Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 στις 12.30

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

ΣΕΡΕΤΕ Λάρισας: Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

Γνώση - Μόρφωση - Ερευνά για τις Ανάγκες τις κοινωνίας

Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες καταθέτει νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που θα αποτελέσει τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, με την ίδρυση (όπως οι ίδιοι αναφέρουν) «μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων. Παρά όμως τον «ευφάνταστο» τίτλο του νομοσχεδίου διαφαίνεται ξεκάθαρα αυτό που είναι ο διακαής πόθος του συστήματος εδώ και χρόνια: η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων στη χώρα μας και η πλήρης λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιωτικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύονται όλα τα μέσα, ακόμα και το «κουρέλιασμα» του ίδιου του Συντάγματος. Ο υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης δηλώνει ότι «το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο». Έτσι, παρότι το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος, προσπαθούν να καταργήσουν όχι μόνο την δημόσια εκπαίδευση αλλά και το ίδιο το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να αποφασίζει διαφορετικά από τα λόμπυ των επιχειρήσεων που διοικούν την ΕΕ.

«Στην υπόλοιπη Ευρώπη πώς υπάρχουν καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες;» είναι το βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών κύκλων για να πείσουν τον κόσμο για την αναχρονιστικότητα του του άρθρου 16. Η απάντηση είναι απλή: Δεν υπάρχουν! Στην Βρετανία για παράδειγμα, το μόνο ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι το Buckingham, το οποίο φυτοζωεί και συντηρείται και αυτό από το κράτος. Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, LSE, Γιορκ, Σάσσεξ, Έσσεξ είναι όλα δημόσια. Το ίδιο και στη Γαλλία ή την Γερμανία. Όσο για τα ιδιωτικά της Κύπρου (και την Βουλγαρίας πολύ περισσότερο), πρόκειται για ιδρύματα ιδιαίτερα χαμηλού επίπεδου, αντίστοιχου με τα κολλέγια που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, με ένα χρηματικό ποσό, ένα κτίριο που θα πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές (άγνωστες μέχρι στιγμής!) και μερικούς κατόχους διδακτορικών, ένα ξένο Πανεπιστήμιο θα μπορεί να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα. πουλώντας «φίρμα», και πτυχία με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα των δημόσιων ΑΕΙ.

Οι κυρίαρχες τομές στον χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προωθούνται από το νομοσχέδιο είναι:

  • Η ενίσχυση της μετατροπής της Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εμπόρευμα και η υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος.
  • Η επιβολή της λειτουργίας με βάση «ιδιωτικοοικονομικά» κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια.
  • Η συντριπτική υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων όπως αποδεικνύει μέχρι τώρα η «συνύπαρξη» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις σε άλλους τομείς (ενέργεια, υγεία, συγκοινωνίες κτλ)
  • Η απαρχή της προσπάθειας για επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές των δημοσίων πανεπιστημίων ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς
  • Η περεταίρω υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών. Θα οδηγήσει σε αποσύνδεση των πτυχίων με τα επαγγελματικά δικαιώματα και σε περαιτέρω χειροτέρευση των μισθών.
  • Το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, ειδικά όσων βρίσκονται στην περιφέρεια.
  • Η επιβολή ενός βαθύτερα αυταρχικού αντιδημοκρατικού πλαίσιο λειτουργίας όπου ελεύθερα θα είναι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον, για το επίπεδο αλλά και το περιεχόμενο της έρευνας που θα διεξάγεται σε αυτά τα ιδρύματα. Η έρευνα απαιτεί υψηλές επενδύσεις κεφαλαίου και έχει, κατά κανόνα, χαμηλές αποδόσεις οικονομικά. Για το λόγο αυτό, την χρηματοδότησή τις αναλαμβάνει -κατά κύριο λόγο- το κράτος ή αντίστοιχοι διεθνείς οργανισμοί, όπως είναι για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι κάποια από αυτά τα κεφάλαια θα επενδυθούν προς όφελος των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα φυσικά την περαιτέρω έμμεση υποχρηματοδότηση των δημοσίων ιδρυμάτων. Παράλληλα, δεν μπορεί να απορριφθεί το ενδεχόμενο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να ενοικιάζουν χώρους εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων των υπαρχόντων δημοσίων πανεπιστημίων και να καρπωθούν τις παροχές των υποδομών. Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν, την επιπλέον υποβάθμιση του επιπέδου του παραγόμενου ερευνητικού έργου από τους δημόσιους φορείς και κατ' επέκταση τη μείωση του ύψους των χρηματοδοτήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν. Επιπλέον, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έρχεται να εντείνει και να παγιώσει μια πραγματικότητα που έχουμε ήδη αντιμετωπίσει με την εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα στον κλάδο. Από τη μια, την σταθερή κρατική χρηματοδότηση πλέον αντικαθιστά η ιδιωτική "πρωτοβουλία" και η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση βάσει έργων, ενώ ταυτόχρονα η ελαστική-ανασφάλιστη- υποαμειβόμενη-αμισθί εργασία καθίσταται πλέον ο κανόνας και οι εργαζόμενες/οι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο είδος

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θέλει να πνίξει τα δημόσια πανεπιστήμια! Να ξεσηκωθούμε τώρα για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί. Με αποφασιστικό αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης. Έχουμε χρέος ως ερευνητές και εργαζόμενοι, από κοινού με τους φοιτητές, τους εργαζομένους του πανεπιστημίου αλλά και όλη την κοινωνία να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική ανασυγκρότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Να οικοδομήσουμε τώρα απέναντι στα σχέδιά τους ένα μέτωπο Παιδείας - Εργασίας:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.
  • Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 - όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
  • Δουλειά για όλες/όλους - δουλειά με δικαιώματα. Πτυχία με αξία, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
  • Αυξήσεις τώρα για κάλυψη όλων των απωλειών και κάλυψης της ακρίβειας και του πληθωρισμού για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

πηγή : https://unionresearchers.wordpress.com/2024/0…