Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 στις 17.00

Γενική Συνέλευση ΣΦ Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών

Ή ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

Ή ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ

Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα καταθέσει νέο αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» το οποίο ουσιαστικά θα μιλάει για την παράκαμψη του άρθρου 16 του συντάγματος και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Θα προσπαθήσει να εκπληρώσει τον διαρκή πόθο των εταιρειών, του ΣΕΒ (Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων), της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και όλων αυτών των οικονομικών οργανισμών που εδώ και χρόνια θέλουν να δημιουργήσουν νέες αγορές, νέα εμπορεύματα για να μπορέσουν να πλουτίσουν στις πλάτες μας, «να πετύχουν τους στόχους ανάπτυξης και πλεονάσματος για το 2024» όπως μας το βαφτίζουν.

  • Αφού μετέτρεψαν την υγεία σε εμπόρευμα, παραγκωνίζοντας τελείως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της με αποτέλεσμα να πρέπει να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διασφαλίσουμε το πιο βασικό αγαθό. Έχουμε δει όλοι τα ολέθρια αποτελέσματα αυτού στην πανδημία.
  • Αφού κατέστρεψαν, πετσόκοψαν και τελικά ιδιωτικοποίησαν τις δημόσιες συγκοινωνίες με τραγική συνέπεια το έγκλημα των Τεμπών.
  • Αφού «απελευθέρωσαν την αγορά της ενέργειας» και πλέον οι τιμές έχουν φτάσει στον θεό, βάζοντας μας να τζογάρουμε με τα χρωματιστά τιμολόγια της ΔΕΗ ενώ τα διάφορα κοράκια της ενέργειας γεμίζουν ζεστό χρήμα τις τσέπες τους με τα λεφτά του λαού αλλά και με τα δωράκια του κράτους, που βαφτίζονται «επιχορηγήσεις για να πέσει η τιμή».
  • Αφού έχουν δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση ακόμα και του νερού, που θέλουν να αυξήσουν την τιμή του 35% μέσα στους επόμενους μήνες.

ΤΩΡΑ ετοιμάζονται να μετατρέψουν ακόμα και την γνώση σε ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, που θα πουλιέται και θα αγοράζεται, που θα συσσωρεύεται και θα ανταγωνίζεται.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις υποβαθμίζουν σιγά σιγά όλο και περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση με αποτέλεσμα η κρατική χρηματοδότηση να έχει μειωθεί πάνω από 80% τα τελευταία 15 χρόνια. Το βλέπουμε καθημερινά στις σχολές μας. Αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών λόγω έλλειψης καθηγητών, παραμελημένες αίθουσες και ελλειπής εργαστηριακός εξοπλισμός, ουρές και μείωση της ποιότητας φαγητού στην λέσχη, εστίες αφημένες στο έλεος του θεού, ελεύθερους χώρους ούτε για δείγμα. Η συνταγή που ακολουθούν είναι γνωστή. Πρώτα υποβαθμίζουν και υποχρηματοδοτούν μια κοινωνική δομή και μετά εμφανίζεται ο ιδιωτικός τομέας σαν «από μηχανής θεό» που θα σώσει το ζημιογόνο-αντιπαραγωγικό δημόσιο, το είδαμε και στις «αγορές» ενέργειας, συγκοινωνιών και υγείας.

Είναι προφανές, λοιπόν, το τι θέλουν να κάνουν και στην εκπαίδευση. Θέλουν η εκπαίδευση να μην είναι ένα μέσο της ανθρωπότητας για το ξεπέρασμα του ανορθολογισμού και για την κοινωνική πρόοδο, αλλά να υποταχθεί πλήρως στις βλέψεις της αγοράς. Ένα ερώτημα απασχολεί τους καπιταλιστές και τα κράτη, που έχουν αναλάβει να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους: Πως θα αυξήσουμε την κερδοφορία μας; Πως θα μειώσουμε την πτωτική τάση του κέρδους που συμβαίνει τα τελευταία 30+ χρόνια; Σε αυτή την μακρά περίοδο που ψάχνουν να βρουν την επίλυση αυτού του αιώνιου προβλήματος επανεξετάζουν διαρκώς τον ρόλο της εκπαίδευσης.

