Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στις 12.00

Ανοιχτή συνέλευση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Η νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης και το νομοσχέδιο της για «Ελεύθερα Πανεπιστήμια», έρχεται ξανά, να υποβαθμίσει ουσιαστικά, τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Και αυτο γιατί, με την παράκαμψη του άρθρου 16, αφήνει περιθώριο, για τη δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Για ποιά, αναβάθμιση κάνουν λόγο όταν, επικρατεί ήδη μια κατάσταση υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιων μας; Όταν, τα λαϊκά στρώματα, που είναι ήδη εκτεθειμένα στη φτώχεια, έρχονται από νωρίς αντιμέτωπα με ένα ανεπαρκές «δημόσιο» εκπαιδευτικό σύστημα, αναγκάζοντας τα να πληρώνουν φροντιστήρια, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, στην ανταγωνιστική φύση που καλλιεργείται, από νωρίς στο σχολείο, με σκοπό την διεκδίκηση, μιας θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνδυαστικά, έρχεται ο Νόμος Κεραμέως, να αποκλείσει φοιτητές από την είσοδο τους στο Πανεπιστήμιο, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, δημιουργώντας την ίδια στιγμή, μια προκαθορισμένη πελατειακή σχέση για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, το ν+2 έρχεται να καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την φοίτηση στα Πανεπιστήμια, διαγράφοντας έτσι τα φοιτητά που δεν καταφέρνουν, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε αυτό το χρονικό όριο. Ερχόμαστε αντιμέτωπα με διαγραφές και πειθαρχικά συμβούλια, βία και έντονη καταστολή για την πολιτική/συνδικαλιστική μας δράση εντός των πανεπιστημιων(Σύσταση ομάδων ΟΠΠΙ, εκκενώσεις στεκιών-καταλήψεων…)Η παράκαμψη του άρθρου 16, ερχεται να εντατικοποιήσει, αυτη την ταξική ανισότητα, αφού αν ανήκεις στους λίγους και εκλεκτούς, μπορείς απλά να αγοράσεις τη θέση σου σε ένα Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο.
Προφανώς και δεν μας εκπλήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς έρχεται να «δέσει» μαζί με άλλα νομοσχέδια -των εκάστοτε κυβερνήσεων(ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ)- που εκπληρώνουν τον σκοπό της εντατικοποίησης και εμπορευματοποίησης των σπουδών μας .
Με την παράκαμψη του Άρθρου 16 και την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, το Κράτος δημιουργεί ένα πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω εισχώρηση του Κεφαλαίου, στη δημόσια εκπαίδευση και την ευθυγράμμιση της με την αγορά εργασίας. Μας είναι οικείες Νεοφιλελεύθερες πολιτικές σαν αυτήν, καθώς ήδη ερχόμαστε αντιμέτωπα με τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων(και όχι μόνο). Από τους εργολάβους, που έχουν εμπορευματοποιήσει την (κάποτε δωρεάν) σίτιση, από την ανάθεση παροχής υποδομών στέγασης των φοιτητών, απο ιδιώτες(ΣΔΙΤ) και τις άθλιες συνθήκες που αυτοί προσφέρουν, μέχρι και τη συνεργασία ερευνητικών προγραμμάτων με αποκλειστικό γνώμονα, την εξυπηρέτηση Κράτους-Κεφαλαίου(π.χ. Έρευνες του ΔΠΘ για τον στρατό-τις μηχανές πολέμου του ΝΑΤΟ, Κατασκευή Drones, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, GPS από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Την ίδια στιγμή, σχολές της Περιφέρειας και γενικότερα σχολές, οι οποίες δεν εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς,(π.χ. Ανθρωπιστικές) έρχονται αντιμέτωπες με συγχωνεύσεις/κλείσιμο, καθώς, οι πρώτες θα υποστούν περαιτέρω υποχρηματοδότηση, ενώ οι δεύτερες δεν θα «μπορουν» να εξυπηρετήσουν το συμφερον του Κεφαλαιου. Ξέρουμε ήδη, ότι δεν υπαρχει ένα μέλλον για εμάς στην αγορά εργασίας, πόσο μάλλον όταν υποβαθμίζονται και άλλο τα Πανεπιστήμια και τα πτυχία μας. Εδώ, είναι διττό το νόημα της ταξικότητας, αρχικά, με το κλείσιμο των Περιφερειακών πανεπιστημίων, που είναι το κύριο διακύβευμα των Ιδιωτικών, αποτρέπεται η πρόσβαση στη γνώση, σε αντιστοιχία με όσους έχουν το προνόμιο της προσβασιμότητας σε αυτή.
Κράτος και Κεφάλαιο, θέλουν να δημιουργήσουν ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, στο οποίο δεν θα μας επιτρέπεται να δρούμε και να σκεφτόμαστε, εκτός των ορίων που αυτά ορίζουν.
Εμεις αντιστεκόμαστε απέναντι σε ό,τι υποβαθμίζει τις ζωές μας. Θέλουμε μια εκπαίδευση που δεν θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε επιταγές Κράτους και Κεφαλαιου. Προτάσσουμε μια ελευθεριακή εκπαίδευση, με αντι-ιεραρχικά χαρακτηριστικά, οριζόντιες διαδικασίες και αλληλεγγύη στην οποία, θα αποφασίζουμε εμείς για εμάς, χωρίς εταιρείες και χορηγούς.
Χωρίς να περιμένουμε το κράτος να μας δώσει την πενιχρή ενίσχυσή του,
-ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 18/01/2024 ΣΤΙΣ 12:00 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ.
-ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 24/01 ΣΤΙΣ 12:00 Μ.Μ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΌΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΑΣ.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.
ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Ιανουαρίου 15h