Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 στις 12.00

12 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

Αναδημοσιεύουμε την απόφαση του Συντονισμού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε μετά την πορεία της Πέμπτης 18/1 στο Πολυτεχνείο.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποφασίζουν:

Νέο Γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη εβδομάδα. Κλιμακώνουμε με γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 12:00 στα Προπύλαια.

Νέο Συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων μετά την Πορεία της Πέμπτης.

Απέναντι στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού δεν θα μένουμε αμέτοχοι. Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των μαζικών φορέων της Παλαιστινιακής Κοινότητας.

Ως νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλούμε φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες να οργανωθούν στους φοιτητικούς συλλόγους, στις μαθητικές συνελεύσεις, να γίνουν οργανικό κομμάτι αυτού του μεγάλου αγώνα, να γίνουν η καρδιά και το μυαλό κάθε μικρής και μεγάλης δράσης. Ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση ενός μαχητικού, πανελλαδικού, πανεκπαιδευτικού κινήματος που θα δώσει τη μάχη μέχρι τη νίκη!

πηγή : https://www.facebook.com/neolaiaKA/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί έναν χώρο ξεκομμένο από την κοινωνία. Οι δομές που γεννούν και υποστηρίζουν τις διάφορες μορφές καταπίεσης και ιεραρχίας, δρουν και εντός του πανεπιστημίου, και επηρεάζουν τη ζωή του μέσου φοιτητή. Αναγνωρίζουμε την καταπίεση του κάθε φοιτητικού υποκειμένου στον χώρο του Πανεπιστημίου ως επιγέννημα της ευρύτερης κοινωνικής καταπίεσης που βιώνουμε. Γι' αυτό επιδιώκουμε τη σύνδεση των αγώνων μέσα και έξω απ' τα πανεπιστήμια με πόλο και κέντρο των αγώνων αυτών να είναι οι σχολές. Οι ανέκαθεν δηλαδή χώροι πολιτικοποίησης και διακίνησης ιδεών, χώροι απελευθέρωσης του πνεύματος και ερμηνείας της κοινωνίας και του κόσμου. Χώροι διεκδικήσεων που διατήρησαν τα προαναφερθέντα τους χαρακτηριστικά μέσα από συνεχείς και επίμονους αγώνες. Το άσυλο δεν σχετίζεται με κανενός είδους θεσμική παραχώρηση, αλλά ρίζωσε στις συνειδήσεις των φοτητ(ρι)ών και της κοινωνίας μέσα από τη συνεχή και επίμονη υπεράσπισή του. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε ενάντια σε κάθε κρατικό και κεφαλαιοκρατικό συμφέρον έρχεται να εξυπηρετήσει η εκπαιδευτική αναδιάρθωση -και όχι μόνο η εκπαιδευτική- . Ενάντια σε εμπορευματοποίηση και εντατικοποίηση, ενάντια σε κάθε μέσο φύμωσης, αποπνευματικοποίησης και αδρανοποίησης των φοιτητών όπως και ενάντια σε κάθε είδους φραγμό, πόσο μάλλον εκείνους που αφορούν το κοινό αγαθό της παιδείας, της μόρφωσης, και της εκπαίδευσης.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου πεδίου πάλης ενάντια σε Κράτος, Κεφάλαιο, Πατριαρχία, ενάντια σε κάθε δομή και μορφή εξουσίας, σε όλα όσα μας πνίγουν και μας εξοντώνουν καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε κατά της αναθεώρησης του Άρθρου 16, που δεν αποτελεί παρά το επιστέγασμα μίας σειράς πολλαπλών μεταρρυθμίσεων και υπουργικών αποφάσεων. Όχι φυσικά υπερασπιζόμενοι την διαχείριση της εκπαίδευσης από το Κράτος, αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε την παιδεία ως κοινό αγαθό, η οποία επιβάλλεται να αποτελεί αντικείμενο κοινής διαχείρισης, με σκοπό την συμβολή και την πρόσβαση όλων μας σε αυτή. Γι' αυτό και ο αγώνας μας για την αναδιάρθρωση δεν υιοθετεί χαρακτηριστικά συντεχνειακά, δεν στοχεύει σε καμία επιμέρους κατάκτηση, αλλά αποσκοπεί στο να αντλήσει τη μοναδική πολιτική υπεραξία που μπορεί εν προκειμένω να αντλήσει: τη διαμόρφωση συνειδήσεων αφυπνισμένων και απελευθερωμένων. Με την ίδια λογική, τον συνδικαλισμό τον αντιλαμβανόμαστε ως ένα μόνο μέσο και κάθε συνδικαλιστική κατάκτηση νοηματοδοτείται από την πολιτική της κατεύθυνση και τη σχέση της με τους μετέπειτα αγώνες μας. Το φοιτητικό κίνημα δεν ανταποκρίνεται απλώς στην απειλή της κοινωνίας από το Κράτος και το Κεφάλαιο, αλλά τα υποστηρίζει και το ίδιο, όπως αμέτρητες φορές έχει αποδείξει, μέσα από τις συντεχνιακές λογικές του, και την ιεραρχία των κομματικών μηχανισμών.

Επιδιώκουμε την οριζόντια διαχείριση του Πανεπιστημίου από τα ίδια τα φοιτητικά υποκείμενα. Την εξαφάνιση κάθε μορφής ιεραρχίας από την καθημερινότητα, την κοινωνία, τα Πανεπιστήμιά μας. Αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου μας, επιδιώκουμε διαρκώς καταλήψεις, διαδηλώσεις, και συγκρούσεις στους δρόμους. Αγωνιζόμαστε εντός και εκτός σχολής για ένα μαζικό, ακηδεμόνευτο, και αδιαμεσολάβητο μαχητικό φοιτητικό κίνημα.

Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 20/1, 12:00 στα Προπύλαια.

ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ - ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ!

ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ!

Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ...

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

με πορείες, καταλήψεις, συγκρούσεις, συνελεύσεις

• Τρίτη 23/01 / 18:00 / Ανοιχτή συνέλευση στο Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου

• Πέμπτη 25/01 / 12:00 / Πανεκπαιδευτική πορεία στα Προπύλαια

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

πηγή : email που λάβαμε στις 21 Ιανουαρίου 16h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΡΕΤΕ | Αθήνα | 22.01.24

Κάτω τα χέρια από την Δημόσια Εκπαίδευση και το άρθρο 16

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό την κατάθεση νομοσχεδίου το οποίο θα προωθήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παραβλέποντας το γεγονός ότι το ίδιο το αστικό σύνταγμα εμποδίζει την ίδρυση τους, καταπατώντας το ίδιο της το νομικό πλαίσιο!

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί ήδη, όπως φαίνεται από τις μαχητικές κινητοποιήσεις, αιτία πολέμου για την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία, για τον κόσμο της εκπαίδευσης και για εμάς τους ερευνητές και τις ερευνήτριες. Η κυβέρνηση και τα "παπαγαλάκια" της προσπαθούν να πείσουν ότι η συνύπαρξη του ιδιωτικού με το δημόσιο θα οδηγήσει σε μια αναβάθμιση συνολικά της εκπαίδευσης αλλά και του μέχρι τώρα δημοσίου πανεπιστημίου. Η πραγματικότητα, όμως, έχει δείξει ότι η συνύπαρξη του δημοσίου και ιδιωτικού έχει οδηγήσει στην συστηματική υποτίμηση των δημόσιων υπηρεσιών και στην αύξηση του κόστους τους (όπως έγινε στα δημόσια σχολεία με την ίδρυση των ιδιωτικών, στα δημόσια νοσοκομεία με την ίδρυση των ιδιωτικών κλινικών, με τις μεταφορές, την ενέργεια κοκ.). Παράλληλα, θα εντείνει τους φραγμούς προς την πανεπιστημιακή μόρφωση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, σε συνέχεια άλλων μέτρων της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση (ΕΒΕ, κ.α.). Άλλωστε, όλα τα διεθνή παραδείγματα δείχνουν ότι ακόμα κι αν αρχικά τα δίδακτρα ήταν χαμηλά, στη συνέχεια αυξήθηκαν ραγδαία.

Στην πραγματικότητα μάλιστα ο ανταγωνισμός που θα δημιουργήσει η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα λάβουν και αυτά κρατική χρηματοδότηση, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του προϋπολογισμού των δημοσίων πανεπιστημίων. Σε αυτό το πλαίσιο θα διαμορφώνεται μια διαρκής ανάγκη τα δημόσια πανεπιστήμια να προσαρμόζονται στις ανάγκες της "αγοράς" και της "επιχειρηματικότητας" ώστε να μπορούν να βρίσκουν τους αναγκαίους πόρους για να λειτουργούν. Επιπλέον, τα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) - πολλά από τα οποία λειτουργούν ήδη με όρους ιδιωτικού δικαίου - θα κληθούν στο μέλλον να έχουν συνεργασία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παράγοντας έρευνα κατ' εντολή των ιδιωτικών συμφερόντων. Πρόκειται για μία συνθήκη έντασης της απίσχνασης της ακαδημαϊκής ελευθερίας του λόγου (και άρα και το είδος της παραγόμενης έρευνας και διδασκαλίας). Τα χαρακτηριστικά της "αγοράς" για την έρευνα είναι μία συνθήκη αντιακαδημαϊκής προαγωγής γνώσης και "καινοτομίας", μακριά από τη λογική του αναστοχασμού και επανασχεδιασμού, πολλώ δε μάλλον μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες. Η δε διδασκαλία θα απέχει παρασάγγας από την ελεύθερη δημοκρατική διάλεξη, και θα θυμίζει μεταλυκειακή παρουσίαση για την μετάδοση κάποιων δεξιοτήτων.

Τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ, όπως και των ΕΚ, τα γνωρίζουν πολύ καλά όσοι και όσες εργάζονται ή φοιτούν σε αυτά! Οφείλονται στη συνεχή υποχρηματοδότηση, στην υποστελεχωση, στις απαρχαιωμένες υποδομές και όχι στην έλλειψη ανταγωνισμού! Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων παρά την προπαγάνδα της Κυβέρνησης δεν θα οδηγήσει ούτε σε κάποια επιστροφή νέων επιστημόνων, ούτε στην βελτίωση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εξάλλου εμείς οι ερευνήτριες και οι ερευνητές γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ο λόγος για τον οποίο αναγκαζόμαστε να φεύγουμε από την χώρα, είναι η ανύπαρκτη χρηματοδότηση της έρευνας και η ελαστικοποίηση των όρων εργασίας μας.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην έρευνα θα σταθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στο κατάπτυστο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στο μαθητικό κίνημα, στο προοδευτικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο σύνολο της μαχόμενης κοινωνίας.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην σκεφτεί να καταθέσει το νομοσχέδιο. Αν το νομοσχέδιο κατατεθεί εμείς θα σηκώσουμε το γάντι και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να παραλύσει η ερευνητική διαδικασία με στάσεις εργασίας, απεργίες και κινητοποιήσεις.

