Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 στις 18.00

Συνέλευση της ανοιχτής πρωτοβουλίας Ιλίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ίλιον - Ανοιχτή Πρωτοβουλία για την παιδεία: Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Συνέλευση 13/1/24

Όπως "ο δολοφόνος γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος", έτσι και αυτή η κυβέρνηση της Δεξιάς (όπως και οι προηγούμενες ομογάλακτες της το 2006-2007, το 1990 -91 κλπ) επιχειρεί να προχωρήσει σε μία μεγάλη αντιδραστική τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Την αναγνωρίση την ίδρυση παραρτημάτων ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Αυτό το οποίο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίνοντας ελληνικό "διαβατήριο" στα ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μπουν στην χώρα είναι να προχωρήσει στο ξεπούλημα ενός ακόμα κομματιού του ελληνικού "Δημοσίου" στους ιδιώτες, δηλαδή την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνεχίζοντας και στο πεδίο αυτό την πολιτική που ασκεί στην υγεία, τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας κλπ.

Έτσι, εκεί που μία εργατική και λαϊκή οικογένεια σήμερα ξεφραγκιάζεται στα φροντιστήρια ακόμη και από το ...δημοτικό για να δει το παιδί της να σπουδάσει "δωρεάν" σε ένα πανεπιστήμιο, θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει για άλλα 4 χρόνια δίδακτρα για το πανεπιστήμιο.

Και όλα αυτά για να βγαίνει από το πανεπιστήμιο, δημόσιο ή ιδιωτικό, χωρίς ουσιαστικά κανένα κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα με πρώτο μισθό ίσο με εκείνο του ανειδίκευτου εργάτη...

Το επιχείρημα της κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο, επιτρέποντας τα ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, δεν θα φεύγουν τα "παιδιά μας" στο εξωτερικό, αλλά θα μένουν να σπουδάζουν εδώ είναι κάτι παραπάνω από προκλητικό!

Δεν είναι τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά τη εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων εκείνα που κατά βάση φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές, αλλά τα παιδιά της αστικής τάξης.

Επίσης, οι εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι των ελληνικών κρατικών πανεπιστημίων που έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 10-15 χρόνια στο εξωτερικό (δηλαδή μετά την χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και τα Μνημόνια), το κάνουν γιατί εκεί βρίσκουν καλύτερες και υψηλότερα αμειβόμενες δουλειές, οι οποίες δεν υπάρχουν, ούτε προβλέπεται να υπάρξουν στην Ελλάδα.

Εξάλλου στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν πει δημοσίως πως στην Ελλάδα λείπουν "λατζέρηδες" και όχι δικηγόροι ή γιατροί!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, δεν ψάχνει μόνο "λατζέρηδες" για να επιβιώσει η τουριστική "βιομηχανία" της χώρας, αλλά και χρηματοδότες (μέσω του νέου σχεδίου κατά της "φοροδιαφυγής" κατά των μικρών επιχειρήσεων) των "αμυντικών" δαπανών του προϋπολογισμού για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ (στο άρμα των οποίων έχουν δέσει χειροπόδαρα τη χώρα) στους πολέμους του από την Ουκρανία, έως τη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που στο εσωτερικό της χώρας, κλείνει την πόρτα των πανεπιστημίων στα παιδιά της εργατικής τάξης της Ελλάδας εκείνη που -στο εξωτερικό της χώρας- κάνει τις πλάτες στον Ιμπεριαλισμό και το σιωνισμό (στέλνοντας τις ελληνικές φρεγάτες έξω από τη Γάζα) που κλείνουν την πόρτα στην ζωή για τα παιδιά των Παλαιστινίων.

Δεν θα περάσουν! Να παλέψουμε ενάντια στον πόλεμο τους, "εξωτερικό" και "εσωτερικό". Να μην περάσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για μία πραγματικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της κοινωνικής χειραφέτησης.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

-ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024, ώρα 6 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Ιλίου "Μ. Μερκούρη"

(Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον)

πηγή : email που λάβαμε στις 28 Δεκεμβρίου 23h