τι; : προβολή, καφενείο θεματική : από : infolibre

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 στις 20.30

Προβολή της ταινίας "Ύαινες" + after bar

Ύαινες, Mambety, 1992, σενεγαλέζικο σινεμά + after bar

«Το θέμα είναι ότι όλοι στο Colobane - όλοι παντού - ζουν μέσα σε ένα σύστημα εξουσίας που αγκαλιάζει τη Δύση, την Αφρική και τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Σε μια σκηνή [μια αλλοδαπή] γυναίκα μπαίνει και διαβάζει: διαβάζει για τη ματαιοδοξία της ζωής, τη ματαιοδοξία της εκδίκησης - αυτό είναι εντελώς παγκόσμιο».

- Djibril Diop Mambety

Οι Ύαινες διερευνούν την έννοια του σπιτιού, τον νόστο και τη δικαιοσύνη. Μια χήρα, πλεον «τόσο πλούσια όσο η Παγκόσμια Τράπεζα», επιστρέφει στο Colobane και υπόσχεται στους πρώην συγχωριανούς της μια περιουσία - με μόνο αντάλλαγμα τη δολοφονία του Dramaan Drameh, αντίτημο ενός παλιού αδικήματος.

O Mambety αποσυνθέτει τη γραμμική εξιστόρηση μέσα από συμβολικές και ονειρικές εικόνες, καταστρέφοντας τον αφηγηματικό χρόνο. Συνδυάζει στοιχεία του δυτικού κινηματογράφου με αυτά των προφορικών παραμυθιών της παραδοσιακής αφρικανικής κουλτούρας, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό ύφος διαφορετικό τόσο από το Χόλιγουντ όσο και από άλλες αφρικανικές ταινίες.

Μέσω των ονειρικών σκηνών που πλέκουν την ταινία, ο Mambety χτίζει ένα νέο, υποκειμενικό ορισμό του σπιτιού, καταδεικνύοντας κριτικά πτυχές της νεοαποικιοκρατίας και της ηθικής αποδιάρθρωσης της κοινωνικής ζωής. Ο Σενεγαλέζος δημιουργός, μ' εργαλείο τον μαγικό ρεαλισμό, αποπειράται, με δικά του λόγια, να «ξεμπροστιάσει τον οικουμενικό εχθρό: το χρήμα, το ΔΝΤ, και τη Παγκόσμια Τράπεζα».