Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023 στις 15.00

Μικροφωνική συγκέντρωση ενάντια στο καθεστώς των συνόρων

Μικροφωνική συγκέντρωση ενάντια στο καθεστώς των συνόρων αύριο Κυριακή 31/12 στις 3μμ στην πλατεία Συντάγματος.

Σε Έβρο, Πύλο, σύνορα, Αθήνα, η Ελλάδα και η ΕΕ δράστες στα εγκλήµατα κατά των µεταναστ(ρι)ών.

Το 2023 κλείνει ως µια χρονιά-ορόσηµο ως προς την ένταση της βίας κατά των µεταναστ(ρι)ών στα ελληνικά - και ευρωπαϊκά- σύνορα. Το ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου, όπου πνίγηκαν πάνω από 600 άτοµα, είναι το πιο πολύνεκρο που έχει συµβεί στη σύγχρονη ιστορία και συνέβη µε άµεση ευθύνη του ελληνικού λιµενικού αλλά και της Frontex (Ευρωπαϊκού Οργανισµού Συνοριοφυλακής & Ακτοφυλακής). Πρόκειται για µια µαζική δολοφονία για την οποία δεν έχει αποδοθεί κανενός είδους δικαιοσύνη, αντίθετα η πολιτική που οδήγησε στο ναυάγιο έχει παραµείνει η ίδια, ενώ αρκετοί επιζώντες του ναυαγίου παραµένουν χωρίς χαρτιά και δικαιώµατα µετέωροι µεταξύ καµπ-φυλακών, ψυχικών τραυµάτων και αναµονής.

Ναυάγια στα ελληνικά ύδατα συνέβαιναν όµως και πριν, συµβαίνουν και µετά το ναυάγιο της Πύλου. Ταυτόχρονα, κάθε µέρα που περνάει, το ελληνικό κράτος επαναπροωθεί δεκάδες µετανάστ(ρι)ες στην Τουρκία, θέτοντάς τους σε κίνδυνο και στερώντας τους το δικαίωµα στο άσυλο. Οι βάρκες τους συχνά καταστρέφονται και οι άνθρωποι σπρώχνονται προς τις τουρκικές ακτές µε τη χρήση σωσίβιων λέµβων - liferaft, ενώ κίνδυνο επαναπροώθηση αντιµετωπίζουν ακόµα και εκείνοι-ες που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος στα νησιά. Όλο αυτό προκαλεί και έµµεσους τρόπους αφαίρεσης ανθρώπινων ζωών, αφού πολλές/οί µετανάστ(ρι)ες, προκειµένου να αποφύγουν τα pushbacks αυτά, αναγκάζονται να δοκιµάσουν πολύ επικίνδυνες διαδροµές, όπως η απευθείας µετακίνηση µε βάρκες από τη Λιβύη και την Τουρκία προς την Ιταλία (Calabrian route).

Ειδικότερα το τελευταίο διάστηµα, µετά και το ναυάγιο της Πύλου, µπορεί το Λιµενικό να µιλάει δηµόσια (µέσω των καναλιών και των διαδικτυακών µέσων) για τις διασώσεις που έχει κάνει, όµως η αλήθεια είναι ότι ταυτόχρονα με τις διασώσεις και τις αφίξεις µεταναστ(ρι)ών που έχουν παρουσιάσει µια σχετική αύξηση, υπάρχει ρεκόρ επαναπροωθήσεων (pushbacks) τους προηγούµενους µήνες. Επιπλέον, κάθε είδηση διάσωσης έρχεται µαζί µε την απαγγελία κατηγοριών "διακίνησης" προς κάποιους από τους επιβαίνοντες των πλοίων υπό κίνδυνο, κάτι που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι παρά εύρεση αποδοποµπαίων τράγων στους οποίους ρίχνεται άδικα το βάρος όσων συµβαίνουν, διότι και οι ίδιοι είναι άνθρωποι που προσπάθησαν να φτάσουν εδώ. Αυτό έγινε και στο ναυάγιο της Πύλου όπου κατηγορούνται 9 από τους επιζώντες του ναυαγίου.

Στον Έβρο η κατάσταση είναι ακόµα πιο δύσκολη και από τα παραπάνω: όσοι και όσες συλλαµβάνονται κρατούνται σε άτυπα κρατητήρια χωρίς φαγητό και νερό, τους αφαιρούν χρήµατα, χαρτιά και προσωπικά αντικείµενα, τους βασανίζουν, τους υποβάλλουν σε εξευτελισµούς και ξυλοδαρµούς, πριν τους µεταφέρουν µε τη βία στο ποτάµι και από εκεί στην Τουρκία. Δράστες είναι οι ελληνικές αστυνοµικές και στρατιωτικές δυνάµεις, η Frontex, αλλά και συµµορίες παρακρατικών που στρατολογούνται από το κράτος, συχνά άλλοι µετανάστες στους οποίους υπόσχονται ανταλλάγµατα όπως αποφυλάκιση, χαρτιά και κλοπιµαία από τους-τις µετακινούµενους-ες µετανάστ(ρι)ες. Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην περιοχή, ενώ αρκετοί από αυτούς τους θανάτους δεν µαθαίνονται ποτέ.

Επιστέγασµα όλων αυτών είναι οι συµφωνίες και αποφάσεις, κρατικές ή και διακρατικές, που κλείνουν τα σύνορα - κυριολεκτικά και µεταφορικά- στις/στους µετανάστ(ρι)ες. Η ελληνική κυβέρνηση έφερε νέο νόµο που µπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσµο να λάβει άδεια παραµονής (υπό όρους - όταν έχουν συµπληρώσει τρία χρόνια στη χώρα), όµως υιοθετεί µια καθαρά ρατσιστική λογική: αντιµετωπίζει, µε εκβιαστικό µέσο την εργασία, τις ζωές των µεταναστ(ρι)ών και παζαρεύει τα στοιχειώδη δικαιώµατα τους. Ταυτόχρονα, αντι-µεταναστευτικοί νόµοι έχουν περάσει τελευταία σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε πρόσφατα σε συµφωνία που περικοπεί δραστικά το δικαίωµα για άσυλο και προστασία και υπηρετεί µια περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών συνόρων. Η ΕΕ, για την οποία το προσωπείο της δήθεν υπηρέτησης των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, κατατροπώθηκε για άλλη µια φορά τελευταία µέσω της υλικής και ηθικής υποστήριξης του ισραηλινού κράτους που έχει σφαγιάσει τον παλαιστινιακό λαό, δεν διστάζει να πιστοποιήσει τα εγκλήµατα της κατά των µεταναστ(ρι)ών.

Όσο δεν τους σταµατάµε, τόσο θα σπέρνουν θάνατο, ρατσισµό, εκµετάλλευση και υποτίµηση των ζωών µας.

Ελευθερία µετακίνησης και δικαίωµα σε χαρτιά, αξιοπρεπή στέγη, περίθαλψη, ισότιµη εργασία και εκπαίδευση για όλες και όλους τις/τους µετανάστ(ρι)ες.

Κοινοί αγώνες ντόπιων και µεταναστ(ρι)ών!

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα pushbacks και τη Συνοριακή Βία

πηγή : https://www.facebook.com/againstpushbacks/