Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στις 19.00

Συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ! ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ | 19:00 | ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού που κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και των μισθωτών μηχανικών που αμείβονται με ΔΠΥ (μπλοκάκι), η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα, προχωρώντας με ακόμα έναν αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό που διατηρεί τη βάρβαρη αναλογία του 95-5, δηλαδή το 95% των φόρων να καταβάλλεται από το λαό και το 5% από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα η ακρίβεια εξανεμίζει το εισόδημα μας, με συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα, στη στέγαση, σε είδη καθημερινής κατανάλωσης, ενώ οι όμιλοι της ενέργειας και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν καταγράφοντας κέρδη ρεκόρ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει για τα "ματωμένα" πλεονάσματα του προϋπολογισμού, δηλαδή για τη φοροαφαίμαξη που έχουμε υποστεί, άμεσα & έμμεσα. Ακριβώς όπως και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ την εποχή των μνημονίων, έτσι και τώρα για το νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η βαριά φορολογία του εισοδήματος μας επιστρέφει στους επιχειρηματικούς ομίλους με τη μορφή ενισχύσεων, οι οποίοι απολαμβάνουν μια προκλητική φοροασυλία, ενώ παράλληλα αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης μας, με εντατικοποίηση της εργασίας, διατήρηση των χαμηλών μισθών, απλήρωτες υπερωρίες. Μόνο οι 150 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο είχαν αύξηση κερδών 302% σε έναν χρόνο, που αναλογεί στο μισό ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα συντηρούνται οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ αλλά και του σχεδιασμού των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή (Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα κ.λπ.).

Καλούμε τους/ις εργαζόμενους/ες να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την αύξηση του εισοδήματός μας, με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα κατοχυρώσουν ριζικές αυξήσεις μισθών, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που μας λεηλατούν. Ενάντια σε ακόμα έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό που φέρνει μεγαλύτερη φοροληστεία και επιπλέον περικοπές σε βασικές υπηρεσίες, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Πολιτική Προστασία.

Οργανώνουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας:

  • Καμία χρηματοδότηση - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.). Μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφή (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυση κ.ο.κ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού. Κρατική πολιτική για το δικαίωμα στη στέγη. Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα πρόληψης εκδήλωσης καταστροφών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

πηγή : https://somt.gr/συγκεντρωση-εναντια-στον-αντι…