Τα επόμενα βήματα

IKY

Πέραν από τη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που για εμάς είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη της ίδιας της εργασίας μας, θα πρέπει να εστιάσουμε και σε ζητήματα συγκεκριμένα. Μία από τις μεγαλύτερες μάχες που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει το Σωματείο είναι η αναμέτρηση με τις πιεστικές και εκβιαστικές πρακτικές του ΙΚΥ προς συναδέλφους και συναδέλφισσές μας, υπότροφους υποψήφιους/ες διδάκτορες. Ο όρος της επιστροφής των χρημάτων, των δεδουλευμένων, αποτελεί απαράδεκτο αίτημα το οποίο παραγνωρίζει την όποια εργασία έχει καταβάλει ο/η υπότροφος το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτό, το Σωματείο μας απάντησε με στοχευμένες κινητοποιήσεις και με αλλεπάλληλες πιέσειςτου ΔΣ τόσο προς τη διοίκηση του ΙΚΥ όσο και προςάλλες αρμόδιες αρχές, εξασφαλίζοντας την περαιτέρω παράταση παράδοσης των τελικών παραδοτέων. Αυτός ο αγώνας όμως δεν έφερε αποτελέσματα μόνο στο σήμερα αλλά δημιουργεί και μία παρακαταθήκη για το μέλλον, εξασφαλίζοντας ότι οι επόμενοι/ες υπότροφοι δεν θα ξαναβρεθούν κάτω από την δαμόκλειο σπάθη κανενός Ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση πέραν των θετικών βημάτων που έχουν γίνει και αποτελεί παρακαταθήκη για το ΣΕΡΕΤΕ, το ζήτημα δεν έχει λήξει. Ακόμη εκατοντάδες συνάδελφοι/ισσες είναι αντιμέτωποι/ες με την απειλή της επιστροφής των δεδουλευμένων τους. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας για την ύπαρξη ΚΥΑ που θα αλλάξει το τελικό παραδοτέο. Στη βάση αυτή προτείνουμε εκ νέου κινητοποιήσεις στο Υπουργείο για συνάντηση με τους αρμόδιους και στάση εργασίας και κινητοποίηση στο ΙΚΥ με σκοπό να μάθουμε και τα περιεχόμενα των επόμενων προκηρύξεων.

Διδακτικό έργο και ΕΣΠΑ

Τις επόμενες εβδομάδες, χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις στα πλαίσια των Προγραμμάτων Απόκτησης Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας (ΕΣΠΑ). Η έγκριση του προγράμματος ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, ωθώντας εκατοντάδες διδάσκουσες και διδάσκοντες στην αναζήτηση άλλων εναλλακτικών εξασφάλισης της διαβίωσης τους. Αντίστοιχα, στην συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυμάτων δημιουργήθηκαν προβλήματα κάλυψης του προγράμματος σπουδών - με ότι αυτό συνεπάγεται για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές - ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα, καθώς λόγω της υποστελέχωσης, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοια προγράμματα επισφαλών θέσεων εργασίας.

Έχουμε ήδη σαν σωματείο αναδείξει το γεγονός ότι παρόλου που παρουσιάζονται σαν "ακαδημαϊκές υποτροφίες", στην πραγματικότητα πρόκειται για θέσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με ανακύκλωση της επισφάλειας και της ανεργίας. Μάλιστα, φέτος οι θέσεις μειώθηκαν σημαντικά, γεγονός προφανώς σχετιζόμενο με τον σχεδιασμό για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την - απαραίτητη-συνοδή απαξίωση των ΑΕΙ. Επιπλέον, οι όροι του προγράμματος μεταβάλλονταν κάθε χρόνο, ενώ παρατηρούνταν σημαντικές διαφορές στις συμβάσεις ακόμα και μεταξύ ιδρυμάτων (είδος συμβάσεων, ρυθμοί πληρωμών κ.α.).

Σαν ΣΕΡΕΤΕ σκοπεύουμε το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε καμπάνια ενημέρωσης των συναδελφισσών και των συναδέλφων γύρω από τις εργασιακές συνθήκες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα αιτήματά μας για μόνιμη και σταθερή εργασία. Μέχρι τότε, απαιτούμε ενιαίο μακρόπνοο σχεδιασμό και ενιαία υλοποίηση των προγραμμάτων στα ιδρύματα, έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, δυνατότητα υπογραφής σύμβασης ορισμένου χρόνου αντί συμβάσεων έργου (μπλοκάκι) για όσες και όσους το επιθυμούν.

