Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 στις 12.00

Συγκέντρωση ενάντια στην περίφραξη της πλατείας Πρωτομαγιάς

Η αυτοκρατορία αντεπιτέθηκε, και περιέφραξε την πλατεία Πρωτομαγιάς!

Κάλεσμα σε συγκέντρωση το Σάββατο 23/12 στις 12μ.

event: https://www.facebook.com/events/8974897417706…

Η Πλατεία Πρωτομαγιάς (η πλατεία που βρίσκεται πάνω στη γέφυρα της Μουστοξύδη, μεταξύ δικαστηρίων και Πεδίου Άρεως) αποτελεί έναν ζωτικό δημόσιο χώρο για τους κατοίκους των ασφυκτικά πυκνοδομημένων περιοχών μας, όπως η Κυψέλη και το Γκύζη. Στην πλατεία παίζουν παιδιά - ενώ συχνά την επισκέπτονται και σχολεία οργανωμένα - ψυχαγωγούνται μεγαλύτεροι/ες, αθλούνται ντόπιοι και μετανάστες, καθόμαστε με τις παρέες μας. Η χρησιμότητά της φάνηκε ακόμα περισσότερο στην πανδημία.

Στην οδό Ευελπίδων έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής του σταθμού "Δικαστήρια" της Γραμμής 4 του Μετρό, από το 2021. Τον Μάιο που μας πέρασε, η AVAX, ανάδοχος του έργου, επιχείρησε να περιφράξει σχεδόν ολόκληρη την Πλατεία Πρωτομαγιάς. Ο σκοπός ήταν να κρατήσουν 3,3 στρέμματα της πλατείας κλειστά για τουλάχιστον 8 χρόνια(!) για να διευκολυνθούν στα έργα κατασκευής του σταθμού, και ενδεχομένως και γειτονικών σταθμών.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, τα ψηφίσματα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων αλλά και των σωματείων των εκπαιδευτικών της περιοχής, οι αντιδράσεις στο δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο, οι παρεμβάσεις συλλόγων μηχανικών, έβαλαν προσωρινά φρένο. Όλοι οι παραπάνω, και εμείς μαζί, ζητάμε να γίνει ο σταθμός χωρίς να εξαφανιστεί η πλατεία για χρόνια. Στην προηγούμενη φάση, η AVAX αναγκάστηκε να σταματήσει, και η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να απελευθερώσει 1.3 στρέμματα από την σχεδιαζόμενη περίφραξη.

Στα τέλη Νοέμβρη, εκδόθηκε η ΤΕχνική ΠΕριβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) που δικαιώνει τα επιχειρήματά μας, αφού περιλαμβάνει θέσεις parking(!), γραφεία μεγαλύτερα από ό,τι σε άλλα εργοτάξια, διάδρομο διέλευσης για τη ΣΕΘΑ (που θα χρησιμοποιείται 1-2 φορές το χρόνο) και άλλες χρήσεις (όπως ο χώρος παραγωγής οπλισμών - "σιδεράδικο") που δεν υπάρχουν σε όλα τα εργοτάξια σταθμών της γραμμής 4.

Στις 21/12/2023, λίγο πριν τις γιορτές και σε μέρα με βροχή, η AVAX σε συνεννόηση με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ήρθε αποφασισμένη -με συνοδεία αστυνομίας- και περιέφραξε την πλατεία. Παρότι δεν είχε γίνει καμία διαβούλευση και δεν είχαν ενημερώσει επισήμως κανέναν για τις προθέσεις τους.

Διεκδικούμε να σταματήσει η εξολόθρευση της πλατείας, και να μας ακούσουν οι αρμόδιοι φορείς: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων.

Θα τους σταματήσουμε!

Διεκδικούμε ολόκληρη την πλατεία ελεύθερη και φροντισμένη.

Καλούμε σε συγκέντρωση το Σάββατο 23/12 στις 12μ. Στην Πλατεία Πρωτομαγιάς!