Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στις 9.00 πμ

Συγκέντρωση για την απολυμένη διανομέα από το μαγειρείο "Το κουκί και το ρεβύθι"

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ «ΤΟ ΚΟΥΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΒΥΘΙ»

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΈΓΓΥΗΣ ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΈΓΑΡΟ ΤΈΤΑΡΤΗ 17 ΓΈΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 09:00

Λίγες μόνο μέρες πριν την Πρωτομαγιά του 2022, απολύθηκε απροειδοποίητα η συναδέλφισσα διανομέας και μέλος του σωματείου μας, από το μαγειρείο «Το κουκί και το ρεβύθι» (Βαλαωρίτου 8 ). Ο εργοδότης -και παράλληλα ιδιοκτήτης των καταστημάτων Smart Market και Smart Fruits επί της οδού Μαυρογιάννη 24-26 στη περιοχή του Γηροκομείου- ενημερώθηκε από την εργαζόμενη για την συμμετοχή της στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Την επόμενη μέρα, όταν η εργαζόμενη προσήλθε κανονικά για δουλειά, την περίμενε το αφεντικό, ο οποίος με ειρωνική και επιθετική στάση, αρπάζοντάς της τα κλειδιά του οχήματος από το χέρι, απάντησε πως «δεν μπορεί πλέον να συνεργάζεται μαζί της εφόσον απεργεί και δεν αντιλαμβάνεται τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησης, ειδικά τις Κυριακές», προχωρώντας τελικά στην εκδικητική απόλυσή της.

Η απόλυση της συναδέλφισσας λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης και της συμμετοχής της στην εργατική Πρωτομαγιά είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ.

Το αφεντικό μάλλον αγνοούσε την ύπαρξη της νομοθεσίας και κατάλαβε αφού τον επισκέφθηκε κλιμάκιο του σωματείου μας, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και πως θα έχει πρόβλημα. Έκλεισε έτσι το μαγαζί του άρον άρον τη μέρα της απεργίας! Οταν προσήλθε στην επιθεώρηση εργασίας ισχυρίστηκε (όπως συνηθίζουν τα αφεντικά σε τέτοιες περιπτώσεις) ότι ο λόγος της απόλυσης ήταν ότι η υπάλληλος - διανομέας δεν ήταν παραγωγική και ότι πάντα σαν επιχείρηση σέβονταν τα δικαιώματα των εργαζομένων…Έίναι πολύ γνωστό βέβαια στους χώρους των εργαζομένων, πως ο συγκεκριμένος εργοδότης πραγματοποιούσε συχνά παράνομες και εκδικητικές απολύσεις , ή εξωθούσε σε παραίτηση το προσωπικό, είχε τραμπούκικη, ειρωνική και επιθετική συμπεριφορά, και εκφόβιζε διαρκώς τους εργαζόμενους.

Η επιλογή του εργοδότη να επιδοθεί τότε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο σε μία εκδικητική απόλυση, μέσα σε γενικότερο κλίμα βαθιάς κοινωνικής και εργασιακής ανασφάλειας, αποτύπωσε στην πράξη τις συνδικαλιστικές διώξεις στις οποίες άνοιξε το δρόμο ο νόμος Χατζηδάκη (ν.4808/21) για χάρη των αφεντικών και των κερδών τους.Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε, και ένας ακόμη αντεργατικός νόμος, ο ν. 5053/23 (νομοσχέδιο Γεωργιάδη), ψηφίστηκε στην Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ δήθεν «για την ενίσχυση της εργασίας».

Οι νόµοι αυτοί, στοχεύουν στον περιορισµό και την φίµωση των σωµατείων, στην περαιτέρω υποτίµηση µας και στην κατάργηση θεµελιωδών κεκτηµένων της τάξης µας. Η δοκιµαστική περίοδος, η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, οι συµβάσεις εργασίας µηδενικών ωρών, η 13ωρη εργασία, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε µια σειρά από κλάδους της βιοµηχανίας, η νοµιµοποίηση της εργασίας για συνταξιούχους έως 74 ετών, η διαγραφή της προϋπηρεσίας από το 2010- 2023 και φυσικά η λυσσαλέα επίθεση στο συνταγµατικό δικαίωµα της απεργίας, μας δείχνουν πως το κράτος βάζει και επίσημα στο γύψο βασικά εργασιακά μας δικαιώματα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερα κέρδη για τα αφεντικά (μικρά και μεγάλα)!Κράτος και κεφάλαιο θεμελιώνουν ,πατώντας στις πλάτες μας, έναν νέο εργασιακό Μεσαίωνα, εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας.

Μέσα σε όλα αυτά, οι απειλές και οι εκδικητικές απολύσεις απέναντι σε όσους/-ες αντιστέκονται και διεκδικούν, αποτελούν ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους/-ες, πως όποιος/-α σηκώνει κεφάλι θα χάνει τη δουλειά του/της.

Το δικό μας μήνυμα είναι η αντίσταση σε αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία! Έίναι να σηκώσουμε το κεφάλι απέναντι στους τσαμπουκάδες των αφεντικών! Έχουμε διαλέξει πλευρά! Οι κοινωνικές αναταράξεις που φοβούνται και πολεμάνε με όλα τα μέσα είναι δίκαιες και πρέπει να έρθουν! Η πραγματική μας δύναμη δεν μετριέται με τις ψήφους αλλά με την καθημερινή παρουσία μας στους αγώνες! Με την οργάνωση και την αντίσταση στους χώρους της δουλειάς. Με τη συμμετοχή μας στα δικά μας όργανα, στα σωματεία. Με δυναμικές παρεμβάσεις στο δρόμο, και στο χώρο εργασίας μας. Με τη διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής, αδιαμεσολάβητα και από τη βάση, απέναντι στο κράτος, στα αφεντικά και στους ρουφιάνους τους!

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΔΙΑΝΟΜΕΑ

Να αναγνωριστεί η ακυρότητα της απόλυσης και η εργοδοσία να προβεί στην άμεση επαναπρόσληψή της!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 09:00
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΣΒΕΔΙ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων)

πηγή : https://www.facebook.com/people/ΣΒΕΔΙ-Πρωτοβά…