Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 στις 12.00

Διαδήλωση ενάντια στην εγκατάσταση FSRU στην Αλεξανδρούπολη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 12:00 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ενάντια στην άφιξη και εγκατάσταση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη

ΕΞΩ Ο LNG, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ

Κείμενο/ κάλεσμα :

ΤΟ FSRU, Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ... ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ

Στις 17 Δεκέμβρη πρόκειται να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη ο Πλωτός Σταθμός Απόθήκευσης και Επανεροποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU). Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης από την ελληνική εταιρεία Gastrade A.E., στο οποίο συμμετέχουν ως μέτοχοι 20% εξίσου οι: Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Αυτό βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και θα αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθή¬κευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης. Το FSRU θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, όπου με αγωγό 28χμ το αεριοποιημένο LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) θα προωθείται σε αγορές των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.

Γιατί φτιάχνεται στην Αλεξανδρούπολη ο FSRU;

Αρχικά πρέπει να αναλογιστούμε ότι συνολικά η θέση του ελληνικού κράτους έχει μια ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, καθώς αποτελεί σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Για αυτό και μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις το έχουν προσεγγίσει, με το ελληνικό κράτος να επιλέγει τη συνεργασία του και τη συμμετοχή του στο άρμα ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ. Η θέση του εξυπηρετεί τόσο τους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, όσο και τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, που αφορούν τον ενεργειακό και οικονομικό έλεγχο της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο που η ελληνική επικράτεια έχει μετατραπεί σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, καθώς κάθε βάση αξιοποιείται από τις ΗΠΑ για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού σε μέτωπα πολέμου. Πόλεμοι που γίνονται για να ταϊστούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και το κεφάλαιο μέσα από τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων και περασμάτων.

Συγκεκριμένα όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση της από το ΝΑΤΟ μέσω του τρίπτυχου «λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό δίκτυο» είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μέσω αυτής ελέγχονται η κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Τι σημαίνει όμως έλεγχος κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων; Σημαίνει ότι μέσω της μονάδας FSRU, θα καταφθάνει στην Αλεξανδρούπολη πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο αμερικανικών συμφερόντων, το οποίο θα προωθείται σε χώρες της Ευρώπης, οι οποίες μέχρι πρότινος προμηθεύονταν κυρίως ρωσικό φυσικό αέριο. Το τοπίο αλλάζει με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία από τους δύο άξονες ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ και Ρωσία-Κίνα. Η περιοχή αυτή με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών περασμάτων και την θέση της Ουκρανίας να εξασφαλίζει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί γεωστρατηγικό στόχο για τις ΗΠΑ μιας και έτσι περικυκλώνεται η Ρωσία, κάτι που για τις ΗΠΑ μεταφράζεται τόσο ως ανάδειξη της στρατιωτικής της δύναμης, όσο και σε μονοπώλιο του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Φυσικά, η ύπαρξη FSRU στην ελληνική επικράτεια και η μεταφορά αεριοποιημένου LNG στην Ευρώπη σημαίνει κέρδος και για την ελληνική αστική τάξη. Αφενός ο ελλαδικός χώρος φαντάζει ένα γεωπολιτικό οικόπεδο υψίστης σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει εγγυητή της ενεργειακής σταθερότητας, αφετέρου το εφοπλιστικό κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του κάνοντας μπίζνες για τη μεταφορά του αμερικανικού LNG. Ταυτόχρονα και στο ίδιο μήκος κύματος, η ΕΕ πλασάρει το LNG ως μια πηγή ενέργειας αβλαβή/ωφέλιμη για το περιβάλλον και τη φύση. Το κεφάλαιο δηλαδή, μέσα στην καπιταλιστική κρίση που όλο βαθαίνει προσπαθεί να ανοίξει περισσότερες πόρτες και να βρει πεδία κερδοφορίας, για αυτό και μιλάει για «πράσινη ανάπτυξη». Ανάπτυξη πίσω από την οποία υπάρχουν εταιρείες κολοσσοί που λεηλατούν τη φύση για τα κέρδη τους, όπως η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή που πρόκειται να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας στην καμμένη Εύβοια.

Τι σημαίνει η ύπαρξη FSRU για εμάς;

Το υγροποιημένο «φυσικό» αέριο όπως το βαφτίζει η ΕΕ, το οποίο θα αποθηκεύεται και θα επαναεροποιείται στο FSRU, δεν είναι καθόλου φυσικό. Πρόκειται για ένα ορυκτό καύσιμο, του οποίου η μακρά και πολύπλοκη διαδικασία παρασκευής και μεταφοράς του (εξόρυξη, μεταφορά, υγροποίηση, επαναεροποίηση) είναι μία από τις πιο ρυπογόνες και επιβλαβείς διαδικασίες για το περιβάλλον, με μεγάλη επικινδυνότητα διαρροής μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου, ενώ οι υψηλές πιέσεις που αναπτύσσονται κατά την επαναεροποίηση του LNG σε περίπτωση, μπορεί να εξαϋλώσει ολόκληρο τον Έβρο.