ΙΙΒΕΑΑ

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες το 2004 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 300 εργαζόμενους, συμπεριλαμβάνοντας το ερευνητικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, καθώς επίσης και φοιτητές που διεκπεραιώνουν τις διπλωματικές και πρακτικές τους εργασίες. Πρόκειται για έναν ακόμη χώρο εργασίας όπου χαρακτηρίζεται από μισθούς-φιλοδώρημα που λαμβάνουν οι διδακτορικοί, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και το τεχνικό προσωπικό με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις. Η επισφαλής, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η έντονη κινητικότητα και η εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων σκιαγραφούν την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην έρευνα και το ΙΙΒΕΑΑ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος έχει κατά καιρούς πάρει μια σειρά αντιδραστικών αποφάσεων, οι οποίες υπαγορεύουν τους όρους σύναψης σύμβασης με το ίδρυμα οδηγώντας σε δυσμενέστερες συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Συχνά επίσης, παρατηρούνται καθυστερήσεις μηνών στις ανανεώσεις των συμβάσεων παρά τη συνέχιση της εργασίας μας, καθυστερήσεις που δικαιολογούνται από την διοίκηση ως «αναγκαία γραφειοκρατία». Κοινό χαρακτηριστικό όσων καλούνται να εργαστούν στην έρευνα είναι οι εξοντωτικοί ρυθμοί σε ένα καθεστώς μεταξύ απλήρωτης και κακοπληρωμένης προσωρινής απασχόλησης, χωρίς ασφάλιση αλλά και χωρίς τα τυπικά δικαιώματα που συνεπάγεται η μισθωτή σχέση - όπως είναι το σταθερό ωράριο, η αναγνώριση προϋπηρεσίας, οι νόμιμες μισθολογικές αυξήσεις, οι κανονικές άδειες και οι άδειες ασθένειας ή κύησης, η δυνατότητα εγγραφήςστον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας και πολλά ακόμη.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι συνάδελφοι/ισσες ερευνητές/ριες στο ΙΙΒΕΑΑ προχώρησαν σε μια σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων, αναδεικνύοντας τα προβλήματά τους και διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με δικαιώματα. Ήδη από τον Οκτώβριο, με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και συλλογικές διαδικασίες, συναντήσεις με την διοίκηση του ιδρύματος αλλά και με δημοσιοποίηση της κατάστασης στα ΜΜΕ, κοινοποιήθηκαν οι συνθήκες εργασίας και τα αιτήματα των συναδέλφων. Παρά τα επάλληλα αιτήματα και τις όποιες δεσμεύσεις της διοίκησης, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη σε σχέση με την υλοποίηση των αιτημάτων, με αποκορύφωμα την άρνηση της διοίκησης να κοινοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίζουν το παρόν καθεστώς, όπως είναι η απόφαση για το πλαφόν των 750 ευρώ στην υποτροφία των Υποψήφιων Διδακτόρων. Ήδη το επιχειρησιακό σωματείο (ΣΕΕΙ) έχει πάρει απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματα.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Πρόσφατα η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει νομοσχέδιο που εισηγούνταν την αποκοπή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από το φυσικό και θεσμικό του χώρο, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και την υπαγωγή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας! Πρόκειται για μία εγκληματική κίνηση που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο τέλος της ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας στο συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο, βάζοντας ταυτόχρονα το πρώτο λιθαράκι για τη διάλυση του ερευνητικού ιστού όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Το ΣΕΡΕΤΕ βρέθηκε στο πλευρό των συναδελφισσών/ων που έδωσαν έναν μαζικό αγώνα. Οι αντιδράσεις πέτυχαν να αναβληθεί για αρκετούς μήνες η συζήτηση για την μεταφορά του ΕΑΑ. Το σωματείο μας θα βρεθεί αλληλέγγυο στις κινήσεις των επιχειρησιακών σωματείων και της ΠΟΕΕΚ-Ι, για να αποτραπεί οριστικά η απόσπαση του Αστεροσκοπείου και να διασφαλιστεί η παραγωγή ανεξάρτητης έρευνας προς όφελος της κοινωνίας.

Με ενωτικό και μαχητικό αγώνα θα υπερασπιστούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο! Διεκδικούμε:

  • Άμεση απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου!
  • Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 ● Ενίσχυση των δημόσιων και δωρεάν σπουδών
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων, πτυχία με όλα τα εργασιακά δικαιώματα
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα
  • Εργασία με σταθερές σχέσεις εργασίας με ωράριο και ασφάλιση
  • Στήριξη του δίκαιου αγώνα τόσο του συλλόγου εργαζομένων στο ΙΒΕΑΑ όσο και του αγώνα που θα κληθεί να δώσει ο κόσμος της έρευνας για τη παραμονή του ΕΑΑ στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Αποφασίζουμε:

  • Δημιουργία εκδηλώσεων με όλους του φορείς της παιδείας και της τριτοβάθμιας
  • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τους ΦΣ και τους συντονισμούς τους.
  • 24ωρες απεργίες 25/1 και 1/2
  • Σύσταση απεργιακής επιτροπής
  • Νέα ΓΣ Σάββατο 3/2
  • Πανεργατική απεργία αρχές Φλεβάρη
  • Αποφασίζουμε δημιουργία σωματειακής επιτροπής στο Πάντειο Κάτω τα χέρια από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το άρθρο 16!

ΣΕΡΕΤΕ

πηγή : https://unionresearchers.wordpress.com/2024/0…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

ΣΣΠ: 25/1 - Όλοι στις διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: 12:00μμ, Καμάρα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 μμ, Περιφέρεια

ΠΑΤΡΑ: 12:30 μμ, Πλατεία Γεωργίου

ΚΑΤΩ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Μέσα στον Γενάρη αναμένεται η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών - ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Δεν πρόκειται για έναν ακόμη νόμο ή μια αόριστη «εκπαιδευτική αναδιάρθρωση», αλλά για τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις της κυβέρνησης. Βάζουν ταφόπλακα στις σπουδές και το μέλλον μας. Αποτελεί ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, καθώς το Άρθρο 16 απαγορεύει ΡΗΤΑ τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» δεν θα σημάνει απλά μια παράκαμψη αλλά μια ντε φάκτο κατάργηση του άρθρου 16. Επικαλούμενοι τις "νέες συνθήκες" και τις "οδηγίες" της ΕΕ, θέλουν να τελειώνουν, όπως δηλώνουν προκλητικά, "με το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση" και με "αναχρονιστικούς θεσμούς". Έτσι βλέπει η κυβέρνηση τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας! Στόχος της είναι να προχωρήσει, αν μπορέσει, και στην οριστική συνταγματική αναθεώρηση/κατάργηση του άρ. 16.

Ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης είναι παρακαταθήκη της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και από τις σημαντικότερες κατακτήσεις εργαζόμενων και νεολαίας. Κερδήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες δεκαετιών και κατοχυρώθηκε, θεσμικά, στην Μεταπολίτευση μέσω του άρθρου 16. Το νέο νομοσχέδιο -αν ψηφιστεί- θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει: 1. Γενίκευση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και κάθε μορφής διδάκτρων, μετατροπή της μόρφωσης σε ακριβό εμπόρευμα. Στήνουν μια αγορά με τέλη φοίτησης (δίδακτρα) σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά, σεμινάρια-πιστοποιήσεις, ιδιωτικές λέσχες-εστίες, συγγράμματα, προγράμματα κατάρτισης-πιστοποιήσεων και πλέον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 2. Διάλυση των δημόσιων ΑΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρξει «συνύπαρξη» με τα ιδιωτικά, που η κυβέρνηση πριμοδοτεί με κάθε τρόπο. Οδηγούμαστε σε δραστική υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, επιδείνωση της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, διάλυσης υποδομών, ενώ η εφαρμογή της «αξιολόγησης» θα κλείνει-συγχωνεύει σχολές. Τα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν πολύ: το πτυχίο μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο, τα ιδιωτικά ιδρύματα θα έχουν «μονοπώλιο» σε πτυχία με ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα ενταθεί ο ταξικός αποκλεισμός, ο εξοστρακισμός των πιο φτωχών από την εκπαίδευση (ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, ν+2, διάλυση φοιτ. μέριμνας κ.λπ.). Έτσι δημιουργούν πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιβάλλοντας (μαζί με τους άλλους νόμους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στα δημόσια ΑΕΙ να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε τέτοιες επιθέσεις. Πρόκειται για μια κυβέρνηση-συμμορία, που καταπατά κάθε είδους νομιμότητα (παρακολουθήσεις/υποκλοπές, απευθείας αναθέσεις κ.λπ.), τα ανθρώπινα δικαιώματα (Πήλος, στρατόπεδα συγκέντρωσης), το ίδιο το Σύνταγμα (αντεργατικοί νόμοι, εφαρμογή των μνημονίων…). Όλη η διακυβέρνησή τους είναι ενα διαρκές πραξικόπημα, πολιτικό, στη λειτουργία της βουλής, στις φωτογραφικές διατάξεις που φέρνουν νύχτα και κατά παραγγελία. Με σκοπό να θωρακίσουν το καθεστώς τους, το πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων με κάθε τρόπο, ώστε να πλουτίζει μια ελίτ στις πλάτες μας. Στελέχη της κυβέρνησης, «ημέτεροι», όλοι οι ανεπάγγελτοι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, όλοι αυτοί οι «ά(χ)ριστοι» βρίσκονται διαπλεκόμενοι σε κάθε λογής σκάνδαλα, παράνομες δραστηριότητες, βρωμιές, ανηθικότητες - και βέβαια δεν καταδικάζονται ποτέ από την ταξική «δικαιοσύνη» τους. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη στηρίζεται σε μια ψευδεπίγραφη "κυριαρχία" για να συνεχίσει τις εγκληματικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Ρημάζουν και ξεπουλούν καθετί δημόσιο και δωρεάν (Υγεία, Ρεύμα, Κοινωνική Ασφάλιση, υποδομές κ.α.) σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές (Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, νεκροί στην πανδημία).

Όλες οι προηγούμενες επιθέσεις έστρωναν το έδαφος στην ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Oι δήθεν «προοδευτικοί» μνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά μάλιστα δηλώνουν κατά καιρούς "ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων". Επομένως, απέναντι μας έχουμε ένα ολόκληρο νεοφιλελεύθερο-μνημονιακό καθεστώς, που βλέπει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία σαν περιττό έξοδο. Ο χρεωκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός δεν θέλει να διαθέσει ούτε δεκάρα για τον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Αντίθετα, θέλει αυτά τα λεφτά να πάνε ως επιδότηση-ενίσχυση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους επιχειρηματίες-εμπόρους της εκπαίδευσης. Στήνοντας στα συντρίμμια της δημόσιας δωρεάν παιδείας ένα πεδίο ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας αυτών των κορακιών της «ελεύθερης αγοράς». Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, το μέλλον μας. Να μας επιβάλλουν ένα πισωγύρισμα δεκαετιών, τη λογική της «αριστείας», ότι «οι φτωχοί δεν μπορούν να σπουδάζουν».

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Ο αγώνας έχει απαιτήσεις. Δεν αντιπαλεύουμε μόνο έναν ακόμα νόμο αλλά ένα ολόκληρο καθεστώς. Μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκονται η ΕΕ, το κεφάλαιο, όλη η ελίτ και οι μηχανισμοί τους. Η μόνη λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να προτάξει έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. Μακροπρόθεσμο, πανελλαδικό, ενωτικό κόντρα στη λογική «εύκολων λύσεων» ή «συμβολικών» κινήσεων, που ο ορίζοντάς τους θα εξαντλείται π.χ. στην εξεταστική. Πρέπει σε κάθε σχολή να οργανώσουμε τον αγώνα: να ζωντανέψουμε τις συνελεύσεις, να φτιάξουμε επιτροπές δράσης και συντονιστικά. Που θα κάνουν γνωστό το ζήτημα, θα βοηθάνε την ενεργή συμμετοχή όλων των φοιτητών, θα ενώνουν και θα μαζικοποιούν τις κινητοποιήσεις, θα τις βγάζουν στην κοινωνία (αντί να τις εξαντλούν σε ανούσιες «επισκέψεις» σε πρυτάνεις και κοσμήτορες).

