τι; : συζήτηση θεματική : από :

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 στις 19.00

Συζήτηση: Προβλήματα στην Υγεία και Τρόποι Αντιμετώπισης τους

Είναι γεγονός ότι η δημόσια υγεία στρατηγικά και συστηματικά υποβαθμίζεται. Ελλείψεις που πριν τον κορονοϊό μάστιζαν το ΕΣΥ, μετά τον κορονοϊό αντί να καλυφθούν, έγιναν ακόμη χειρότερες κάνοντας τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και δημόσια ιατρεία να παραπαίουν. Φυσικά και κάτι τέτοιο δε μας εκπλήσσει, αφού η δημόσια υγεία δεν εξυπηρετεί τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων, των μιζών και των ρουσφετιών που απαντάει μόνο στις ανάγκες των λίγων και των επιχειρηματιών. Αυτή η συνεχής υποβάθμιση, οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού βολεύουν τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση της υγείας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την παιδεία.

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό από μέρη όλης της Ελλάδας, όπως τα νοσοκομεία του Πειραιά, κατέβηκαν στο δρόμο διεκδικώντας τα αυτονόητα: κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού και τέλος στην υποβάθμιση. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, κάθε μήνα φεύγουν από τα νοσοκομεία 300 υγειονομικοί, χωρίς ποτέ να αναπληρώνονται. Εξαντλητικές υπερωρίες, μηχανήματα και υποδομές που δεν υπάρχουν και όταν υπάρχουν δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρών, συνωστισμός και κατά συνέπεια, νοσοκομειακές λοιμώξεις και διαλογή ασθενών είναι μόνο μερικά από τα ποικίλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν κάθε μέρα οι υγειονομικοί.


Ένα από τα νοσοκομεία που πλήττονται από τις παραπάνω ελλείψεις είναι το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά. Πρόσφατα μάλιστα, υπήρξε δημόσια καταγγελία ασθενούς σχετικά με την έλλειψη ενός υπερήχου, ο οποίος απομακρύνθηκε από αυτό το τμήμα για να χρησιμοποιηθεί σε άλλο, κάνοντας την εξέταση των ασθενών πολύ επίπονη και δυσχεραίνοντας το έργο των γιατρών.

Αυτό δυστυχώς είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά. Ελλείψεις σε φάρμακα, κλινοσκεπάσματα, βασικό εξοπλισμό για τις εξετάσεις που απαιτούνται σε παθολογικό τμήμα νοσηλείας και δυσκολεύουν το έργο του προσωπικού. Ιατροί και νοσηλευτές που δουλεύουν υπεράνθρωπες υπερωρίες, γενικοί χειρούργοι που πραγματοποιούν ειδικά χειρουργεία με κίνδυνο επιπλοκών για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών.

Πριν ακόμη φτάσει ένας ασθενής ααντιμέτωπος με όλα αυτά τα λειτουργικά προβλήματα, θα πρέπει πρώτα να έχει αντιμετωπίσει το θέμα των ραντεβού. Οι ημερομηνίες που οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν να κλείνουν τα ραντεβού για την έναρξη ή τη συνέχεια της θεραπείας τους είναι τελείως αόριστες και οι θεραπευόμενοι πρέπει να μπουν στη διαδικασία να επικοινωνούν κάθε μέρα με το εκάστοτε νοσοκομείο για να προγραμματίσουν τη θεραπεία τους, ενώ για να κλείσει κάποιος/α ραντεβού πρέπει πρώτα να πληρώσει τις υπέρογκες χρεώσεις στις ιδιωτικές εταιρείες των 5ψήφιων τηλεφώνων. Τελικά, τα ραντεβού ως «δια μαγείας» είναι ήδη κλεισμένα από την πρώτη μέρα διάθεσης τους μέχρι και 20 ημέρες μετά.

Αυτές είναι οι εικόνες που συνθέτουν ένα από τα κεντρικότερα αντικαρκινικά της χώρας μας.
Οι ελλείψεις από μόνες τους όμως δεν είναι το μόνο που αποτελεί τροχοπέδη στην ίαση ασθενών. Είναι επίσης η πολιτική απόφαση όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες εκφράζονται μέσω των διοικήσεων, να μη γίνεται ορθή χρήση των όποιων πενιχρών πόρων για την κάλυψη των αναγκών με προτεραιότητα τη διευκόλυνση των υγειονομικών και κυρίως, την ίαση των ασθενών. Εξυπηρετώντας τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο απλός λαός γίνεται άλλη μία φορά έρμαιο της τύχης του και των αδηφάγων «από πάνω». Όποιος έχει λεφτά, έχει περίθαλψη, παιδεία, στέγη, φαΐ- τα βασικά. Και όσο οι ιδιωτικοποιήσεις πλησιάζουν, τόσο για τους υπόλοιπους που αδυνατούν ή αρνούνται να πληρώσουν σε ιδιώτες, «αυτό το τραίνο έχει φύγει».

Γι' αυτό κι εμείς καλούμε υγειονομικό προσωπικό, σωματεία, συνδικάτα, φορείς και πολίτες των περιοχών μας σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Προβλήματα στην Υγεία και Τρόποι Αντιμετώπισης τους" στις 25 Γενάρη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο Χαϊδαρίου.

Πρωτοβουλία Κατοίκων από τα Δυτικά για τα Προβλήματα στην Υγεία

πηγή : email που λάβαμε στις 22 Ιανουαρίου 19h