Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 στις 18.00

Μικροφωνικη αλληλεγγυης στις καταληψεις

ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ

ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ!

Εσύ που τώρα περνάς από τη Περιφέρεια και πήρες στα χέρια σου αυτό το κείμενο! Κι εσύ που το διαβάζεις στο κινητό ή τον υπολογιστή! Πάρε μια ανάσα παραπάνω σήμερα!

Όχι, δεν είναι Παγκόσμια Ημέρα Καθαρού Αέρα, άλλωστε αυτό θα ήταν μάλλον αστείο. Το Σάββατο 9 του Δεκέμβρη, είναι πανελλαδική ημέρα δράσης για τις καταλήψεις. Τις καταλήψεις των κτιρίων που απελευθερώνονται από την εμπορευματοποίησή τους και χρησιμοποιούνται για την στέγαση και την πολιτική δράση. Τις καταλήψεις που το Κράτος και το Κεφάλαιο βάζουν στο στόχαστρο και τις εκκενώνουν με βία. Τις καταλήψεις που ανακαταλαμβάνονται και επιστρέφουν στην υπηρεσία των κοινωνικών και κινηματικών αναγκών.

Γι΄ αυτό πρέπει να πάρεις μια παραπάνω ανάσα, αφιερωμένη στις καταλήψεις και τον αγώνα. Γιατί στην εποχή που ζούμε, επικρατεί μια αίσθηση απόλυτης επικράτησης της νεοφιλελεύθερης ασφυξίας και της υποταγμένης ¨κανονικότητας¨. Κυριαρχεί ο καπιταλιστικός νόμος της ζούγκλας, του αλληλοφαγώματος και του ατομισμού. Το υπάρχον οικονομικό - κοινωνικό σύστημα, πλασάρεται με ωραία περιτυλίγματα, ως μονόδρομος. Σκύβεις το κεφάλι, δουλεύεις όλη μέρα, φυλάς κατουρημένες ποδιές, κάνεις ότι σου πούνε, βγάζεις λίγα λεφτά που δε σου φτάνουν, βλέπεις ότι εσύ κι η οικογένειά σου δεν έχετε μέλλον! Σου δίνουν ψηφιακά χαρτζιλίκια, χαμηλότοκα δάνεια και επιδοτήσεις ως ευκαιρίες ανέλιξης, ως μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσεις για να βγεις από το τούνελ. Με αυτά όμως σε δένουν ακόμη πιο σφιχτά από τον λαιμό, και γίνεσαι ο απόλυτος σκλάβος των τραπεζών, της εφορίας, του κράτους και της δουλειάς σου. Για να μετριάσουν τις επιπτώσεις από αυτά τα αδιέξοδα, εξυμνούν το άτομο σου. Σε κολλάνε όλη μέρα γύρω από την αυτοεπιβεβαίωση των likes, και σου πουλάνε μια ενημέρωση στημένη και κατευθυνόμενη αναγκάζοντάς σε να συζητάς μπαρούφες πίνοντας καφέ ή ποτό, αναμασώντας απλά τον μικρόκοσμό σου στην προσπάθεια να αποδείξεις στον εαυτό σου και τους γύρω σου ότι είσαι ευτυχισμένος. Έξω από αυτή τη φούσκα γίνεται σφαγή.

Κι όμως, αυτή η πραγματικότητα μπορεί να κυριαρχεί αλλά δε βασιλεύει. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαφορετική θέαση των πραγμάτων. Αλλά δεν μένουν στην κριτική και στα λόγια και προχωρούν στη δράση. Αλλάζουν ότι μπορούν εδώ και τώρα. Δεν κοιτάνε την πάρτη τους και αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την εκμετάλλευση, την εξουσία, ως κοινωνικά προβλήματα και όχι ως τα ¨κακά¨ που πέσαν τυχαία στο κεφάλι μας. Δεν θα περιμένουν το κράτος να τους λύσει όλα τα προβλήματα. Έχει νόημα να δεσμεύσεις ισόβια τον κουτσουρεμένο σου μισθό, σε ένα στεγαστικό δάνειο; Είναι το ρεύμα και το νοίκι ακριβό; Υπάρχει ένα κτίριο παρατημένο και άδειο εδώ και χρόνια; ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ!

Μα δεν αρκεί μόνο αυτό. Το κίνημα των καταλήψεων, στέκεται δίπλα δίπλα με όλους τους αγώνες που ξεσπούν ενάντια στο σύστημα. Τις απεργίες, τους αγώνες για το περιβάλλον, τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και την αντιφασιστική πάλη. Οι καταλήψεις, είναι σάρκα εκ της σαρκός των κοινωνικών αγώνων. Αμφισβητούν την ιδιοκτησία και αντιλαμβάνονται τα σπίτια ως κοινωνικό πλούτο. Αμφισβητούν επομένως, την δήθεν κανονικότητα του καπιταλισμού. Γι΄ αυτό ενοχλούν…

Πάντοτε κινδυνεύουν να δεχτούν επίθεση από το κράτος. Δεν έχει υπάρξει ένας ολόκληρος χρόνος, χωρίς να έχουμε εκκενώσεις. Δεν έχει υπάρξει όμως ούτε ένας ολόκληρος χρόνος, χωρίς να έχουμε απαντήσεις στην καταστολή, νέες καταλήψεις ή ανακαταλήψεις. Η τελευταία και πολύ εμβληματική ανακατάληψη, έλαβε χώρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο κτίριο του Ευαγγελισμού, μια κατάληψη που μετράει 21 χρόνια σταθερής παρουσίας. Το κράτος επιχείρησε να εκκενώσει τον Ευαγγελισμό πριν δυο μήνες. Το κράτησε στα χέρια του μόνο έως την 1 Δεκεμβρίου, οπού μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις και οργανωμένη κοινωνική δράση, ανακαταλήφθηκε από το κίνημα.

Η ανακατάληψη του Ευαγγελισμού, αποτελεί μια ρωγμή στην επιβαλλόμενη σιγή νεκροταφείου. Όχι, δεν πάνε όλα καλά για το κράτος. Όχι, δεν είναι όλα ρόδινα για τους καπιταλιστές. Υπάρχουν ακόμη αυτοί που αγωνίζονται και πετούν τη θηλιά από το λαιμό για να ανασάνουν.

Βρες τους! Είναι δίπλα σου. Μπορεί να είναι το παιδί του γείτονά σου. Μπορεί να είναι οι φοιτητές που αράζουν στην πλατεία της περιοχής σου. Μπορεί να είναι η κοπέλα που σου βάζει βενζίνη. Μπορεί να είναι ο ντελιβεράς που σου φέρνει σουβλάκια. Βρες τους! Στις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Στις συνελεύσεις και στις μικροφωνικές σαν κι αυτή που μόλις προσπέρασες. Βρες τους, εκεί που σπάει η κοινωνική ασφυξία. Βρες τους στον Αγώνα!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΑΓΩΝΙΖΩΝΤΑΙ!

Και παρ΄ ότι είμαστε Ηπειρώτες, δεν θα μπορούσαμε πάρα να στείλουμε ένα σινιάλο αλληλεγγύης στους συντρόφους μας στην κατάληψη Ευαγγελισμού, με μια μαντινάδα:

¨Αγώνες θέλει η Λευτεριά και όχι υποχωρήσεις

Ευθύνη να΄ σαι άνθρωπος και λεύτερος να ζήσεις¨

πηγή : email που λάβαμε στις 9 Δεκεμβρίου 12h