκει εγκώμιο στη ζωή.

Δεν υπάρχει πλέον ήλιος - δεν υπάρχει πλέον φεγγάρι - δεν υπάρχω εγώ, δεν υπάρχεις εσύ.
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια χώρα.

Σκηνοθεσία: Emir Kusturica
Διάρκεια: 170' (Ελάτε από νωρίς!)
Letterboxd: https://letterboxd.com/film/underground-1995/

Σας περιμένουμε με είσοδο πάντα ελεύθερη!📽

πηγή : https://fb.me/e/1cGJ9HuFC
πηγή : email που λάβαμε στις 4 Δεκεμβρίου 01h