Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 στις 19.30

Κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στις κρατικές δολοφονίες & την αστυνομική βία

Εκδήλωση-συζήτηση στον χώρο του Infolibre με ομιλητές: Γιάννης Μάγγος, Αναστάσιος Μανιουδάκης, Κώστας Παπαδάκης, ανταπόκριση από Γαλλία Ηρώ Σιαφλιάκη.

Κουμής, Κανελλοπούλου, Καλτεζάς, Γρηγορόπουλος, Ζακ/Zackie Oh, Σαμπάνης, Μάγγος, Φραγκούλης, Μιχαλόπουλος,… αλλά και αναρίθμητες γυναικοκτονίες, η Πύλος, τα Τέμπη. Μακρύς ο κατάλογος των δολοφονηθέντων από αστυνομικά πυρά και το κράτος. Που μόνο ως μεμονωμένα περιστατικά βίας δεν μπορούμε να δούμε. Ούτε μόνο ως ρατσιστικά ή κατά μεταναστών.

Είναι η διαρκής κρατική βία συστατικό στοιχείο του κοινωνικού διαχωρισμού και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, μέσα στον πιο άγριο καπιταλισμό που βιώνουν οι κοινωνίες, σπέρνοντας φόβο και τρομοκρατία. Το κράτος διαφυλάττει την τάξη, την εθνική συνοχή, τον εξοβελισμό του κάθε «άλλου», ακόμη και με βομβαρδισμούς, σφαγές, πολέμους.

Ευθέως στοχεύει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιστάσεων απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές κράτους και κεφαλαίου, στο πλαίσιο διατήρησης των εκμεταλλευτικών - ιεραρχικών σχέσεων, τη λεηλασία κοινωνιών και φύσης. Γι αυτό, Το κράτος προχωράει σε καθυπόταξη κάθε φωνής αντίστασης, υπεράσπισης ελεύθερων χώρων, κοινωνικών δικαιωμάτων, δημόσιων αγαθών.

Μια άκρατη θανατοπολιτική, με τις διαρκείς καταστάσεις εξαίρεσης ως τη νέα κανονικότητα. Αυτό άλλωστε δεν έδειξε το σύστημα με την εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας;

Η μνήμη όλων αυτών των θυμάτων κρατικής βίας, είναι ένας αγώνας ενάντια στην εξουσία. Είναι διαλεκτικά δεμένος με τις αναγκαίες αντιστάσεις και αγώνες του σήμερα. Για την ριζοσπαστικοποίηση και αντίδραση των καταπιεσμένων.

Κι αυτό είναι το ερώτημα: Πως θα οργανωθούν οι αντιστάσεις των από τα κάτω, η βάση, η κοινωνία. Πως θα αντιδράσουν στον κόσμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της κρατικής ασφυξίας. Πως θα αναδειχθούν οι αναγκαίες κοινότητες αγώνα και αλληλεγγύης.