Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 στις 10.00 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Απεργιακή συγκέντρωση

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης ΣΕΡΕΤΕ 3/12/2023 - Απεργία 05/12/2023

Η Κυβέρνηση, στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», με ένα άρθρο που προσομοιάζει σε μεταβατική διάταξη (Άρθρο 19 «Μεταφορά Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας»), σπεύδει να αποσπάσει ένα από τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η συνολική υπαγωγή του ΕΑΑ στις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, είναι θεσμικά και διοικητικά αστήριχτη, ενώ έχει ξεκάθαρο, σχεδόν ρητό, στόχο να ελέγξει τη δημοσίευση στοιχείων που αφορούν τις φυσικές καταστροφές και να πλήξει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του ΕΑΑ ως δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα υποτάσσοντας την επιστήμη στις άμεσες επιδιώξεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Επιβάλλεται χωρίς μελέτη, σχεδιασμό και με μηδενική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Ως τέτοια, η κίνηση αυτή είναι ξένη και εχθρική προς τη Δημόσια Έρευνα. Μια σειρά αρμόδιων ή σχετικών φορέων δηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους σε αυτόν τον σχεδιασμό, ενώ οι εργαζόμενοι στα ερευνητικά κέντρα προχωρούν σε απεργία.

Ως ΣΕΡΕΤΕ δηλώνουμε σαφώς ότι η συγκεκριμένη κίνηση επιδιώκει πολιτικά και θεσμικά να επιτεθεί στην ανεξαρτησία και την ελευθερία που απαιτείται στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο, και αποτελεί μια συνέχεια της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Δε μας αρκεί απλώς η ανεξαρτησία των ερευνητικών δομών, αλλά θεωρούμε ότι ως εργαζόμενοι/ες στην έρευνα πρέπει να έχουμε λόγο για το ερευνητικό προϊόν. Θέλουμε έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τα κέρδη και τους πολέμους. Ως ΣΕΡΕΤΕ απαιτούμε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας στην επισφάλεια που δημιουργείται, ενώ παλεύουμε για συμβάσεις εργασίας, μισθό και ασφάλιση, με κατάλληλες δομές, εξοπλισμό και εργασιακό περιβάλλον για όλους/ες που εργάζονται στο ΕΑΑ, από ερευνητές μέχρι υποψήφιους διδάκτορες και φοιτητές που κάνουν πρακτική, είτε δουλεύουν με σύμβαση, ανασφαλιστο καθεστώς υποτροφιών, είτε εκτελούν απλήρωτη εργασία.
Καλούμε όλες και όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της έρευνας σε κινητοποιήσεις για την απόσυρση της εν λόγω διάταξης και την ανάσχεση της αποδιάρθρωσης της Δημόσιας Έρευνας.

Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα, σε συνέχεια της στάσης εργασίας και της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη και της θετικής εξέλιξης σε σχέση με τη διασφάλιση ότι το ΕΑΑ συνεχίζει να διέπεται από τον νόμο για την έρευνα.


Συντασσόμαστε στον αγώνα των εργαζόμενων του ΕΑΑ προκηρύσσοντας τη συμμετοχή μας στην 24ωρη Απεργία, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, και καλούμε στη συγκέντρωση στις 10:00 έξω από τη Βουλή (πλ. Συντάγματος).

Πρόεδρος Γραμματέας

Ειρήνη Θάνου Μαρία (Μάνια)
Σωτηροπούλου

πηγή : https://unionresearchers.wordpress.com/2023/1…


Εθνικό Αστεροσκοπείο: «πολιτικοποιεί», ενοχλεί και τιμωρείται

Στις αρχές του Σεπτέμβρη το Εθνικό Αστεροσκοπείο κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση ότι πολιτικοποιεί τη συζήτηση γύρω από τις δασικές πυρκαγιές, απλά επειδή έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αμφισβητούσαν τους ισχυρισμούς της. Σήμερα, το Αστεροσκοπείο, ένας ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας που αποτελείται από τρία διαφορετικά Ινστιτούτα (Γεωδυναμικό - Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης - Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης) επιχειρείται να υπαχθεί στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με ξεκάθαρη πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να φιμωθεί και να ελεγχθεί το επιστημονικό του έργο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να δούμε πως οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ.

Η «προπαγάνδα των αριθμών»

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν για τα δάση της χώρας ένα από τα καταστροφικότερα των τελευταίων δεκαετιών. Ο συνολικός αριθμός καμένων στρεμμάτων για το 2023 έφτασε το 1.726.260 με τις πυρκαγιές στη Δαδιά, την Πάρνηθα, τη Θεσσαλία, και αλλού, να αφήνουν πίσω τους τεράστια οικολογική καταστροφή, πλήττοντας σοβαρά όχι μόνο την τοπική βιοποικιλότητα, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στις κοντινές περιοχές. Για άλλη μια φορά το επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι η κλιματική αλλαγή έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούνται περισσότερες, συχνότερες, όλο και πιο ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και ότι ο κρατικός μηχανισμός έκανε το καλύτερο δυνατό σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής από την πλευρά της κυβέρνησης είναι προσχηματική. Η κλιματική αλλαγή είναι μεν ένα υπαρκτό φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για κάθε μεγάλη καταστροφή, ιδιαίτερα καθώς οι επιπτώσεις της είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες και ως εκ τούτου θα έπρεπε να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. Όμως τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου που εξόργισαν την κυβέρνηση, ανατρέπουν ακόμη και την ίδια τη θεωρία ότι το φετινό καλοκαίρι είχαμε περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές.