Χρειάζεται ενότητα και αυτοοργάνωση, για να αναπτυχθεί ένα μαζικό και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, που θα ξεσηκώσει όλη την κοινωνία ενάντια στην εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ. Να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αγώνα με βάση την ενεργό συμμετοχή και κινητοποίηση των φοιτητών. Την πλατιά συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, στην οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ένας αγώνας ανάλογος και μεγαλύτερος του '06-07, που απαιτείται σήμερα για την σύγκρουση με όλο το σάπιο καθεστώς που κυβερνά. Να πετύχουμε ένα ρήγμα στο σημερινό σκηνικό: μια ανατροπή των συσχετισμών, για να διώξουμε την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απαιτούμε:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16- ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Κάτω το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο και όλοι οι αντι-εκπαιδευτικοί νόμοι.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης. Έξω ιδιώτες και ΣΔΙΤ από τα Πανεπιστήμια. ΟΧΙ στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

Λεφτά για Υγεία-Παιδεία-Κοινωνική Ασφάλιση- ΟΧΙ για εξοπλισμούς, πόλεμο, αστυνομία, πλούσιους.

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστινίων. Λευτεριά στην Παλαιστίνη- Αναγνώριση τώρα του κράτους της Παλαιστίνης

Ήττα στο σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ- Καμία συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον μακελάρη Νετανιάχου.

ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/20849


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 25/01

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ - ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΠΟΡΕΙΕΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητ(ρι)ών Αθήνας

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO

Τέρμινο - Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ(ρι)ών Π.Κ Api Nere

πηγή : https://www.facebook.com/FoithtikhOmadaRouvik…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Αύριο βουλιάζουμε την Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις!!

ΣΕΚ στις σχολές

πηγή : https://www.facebook.com/SEKsxoles/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Το πρόγραμμα της κατάληψης της ΣΔΟΚΕ!

πηγή : https://www.facebook.com/SEKsxoles/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Μαθητές Anticapitalista

πηγή : https://www.facebook.com/mathitesanticapitali…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Πέμπτη 25 Γενάρη- Αθήνα 12:00 Προπύλαια Κλειστά σχολεία ΞΑΝΑ! Και όλοι οι μαθητές στους δρόμους! Το Υπ. Παιδείας εδώ και τώρα να πάρει πίσω τα άθλια σχέδια του! Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά…

Γιατί:

1. Γιατί έχουμε δίκιο και δεν κάνουμε πίσω. Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι αδικία και δε θα περάσουν!

Δεν ανεχόμαστε για τους πολλούς Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ατελείωτες εξετάσεις για να έχουμε δικαίωμα στις σπουδές που ονειρευόμαστε και για όσους έχουν λεφτά Ελάχιστη Βάση Πληρωμής και πρόσβαση στα ΑΕΙ, στις σπουδές και στο μέλλον χωρίς εξετάσεις! Τα πανάκριβα Ιδιωτικά ΑΕΙ δεν είναι επιλογή για εμάς και τις οικογένειές μας και απορρίπτονται!

2. Για να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για το "Εθνικό Απολυτήριο", δηλαδή να δίνουμε πανελλαδικές εξετάσεις σε Α', Β' και Γ' Λυκείου σε ΟΛΑ τα μαθήματα!

Θέλουν, για την πρόσβαση στα Δημόσια ΑΕΙ να μετρά ο βαθμός των μαθημάτων κάθε τάξης, ακόμα και των Θρησκευτικών! Πόσα φροντιστήρια θα κάνουμε για να πάρουμε απλά απολυτήριο; Με τι χρήματα; Αν τώρα δεν παίρνουμε ανάσα με 4 μαθήματα στην Γ´ Λυκείου, τι θα κάνουμε μετά;

Με τους αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αφήσει στα χαρτιά ή καθυστερήσει σχέδια και νόμους! Θα το ξανακάνουμε!

3. Γιατί το Υπ. Παιδείας μας κάνει bullying, αλλά στους μαθητές δεν πιάνουν οι απειλές!

Τα σχολεία μας είναι σε τραγική κατάσταση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να ασχοληθεί με αυτό, αφού πρώτα έγινε Υπουργείο "Ιδιωτικής" Παιδείας και Υπουργείο "εξετάσεων", τώρα γίνεται και Υπουργείο "απειλών".

Αντί να μας ακούσουν και να κάνουν πράξη τα αιτήματά μας, μας εκβιάζουν με webex και αποβολές ενώ έστειλαν ΜΑΤ να προσαγάγουν ανήλικα παιδιά σε σχολείο στην Κέρκυρα! Δε ντρέπονται λίγο;

Δεν τους είδαμε να νοιάζονται όταν δε γίνεται μάθημα επειδή έχουμε κενά σε καθηγητές, όταν βρέχει και πλημμυρίζουμε ή όταν έχει πάγο και κρυώνουμε!

Το μόνο που τους νοιάζει είναι εμείς να δεχόμαστε αμάσητα να μας κλέβουν το μέλλον, όσο κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ οι αλυσίδες φροντιστηρίων, οι κολλεγιάρχες και οι έμποροι πτυχίων!

4. Γιατί είμαστε με τους πολλούς και οι πολλοί έχουν δύναμη!