Έτσι, στο σήμερα της έχουν αποδώσει πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Και συνεχίζουμε με ερωτήματα για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό τον ρόλο: Πως θα μειώσουμε τα κόστη εξειδίκευσης του αυριανού εργατικού δυναμικού; Πως θα καταφέρουμε τον καλύτερο δυνατό καταμερισμό της εργασίας στην καπιταλιστική παραγωγή; Πως μέσω της έρευνας θα αυξήσουμε την παραγωγικότητα; Πως στην τελικη θα αποσπάσουμε με τους καλυτερους δυνατους ορους την υπεραξια απο τον αυριανό εργαζόμενο;

Με λίγα λόγια ο μοναδικός στόχος της εκπαίδευσης θέλουν να είναι η δημιουργία εργαζόμενων κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της αγοράς. Σκέφτονται, έτσι πως μπορούν να φτιάξουν τα διάφορα γρανάζια-εργαζόμενους που θα ολοκληρώσουν εκείνο το κομμάτι της μηχανής που λείπει. Γιατί αντιλαμβάνονται ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε ορισμένους κλάδους (πχ πληροφορική) ή από την άλλη το πλεόνασμα αναξιοποίητου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε άλλους κλάδους (πχ πλεόνασμα πολιτικών επιστημόνων, αρχαιολογων, ιστορικων κτλ) είναι κάτι που δεν συμφέρει το κεφάλαιο. Σε αυτό το πνεύμα έρχεται και το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το νέο νομοσχέδιο σε συνέχιση όλων των προηγούμενων έρχεται να δώσει το οριστικό χαστούκι στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Έρχεται σαν αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης χρόνων με πιο πρόσφατους τους νόμους Κεραμέως για συμβούλια ιδρύματος, ΟΠΠΙ, διαγραφές, περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση και θέλει να αποτελέσει το τέλος της δημόσιας παιδείας στο σύνολο της. Πιο συγκεκριμένα το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»:

  • Στρέφει περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο στην επιχειρηματική λογική. Ήδη ο Πιερακκάκης σε αυτή την λογική μιλάει για τερατώδη ποσά που θα δωθούν αποκλειστικά σε εκείνες τις λειτουργίες που θα αποσκοπούν στην περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση των ΑΕΙ. Δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ, «Πανεπιστήμια Αριστείας», βιομηχανικά διδακτορικά, Κέντρα Ικανοτήτων, ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες. Λειτουργίες που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές μας ανάγκες για μόρφωση και αξιοπρεπή εργασία.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, μας λέει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού πανεπιστημίου θα αναβαθμίσει στην πράξη το πρώτο. Στο ίδιο έργο πάλι θεατές. Το είδαμε ξανά με όλες τις υπόλοιπες αγορές που έχουν «απελευθερωθεί» από τα δεσμά του δημοσίου. Σε αυτή την απελευθερωμένη «αγορά», τα δημόσια θα πρέπει να υιοθετήσουν όλα εκείνα ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά, ωθώντας τα πολλές φορές στο να βρουν τα ίδια από μόνα τους όλους τους αναγκαίους πόρους. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, επί πληρωμή μεταπτυχιακά, στενότερη σύνδεση με εταιρίες-χορηγούς, ΣΔΙΤ στην φοιτητική μέριμνα, έρευνα για τους ιδιώτες, απλήρωτη εργασία διδακτορικών και μεταπτυχιακών και άλλα πολλά που δεν θα μας φτάσει το χαρτί για να τα αναφέρουμε όλα.

Μην ξεχνάμε κιόλας ότι υπάρχει κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι εφόσον υπάρχει αγορά για κάποιο προϊόν (εν προκειμένω τριτοβάθμια εκπαίδευση) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δεν μπορεί το κράτος να πριμοδοτεί τον δημόσιο τομέα. Οπότε μιλάμε για ουσιαστική υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