Παράλληλα, πέρα από το παραμύθι περί «πράσινης ανάπτυξης» προσπαθούν να μας πείσουν πως η ύπαρξη του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, θα επιφέρει ανάπτυξη της ντόπιας οικονομίας, μέσω ανοίγματος νέων θέσεων εργασίας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν θα αφορούν τα γραφεία τους στην Αθήνα και ειδικοί στην δουλειά με επιστημονικό υπόβαθρο θα έρθουν από άλλες πόλεις ή χώρες. Το πολύ πολύ να ανοίξουν μερικές θέσεις για ανειδίκευτους εργάτες με πενιχρούς μισθούς που θα δουλεύουν 13ωρα και με άθλιες συνθήκες εργασίας. Αυτή την ανάπτυξη μας πουλανε. Αντίθετα αποκρύπτουν ότι η περιβαλλοντική επίπτωση θα είναι τόσο μεγάλη, που θα αποτελέσει πλήγμα για όσους ντόπιους βγάζουν το ψωμί τους μέσα από την αλιεία και τις γεωργικές καλλιέργειες.

Πέρα από το οικονομικό πλήγμα που θα υποστεί ο ντόπιος κόσμος, σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως γενικά η εργατική τάξη όχι απλά δεν επωφελείται οικονομικά από αυτό, αλλά ξεζουμίζεται κιόλας. Μέσω της εισαγωγής του χρηματιστηρίου ενέργειας, που αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική, φεύγουν οι ενεργειακές συναλλαγές από τον έλεγχο του κράτους και των κρατικών εταιρειών και θα πραγματοποιούνται με όρους τζόγου και αγοράς από τους ομίλους-προμηθευτές ενέργειας με συνεπακόλουθη την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια. Καταλαβαίνουμε πως το ήδη ακριβό φυσικό αέριο αμερικανικών συμφερόντων που μας πουλάνε, θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο. Έτσι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί σε συνδυασμό με το όλο και αυξανόμενο κύμα ακρίβειας σε αγαθά πρώτης ανάγκης, σε νοίκια και ενέργεια θα μας γονατίσει ακόμα παραπάνω και θα οδηγήσει στην περεταίρω φτωχοποίηση μας. Κι όσο εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι/ες με τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς, το κρύο και την πείνα, οι έλληνες κεφαλαιοκράτες θα πλουτίζουν στις πλάτες μας μέσα από το τζόγο που ονομάζουν χρηματιστήριο ενέργειας.

Συνεπώς, το FSRU μόνο ως «μάνα εξ' ουρανού» δεν έρχεται. Αποτελεί την επίκυρωση των σχεδιασμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για την κυριαρχία τους στους εμπορικούς δρόμους και στα ενεργειακά μονοπάτια με φόντο το μπράντεφερ των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων το οποίο βάφεται με το αίμα του λαού παραπάνω από ένα χρόνο στην Ουκρανία. Αποτελεί το μανδύα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», όπου άμα κοιτάξουμε από κάτω της το μόνο που θα δούμε είναι την «πράσινη» μπίζνα ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών που ορέγονται με χρυσά κουτάλια ρημαγμένη φύση, καμμένη γη, κατεστραμμένη βιοποικιλότητα για τον θησαυρισμό τους. Αποτελεί τη σάλπιγγα που προμηνύει την επικείμενη όξυνση της ενεργειακής ακρίβειας, την περαιτέρω εξόντωσή μας όσο οι όμιλοι θα πλουτίζουν. Στεκόμαστε απέναντι στη λεηλασία της φύσης και στον ενεργειακό πόλεμο, τις επιπτώσεις των οποίων επωμίζονται οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι, οι ίδιοι οι λαοί. Να πυκνώσουμε τις αντιστάσεις μας σε πόλεις, επαρχίες και χωριά απέναντι στη πράσινη μετάβαση που δε λογαριάζει την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις ανάγκες μας, να σταθούμε εμπόδιο στην έλευση του FSRU και την προώθηση του LNG που βάζει το χέρι μας ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη για τους καπιταλιστικούς και ιμπεριαλιστικούς σκοπούς τους.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ FSRU ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΞΩ ΤΟ LNG - ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ, ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ & ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΛΙΟΥ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟΥ

πηγή : https://www.facebook.com/people/Κατάληψη-Παλι…