Παίρνουμε δύναμη από τους χιλιάδες φοιτητές που αγωνιζόμαστε μαζί. Από τους καθηγητές μας που μας ενημερώνουν και στέκονται στο πλευρό μας. Από όλο το λαό που μας λέει ΜΠΡΑΒΟ! Τώρα θα γίνουμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ! Γιατί τώρα είναι ώρα αγώνα! Για την Παιδεία μας και τη ζωή μας!

+1

Για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία- Δικαίωμα για όλους- όχι €υκαιρία!

Αυτό μας αξίζει. Απαιτούμε χρηματοδότηση, ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας. Καθηγητές, υποδομές, σύγχρονα βιβλία σε όλα τα σχολεία.

Απαιτούμε σχολείο και Πανεπιστήμιο που δεν μας κλείνει την πόρτα ανάλογα την οικονομική μας κατάσταση. Παιδεία που δε διαχωρίζει τα παιδιά αλλά τα βοηθά όλα να προοδεύουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

2. Ούτε σκέψη για πανελλαδικές εξετάσεις σε όλο το Λύκειο

3. Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολικά κτήρια και τις υποδομές

4. Κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων

5. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές. Περισσότεροι καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα με λιγότερους μαθητές/τμήμα

6. Δωρεάν Ενισχυτική Διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια

7. Δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις

8. Κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές, να μην τη χάσει κανείς μαθητής

9. Θέρμανση σε όλα τα σχολεία

Δε θα' ναι η αδικία νόμος στα σχολεία, Δημόσια και δωρεάν θα' ναι η Παιδεία!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

πηγή : http://www.mathites.gr/?p=2982


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΕΕΚ για το νομοσχέδιο για τα «Μη Κρατικά Πανεπιστήμια»

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΙΕΡΑΚΑΚΗ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

H κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να σφαγιάσει στον βωμό της ιδιωτικής εκμετάλλευσης τα τελευταία υπολείμματα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την ψήφιση στην Βουλή του νόμου για τα «Μη Κρατικά Πανεπιστήμια» ως τα τέλη του Ιανουαρίου.

Με την ιδιωτικοποίηση και της τριτοβάθμια εκπαίδευσης έρχεται να μπει ένα τέλος και στο τελευταίο "καταφύγιο" της "δημόσιας - δωρεάν" παιδείας στην Ελλάδα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπει τέλος σε οποιαδήποτε λογική ενιαίου κατοχυρωμένου επαγγελματικού δικαιώματος για όποιον τελειώνει μία σχολή ιδίου αντικειμένου.

Οι διαδικασίες «φάστ τρακ» με τις οποίες προωθεί την ψήφιση του περιβόητου νόμου είναι προφανές ότι στοχεύουν στο να εκμεταλλευτούν την επερχόμενη εξεταστική με το φοιτητικό κίνημα να βρίσκεται σε δυσκολία να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του σε άδεια πανεπιστήμια και με τους φοιτητές να κυνηγάνε τις εξεταστικές.

Με το νομοσχέδιο" Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" επιχειρεί να βάλει τέλος στο μονοπώλιο της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16 και της αξιοποίησης του άρθρου 28 του ευρωπαϊκού δικαίου στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Δεν πρόκειται απλά και μόνο για άλλο ένα νομοσχέδιο για την αύξηση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση. Τα Δημόσια Πανεπιστήμια θα υποχρεωθούν να ξεπέσουν στην κατηγορία της δεύτερης τάξεως στο μέλλον.

Ήδη από πέρυσι τα πτυχία των Καλλιτεχνών Σχολών υπονομεύτηκαν για χάρη της εκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης απέναντι στις ιδιωτικές σχολές καλών τεχνών, ενώ την ίδια ώρα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση το φροντιστήριο εντάσσεται σαν "θεσμός" πλέον και στο γυμνάσιο !

Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση υποτάσσει την Ανώτατη Παιδεία στις ανάγκες του διεθνούς καπιταλισμού σε συνθήκες ιστορικής παρακμής και κρίσης.

Αυτό το νομοσχέδιο κατατίθεται στην δεύτερη τετραετία της ΝΔ, όχι τυχαία, αλλά γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κεφαλαίου η δραστική απόσυρση του δημοσίου από την Υγεία και την Παιδεία και η επέκταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στους ανεκμετάλλευτους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ καθιστά αδύνατη την εκπαίδευση σε μεγάλα στρώματα της νεολαίας αποκλείοντας εντελώς της πρόσβαση των καταπιεσμένων στην τριτοβάθμια παιδεία.

Η λυσσαλέα μανία για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας δρομολογείται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει την Αστυνομία και τις Ένοπλές Δυνάμεις στην υπηρεσία του αμερικανο - ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού για να κυνηγούν τη νεολαία στην Ελλάδα και να σφάζουν τους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Παλαιστίνης. Έρχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη του κεφαλαίου για επιβίωση, σε συνθήκες που η κυβέρνηση δρομολογεί την αποπληρωμή των 25 δις ευρώ των τόκων του «κρυφού» τέταρτου μνημονίου τα επόμενα χρόνια, στους δανειστές.

Ενταχθείτε στις γραμμές του ΕΕΚ με στόχο την συγκρότηση ενός επαναστατικού φοιτητικού κινήματος για την ανατροπή της απόπειρας ιδιωτικοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, για αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν και υψηλού επιπέδου ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση με αναγνωρισμένα στο πτυχίο επαγγελματικά δικαιώματα, για μόνιμη δουλειά για όλους και αυξήσεις μισθών!

Eμπρός για συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις διαρκείας. Κοινός αγώνας σπουδαστών, μαθητών, γονέων και εργαζομένων για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση ΝΔ, κόντρα σε κάθε καπιταλιστική κυβέρνηση που μας κλέβει τις ζωές.