  • Τσακίζει την εργασιακή μας προοπτική, με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς για ένα φθηνό, ευέλικτο και εντατικοποιημένο εργατικό δυναμικό. Η ύπαρξη ιδιωτικών κολλεγίων-πανεπιστημίων, ΙΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών δομών στην πράξη κατατεμαχίζει τα αυριανά μας πτυχία, δημιουργώντας πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων και μεγαλύτερο καταμερισμό για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Όλο αυτό οδηγεί στον κατατεμαχισμό των εργασιακών και επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και στον ατομικό δρόμο σε βάρος του συλλογικού δικαιώματος που απορρέει από το πτυχίο. Για παράδειγμα, η ύπαρξη πολλών διαφορετικών πτυχίων ηλεκτρολόγων ή μηχανολόγων (πτυχίο ΙΕΚ, πτυχίο ιδιωτικού κολλεγίου, πτυχίο ιδιωτικού πανεπιστημίου, πτυχίο ΑΤΕΙ, πτυχίο δημόσιου πανεπιστημίου, εξειδίκευση από σεμινάριο κτλ) στην τελική καταλήγει στον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην περαιτέρω υποτίμηση τον δικαιωμάτων και του μισθού τους. Διεκδικούμε ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο που θα είναι μοναδική προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά, κόντρα στον ατομικό δρόμο και το αέναο κυνήγι για πιστωτικές μονάδες και πιστοποιήσεις.
  • Στο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» της κυβέρνησης δεν θα μπαίνεις ούτε με τάμα. Θα είναι ένα πανεπιστήμιο που θα προορίζεται για λίγους και εκλεκτούς. Αφού θα είναι αδύνατο για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα να ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε αυτά θα πηγαίνουν για τα φροντιστήρια με σκοπό τις ελάχιστες πλέον θέσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια, είτε πολύ περισσότερο για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά.

Είναι μύθος ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μειώσουν το braindrain όπως μας λέει ο Πιερρακάκης. Αφού ούτως ή άλλως δεν θα είναι προσβάσιμα για την συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών παιδιών και σε αυτό μπορούμε να απαντήσουμε και με δύο άλλα παραδείγματα από το εξωτερικό. Στις ΗΠΑ περίπου το 14% του πληθυσμού είναι χρεωμένο από τα εκπαιδευτικά δάνεια που αθροιστικά αγγίζουν το 1.75 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πολλοί σπουδαστές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω έλλειψης χρημάτων. Στην πιο κοντινή μας Κύπρο πάλι, τα δίδακτρα αγγίζουν τα 10.000 ευρώ τον χρόνο και ταυτόχρονα είναι η χώρα στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη διαρροή φοιτητών στο εξωτερικό. Αυτό ονειρεύεται η κυβέρνηση και για την Ελλάδα; Μας μιλάν για braindrain αλλά δεν μας λένε ότι η νεολαία φεύγει γιατί εδώ δεν βρίσκει δουλειά ή αν βρει θα δουλεύει σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας με μισθό 700ευρώ.

Είναι προφανές ότι σε λίγα χρόνια τα παιδιά της εργατικής τάξης δεν θα μπορούν να σπουδάσουν. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να διαφυλάξει τις κατακτήσεις που με κόπο κατάφερε να κερδίσει για να μπορεί κάθε παιδί να έχει πρόσβαση στην γνώση. Σε μια σφαιρική γνώση που σκοπό θα έχει να απελευθερώσει τον άνθρωπο απο τον ανορθολογισμό και την εκμετάλλευση. Σε μια γνώση που δεν θα προορίζεται μόνο για την κερδοφορία των εταιρειών αλλά στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την βελτίωση της κοινωνικής ζωής.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι:

ΔΕΝ υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο όπως είναι στο σήμερα αλλά προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πανεπιστήμιο στο ύψος των αναγκών μας.

Ένα πανεπιστήμιο πραγματικά «Ελεύθερο». Ελεύθερο από την λογική του κέρδους που θα μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτό και όχι ελεύθερο για τις επιχειρήσεις και την αγορά, για τους «εμπόρους της γνώσης» και τα λοιπά κοράκια που προσπαθούν να βγάλουν από παντού λεφτά σε βάρος μας, όπως το θέλει η κυβέρνηση.

Γι΄αυτό το επόμενο διάστημα πρέπει όπως το 2006 και 2007 να αγωνιστούμε ενάντια στις προσπάθειες του συστήματος για αναθεώρηση του άρθρου 16 και στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που φτιάχνουν για εμάς, χωρίς εμάς. Να παλέψουμε η γνώση να μην είναι προνόμιο των λίγων αλλά προσβάσιμη για όλους. Να παλέψουμε για αξιοπρεπής όρους σπουδών και για πτυχία με αξία τα οποία θα μας εξασφαλίζουν δουλειά με δικαιώματα και μισθό στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει τις αντεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης, το αποδείξαμε πρόσφατα όταν αποτρέψαμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας και θα το αποδείξουμε ξανά σήμερα.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ

ΑΡΑΓΕ ΕΑΑΚ

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Ιανουαρίου 16h