Τα «ένοχα» στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο κάνουν λόγο για αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 270% (μέχρι τις 30 Αυγούστου και σε σχέση με το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς) την ώρα που ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην ουσία μειώθηκε κατά 20%. Οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών ήταν άμεσες, και βέβαια προκλητικές. Η υφυπουργός μετανάστευσης Σ. Βούλτεψη χαρακτήρισε τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου «προπαγάνδα των αριθμών», ενώ ο Σ. Πέτσας είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Ξέρετε τι βλέπω; Και δεν το βλέπω τώρα, το βλέπω από την εποχή που είχαμε χιονοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, βλέπω μια… πολιτικοποίηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δεν μου αρέσει καθόλου…»

Τα απλά δεδομένα που κατέγραψε και έδωσε στη δημοσιότητα το Αστεροσκοπείο χαρακτηρίστηκαν «πολιτικοποίηση» επειδή δεν ταίριαζαν με την κυβερνητική θεωρία που επιχειρεί να μετατρέψει την κλιματική αλλαγή σε ένα ανυπέρβλητο, σχεδόν μεταφυσικό φαινόμενο, απέναντι στο οποίο η ίδια είναι ανίσχυρη.

Υπαγωγή στην Πολιτική Προστασία

Λίγο καιρό αργότερα έρχεται το νομοσχέδιο του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, το οποίο ανάμεσα σε άλλες αλλαγές προβλέπει την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο του, παίρνοντάς το από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο υπάγεται σήμερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Αστεροσκοπείου και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας μετακίνησης στο έργο τους θα είναι δραματικές:

«Το σύνολο της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας της χώρας θεωρεί τον ξεριζωμό του ΕΑΑ από το φυσικό του χώρο, που είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο υπάγονται όλα τα ερευνητικά ιδρύματα, πράξη πλήρως ανορθολογική και καταστροφική. Η πράξη αυτή θα έχει δραματικές θεσμικές, επιστημονικές, διοικητικές και οικονομικές επιπτώσεις για τον πρώτο και συμβολικότερο ερευνητικό φορέα της νεότερης Ελλάδας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του Εθνικού Αστεροσκοπίου, μόνο το 15% των δραστηριοτήτων του σχετίζεται με το αντικείμενο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και περίπου το 10 - 15% των εργαζομένων του ασχολούνται με σχετικά αντικείμενα. Από τα παραπάνω δεδομένα, όσο και από την προηγούμενη «σύγκρουση» του Αστεροσκοπείου με την κυβέρνηση, γίνεται καθαρό ότι η απόφαση αυτή έχει μοναδικό στόχο την άσκηση ελέγχου από την πλευρά της, στο ερευνητικό του έργο.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται το Αστεροσκοπείο και την έρευνα που παράγει, ώστε να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις που σχετίζονται με αυτή. Όπως όμως εξηγούν μέλη του ερευνητικού προσωπικού του Αστεροσκοπείου, αν το θέμα ήταν η επιστημονική συμβολή τους στις ανάγκες του υπουργείου, αυτό θα μπορούσε να λυθεί με μνημόνια συνεργασίας, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί ολόκληρος ο φορέας.

Η κυβέρνηση βέβαια δεν ακούει, ούτε συνομιλεί με αυτούς τους οποίους ισχυρίζεται ότι χρειάζεται. Μάλιστα η αλαζονεία της έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε να αρνείται ακόμη και το να συναντήσει τους ερευνητές και τους εργαζόμενους του Αστεροσκοπείου, ακόμη και για να παραλάβει τα κείμενα διαμαρτυρίας τους. Την Τετάρτη 29/11, κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας και συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, ζήτησαν να συναντηθούν με τον… νέο τους υπουργό, Β. Κικίλια, ο οποίος αγνόησε για ακόμη μια φορά το αίτημά τους.

Οι εργαζόμενοι του Αστεροσκοπείου έχουν προγραμματίσει νέα απεργιακή κινητοποίηση για την Τρίτη 5/12, με συγκέντρωση στις 10.00 μ.μ. έξω από τη Βουλή. Ο αγώνας τους, που σχετίζεται με την ανεξαρτησία της επιστημονικής έρευνας και της πρόσβασης της κοινωνίας σε αυτή, μας αφορά όλους και όλες.

πηγή : https://xekinima.org/ethniko-asteroskopeio-po…