Για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό!

Όλοι την Πέμπτη 25/1 στα Προπύλαια 12:00

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Ιανουαρίου 00h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Μπορούμε να νικήσουμε!

Όλοι την Πέμπτη 25/1 στις 12:00 στα Προπύλαια

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια και τα σχολεία έχουν πάρει σοβαρές διαστάσεις. Σε όλη την Ελλάδα οι φοιτητές και οι μαθητές βγαίνουν μαζικά στους δρόμους, κάνουν κατά εκατοντάδες γενικές συνελεύσεις και καταλαμβάνουν τις σχολές τους και τα σχολεία τους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε στις 18/1 τον νόμο για την Επαγγελματική εκπαίδευση μαζί με το φασιστικό κόμμα των Σπαρτιατών και της Ζωής Κωνσταντοπούλου (τόσο αντι-συστημικοι όλοι αυτοί οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης), που πετάει την πιο φτωχή νεολαία στην κατάρτιση, την ανεργία και την παιδική εργασία. Τώρα στόχο έχει βάλει τις δωρεάν σπουδές. Ο νόμος που θέλει να περάσει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει έναν βασικό στόχο. Το πέταγμα της πιο φτωχής νεολαίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης και των δυνάμεων του συστήματος είναι ένα βίαιο ταξικό φίλτρο που θα ξεκινάει από το σχολείο και θα συνεχίζει ως το πτυχίο.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια = Δίδακτρα στα Δημόσια

Ο στόχος της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι άλλος από την μετατροπή των δημοσίων σε σχολές με δίδακτρα, χωρίς ελευθερίες και δικαιώματα με λίγους φοιτητές και ακόμα πιο λίγους πτυχιούχους. Αυτό θα φέρει η συνύπαρξη ιδιωτικών και δημόσιων σχολών όπως ακριβώς έγινε και με τα νοσοκομεία, τις μεταφορές και αλλού. Τους ενοχλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που τα δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουν δίδακτρα όπως γίνεται στις άλλες χώρες. Τους χαλάει τη σούπα το γεγονός ότι οι φοιτητές έχουν συνελεύσεις, συλλόγους και οργανώνονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Τους δημιουργεί πρόβλημα το ότι οι φοιτητές μπορούν να παλεύουν και να νικάνε όπως έκαναν το 2006-07 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και την τότε ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Δεν νοιάζονται για τους φοιτητές ούτε για τα πτυχία τους. Θέλουν να τους πετάξουν έξω από τις σχολές και να τους αποθαρρύνουν από το πτυχίο. Για να μην έχουν δικαιώματα και να μην απαιτούν. Για αυτό και βάζουν στόχο τους πιο ευάλωτους αυτούς που δουλεύουν για να σπουδάσουν αυτούς που δεν έχουν για δίδακτρα, που δεν βγαίνουν να πληρώνουν βιβλία όπως στα ιδιωτικά που δεν μπορούν να πληρώνουν σίτιση και στέγαση όσο θα σπουδάζουν. Γιατί και αυτά τα δωρεάν δικαιώματα θα χτυπηθούν και θα γίνουν σιγά σιγά ακριβά προνόμια.

Φοβούνται τους αγώνες μας

Το σύστημα προσπαθεί να σπάσει τον τσαμπουκά των μαθητών και των φοιτητών. Έχει τρομάξει από τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες μας και βάζει λυτούς και δεμένους για να τους χτυπήσει. Στέλνει αστυνομία να συλλαμβάνει ανήλικους στα σχολεία κάνει τηλε-εκπάιδευση, στέλνει τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ στις σχολές να κλαίγονται για τα χαμένα εξάμηνά και τις εξεταστικές. Αυτοί δηλαδή που μας πετάνε έξω από τις σχολές και θα μας βάλουν να πληρώνουμε θέλουν να πιστέψουμε ότι νοιάζονται για τις σπουδές μας και το μέλλον μας. ΟΧΙ δεν το νοιάζονται, μας κοροϊδεύουνμας θέλουν ατομιστές και παρτάλια. Να μην νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας, να κυνηγάμε χαρτιά και πιστοποιητικά για να φάμε τον συμφοιτητή μας. Δεν θέλουν να διεκδικήσουμετίποτα συλλογικά. Γιατί ξέρουν καλά ότι αν το κάνουμε θα νικήσουμεκαι θα τους φέρουμε σε υποχώρηση.

Να συνεχίσουμε, να μην υποχωρήσουμε και να μην τρομάξουμε από τις απειλές τους. Έχουμε να χάσουμε πολύ περισσότερα εμείς και οι επόμενες γενιές, από ένα εξάμηνο και μια εξεταστική. Να μην υποκύψουμε στη γραμμή της ανάθεσης της πάλης στην αριστερά της υποταγής (ΠΚΣ-ΕΑΑΚ) που στόχο έχει μόνο τις επόμενες εκλογές, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να μην μπερδευτούμε από ψεύτικες συμμαχίες με τους μεγαλοκαθηγητές και τους πρυτάνεις που ποτέ δεν ήταν με το μέρος μας. Να στηριχτούμε στους μαθητές που χτυπιούνται και αυτοί, στους εκπαιδευτικούς και τον υπόλοιπο λαό.

  • Όλοι στις διαδηλώσεις, τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις.
  • Αγώνας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Δημόσιες και Δωρεάν σπουδές για όλους

Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

πηγή : http://www.agonistikeskiniseis.org/μπορούμε-ν…