Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 11.30

Φροντίζουμε συλλογικά το Άλσος Παγκρατίου - Δενδροφύτευση, Συλλογικό φαγητό, Γλέντι

Οι δημόσιοι χώροι στα χέρια όλων μας!

Ελεύθεροι δημόσιοι χώροι στην Αθήνα : πάρκα, άλση, πλατείες, (θα έπρεπε να) είναι τόποι συνάντησης, ελευθερίας και ομορφιάς, τόποι που δίνουν ανάσες οξυγόνου και ξεκούρασης, άθλησης και παιχνιδιού. Αλλά….

… επιχειρηματίες και εργολάβοι σε ανάθεση από τον δήμο και την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια κατατρώνε τον δημόσιο χώρο, με "αναπλάσεις" και "αξιοποίηση". Στον Λόφο Στρέφη, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Πάρκο Δρακόπουλου, το κέρδος των εταιρειών και των εμπορικών δραστηριοτήτων μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, ο δημόσιος χώρος μετατρέπεται σε μπίζνα, ενώ ζωντανές γειτονιές αλλάζουν σε τουριστικούς προορισμούς με απρόσιτα ενοίκια και απρόσωπη καθημερινότητα.

Και όσο οι κάτοικοι διαφωνούν με τα σχέδιά τους, τόσο το χειρότερο για τους κατοίκους. Οι αντιδράσεις της γειτονιάς αντιμετωπίζονται από μπάτσους, που τραμπουκίζουν και καταστέλλουν, προστατεύοντας λαμαρίνες, εργοτάξια και συνεργεία.

Στη γειτονιά μας, στο Παγκράτι, πλατείες, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια κατακλύζονται από τραπεζοκαθίσματα. Σε χώρους, όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο και ο λόφος του Αρδηττού, περιορίζεται συνεχώς η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση τους από τους κατοίκους.

Σε αυτό το σκηνικό, στο Άλσος Παγκρατίου εξακολουθούμε να περιδιαβαίνουμε, να ξεκουραζόμαστε ανεμπόδιστα, χωρίς να έχει χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό από τον δημόσιο χαρακτήρα του για εμπορική χρήση ΕΠΕΙΔΗ η ίδια η γειτονιά, με άμεσες δράσεις ή απλά κάνοντας χρήση του χώρου, το υπερασπίζεται διαχρονικά. Αυτό, δεν «συγχωρείται»: ο Δήμος Αθηναίων έχει παρατήσει το Άλσος, τα δέντρα εγκαταλείπονται για να τα καρατομήσουν ή να τα κλαδέψουν χωρίς γνώση εργολαβικές εταιρείες, δεν γίνεται καμία νέα φύτευση, οι βρύσες είναι κλειστές, τα παγκάκια ρημάζουν, το γήπεδο μπάσκετ δεν έχει καν μπασκέτες! Το μήνυμα είναι σαφές: η φροντίδα για το Άλσος δεν εξαρτάται από τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά από την εξουσία που θα το «αναπλάσει» ξεγυρισμένα, όπως συμφέρει… τα συμφέροντα που τη στηρίζουν. Τα σχέδια για την ανέγερση θεάτρου και καφετέριας στο άλσος, σχέδια που το 2008 ξεσήκωσαν όλη τη γειτονιά και αποτέλεσαν την ιδρυτική πράξη της συνέλευσής μας, δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ και κατά καιρούς επανέρχονται από κάθε δημοτική αρχή.

Στα σχέδιά τους αυτά θα μας βρουν απέναντι. Στην τσιμεντούπολη της Αθήνας, της πόλης της Ευρώπης με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο, υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες για κοινωνικότητα, βόλτα, άραγμα και παιχνίδι. Χρειαζόμαστε περισσότερους χώρους πράσινου με παγκάκια, τραπέζια πικνικ, βρύσες με νερό, λειτουργικά γήπεδα και παιδικές χαρές, διαδρομές ποδηλάτου και περπατήματος, στο Άλσος Παγκρατίου και σε όλη την πόλη.

Κανένα δέντρο κομμένο, νέες φυτεύσεις, απαλλοτριώσεις χώρων για μεγαλύτερα και νέα πάρκα.

Όχι άλλοι χώροι εμπορευματοποιημένης ψυχαγωγίας και κατανάλωσης, έχουμε αρκετούς.

Οι δημόσιοι χώροι είναι εδώ για να τους οικειοποιηθούμε όλα μας.

Για να στήσουμε αυτοοργανωμένες προβολές και παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, αυτοσχέδια γλέντια και φαγοπότια, παιχνίδια για παιδιά και όχι μόνο.

Και κυρίως για να συναντηθούμε, να συζητήσουμε συλλογικά για όσα μας απασχολούν, να οργανώσουμε δράσεις - και αντιδράσεις αν χρειαστεί.

Όπως κάνουμε τόσα χρόνια στη συνέλευση Άλσους Παγκρατίου.

Tην Κυριακή 10/12 φροντίζουμε συλλογικά το Άλσος μας:

στις 11:30 φυτεύουμε καινούρια δέντρα κοντά σε αυτά που ριζώσαμε το Μάη του 2021,

στις 13:30 τρώμε, πίνουμε, συζητάμε, τραγουδάμε, χορεύουμε!

Η Αυτόνομη Κοινωνική Κουζίνα Παγκρατίου και η Λαϊκή Αλληλεγγύη Ελλάδας φροντίζουν για το φαγητό μας

η Banda Calda μας ταξιδεύει μουσικά στους τόπους με τα ψηλά έλατα και τις οξιές.

Κι όλοι δίνουμε τα χέρια για ό,τι μας ανήκει.

ΥΓ. Συγκεντρώνουμε ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, χυμό ντομάτας, λάδι για τις ανάγκες της Αυτόνομης Κοινωνικής Κουζίνας Παγκρατίου και της Λαϊκής Αλληλεγγύης Ελλάδας.

Οι δημόσιοι χώροι μας ανήκουν.

Να τους υπερασπιστούμε απέναντι σε λογικές κερδοφορίας και εκμετάλλευσης

Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου _ alsospagkratiou.wordpress.com